Råplugg med PM och inför tenta

Igår och idag har ägnats enbart åt att plugga. Igår gick jag igenom anteckningar ifrån samtliga föreläsningar vilket har blivit en hel del och det far runt vingårdsnamn och jordmåner i huvudet på mig för tillfället men det kommer smälta på plats tids nog hoppas jag inför tentan den 10:e. Idag ahr jag gjort klart i stort sätt hela PM:et som handlar om att jämföra tre olika provningsmetodiker av fyra viner som vi gjort på lektioner. Det är väldigt intressant att jämföra olika metodikers kvalité och när de bör användas.

Igårkväll blev det middag hos Malin och maten blev fläskfilé som var smord med soja och salt o peppar. Till det hade vi rotfruktskompott av potatis, zuxxini, lök och paprika. Malin gjorde en egen påhittad rödvinssås som var väldigt god. Vi drack till detta Red Baron Shiraz 2008 som ni kan läsa om i tidigare inlägg och funkade helt okej ihop. Till efterrätt åt vi en "fuskparfait" med daim som Malin gjort som smakade ypperligt. Sedan blev det film o chips o julmust innan man begav sig hem runt 12. Bestämde mig idag att de skulle bli någon typ av ordning på när man går upp och jag satte klockan på 9 och det gick utmärkt mot vad jag trodde för jag vaknade redan 10 i nio så var bara o låta bli o somna om, ska sägas att jag låg o drog mig till 10 i 10 framför tvn men ett framsteg absolut. Ikväll blir det middag med mehmet o malin och de enda jag vet är att det vankas ärtsoppa till förrätt och älg till huvudrätt och att jag köpt Tommasis Amarone 2004 till huvudrätten. Efterrätten ska bli spännande o se vad han kokat ihop för något.

Nu ska jag ta en paus och rensa lite lådor som jag bara tryckt ner papper o skit i. Tills nästa gång drick gott men med måtta!
Hoj

Röde Baronen är tillbaka

Den Röde Baronen var en tysk pilot under första världskriget som flög en röd Fokker Dr. 1 och blev världsberömd med sin division med endast röda plan som nådde stor framgång. Han blev dock nedskjuten 21 april 1918 men har nu återvänt.



Fox Creek Red Baron Shriaz McLaren Vale 2008

Jag brukar normalt sett inte falla för snygga etiketter men denna tog priset så jag tänkte att denna måste jag bara prova. På baksidan står det att läsa "The red baron has landed at Fox Creek to claim place in the vineyard. This suave character has taken control of some of our best shiraz vineyards in McLaren Vale as the original "Red Baron took control over the skies" Man kan inte bli annat än intresserad av att prova detta tack vare en väldigt bra reklamare på Fox Creek. Jag är såld.

Vinet har en väldigt djup och intensiv färg ända ut i spetsen och man kan se att denna är väldigt ung och redan här att det är en shiraz från ett varmt land och i detta fall Australien. (Viner från svalare länder får aldrig den intensiteten plus att Shiraz har ett tjockt skal som ger den en kraftfull färg).

I Doften hittar vi lite sötmogna mosade frukter som plommon och björnbär och en viss krydda som delvis kommer av faten. Den lilla vaniljkaraktär man finner tyder på att amerikanska ekfat har använts vid lagringen men ingen längre lagring har förekommit då fatkaraktären inte är jätte tydlig. Man får en varm mosig känsla i doften vilket beror på den höga mognadsgrad som druvorna får i varmare länder och man kan här med dra slutsatsen Australien än en gång.

I munnen är den förvånansvärt len och taninerna är bra med i matchen och känns runda och inte alls stickiga och obehagliga. Syran är medelhög och fräsch men jämt emot kroppen som är fyllig så faller den lite i skymundan vilket är väldigt vanligt i viner från varma länder. Vinerna får istället en väldigt hög sockerhalt tack vare det varma klimatet och kan där med ge en högre procent alkohol och i detta fall 14,5% som är väl integrerad och bränner inte på något sett. Smakerna man får i munnen är först mosiga frukter så som björnbär, plommon och vanelin. Vanelinet tyder på att även franska ekfat kan spela in i bilden vilket de också har använts i tillverkningen av detta vin. Vinet innehåller även en trevlig kryddighet som är förknippat med druvan i form av svart peppar fast i rund form och inte som om man får den rakt opp i ansiktet. I eftersmaken sitter frukten kvar i form av plommonen och den är väldigt behaglig. Eftersmaken är medellång till lång i en trevlig balans där inget sticker ut.   

Jag ger vinet 82 NP tack vare sin balans men får inget högre betyg på grund av enkelheten men ett väldigt lätt vin att tycka om så jag tycker verkligen att det är prisvärt! Känns inte som ett bombanfall i munnen som många viner av just Shiraz från nya världen kan göra. Shiraz och Syrah är samma druva fast från olika länder som övrig info.

Jag skulle rekommendera detta vin till en middag för två med tända ljus och lätt stekta lammkotletter med Richard Marx - Now and Forever på stereon.

Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
Pris: 109kr
Nummer: 2194

Chablis


Regnard & Fils Chablis Grand Cru 1989 (Bougros)

Chablis är en av de mest kända vinområdena i världen och de flesta har någon gång smakat ett vin från Chablis. Chablis är en appelation i norra Bourgogne i Frankrike och är 6834ha stort område. Chablis brukar delas upp i fyra delar som är Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand cru som är den betäckningen på det bästa området.

