Morgonblogg

Nu sitter man i skolan igen o väntar på att kickoffen till debutant skall ta sin fart. Ska bli skoj att äntligen dra igång detta projekt och se vad det blir av det. Lokaltrafiken är alltid så snäll emot en när man måste vara i skolan minst en timma tidigare innan man börjar men man ska väl inte klaga, finns alltid de som har de värre som min käre gamla kollega sa.

Vad ska man ta upp för djupt ämne idag då? Ulf Larsson aka Söndagsöppet är död var jag inne och läste nyss vilket jag tycker är väldigt tragiskt då han kändes som han var i sitt esse för 10 år sedan och nu försökt ta upp sin karriär något smalare och nerbantad som jag tror tog väldigt hårt på hans kropp och han verkade inte må så bra trotts att han alltid hade ett leende på läpparna. Vem minns inte blåsningen när han blåste svenska kändisar, på den tiden var det riktiga kändisar som hade gjort något o inte som idag när man blir känd bara man lägger en spya i tv. Världen går verkligen frammåt, or not. Tacka vet ja 90-talet, hoppas de kan ställas lite krav snart och att folk inte är så lättköpta utan vill ha kvalité före nå populistiskt skit som håller i en kvart men blir uppmärksammat så in i knäcken...

Vi få se när denna dag slutar för det känns som de kan bli allt från klockan två till klockan 10 ikväll. Vi får la se hur de blir med det så återkommer...

Sova, sova o sova

Det är vad som jag gjort idag sen jag kmmit hem från skolan. Somnade direkt till ett avsnitt av playa del sol o sov sen till 4-5 på eftermiddagen, så himla skönt med tanke på att man sov rätt dåligt natten innan men beror nog mest på en konstig dygnsrytm.

Jag o Mange har på skoj pratat om att köpa in calvados och sedan göra egen äppelmust som vi blandar ihop och lägger på någon typ av fat, vi har tyvärr dåligt med ekfat och fat är oftast så pass stora så det skulle va oekonomiskt att genomföra det. Men skulle vara riktigt kul att ha gjort sin egen pommeau och se om de går o drucka utan o må illa.

Om jag får tid imorgon ska jag plugga vin o skriva något djupt inlägg om densamma :)

Natti

Morgoninlägg

Sitter i skolan och väntar på att vårat möte om debutant skall börja runt 10. Klockan är nu halv nio så man har en del tid att slå ihjäl så varför inte skriva ett inlägg om just detta?

Tänk att du spiller en droppe vin, denna droppe är säkerligen för dig helt försumbar och spelar absolut ingen roll för din del. Men tänk dig då in i situationen där detta vin är den enda rena vattenhaltiga dryck du har tillgång till, då blir den där droppen helt plötsligt något helt annat. Över en miljard människor saknar tillgång på rent vatten i någon form vilket är för oss i västvärlden svårt att förstå oss på, vi spiller gärna ut både en o två droppar medens de skulle göra vad som helst för att fåna upp dessa. De blev nu en paralell med vin med tanke på min passion men det hade lika bra kunnat stå vatten istället... Intressant och tänka för den där droppen blir en symbol för vårat samhälle där vi som faktiskt har råd att spilla kan göra det, vi spolar ju tillochmed i rent vatten, blir något av ett slöseri när man jämför med U-länderna där de är glada om de ens får dricka rent vatten vilket för oss är så självklart.

Nu gick precis brandlarmet en stund, tänk vilken lyx att ha ett larm som tjuter när det brinner och en annan kan bara sitta o irritera sig på att det låter en gång för mkt. Nu brann det ju inte tack o lov men om de skulle hända, skulle man klaga då, nja tveksamt. Kändes iaf som man vaknade till ordenktligt nu från den dvalan man varut i sen man klev upp sju. Man tas tillbaka till då man gick på mellanstadiet och de testade larmen och alla sprang ut och ställde sig på fotbollsplanen och man såg brandkåren komma förbi, när man gick på mellanstadiet var man ju för cool för att ta på sig jacka och allt när man sprang ut mitt i vintern, man stod där o frös och hoppades på att ingen skulle se att man gjorde just detta. Det var ju mesigt att frysa utan man skulle ju visa, titta jag behöver itne jackor som er. Likadant var det när snön smälte bort, man skulle vara den som först inte behövde ha vinterjacka utan man skulle heslt springa runt i långärmad, när hösten och våren kom var det likadant, de var först med t-shirt som gällde och sådär fortsatte det.

