Livsnjutning

De senaste dagarna har jag knappt varit inomhus. Vädret är fantastiskt och man får nästan dåligt samvete när man sitter inne i denna värmen. Den enda anledningen skulle vara att man är på väg att bränna opp sig men det är ju sommar så de hör till...

Igår blev en heldag, började på morgon att vandra ut mot korpa där bestämt me systrarna hag att vi skulle dit och blev att vara där hela förmiddagen och sedan vandra jag mot midgård för att plocka opp frida för en glass på stadens gator. Otroligt gott i sommarvärmen, senare åt vi mat och på kvällen blev de tennisen. Allt avrundades med en kall öl på sahara, helt fantastisk dag som fick att uppskatta allt :)

Igår bestämde vi oss för att vi skulle springa ut till korpaholmarna och för er som inte känner till de så sprang jag från brevik och ut vilket e cirka 8km minst i varierad träng. Frida hängde med från sig och vi höll ett jäkla bra tempo för jag var bra trött när vi kom fram och det kommer bli ett antal rundor i sommar. I eftermiddag blir det tennins o grejer o sen får vi se vart kvällen tar vägen...

Imorn blir de att ut i skärrgården och njuta, älskar att segla, får en verkligen att koppla av i kropp o själ. Kommer där med stänga av mobil o allt bara för o koppla av o njuta vad naturen ger. Mår så himla gott o vinner jag bara på tennisen skall de nog bli ännu bättre.

Denna alkohol

Alkohol har funnits i alla tider och lär så finnas framöver. Det finns inte mycket som är så hyllat och så fult att göra som att dricka alkohol. Vi lär oss i tonåren att det är coolt att bli aspackad, deckad och spy i en papperskorg. Då har man levt ut säger vissa. Håller man med om det nej, men har man upplevt det? Ja... Vad har man då lärt sig av detta? Jo att det går att hantera alkoholen någorlunda bra med dess effekter när man vet vad som händer efter nästa shot.

Alkoholrelaterade skador kostar samhället miljoner varje år om inte miljarder. Det får folk att slåss, skilja sig och ta livet av sig. Är det då värt detta för lite nöje? Splittrat, egentligen borde svaret vara ett klockrent nej men endå så ligger de kvar i ens rötter att man skall ha ett sunt förhållande till alkoholen. Jag har aldrig sett mina föräldrar aspackade och det har gett mig en viss samvetsisntällning ihop med alkoholen, att jag kan inte dricka mängder för då vet jag inte vart det slutar. Kontrollbehovet finns ju där att känner jag att fötterna lättar och allting snurrar så dricker ja int en droppa, utan jag går o lägger mig o mår illa o skyller mig själv... men betyder detta då att jag kan hantera alkohol? Kanske, kanske inte för jag kommer endå i de situationerna...

Alkohol hör jag alltid något om när jag kommer till ett nytt sällskap, jag vet inte varför... Nu kan de tyckas märkligt när jag själv går och utbildar mig till ett yrke som handlar om att man säljer alkoholdrycker och sen är jag kritisk mot just detta, de vore som att jobba på ica och inte gilla deras rabatter. Men jag har sett och hört för mkt de senaste dagarna att jag inte orkar med att se de negativa så därför har jag själv bestämmt mig för att dra ner på min alkoholkonsumtion som aldrig varit över medel men inte heller speciellt mkt under...

Nu skall jag ut i solen och njuta :>

Costasera, reunion



Denna gång var det 2006an som stod på bordet och till liknande mat som för ett år sedan, dvs entrecote och klyftpotatis med Tzatsiki. Jag tycker 2006an visade på lägre taniner än 05an och mer rundhet i smaken men jag tror också att denna åldras sämre än 05an med tanke på att 06 var en lite sämre årgång men endå ett vin jag älskar och är ursprungstypen för bra viner i min smak sen får ni tycka att jag är godtrogen Amarone men sådan är jag...

Jag sitter nu här och filosoferar och tänker över mitt glas och får minnesbilder av förra sommarn och dess händelser. Frågan är om man utvecklats och på vilka sätt det skulle vara, jag har visserligen lärt mig en himla massa om viner och områden och mat o drycker i kombination men vad har de bidragit till mit liv?
Det kan ju alltid diskuteras om ens alkoholdrickande har ökat och ja det har det väl gjort men samtidigt så har jag blivit mer medveten om vad jag dricker och hur jag gör det. Risken med att skola sig är att man kan tappa kreativiteten vilket jag ibland kan känna för man blir låst till mönster och hur det "skall vara". På gott och ont givetvis...