Petit Chablis
Består utav 475ha och producerar cirka 297 49hl/år. Vinerna når sällan upp till sina storebröders kvalitéer på grund av jordmånen men det finns producenter som ändå gör bra ifrån sig som är exempelvis Rène & Vincent Dauvissat och Domaine Ecuelle.

Chablis
Består av 2678ha och producerar cirka 164 377hl/år Här har jordmånen mer inslag av kimmeridge (fosilrik jord) och breder ut sig på små kullar och fält.

Chablis Premier Cru
Består av 747ha och man producerar cirka 6 miljoner buteljer per år. Det finns 79 parceller som ger namn åt ett 40:tal Premier Cru men endast 20 av dem skrivs ut på etiketten. Det delas ofta in i två delar beroende på vilken sida om floden La Serein. På den högra sidan om floden är det större koncentration av kimmeridge jämfört med vänstra sidan. Några av de mest kända och bäst Premier Cru:erna är Montée de Tonnerre, Mont de Mileu och Fourchaume.

Chablis Grand Cru
Består av 98ha och producerar cirka 5 452hl/år. Områderna är placerade precis bakom byn Chablis och ligger på höger sida om floden La Serein. Lägena ligger på mellan 200 till 400 meter över havet och jordmånen är ren kimmeridge, märgel och kalkjord. Det finns sju Grand Cru vingårdar som inte har någon direkt enheltig stil då de skiljer sig i altituder, exponering, lutning, kultivering samt rent kunskapsmässigt hur man producerar vin. Ett typiskt Grand Cru vin är som Ben Hill skriver "Detta är arketypen för vin från Chablis med dess kraft och dignitet lyser som den klaraste stjärnan på himlen men även solen har sina fläckar". De sju Grand Crugårdarna är:

Blanchot
Består av 12,2ha och ligger på östra sidan mitt emot Montée de Tonnerre och ligger i ett långt sträck där de vinerna från norra delen skiljer sig en del från södra delen men generellt är de delikata och de mest aromatiska.

Les Clos
Består av 24,75ha och ligger i en rak sydlig riktning där höjdskillnaden är cirka 200m mellan den höfsta och lägsta delen. Jordmånen är delvis lerig vilket ger vinet dess typiska karaktärer av rikedom, djup, komplexitet och väldigt lagringsdugliga.

Valmur
Består av en liten dal på 11,9 ha. Vinerna beskrivs med en nästan rieslingliknande mineralitet samt en komplex bouquet.

Le Preuses
Består av 11,05ha och ligger ovanför Bougros och Vaudésír. Området ligger på en sluttning som nästan når ända upp till skogen och detta område har mest solexponering. Jordmånen består av porös och hård kalk vilket gör detta område till de mest kompletta vinerna. I provningar brukar vinet beskrivas som blommigt, exotiskt, fylligt, mineral och stor finess. Den stora kroppen tillsammans med en bra balanserad syra gör att detta vinet får en härlig pondus och komplexitet.

Vaudésir
Består av 14,45ha i sydvästlig riktning. Vinerna beskrivs ha stor finess och masiv, intensiv smak och kryddig komplexitet.

Grenouilles
Består av 9,1ha och ligger nere vid vägen vilket för att om morgnarna är det ofta dimma. Vinerna beskrivs vara doftrika, balans mellan kraft och elegans samt komplexa.

Bougrös
Består av 14,35ha och ligger nederst till vänster mot vägen och klassas som lägst av Grand Cru lägena och är ofta ganska robusta i stilen men lyckas man får man ett vin med härlig känsla och en viril frukt.  

Referens:
Kompendium av Ben Hill (Chefsommelier på Sjömagasinet i Göteborg) om Bourgogne inklusive smakreferenser.

Ny vecka

Nu fortsätter vinprovningsveckorna här uppe i Grythyttan med Italien och Portugal denna vecka och en heldag av provningsmetodik där vi ska hitta en metodik från en vetenskaplig text och jämföra den med WSET metodiken som vi använder i vanliga fall. Ska bli kul och letar för tillfället efter en lämplig metodik att använda och jämföra med för att sedan sammanställa tankarna i ett PM som skall vara inn i början av december.

Idag hade vi inga föreläsningar så dagen har spenderats åt att plugga ännu mera om Bourgonge på de papper som Ben Hill gav oss i och med hans föreläsning. Börjar fastna en hel del och börjar känna mig lite trygg till tentan men det är väldigt mkt som ska in i huvudet innan den är i mitten på december.Dagen har varit något förskjuten då det blev så sent igår när jag var hos en granne och såg film fram till tre på natten och höll på o somna framför Rocky 3 som är en kultfilm i min mening.

Maten idag kommer att bestå av fläskfilé som jag kommer strimla ner och sedan steka med lök och koka upp i vitt vin och grädde med diverse kryddor och jag kommer röra ihop detta med pennpasta o låta småkoka ett tag så pastan suger åt sig av såsen så de blir riktigt smaskigt. Till detta kommer jag att dricka Bonterra Chardonnay 2007.