Men nu har man ju växt ifrån det där tack o lov men nu handlar det mer om att se snygg ut o inte frysa så mkt än att försäkra sig från o frysa helt. Man måste ju ha en trendig jacka det är ju bara så, det går ju inte att komma i vad som helst, absolut inte overål som man så ofta använde när man gick på lågstadiet. Det är likadant som man skulle komma i galonbyxor när det regnar, den tiden är liksom förbi...

Nu ska jag sätta mig och läsa lite tidningar på nätet, kanske kommer ett inlägg till före 10 men annars något senare ikväll...

Ceasar och RieslingGårdagens middag bestod av en tradtionell Ceasarsallad med kyckling och extra mycket parmesan! Parmesan går inte att få för mkt utav, godaste osten som finns. På tal om ost smakade jag Haloumi för första gången igår vilket var kalasgott.

Till denna sallad sökte jag efter en elektrisk rieslning och i detta fallet fick det bli en FM Pfalz Riesling för endast 75kr. Det var den de hade på bolaget i Hällefors så fick bli den, hade helst önskat mig någon torrare Riesling men denna funkade bra. Jag tyckte syran i vinet gick bra upp emot sältan från osten i ceasarsalladen. Citrustonerna i vinet gjorde salladen mer bekväm i munnen då jag snålat med syran i maten så den fick endå en viss rundhet.

En helt okej kombination och framförallt ekonomiskt så detta rekomenderas. Receptet är ifrån Tasteline som jag utökat med lite kapris och dubblad parmesan.

tentaveckan över

Så var tentorna över för denna kurs. Kändes bra i magen efter tentan men ska inte jubla förens jag har resultatet i handen. Igårkväll blev det överraskningsgrillning för Janni som tyvärr ska flytta hem men kommer säkert tillbaka o hälsar på goppas vi. Jag o Sanna bestämde oss för att hitta på nå kul så vi drog igång de o satt o planera lite kvällen innan och på dagen igår och jag tycker det blev väldigt, väldigt lyckat! Fram mot kvällen insåg jag att jag ahde för lite på mig så det blev att packa in all disk och ge sig vidare till Alexandra där det var singstar o fortsatt festande. Ät sådär lagom nöjd med min sånginsats men gick hyfsat och Jag slog Sanna i låtem "kom hem" med Barbados, en sån låt som alla kan men inte erkänner det.

Det är skönt att tentorna ör över men det betyder inte att man slutar läsa för det för man kan aldirg bli fullärd vilken e en tjusning i de hela och så att man är förberedd inför kommande kurser. Är ju i full gång att plugga in parkers 100p lista nu som jag utökat med ursprung och druvor. Intressant så in i sjutton men gäller o va lite skeptisk då han gillar framförallt fylliga stora viner och då kan lättare kvalitétesviner falla åt sidan. Men det är ju inga skitviner på den där listan såkul o bredda sitt vinutbud om man skall namedroppa.

Idag blir det inflyttningsfest hos alexandra, ska bli skoj även om jag kommer ta det något lugnare ikväll än igår men ska bli kul.

Fredagmorgon

Om en timma och 35 minuter har jag tentamen för MOS 2 kursen vilket känns väldigt spännande. Jag kan inte säga att jag kan allt på något sätt men känner att jag har en bra koll på det mesta förutom lite detaljer men man kan aldrig vara helt säker för kan komma frågor på en sida som man ansåg inrelevant... Har sovit bra annars utan att vara för nervös utan det kommer nu på morgon istället, får bli o svänga fbi statoil och köpa sig cola så man kan hålla upp blodsockret när man skriver för det kommer ta iaf tre timmar sittandes i stensöta innan man känner sig nöjd och klar.

Ikväll blir det grillning och tror att jag kommer att släppa loss rätt mkt då äntligen tentaveckan är över, den har varit rolig hitintills för de känns som detta är därför man går här. Hantverksprovet njöt jag av och kommer liknande frågor som de ställde då så ska det inte vara några större problem men man vet ju aldrig vad lärarna har hittat på, har man tur så är de något av ens specialområden de ställer frågor på, man kan bara hoppas...

Återkommer om ett antal timmar och ger en känsla hur det känns i magen efteråt...