Under året 2008/2009 har jag mött så himla mkt nya människor som jag hoppas kunna känna i flera år framöver.
Skolan har ju gett mig en del på det planet för hur skulle jag annars träffa just dessa personer från Göteborg, Hällbo, Anarsrum och Ludvika? Vem vet...

och ibland förstår jag mig inte på vissa människor men frågan är om jag förstår mig på mig själv?
Svår fråga man bör ställa sig för allt är som i riktigt bra viner så himla komplext och vem vet hur det kommer att utvecklas?
Kanske e man "korkad" eller en person som kommer utvecklas till de ultimata, who knows bara man själv gör de man tror på så ska det nog gå bra och håller sig kylig så brukar tiden sköta resten.

Skål och god natt...

RIP Michael Jackson - The king of pop

Då var det bekräftat att den legenderiska popsångaren Michael Jackson är död endast 50 år gammal...
Först trodde jag att detta var något som spritis via ett rykte och inte hade ett dugg saning i sig men när jag kollade på ett flertal nyhetskanaler och hemsidor så fick jag mig det bekräftat att han verkligen hade gått bort efter att hjärtat stannat. Det som jag tycker är mest tragiskt är att han fick aldrig avsluta sin turné som han inte ens han påbörja, det vilar även en skugga över honom om övergrepp på barn men jag är en av dem som väljer att inte tro på dem...

Kungen av pop är saknad och jag hörde hans musik redan när jag var 6-7 år gammal då jag och några kompisar spelade in ett radioprogram till skolan där vi hade 10 i topplista över den musik vi gillade. Där fanns Michale Jackson - They don't really care about us och jag var fast direkt. Sedan hörde jag sanrt Beat it, Thriller och den legendariska videon Billie Jean. Jag har många gånger försökt härma denne mans danser men till mindre lyckat resultat och jag imponeras av alla som lyckas med en snygg moonwalk.

Det har itne funnits en fest utan att Michael har varit närvarande med sin musik och lär så inte bli i framtiden heller, han är en legendar som aldrig fick vara barn utan sattes direkt in i musikindustrins hårda händer av sin far. Han har fått offra så mycket för att vi skall kunna njuta av hans musik och vad ger vi tillbaka? Vi slänger anklagelser över honom som jag tror är obefogade. Jag förstår att han drar sig undan för att leva i rampljuset har sitt pris och har tagit livet av ett flertal stoheter som Elvis som jag tycker Michael nu kan stå i jämte tillsammans med Freddie Mercury, dessa legendarer får och kommer inte att glömmas bort...

Efter att jag hört att Michael Jackson gick bort valde jag att gå in o kommentera en artikel på Expresen.se och idag till min stora glädje tog de med mitt citat av Freddie Mercury "Only the good die young".

http://www.expressen.se/noje/michaeljackson/1.1620090/expressen.se-s-lasare-hyllar-michael-jackson


We are the world, we are the children.

Min vindebut




Det är nu ganska snart ett år sedan jag inhandlade min första vinflaska för att analysera och dricka för att lära mig något. Det var en Masi Amarone Costasera 2005 och jag hade inte en aning vad jag gett mig in på för vin var för mig något surt dricka som de vuxna drack. Jag hade knappt druckit annat än enkla bordsviner som jag bjudits på men här erbjöds jag ett vin med stor styrka i jämförelse mot tidigare erfarenheter...