Vardagsinlägg

Helg igen vilket inte innebär sådär jätte mkt mer än att man får sova ut och får tid över till att plugga på djupet för i veckan har det varit fullt upp fram till klockan 4-5 på eftermiddag i skolan och sen går bussarna mindre tillfredsställande så man är hemma strax efter klockan sex och då lagar man mat och sedan slår sig ner framför tvn, alternativt kollar vad för kul folk som är online på msn. Sedan är de för sent att plugga och man är så pass trött så man somnar runt 11-12. Men njuter av det för känns som vi gör det jag vill syssla med och min stora passion för vin. Vi får prova en hel del riktigt bra grejer som gör att man ryser. Har ju under denna vecka börjat jobba på mitt poängsystem som jag hoppas är till någon hjälp men kan samtidigt vara lite kritisk mot det och säga att det kan skapa mindre förståelse hos läsarna vad vinet egentligen smakar för jag har ju ganska utförliga anteckningar i mitt block och väljer bara ut ett fåtal punkter i varje vin.

Dagen idag har blivit att städa o plocka i ordning, dvs trycka ner de jag inte behöver i lådor men får ta en dag till att rensa lådorna, kanske redan imorgon men de får vi se. Har läst in mig på pdf-filen vi fick av Ben Hill om Bourgogne som är väldigt utförlig och intressant över alla områden i Bourgogne och historien bakom området. Vi har ju fått reda på att tentan skall vara rätt utförlig så är bara att plugga detaljer över de mest kända områdena så man är redo för känns ingen oro för tillfället men de är mkt som ska in på två-tre veckor. Men är man intresserad går de rätt fort.

Maten idag blir en ordenktligt chilikryddad fläskfilé som jag kommer steka ihop med zuccini och lök och en enkel rödvinsreduktion som jag reder till med lite maizenaredning. Till detta dricker jag en ung Cabernet Sauvignon från USA.

Ha det bra och drick gott men med måtta.

Beaujolais Village Noveau 2009

Igår var det dags för lanseringen av Beaujolais Village Noveau 2009. Ett av världens största vinjippon som får wannabe vinkännare att springa till systembolaget och köpa på sig ett par flaskor för att vara den första som provar. Vinet lanseras alltid den tredje torsdagen i november och görs genom maceration carbonique dvs man lägger druvorna i en sluten ståltank, trycker in koldioxid, det börjar jäsa i druvorna och man pressar dem och jäser än en gång och buteljerar. Vinet brukar få toner av konstlade smakämnen så som skumbanan, hallonbåtar etc... Beaujolais ligger i södra Bourgogne och man gör viner på 100% Gamay som är en blå druva.



Vinet har en lilarosa medelintensiv färg och en vattnig kant som de alltid är på unga viner om de inte oxiderat sönder. Doften är väldigt syltig med toner av, hallonbåtar, blåbärssylt och en syntetisk känsla av skumbanan.Vinet är väldigt enformigt i doften, de vill säga man hittar inte särskilt mkt men de man hittar är de mkt utav. I munnen är den väldigt lätt med ganska medel till låga taniner vilket man känner att de blir lite strävt i munnen. De taniner som finns är väldigt stjälkiga som om man bet i kärnan på en vindruva. Syran är relativt hög men känns inte integrerat i vinet utan uppdelat vilket gör vinet obalanserat. Lite surt eller ungdomligt som bolaget väljer att uttrycka sig. Annars är det syltiga frukter i smaken som blåbär, hallon och syntetiska smaker i form av skumbanan.Vinet ger inte mer än vad de brukar göra men jag vill minnas att förra årets Beaujolais Noveau som kom från Pasquier Disvignes var mjukare än årets som kommer från Maison Coquard. Det är ett kul vin att dricka för sig själv för de sticker ut men ska man ha det till mat är de väldigt lätta rätter, men varför inte en sallad med mkt syra i som rundar av syran i vinet skulle fungera. Ett plus för den snygga etiketten men jag ger det ändå bara 55 NP. Dvs ett okej men kul vin men inte mer.Kostar 75kr och har nummer 95801 på systembolaget.


Mackmyra och Alsace

Under onsdagseftermiddagen blev vi erbjudna att gå på en föreläsning med provning om Mackmyra Whisky av Jonas och Angela och jag var inte sen med att tacka ja då jag aldrig har smakat någon Mackmyra whisky innan var jag väldigt intresserad av att se hur de var. Först fick vi en genomgång av deras historia och vad för visioner de har med sin maltwhisky. Vi fick prova fyra sorters sprit varav två finns på systembolaget.



Mackmyra Den första utgåvan
Blommig, elegant, toner av stenfrukter, fat och viss rökighet. 75 NP
Pris: 499kr
Nummer: 409

Mackmyra Special 03
Fatig, lätt rökighet, stenfrukter och nötig. 80 NP
Pris: 599kr
Nummer: 10226

Sammanfattat kan man kalla whiskyn för enkel och lite eldig alkohol men kul att prova på, då de andra två var specialutgåvor utan namn så skriver jag inte ut dem.

Istället så skriver jag upp de viner vi provade idag från Alsace och jag måste på förhand säga att jag har lite svårt för Alsace av den enkla anledning av att de är ofta rätt eleganta så därför kan vissa poäng vara för låga mot vad kvalitén är. Men som sagt poängen är ett personligt tyckande av mig som jag grundar på mina referenser.