Tenta imorgon

Sitter och läser för fullt i mina böcker om sprit och vin. Förmiddan spendera jag på att läsa på om starkvin vilket i detta fall innebar sherry, portvin och maderia. Varje starkvinstyp har ett flertal undertyper som man måste ta hänsyn till- Men det är intressant så in i helsike.

Provningsmedodiken igår gick halvhyfsat, när jag kollar mina papper ser det ut som jag iaf fått med metodiken på ett bra sätt men de där med att pricka sorter gick mindre bra verkligen.

1.Jag satte ett mousserande vin gjort på tank men det var: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut.
2.Jag satte en Champagne på utveckling och det var: Delamotte Blanc de Blancs
3.Jag satte Sherry och det var: Cosart Gordon sercial 5 years old
4.Jag satte portvin på 6-8 år och det var: Grahams 2003 LBV Port
5.Jag satte Cognac 20-25år lagrad och det var Grönstedts Extra
6.Jag satte Cognac med 25 årig lagring och det var: Saint James Rhum12 year old

Jag hade i och med detta tre rätt av sex på typer vilket förargar mig lite då det första jag tänkte på 3an var Madeira men skriver en Sherry som någon slags säkerhet men så fel det var. En annan lite pinsam grej är att första mousserande vinet har jag smakat av nu i två dagar och kan inte sätta det vilket känns dumt och stressat beslut.
Den sjätte spritsorten som var rom var jag helt ute och cycklade och hade inte en aning att det var rom men den var härligt komplex och den långa fatlagringen måste ha lurat mig från romen. Men det var kul att se hur bra man är blindt, man kan ju mkt bättre men kul att ha de gjort.

Resultaten från hantverksproven kom upp igår och till min glädje kunde jag läsa VG. Dvs det högsta betyget man kunde få, kändes riktigt bra att ha klarat det så pass bra. Imorgon är det då dags för den stora tentan och det känns lite osäkert för det kan komma precis vad som helst och man läser o läser men endå missar man och kan inte ta in alla detaljer men har en ganska bra övergripande kunskap nu om spritsorterna och områdena så får hoppas att det räcker plus de som jag hinner läsa in idag.

Ni som missat min insändare i VT kan ta en titt på den här.

Underbar dag

Min insändare i Västervikstidningen

Det är en ära för mig att ett av mina blogginlägg som jag gjort om till en insändare blev antaget till Västervikstidningen. Jag har fått väldigt positiv respons och folk som håller med mig i mina påståenden. Det är ett uppochnervänt samhälle när man skulle rent hypotetiskt kunna leva på socbidrag och köpa sig studentlitteratur och sedan skriva någon högre tenta och sedan gå ut med ett bra diplom istället för oss som går den långa vägen. Kanske är vi dumma som inte förstått att vi kunnat göra så vad vet jag. Som ett tillägg till insändaren vill jag oxo säga att de 300kr som studiebidraget kommer höjas med så är det i princip uteslutande på lånet så ser mkt bättre ut än vad det är...

Den andra glada nyheten idag var att jag klarade hantverksprovet med bravur, visst jag missade att vrida kaffesilen helt rätt men vafasen de var helt överpositiva mot mig efteråt. Fick kommentaren "fasen Johan du är ju en riktigt skön och rolig prick" och de tyckte att jag kude ta för mig mer på provningar för jag hade kunskapen. Jag är helt uppe i vav nu och det blir att fira med lite bubbel för det är sällan man har sådana dagar som denna!

Jag är på topp just nu men det är bara att ladda om inför imorgon då jag har provningsmetodik och på fredag då den stora tentan kommer men nu är hantverket över och jag är lycklig som aldrig förr.


Trevlig måndagIdag börjadedes det med att det blev att åka in till hyttan för att gå på möte om debutant. Ser fram emot de riktigt stort och ska bli kul att hjälpa till med det man kan. Annars idag så har jag mest studerat spritsorterna som kommer på avecserveringen imorn och de sitter hyfsat bra, de e bara de jäkla tryfflarna som har en tendens att blandas ihop men de löser sig säkerligen. När jag kände mig någorlunda säker så gick jag vidare o körde provningsmetodik och mange var med som ett bollplank och medbedömmare vilket underlättar en massa när man får någon annans åsikt om samma vätska och kan där med diskutera fram ett någorlunda sant svar.

Vi började med att prova ett mousserande vin från Bourgogne i Frankrike som jag inte tidigare var bekant med " Louis Bouillot Cremant de Bourgogne". Blev mäkta imponerad av detta vin för blott 98kr för de visade upp kvalitéer som man kan hitta i en billigare champagne men till halva priset. Man fann en viss brödighet i den fast den dominerades av citrus och en härlig moussig kolsyra som kommit till genom jäsning på flaska. Får 4,5/5 tack vare sitt pris!

Det andra vinet blev ett rött i form av Stellenzicht Petit Verdot 2007 som jag fick av Fredrik efter sin praktik i Sydafrika. Vinet finns inte på marknaden vilket gjorde det hela mkt mer intressant. Vinet visade till en början på en fyllighet men otäcka taninerr som ju mer syre vinet fick ju mjukare blev det och efter en halvtimma var det riktigt behagligt och balanserat. Var väldigt mkt av mörka bär som blåbär, björnbär, mörka körsbär etc, man kände också av en viss kaffeton och ekighet som jag tror är från ekchips eller liknande... Men riktigt gott var det och till mat i form av en rådjurssadel med svamp och potatispuré skulle de göra susen. 4/5.

Återigen provade vi Pommeau de Normandie vilket än en gång imponerade på oss och vi älskade detta starkvin för blott 300kr. Det ät väldigt mkt äpple och karmaleliserat socker i detta vin och med en äppelpaj skulle de säkerligen gifta sig fint för då försvinner lite av sötman i vinet och den härligt friska syran från äpplena kommer fram mer. 5/5 finns inget godare starkvin enligt mig. Kan ju undanta mig för en riktigt gammal vintage port iofs.

Västervikstidningen ringde mig förut då jag skickade in mitt inlägg om studiemedlet som kan läsas här nedan i en lite omarbetad version med mer skrivtsppråk igår. De undrade om jag ville ändra min signatur som jag gjort någorlunda lång men blev väldigt glad att de ville publicera den redan imorgon vilket oco kommer att komma upp på deras sida www.vt.se. Lär återkomma om det imorgon.

Imorgon klockan halv tre har jag hantverksprov så önska mig lycka till!
Nu skall jag ta ett glas Cremant de Bourgogne till innan jag ställer in den i kylen.

PluggsöndagÄnnu en dag av pluggande inför kommande veckans tenta och hantverksprov. Idag har jag fokuserat mig på teori kring spritsorter och när jag tröttnade på det gav jag mig in i Parkers 100p lista. Håller på att plugga in den vilket tar lite tid då det är cirka 100 vinsorter och varje vin har 1-8 årgångar med 100p. Är jäkligt intressant dock och när man räknar lite på det så kan man se vissa mönster, exemelvis är det 28 viner från Rohnedalen, Guigal exempelvis som har sina gårdar i Côte-Rôtie har fyra viner med och 22 årgångar. Enskilda vinet som har flest årgångar med 100p är Guigals La Mouline med hela åtta stycken. Jag sitter själv och håller på en 02, men tyvärr fick den bara 94p och anses vara en dålig årgång.  På andraplats kommer Château Petrus med sju stycken 100p årgångar.

Listan finns här


Funderar på att bege mig hem till Västervik om några veckor och ta det lugna och träffa gamla polarna. Blir i ekonomikursen då jag hoppas vi har en hel del självstudier som man kan göra på annan ort. Men trivs riktigt ordenktligt här uppe i Hällfors/Grythyttan och kan inte säga annat än att jag är glad att jag inte tog något förhastat beslut att hoppa av i sommras. Brinner för detta nu och ser fram emot de andra kommande vinkurserna som kommer nu under hösten/vintern.


Studiedag

Förr när man gick på låg, mellan och högstadiet samt gymnasiet blev man glad så fort det stod studiedag på schemat för de innebar att man var ledig. Nu har ordet fått en helt annan betydelse då det verkligen är studier man ägnar sig åt på en dag.