Biecher Riesling 2007
Elegant, mineraler och citrus. 65 NP
Pris: 75kr
Nummer:12284

Kuentz-Bas Riesling 2006
Frisk, tropisk frukt och aromatiskt. 72 NP
Pris: 149kr
Nummer: 85388 (Beställningssortimentet)

Josmeyer Riesling 2004
Brödinslag, friskt, tropisk frukt, petroleum och mineraler. 80 NP
Pris: 216kr
Nummer: 99766

Cuvée Ste Catherine Riesling Schlossberg Grand Cru 2005
Frisk, petroleum, fat, kryddig, komplex och tropisk frukt. 87 NP
Pris: 589kr
Nummer: 88933

Paul Blanck Pinot Blanc 2007
Väldigt lätt, mineraler, viss bitterhet och citrus. 53 NP
Pris: 127kr
Nummer: 83414 (Beställningssortimentet)

Hugel Gentil 2007
Elegant, aromatisk, mineral, tropisk frukt och citrus. 65 NP
Pris: 189kr
Nummer: 2108

Kuentz-Bas Tokay Pinot Gris Tradition 2005
Friskt, tropisk frukt, viss kryddighet och elegant. 75 NP
Pris: 149kr
Nummer: 85386 (Beställningssortimentet)

Kuentz-Bas Gewurztraminer Tradition 2007
Ungt, blommig, tropisk frukt, litchi, kryddigt och viss kompexitet. 82 NP
Pris: 149kr
Nummer: 85387 (Beställningssortimentet)

Tokay Pinot Gris Altenbourg Vendanges Tardives 2005
Sött, karamell, petroleum, tropisk frukt, viss kryddighet och härlig komplexitet. 90 NP
Pris: 439kr
Nummer: 87989 (
Beställningssortimentet)


Nu är det helg som innebär att plugga vinregioner och jordmåner. Har inhandlat en flaska Beaujolais Noveau som jag kommer prova under dagen så kommer ett inlägg till inom kort när jag kylt ner den till sina 10-12 grader. Väntar även med spänning på det nya toppvinet Château Rimpi som snart kommer att lanseras, vinmakaren var hoppfull när jag talade med honom idag.

Poängsättning och Michel Jamais

Idag besökte den kunnige skribenten och författaren Michel Jamais oss i Grythyttan. Han föreläste och höll i provning om viner från Californien på USA's västkust. Ska man hitta de bästa vinerna i USA ska man som Village People sjunger "Go west" för där finns de allra bästa.

Under provningarna introducerade jag ett nytt poängsystem som jag kommer börja använda mig av, poängbedömningen är personlig och kan ifrågasättas och bygger på känsla av kvalité och välsmakande. Ett vin som jag inte tycker smakar gott kan därför få för låga poäng men jag försöker att hålla en någorlunda jämn bedömning men man är ju ändå selektiv vare sig man vill eller inte. När de dyker upp viner jag känner wow kan det bli att poängen drar iväg men då är det som sagt att tänka på att jag tycker och inte slår fast poängen för jag är ingen vetenskapsman utan en glad amatör som utbildar mig till att få en förutsättning att utvecklas ännu mer inom viner.Jag la även in en bedömning på tre av gårdagens viner från Bourgogne. Jag har döpt poängen till Nilsson Points som förkortas NP.

Skala:
0-50 Uselt, drick inte
51-70 Okej
71-85 Bra
86-95 Väldigt bra
96-100 Outstanding

Bourgogne:
Domain Vincent Girardin, Chassagne Montrachet Premier Cru 2004
Fruktigt, ungt, strukturerat och komplext. 92NP

Louis Jadot, Corton-Charlemagne Grand Cru 2002
Ungt, parfymrikt, strukturerat och komplext 90 NP

Comtes Lafon, Meurseault-Charmes 1995
Moget, komplext, strukturerat och elegant 96 NP

California:

Vita

Gallo, Dancing Bull Sauvignon Blanc 2007
Friskt, druvtypiskt och elegant 68 NP
Pris: 80kr
Nummer: 96485

Delicato Family Wines Clay, Station Viognier 2008
Enkelt, druvtypiskt och friskt 70  NP
Pris: 99kr
Nummer: 22228

Bonterra vineyards, Bonterra Chardonnay 2007
Fruktigt, fatkaraktär, friskt och smörig. 80 NP
Pris: 129kr
Nummer: 16632

Sonoma-Cutrer, Les Pierries Chardonnay 2004
Ung, fräsch, fruktig och Bourgognestil. 86 NP
Pris: 399kr
Nummer: 97667

Saintsbury, Carneros Chardonnay 2006
Elegant, frisk, gula frukter och fatinslag. 88 NP
Pris: 229kr
Nummer: 97611

Röda

Baileyana, Grand Firepeak Pinot Noir 2006
Elegant, ung, bra taninstruktur och viss komplexitet. 85 NP
Pris: 295kr
Nummer: 99488

Fort Ross Vineyards, Pinot Noir Reserve 2005
Frisk, mörk mogna vildhallon, kryddigt och komplext. 88 NP
Pris: 320kr
Nummer: 97857

Qupé, Alisos Vineyard Syrah 2005
Fylligt, mörka bä, svart te och komplext. 86 NP
Pris: 266ke
Nummer: 97878

Landmark Vineyards, Steel Plow Syrah 2006
Balanserat, fatkryddig, mörka bär och komplexitet. 90 NP
Pris: 239kr
Nummer: 98981