Såg på ett debatt från SVT Play där det diskuterade studiemedlet och jag blir lite förvånad över att läget är som det är. Minimumsumman att leva på i Sverige ligger på betald hyra och vatten o elräkningar (om jag inte missminner mig) plus 3000~kr vilket är det lägsta socialbidraget. Som student får jag 7820kr och det skall täcka fasta utgifter i månaden som hyra 3100kr, studiematerial 500-1000kr, transporter 800kr. På detta tillkommer mat sedan på minst 2000kr. I slutendan blir det mer lönsamt att gå på socialbidrag egentligen för att då slipper jag ta lån som ingår i studiemedlet och motsvarar cirka 5000kr i månaden (källa: CSN). Jag har då en tusenlapp att röra mig med utöver och de ska räcka till kläder,inredning och hygienartiklar, ja you name it.

För att samhället skall utvecklas krävs kunskap och där med människor som studerar och detta borde uppmuntras tycker jag för man gör någon nytta istället för att gå hemma och dra fötterna efter sig. Det talas alltid om att småjobba under studietiden och javisst det går med men det heter heltidsstudier av någon anledning vilket motsvarar studier på 40h/vecka, vissa veckor är det mer och andra mindre men man har helt enkelt inte tid att fokusera på att jobba när man skall ta till sig all kunskap för då måste man kompensera och lägga tid på o jobba istället för att ta åt sig kunskap som man går på universitet för...

Nu ska de ju från och med nyår höja studiemedlet med 300kr vilket är positivt men jag anser fortfarande att de som studerar borde bli belönade istället för att dra på sig stora lån som man blir sittande med i säkerligen 30 år för att betala av. Ett land tjänar bara på att befolkningen utbildar sig för efter studierna har man större möjlighet att tjäna pengar och driva företag/restaurang eller vad man nu vill göra och dra in skattepengar till steten. Som det är nu ska man först dra på sig stora lån till staten sen ska man betala tillbaka i dubbel omfattning av både skatt och amortering på studielånet så staten får in pengar i dubbel bemärkelse. Känns lite uppochnervända världen.

Nu ska jag sätta mig och fortsätta plugga inför kommande veckans tentor och hantverksprov.
Förläsningarna, tentorna och betygen är ju endå gratis att få så varför klaga?

Förkylt

Det är läskigt vad handikappad man blir när man blir förkyld och täppt. Lagade till en mangospäckad kyckling som jag lindande in i bacon o kryddade med mkt rosmarin och serverade med pasta och hemmagjord tomatsås men det läskiga är att jag kännde ingen smak. Det var ingen större fel på kryddningen skulle jag anta men det smaka verkligen ingenting, tänkte att en pommeau på maten kunde smaka fint men där med så fanns de ingen smak utan en liten uns av alkohol. Måste bli av med detta inför provningsmetodiken på tisda-onsda för detta går ju inte annars om man inte kan känna någon smak överhuvudtaget...

Får sätta mig i karantän o dofta på saltlösning så man blir av med de och gurgla en whisky emellanåt så man får tillbaka doftsinnet i någorlunda form inför nästa vecka. Bara hoppas på det bästa!

Ikväll blir de lite lagom party för imorn blir en heldag med teori och på söndag tänkte jag köre provningsmetodik nonstop så den sitter och å måndag blir de att gå igenom avecserveringen så allt sitter inför det skall genomföras men känns som jag fått till de någorlunda bra och fått in lite kuriosa runt vissa av dryckerna vilket känns kul.


Rättning

Jag upptäckte ett fel i mitt förra inlägg om Pommeau, den görs inte på cider och calvados utan det är den ojästa äppelmusten som blandas med calvados före lagringen. Fel av mig och har ändrat i inlägget redan...

Mitt andra fel står inte i något inlägg men sa till Sanna att Romanée-Conti låg i Côte-Beaune vilket är helt felaktigt då det ligger i Côte-Nuits i området Vosne-Romanée (Bourgogne).

Romanée-Conti klassas som världens mest exklusiva vin och som kuriosa så kom namnet till genom att först ha hetat Vosne men döptes 1631 om till Romanée när familjen Crochenbourg köpte marken. När det 1760 blev budkrig mellan Madam de Pompador (älskare till Louis den 15 av Frankrike) och hennes fiende Louis Francois (Prinsen av Conti). Prinsen vann budandet med 8000 livres och döpte om vingården till Romanée-Conti. Prinsen blev dock tvungen efter Franska Revolutionen att sälja vingården...

För en tid sedan fick jag som uppgift att kolla upp vad Chablis fyra Grand Cru områden hette men när jag nu kollat efter fanns det tydligen sju stycken Grand Cru klassade områden i Chablis. De är som följer i fallande ordning, Les Clos, Vaudésir, Blancot, Grenouilles, Valmus, La Moutonne och Bougros. Det stod även att Les Preuses borde klassas som en Grand Cru men är endast en Premier Cru som det finns 79 stycken områden av i Chablis. 

Om Chablis är informationen hämtad från Oxford Companion to Wine medens hur Romanée-Conti fick sitt namn stod på en anteckningssida jag hade i mitt block och kan tyvärr inte säga exakt vart jag fått det ifrån.

Denna dag har jag varit genomförkyld och pluggat mer eller mindre konstant, men det går åt och jag roas av det när det är något som jag är så pass intresserad av som vin, starkvin och sprit. Har provat spä min Macallan 19 åriga med vatten för första gången och den öppnade sig helt klart och blev mer komplex men förlorade sin viskositet tycker jag och blev allt för tunn. En annan av dagens upptäckter var att efter smakat på whiskyn och tagit en slurp kaffe så smakade det gulasch i hela munnen, kändes lite anorlunda.

Ingen Champagne men ack en Pommeau
Hade varit Champagneprovning idag om inte min kropp hade velat annat utan satt mig i en förkylning där halsen dominerade ganska hårt. Valde ju att stanna hemma fårn champagnen vilket känns fortfarande sådär och jag försöker övertala mig jsälv om att jag gjorde rätt endå... Med lite ångest så gick jag ner mot bolaget för att inhandla lite småflaskor champagne för o ta igen min miss men blev en André Clouet istället så ska hitta tillfälle för den abra. Passade på och fråga om min Pommeau hade kommit pch kassörskan såg lite smått frågande ut vad det egentligen var jag frågade om men fick som vanligt äsga migg namn och titta där kom hon med den och jag fick kort berätta om vad det var jag köpt egentligen.

För att kort beskriva Pommeau så är det Calvados (äppelsprit fårn Normandie i Frankrike) och ojäst äppelmust från samma område som de blandat ihop och fatlagrat i två år om jag inte minns helt fel, kan nog variera där.

Provade såklart av det och i och med att vi lärt oss att använda oss av den engelska metodiken så presenterar jag den här på engelska,

Pommeau de Normandie Coeur de Lion

A clear liquid with a medium intense coulor of brown that fading out to a watery rim.
On the nose it's clean with a medium intense and feels developing and have aromas of apples, caramel and pears in sugarsyrup and hints of vanilla.
On the palate it's ofdry with low acidity and soft tanins. The alkohol level is medium and have a medium + sized body. The flavour intensity is pronounced with flavours of apples in syrup, pears and hints of canilla. The balance is perfect and it ends up in a nice balanced and complex finish.
Quality is very good due to balance and a long complex finish.

Kort sagt det var kalasgott!
Nu ska de tilläggas att jag som sagt är förkyld och därför kan mina bedömningar inte vara helt korrekta men skall återkomma med en ny test när förkylningen har släppt av..

Tisdag morgon

Sitter nu i skolan och väntar på att föreläsningen i vinifikation skall börja. Ska bli spännande och se vad ut över den själva "vanliga" tillverkningen som kommer att tas upp. Imorgon har vi Champagne vilket skall bli mkt spännande och gott. För vem gillar inte champagne? Denna vecka kommer nu att spenderas framför böckerna och internet då det är dags att ta ett rejält tag i plugget inför nästa vecka som ser ut som följande.

Tisdag: hantverksprov i avecservering
Onsdag: Provningsmetodik (provning där man skall sätta stil, ursprung, styrka etc...)
Fredag: Tentamen om destillering plus vin, starkvin, champagne, cigarrer etc...

Det blir nog därför ingen utgång i helgen alls om man inte får något ryck som vanligt men har varit väldigt många sådana ryck under nollningsveckorna så kanske dags att lugna ner sig och ta hand om studierna även att jag känner mig ganska trygg i dem, kasnke lite för trygg med tanke på att det är en hel del som skall göras.

Morgonens lärdom som man tyvärr glömt av att Alsaces fyra ädla druvor är Riesling, Muscat, Gewurstraminer och Pinot Gris. Lätt och enkelt att komma ihåg, dagens mål blir därför att i de vanligaste vinområdena i världen sätta huvuddruvan, bra o kunna inför kommande provningar när man skall placera viner efter distrikt.