Seghesio, Old Vine Zinefandel 2006
Limm, aceton dold mörk frukt. DEFEKT (Etylacetat)
Pris: 299kr
Nummer: 95233

Ravenswood, Lodi Zinfandel 2005
Sötmogen mörk frukt, fylligt, och har viss komplexitet 80 NP
Pris: 159kr
Nummer: 87398

Beringer, Bancroft Ranch Merlot 2004
Mörk frukt, fat, tobak, struktur och komplexitet. 92 NP
Pris: 650kr
Nummer: 74361 (beställningssortimentet)

Stonestreet Winery, Cabernet Sauvignon 2002
Ung, druvtypisk, bra taninstruktur, kryddig och komplex. 89 NP
Pris: 329kr
Nummer: 96622

Mayacamas Vineyards, Cabernet Sauvignon 2002
Druvtypisk, frisk syra, silkiga taniner, fatsötma och komplex. 92 NP
Pris: 574kr
Nummer: 97266

Robert Mondavi Winery, Cabernet Sauvignon Reserve 2001
Fyllig, mörk frukt, bra taninstruktur, koncentrerad, kaffe och chocklad, komplex. 96 NP
Pris: 939kr
Nummer: 97047





Goda viner

Idag stod Bourgogne på schemat och tyngden låg på de vita vinerna av ädel modell. Föreläsare var Ben Hill från Sjömagasinet, ruskigt bra föreläsare och väldigt intressant som tusan. Mer fakta om Bourgogne lär trilla in frammåt helgen då jag ska skriva inlägg även om södra Rhônedalen och Spanien med. Toppvinet idag var Comtes Lafon Meurseault-Charmes 1995, helt fantastisk aromrik med en härlig parfym av tropiska frukter och fat. Härlig frisk syra som gör att detta vin inte har peakat ännu utan kan ligga minst 10 år till. Ett riktigt kvalitétsvin så man ryser. Det var som Ben Hill uttryckte sig: "Det är inte många studenter som dricker en Merseault.Charmes 1995 klockan halv tre på eftermiddagen"


Värderad till drygt 2000kr (winesearcher)

Andra viner vi provade idag var:
Francois Mikulski Bourgogne Aligoté 2005
Verget Macon village 1999
Brocard Chablis Premier Cru 2007
Brocard Chablis Saint Claire 2001
Regnard & Fils Chablis Grand Cru 1989
Couvent de Jacobins Bourgogne rouge 1996
Mercurey La Framboisiere 1995
Leroy Baune-Perieres 1986
Domain Vincent Girardin Chambolle-Musigny 2002
Domain Henri Perror Minot Morey St Denis 1999
Bonnes Marres Grand Cru 1998
Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru 2002
Domain Vincent Girardin Chassagne Montrachet Premier Cru 2004


Imorgon har vi föreläsning om Kalifornien med Michel Jamais hela dagen så ska bli väldigt intressant!
Återkommer imorgon, tills dess drick gott men med måtta.

Ännu mer vin

Igår hade vi föreläsning om Spanien med Mischa Billing och jag kommer senare att göra ett eget inlägg om denna föreläsning. Idag hade vi Tyskland på schemat och vi hade besök av Tyska vininstitutet samt den unga vinmakaren Jochen på Dreissigacker där vi lärde oss mer om Tysklands ädla Rieslingviner samt även fick reda på det att Tyskland är den tredje största vintillverkaren av Pinot Noir efter Frankrike och USA och på tal om Pinot Noir så har vi Bourgogne imorgon med Benjamin Hill som är sommelier på Sjömagasinet i Göteborg, ser jag fram emot!

Annars flyter livet på sin gilla gång här i Hällefors. Imorgon då det är som skrivet Bourgogneprovning har vi även på eftermiddagen besök av Mackmyra som kommer och visar upp sitt sortiment vilket ska bli spännande då jag ej provat någon av deras whiskys. Ikväll blir det TV och sedan att läsa i vinböckerna innan man sakta somnar in.


Några av vinerna vi provade på Spanienprovningen.


Don Miguel 2004                 La Rioja Alta Gran Reserva 1997    Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1970
Ribera Del Duero                Rioja                                           Rioja







Rhônedalen del 1

Som utlovat så kommer nu ett sammandrag av föreläsningen med Christopher Lööb om Rhônedalens viner.




I Rhônedalen har man odlat vin i över 2000 år då romarna planterade och odlade en del vindruvor för vinproduktion i dessa områden. Under 800-talet och framåt tog kyrkan makten över vinhandeln och organiserar handeln så den exporteras till andra delar av Frankrike. Under 1500-talet börjar adeln att ta över vingårdarna och de börjar drivas i privat regi. Förr skickades viner från Rhônedalen till Bordeaux för att blandas ut till ett mer exklusivt välsmakande vin innan det skickades till England. Efter andra världskriget så var det väldigt ovanligt förekommande med buteljerade viner från Rhônedalen förutom toppvinerna utan det såldes på bulk.
Efter Bordeaux är Rhônedalen största tillverkaren av AC viner i Frankrike. Man tillverkar 4 miljoner hektoliter per år. I och med den ökade efterfrågan på viner från Rhônedalen har man börjat godkänna områden för vinodling som inte alls håller måtter i samma mängd som de tidigare.