Nu börjar lektionen och slutar klockan ett, sedan blir det hem att slå upp vinområdena i min kära bok Oxford companion of wine.

Söndag

Vaknade upp ganska seg i huvudet efter en sen natt igår. Vet knappt när jag kom hem riktigt efter filmkvällen med alex o mange. Njöt av gårdagen i fulla drag...

Magnus är en stjärna som hjälp mig väldigt mkt inte bara med mattips utan även ett gott mentalt stöd och en härlig fadderkollega som jag haft fantastiskt kul ihop med och kommer fortsätta ha :>

LördagVäldigt lyckad lördag må jag säga som inte sluta förens nu. Det började med att jag o mange tog en ale hemma hos mig innan det bar av till hyttan där Sanna välkomnade oss och vi kröka på lite till. Sedan blev de klassfest med sommeliererna och gott folk där man fick presentera sig och självklart göra reklam för vackra västervik aka ostkustens pärla. Sedan blev de tebax till sanna me lit goa snittar o mys för at sedan dra te puben o dansa loss o sen tyvärr hem igen men där möttes vi av alexandra som välkomna oss me film o glass, kalasgott verkligen och tack för muffinsen!

Detta inlägg är fullt med stavfel och dedikerat till alla jag tycker så mkt om!
pöss och godnatt, deta är ett såkallat fylleinlägg men endå menat seriöst.


Var även marknad idag där jag inhandla två stycken vvikskorvar, e nästan så man får hemlängtan men fyfasen så gott de är!!!!!!!!!!! I'm in lööv!

faddermiddag

Igår var den efterlängtade faddermiddagen. Jag och magnus blev väldigt imponerade över vad våra fadderbarn presterat i form av, värdkap, mat och dryck och vi hade fantastiskt trevligt och kvällen tog slut allt för fort men det var kul så länge det varade. Nu har vi offeciellt ingen faddergrupp längre men vi har bestämt oss för att fortsätta träffas i gruppen för vi trivs så bra ihop, iaf enligt mig själv. Vi har fantastiska fadderbarn och jag hoppas att ni verkligen känner er välkomna till hyttan för vi känner oss väldigt välkomna tillbaka tack vare er också ska ni veta så ni har betytt en hel del för oss. Nu på lördag är de klassfest så de blir de nästa upptåg, imorn får vi se vad som händer och under nästa vecka skall de hända annat kul så vi får la se vart åt de bär.

Sitter nu o funderar o funderar, känns som man kaosat lite idag mentalt men känns endå som de rer sig, man får itn göra problem av sådant som endå inte är nå problem så e bara fortsätta köra på o se vart åt de bär då de inte är värre än att de kan gå åt helvete men vad gör de om ett par dagar, kommer redan va glömt o förlåtet.

Vi hade cigarrprovning igår med vilket var ett helt nytt spännande område för mig, jag har tyvärr svårt att verkligen uppskatta cigarrer men de var en häftig och intressant upplevelse att röka en riktig cuban. Idag blir de en långpromenad med min vän malin och sedan blir det säkerligen någon film frammåt kvällskvisten me mange o marre oxo för att runda av kvällen och ha en del djupa diskussioner som vanligt.


Filosofi

Måndag kväll efter en dag man gjort mer eller mindre. Väldigt mkt sittande framför mina alkoholböcker om sprit och annat smått och gott. Det finns exempelvis minst 10 olika agaveplantor som förövrigt inte är en kaktus men det finns bara en man gör tequila av och det är den blå varianten. Armagnac görs i lambic armagnac destillationspannor och vanlig vodka i kollonpannor. Allting påverkar produkten i slutendan. För mig ses det som intressant att Reposado tequila har mer karaktär än Anejo även om då anejo är äldre på fat men reposadon har mer av tequilakaraktären kvar tack vare den låga fatlagringen på 6-12 månader. För de som tror att sprit har gott om färg bör läsa på ettiketten där de kan stå roliga saker som E150 som betyder sockerkulör och ger varken smak eller doft så man behöver inte va orlig för det. Men de är klart att en mörkare whisky säljer bra än en som nästan är vattenklar, man köper ju med ögonen som det heter.

Men vad händer annars här uppe då? ja ni vi har fantastiska fadderbarn som förgyller ens vardag, långa promenader med vänner för att ventillera ut frågetecken och spänningar i sinnet som ibland uppstår. Skulle helt enkelt säga att livet flyter på som man vill, spritprovningarna har gått kanonbra i skolan där jag prickat hyfsat bra de flesta gånger på område och ålder men gick bra bet på Jamaicanska ljusa romen som jag satte som tequila. Men efter att idag ha läst om just den så förstod jag att misstaget inte var så stort som de kan tyckas låta då den jamaicanska romen har toner av fenoler liknande de i tequilan.

Som ni ser så har jag nerdat mig in i dryckernas värld än mer men det är kul och har blivit en passion för mig. Ölen har flödat på krogen och jag har varit riktigt i gasen vilket kan ses på mina fb-bilder som jag inte publicerar här av några anledningar... Ser nu fram emot onsdag när våra kära fadderbarn skall ha middag för oss faddrar, räknar me en del alkohol och ska ju bara tvärs över gårn så har ju gångavstånd om de nu skulle behövas. Men, men nu skall jag ner o tvätta upp de sista, bye so long

Calvados, fruktsprit och sprit på pressrester.

vårgrupp
bild från pnsdagens nollning, "gangsters paradise"

I fredags hade vi sista provningen med systembolagets instruktör Thomas Håkansson. han har varit grym!. Inte alls skrytande om sina kunskaper utan ödmjuk och rolig och väldigt, väldigt allmänbildad. I fredags hade vi provning av calvados, fruktsprit, grappa och Marc. Jag var bekant sen innan med calvados men inte av de andra vilket gjorde det extra spännande.

I provningen så prova vi ett fruktsprit "Poire William" som låg i källarn och var gjort på som namnet antyder päron. Kalasgott verkligen! Vi fick smaka två stycken grappor vilken den ena föll mig ävldigt bra i smaken, "Masi grappa di recioto de Amarone" blir att köpa hem ett par flaskor fram över med tanke på priset runt 300kr men de är de värt. De calvadoser vi fick smaka var först standard calvadosen på bolaget som jag kände igen direkt "Boulard calvados"
inga svårigheter där. Det blev än mer intressant när vi fick smaka en 12årig Calvados i form av"Calvados dous age".
Marcen vi prova var "Tre vieux marc de Bourgogne". spritaste laget för min del men var intressant att ha provat.

Var även nere och beställde en flaska Pommeau de normandie Coeur de leon. Blir mkt spännande och för er oinsatta så är de en blandning på calvados och äppelcider som man lagt på fat en tid och är därmed klassat som starkvim.

Nu är vi inne i andra nollningsveckan i hyttan och vi har haft förbaskat roligt med våra ettor som jag väljer att kalla dem, kvällarna har blivit sena och ölen har flödat men ingen som blivit dålig ännu "peppar peppar ta i trä"...

Reservation för stavfel.

Skola och nollning

Nu är första veckan i skolan snart slut och har varit förbaskat kul att komma igång igen. Först vill jag rikta ett tack till alla våra fadderbarn som ställde upp för vårat lag igår. Ni gjorde en underbar insats och hoppas ni mår bra idag. I skolan har det mestadels varit dryckesprovningar som i tisdags var det öl, igår var det destillering och idag hade vi Cognac, Armagnac och Whisky. Imorgon är det dags för Calvados så lär skriva ett eget inlägg om det imorn. Det vi har provat av denna vecka är som fäljer:

Öl
Abbot ale
Oudbeersel oude Geuze
Primator premium dark
Kronenbourg 1664
Pilsner urquell
Budweiser
Hell ljus
Jever pilsener
New Castle brown ale
Rhenania Alt
De koning
Spit fire pale ale
Sierra nevada pale ale
Oppigårds golden ale
Bedarö bitter
Jämtlands pilgrim
Nils oscar india ale
Liberty ale
Orval
La goudal Bier de garde
Ta trapp
Westmale trippel
Chimay blue
Rochefort
Weiheihestephaner Hefe weissbier
Anchor steam beer california common
Guiness
Aecht schoenkeria rauchbier

Cognac
Martell VS
Gabriel Andreu
Grönstedts EXTRA
Delamain XO

Armagnac
Clos des Saveurs 1979

Whisky
Auchentoshan
Bruichladdich
Ardbeg 10 years
Glenlivet Nadura 16 years
Aberlour