Norra Rhônedalen har 8 AC klassade områden med väldigt gott anseende. I norra delen tillverkas endast 5% av den totala vinproduktionen i Rhônedalen. De största producenterna är Guigal, Chapoutier, Delas och Jaboulet. De har både egna vingårdar och de fungerar även som negocianter och köper in viner från andra gårdar och blandar.
De mest kvalitetsinriktade producenterna är Guigal, Chave, Clape och Vouge.

I Norra Rhônedalen är det kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar där det mesta regnet faller mellan mars-maj och september-november. Hagel och åskstormar förekommer vilket kan påverka vinrankorna och slå sönder druvorna. Just detta hände 2002 då man drabbades av hagelstormar och regn som gjorde att man blev tvungen att skörda väldigt sent och fick ett mkt lägre skördeuttag än andra år.   Mistralvinden kommer in från norr och de positiva med den är att den torkar ut vingårdarna efter regn och det blir mindre druvor som är mer koncentrerade sam mindre sjukdomar sprids. Det negativa med denna vind är att det bildas vårfrost vilket leder till försenad mognad hos druvorna vilket gör att man får skörda senare.

Norra Rhônedalen ligger i en smal dal som ligger Vienne och Valence. Man odlar på västra sidan om floden och landskapet är väldigt brant och kulligt. Man har odlingarna på sydliga sluttningar för att maximera solexponeringen. Jordmånen är rik på granit och man ordlar i terrasser på sluttningarna vilket gör det omöjligt för maskinskörd utan allt plockas för hand.  De druvor man odlar är Syrah, Viognier, Marsanne och Rousanne men Syrag är den dominerande druvan och ger väldigt lagringsdugliga viner.

Högst upp i Norra Rhônedalen ligger området Côte Rôtie som på franska betyder ungefär "rostad sluttning" och här har man kalk och granitrik jordmån men även lerigare jordar förekommer som i Côte Brune där Guigals toppvin La Landonne skördas. Världens blickar öppnades för Côte Rôtie i och med Marcell Guigals viner La Mouline, La Landonne och La Turque som blev belönade med 100p av Robert Parker och sedan dess har priserna stigit men försäljningen har även ökat.

I  Condrieu där man har en kalk och granitrik jordmån och odlar mest Viognier och gör där med för det mesta vita parfymrika viner. Under Condrieu ligger St Estephe där man gör lättare viner än i nordligaste Rhône.

Under St Estephe ligger Crozes Hermitage som slingrar sig runt Hermitage och här odlar man mestadels Syrah av hög kvalité, framförallt i Hermitage då Crozes Hermitage har en lerigare jordmån och vinerna kan max lagras i 10 år.

I Cornas odlar man endast rött vin på Syrah och odlingarna ligger som i en skål med sluttningar vilket gör att man har väldigt god solexponering på vinrankorna. Här görs de kraftigaste vinerna i Rhônedalen.

Två områden av mindre betydelse är St Perey och Clairette de Die där man förr var kända för sitt mousserande vin som man fortfarande tillverkar men populariteten har sjunkit och där med produktionen.

Dags för vinprovning av vita viner från Norra Rhônedalen

Första vinet vi fick var en Les Oliviers blanc av årgång 2006 som var ett enkelt och balanserat vin med inslag av stenfrukter och en viss smak av jäst. Det andra vinet var Hermitage Cave de Tarn av årgång 2003 som kändes som det börjat utveckla sig och började visa på mogna frukter som passionsfrukt och nätmelon men hade även en trevlig syrah som håller i ett par år till. Det tredje vinet var Guigal Condrieu av årgång 2005 som var väldigt ungt med inslag av tropisk frukt och inslag av grapefrukt och visade upp ett balanserat avslut och jag skrev stort GOTT.

Rörr vin från Norra Rhônedalen

Första vinet var Cave de Sarras från St Joseph av årgång 1998 som visade upp mognadstoner av läderm en hade fortfarande en sötmogen frukt av mörka bär bakom sig. Taninerna hade integrerats väl och syran hade sjunkit så vinet vart väldigt trevligt. Det andra vinet var Les Caunes av årgång 2007 från Crozes Hermitage som smakade väldigt ungt och hade en ung frukt av mörka bär med inslag av lakrits. Ett helt okej vin men behöver ett par år på nacken innan det peakar. Det tredje vinet var en Farconnet av J.L Chave från Hermitage av årgång 2001. Vinet visade upp mognadstoner av stall och syltiga björnbär, lakrits och en härlig komplexitet i avslutet.Det fjärde vinet var en Côte Rôtie av Guigal från Côte Rôtie av årgång 1996. Vinet kändes fortfarande moget och visade upp smaker av läder, mörka bär, plommon, en viss rökighet och en viss komplexitet io avslutet och förblev ganska elegant. Det femte vinet som var höjdpunkten var La Landonne av Guigal av årgång 2002. Vinet visade upp en oerhörd koncentration av frukt och fat och en stor komplexitet och vinet kändes ungt men smakade fantastiskt med sina rostade fat och friska violer och jag ser fram emot att prova min La Mouline 2002 om några år när den fått mer ålder och mognad. Jag blev överväldigad över detta vin! Det sjätte och sista vinet var en Cornas från Clape av årgång 2003 och här var ett vin som var otroligt fruktdrivet och kraftfullt och visade på toner av lakrits och violer. Den hade kraftiga taniner som drog till rejält och de kändes inte riktigt integrerade så om ett par år lär detta vin visa sig från sin rätta sida, iaf inom 3-4 år.




I nästa inlägg om Rhonedalen kommer jag att skriva om den södra delen.

Reserverar mig för stavfel.

Torsdag

Idag gick vi igenom Rhônedalen och några av de viner som produceras där. I och med tidsbrist så kommer jag skriva ett längre inlägg om vad vi gick igenom i helgen. Men här är ett urval av de viner vi provade. Jag blev tokkär i La Laondonne 2002 som jag var orolig för att jag inte skulle uppskatta men det var en sån koncentrerad fantastisk frukt och en sådan komplexitet som jag aldrig upplevt innan dett vin. Fantastiskt!
Jag bad givetvis att få behålla tomflaskan.



Saint Joseph, 2006, Les Oliviers Blanc, Chaves
Hermitage, 2003 Cave de Tain l'Hermitage
Saint Joseph, 1998, Cave de Sarras
Crozes Hermitage, Les Launes 2006, Delas
Hermitage, 2001 Farconnet, J.L. Chave

Côte Rotie, Guigal 1996
Côte Rotie, Guigal, La Landonne 2002
Cornas, 2003, A Clape

Tavel, Guigal, 2006
Cotes du Rhône, La Vielle Ferme Rosé

Vaqueyras, Paul Jaboulet Aine, 2000
Gigondas, Domaine Santa Duc, 2005
Châteauneuf du Pape, Ch la Nerthe 2002
Châteauneuf du Pape, Ch la Nerthe, 1996

Som sagt så kommer jag skriva ut mina provningsanteckningar om dessa viner i helgen så kommer jag skriva lite fakta om Rhônedalen.
Tills dess, drick gott men med måtta.

MOS III

Äntligen börjar vår nya kurs i viner där vi ska prova oss igenom världens viner och lära oss teroir på djupet. Denna kurs har jag sett fram emot för det är just detta man vill jobba med i framtiden. Vi kommer få träffa storheter som Andreas Larsson (Världsmästare 2007) bland annat. Vi kommer redan på torsdag gå igenon Rhônedalen vilket jag ser väldigt fram emot eftersom jag är väldigt intresserad i just detta område och har en del kunskaper som kan fördjupas än mer.

På introduktionen igår fick vi fem viner framställda och vi skulle prova av dem, detta var endast ett test för alla fyra var defekta på något sätt. Den första var oxiderad o hade gått över tiden, den andra var korkad, den tredje var för gammal, den fjärde var rejält oxiderad och den femte hade svaveldefekt. Ska nämnas att de enda vinerna jag hittade direkt fel på var de korkade och de med för mkt svavel i. Detta beror troligen på att jag inte förväntade mig att vinerna skulle vara defekta och därför trotts misstanke bedömde vinet som okej men detta visar på att man måste vara uppmärksam för alla sorters defekter även när man sitter på en provning.

För att lära oss skillnader på klimat och hur det påverkar vinet fick vi prova två viner av varje druvsort, en från svalare klimat och en från ett varmare klimat. Druvorna som jag fick fram det till var Sauvignon Blanc och Syrah/Shiraz.

Det första vinet var väldigt friskt och druvtypiskt i och med sina svartvinbärsblad och krusbär.Jag satte de som en ung Sauvignon Blanc från Loire i Frankrike vilket det också var till min belåtenhet.

Det andra vinet hade samma druvkaraktäristiska drag men den hade inte samma höga syra och en fylligare kropp och högre alkohol viket tyder på ett varmt land. Mitt val föll på Australien/Nya Zeeland och den var från Nya Zeeland.

Det tredje vinet hade en ung lila färg och på doften så kände jag björnbär, svartpeppar och ek. Just björnbär och svartpeppar är typiskt för druvtypen Syrah så valet föll ganska lätt på den. Det kom även upp en lakritston som gjorde att jag kände igen vinet från när jag praktisera på PM och Fredrik ställde fram ett glas av ett liknande vin och jag ryggade tillbaka då men idag gillar jag dem. I smaken var det mkt björnbär och svartpeppar med inslag av ek och earl grey te (tyder på bitterhet) och en härlig komplexitet i avslutet. Valet föll på ett ungt vin från Frankrike och druvan Syrah och området Hermitage i Rhônedalen. Den var egentligen från det lite sämre området Crozes Hermitage. Detta är ett vin jag kommer köpa av i framtiden då jag uppskattade det väldigt mkt.

Det fjärde vinet kändes mer varmt och mer moget i smaken och doften och björnbären och svartpepparn fanns kvar med fick tillskott av plommon och vanilj. Jag satte den som en Syrah från ett varmt land som Australien med viss mognad men det var från Washington State USA så jag var ute på villovägar men var inget vin jag uppskattade speciellt mkt även då Syrah är en personlig favorit.

Vinerna var:
1. Touraine Sauvignon Blanc 2007 (Domain du Pré Baron)
2. Stoneleigh Sauvignon blanc 2008
3. Les Launes Croze Hermitage 2007
4. Columbia Crest 2005

Som avslutning ett personligt tack till Fredrik Horn som väckte ett djupare intresse för vin hos mig.

Sideways



Pinot Noir, Pinot Noir, Pinot Noir är det som lyfts fram i denna film, världens bästa druva enligt karaktären Miles Raymond som är en nyskild man som vill bli författare. Han reser med sin vän Jack som ska gifta sig och besöker ett flertal vingårdar och restauranger i Californien. Miles vill visa Jack vinets magi medens Jack är mer intresserad av att sova över med kvinnor innan han går och gifter sig.

Miles har en väldigt bestämd uppfattning om vad ett bra vin är, det skall vara Pinot Noir i dess renaste form och han beskriver den nästintill andligt. När han kommer hem till en av Jacks nya kärlekar så får han se en flaska DRC Richebourg och han blir helt lyrisk, inte konstigt när det är just i detta område man gör världens bästa Pinot Noir. Själv inneharr Miles en Chateau Cheval Blanc 1961 vilket inte är något illa de heller utan värderas till 2000$ enligt Winesearcher.

Filmen är av typen roadtrip där drama blandas med humor och kärlek. Den var Oscarsnominerad 2004 för bästa film och är en väldigt välgjord film med några riktigt minnesvärda repliker (Hämtade från IMDB). Jag ger filmen 4/5 vinflaskor!


Jack: If they want to drink Merlot, we're drinking Merlot.
Miles Raymond: No, if anyone orders Merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot!
--
Miles Raymond It tastes like the back of a fucking L.A. school bus. Now they probably didn't de-stem, hoping for some semblance of concentration, crushed it up with leaves and mice, and then wound up with this rancid tar and turpentine bullshit. Fuckin' Raid.
--
Maya: How it's a living thing. I like to think about what was going on the year the grapes were growing; how the sun was shining; if it rained. I like to think about all the people who tended and picked the grapes. And if it's an old wine, how many of them must be dead by now. I like how wine continues to evolve, like if I opened a bottle of wine today it would taste different than if I'd opened it on any other day, because a bottle of wine is actually alive. And it's constantly evolving and gaining complexity. That is, until it peaks, like your '61. And then it begins its steady, inevitable decline.
--
Maya: You know, the day you open a '61 Cheval Blanc... that's the special occasion.

Ljuva Västervik, halvtid

Nu har jag varit hemma i tre dagar och har tre dagar kvar innan jag beger mig norrut. I torsdags kom jag hem runt nio halv tio efter att bussen blev försenad av att någon kört av vägen mellan örebro och norrköping. Men hem kom jag och pappa hade lagat en god middag i form av en wok, enkelt och gott när man knappt ätit på hela dagen och ett gott rött vin till.

På fredagen så åkte jag först till Korallen och hälsade på och fick både roliga och tråkiga besked, de roliga var att de som var kvar mådde bra och de tråkiga var att ännu fler hade gått bort av de äldre jag lärt känna under mina somrar där. Må de vila i frid för jag ska minnas er. Vid tolv blev det fläskpannkaka hos farmor och farfar vilket var underbart gott och kul och se hur pigga de är när de passerat 80 båda två. Framåt eftermiddagen så blev det bolaget för att handla inför lördagen, sedan mötte jag upp Jocke, Merra och Frida för att kolla ut någon utstyrsel som man skulle kunna ha på lördagen men vi gick bet på den punkten men de blev ju bra ändå. På kvällen åkte jag till mamma och åt och somna sedan i lugn och ro och kände mig nu hemma och kommit i ro.

Lördagen sov jag ut ordentligt till 12 och åt en stabil frukost. Senare på eftermiddagen kom Erik och Lisa med sin lilla son Elias som nyss lärt sig gå. Jätte gullig är han och vi gick ut och gick ner till stan en runda. Sedan lekte vi och på kvällen så åt vi vingryta hos mamma, det var jätte gott och drack en väldigt god Pinot Noir från Chile som hette Duette Premium Pinot Noir 2008 och kostar 99kr på systembolaget. Härligt kryddigt och bärigt med inslag av svartvinbärsgelé, vanilj och andra härligheter. Efter middagen begav jag mig till Jocke och öppnade kvällens första öl, senare begav vi oss till midgård och mötte upp merra också. Satt där och prata och tog några öl innan jag begav mig till min gamla vän Martin som också bor på midgård. Vi satt där och pratade och hade trevligt och Micke kom förbi vilket var kul då vi inte pratats vid så mycket sen i somras. När klockan var runt tolv begav jag mig och Micke ner mot staden för att se om det var något drag och vi hamnade på Sahara till slut och tog en öl, jag kunde inte annat än småle när jag beställde Calvados och fick det i ett shotglas. Det sista glaset man serverar Calvados i tycker jag men man var ju inte på restaurang så ska väl inte klaga. Vi satt där tills klockan var runt ett halv två två så blev de vandring upp mot Åhmans för att få något stabilt i sig. Där mötte jag Frida och Vickan, Vickan och jag pratade om barndomsminnen när vi gick i samma klass i 5-6 måsen 2001-2002 vilket var väldigt intressant och kul och höra hur man tyckte att det var på den tiden. Sedan trillade jocke och merra in och åt dem med så sluta kvällen runt tre halv fyra och jag tacka dem för kvällen för blir ingen mer fest nu innan jag åker upp. Nu blir de dessa dagar att plugga, söka stipendier och klippa sig på tisdag. Får se hur kort de blir men de blir en del som ska bort.

Nu ska vi fika och klockan tre blir det middag hos farmor och farfar då det blir farmors egna kalops som är så fantastiskt god!