Jag var på väg hem från mitt sommarjobb på ett äldreboende som jag så ofta fortfarande besöker. Jag hade fått ett tips av en kollega som är av väldigt bestämd uppfattning att detta var verkligen ett vin jag borde prova för det var rikttigt bra fick jag beskrivet. Jag stapplade in på bolaget som jag var ganska vilsen på och kollade där i trähyllan och där låg mitt vin, en Masi Amarone Costasera 2005. Jag kollade på prislappen och wupps så hade jag lagt 259kr på en flaska vin vilket jag tyckte var extremt mkt på den tiden och fortfarande idag även om jag köpt viner för de femdubbla. Jag korka opp den hemma och försökte intala mig själv om att detta kan jag och jag kan lösa ut smakerna utan problem för jag hade ju endå läst vissa vintips och sådant så jag ansåg mig inte vara helt nybörjare på området men så var ju fallet... Vinet slog mig till backen rent smakmässigt för det fanns så mkt i detta vin som jag inte smakat förut eller inte trott skulle finnas i ett vin men det gjorde det ned råge. De sa bara pang och nu hade jag bytt ut mina torsdagsdrinkar mot vintester istället och det fortsatte med ett vin från Faustino I som jag bedömde som en sämre variant av Costaseran och jag lovar att återkomma med ett nytt test av dessa två när jag investerat i viner igen.

För er som vet att jag är ett stort fan av Amarone så vet ni nu var det kommer ifrån för det är som med film, 1:an är alltid bäst och så även me vinerna jag dricker. Man minns alltid ettan som en legendar och så gör även jag i detta fallet och sedan kan de ju diskuteras om det är bra eller inte men jag bedömmer fortfarande Costaseran som ett av de bättre vinerna jag provat. 

Rosé

Nu när sommaren verkligen kommit hit så vad passar då bättre än ett par glas rosévin?
Blev att bege mig ner mot Systembolaget för att se vad de har för utbud på roséavdelningen i Västervik. Jag blev varken imponerad eller besviken på de utbudet som fanns för de hade dem jag hade tänkt köpa, de vinerna som låg i en hyfsat ekonomisk klass, dvs runt 80kr. Jag inhandlade ganska snart två roséviner som i druvblandningen påminde om varandra vilket skulle underlätta bedömningen. Det jag ville veta var hur påverkar det att det ena vinet tillverkas på andra sidan halvklotet. Båda var årgång 2008.



Första vinet var Réserve de Bonnet Rosé från André Lurton som är ägare till Château Bonnet i Bordeaux (Frankrike). Druvorna han har använt sig av är Merlot 40%, Carbernet Sauvignon 40% och Cabernet Franc 20%. Jordmånen består av kalksten, lera och kisel. Den svenska importören Bibendum beskriver vinet som ett allround rosé som passar till det mesta och även på egen hand. Jag är helt klart berädd på att hålla med där för jag var skeptisk först mot den rosa/röda färgen som vinet visade för det ser syntetiskt ut. När vi sedan doftar på vinet kommer det fram toner av jordgubbar och röda vinbär samt man känner taninerna som skalen avger i en härlig lite bitter eftersmak. När jag satte mig ute i solen med vinet och det fick tempereras lite så märkte jag hur det växte och kroppen på vinet kom fram. När jag sedan la i ett par skivade jordgubbar så balanserades vinets friskhet upp med de söta från jordgubbarna. Detta blev helt fantastiskt och jag kan bara säga att detta vin med jordgubbar skall du ta med dig ut på picknicken med din dejt för du kan i princip gå hem o bädda för två direkt efter, kalasgott i sommarvärmen!

Andra vinet jag inhandlade var Boschendal från Boschendal estate i Coastal region som omfattar sex vindistrikt Constantia, Durbanville, Stellenbosch, Paarl, Tulbagh och Swartland. Druvorna som vinet är tilvlerkat av är Merlot 32%, Cabernet Sauvignon 23%, Shiraz 21,5%, Ruby Cabernet 16,5% och Pinot Noir 7%. Detta vinet ser väldigt inbjudande ut vid den första anblicken för den visar upp en bronsfärg som jag tycker skall vara på rosé, det ger en känsla av kvalité före billigt försäljningsknep. När jag sedan doftar på vinet känner jag jordgubbar, hallon och en liten syra smygande i näsroten. När jag sedan smakar på vinet känner jag att detta vin är friskare och met matvänligt än Bonnet. Detta vin visar mer på komplexare smakregister och jag plockar ut smaker som hallonbåtar och sura remmar och en viss rökighet. Vinet bjuder på en härlig och ganska lång bitter eftersmak som är trevlig utan att bli påträngande. Detta vin skulle jag föredra till sallader framför att dricka på tu man hand men uppskattar man lite friskare roséviner funkar detta utmärkt för sig själv med.

Slutsats
Bägge dessa viner togs precis ur kylskåpet när de provades och fick stå framme 5 minuter så de kom upp i en temperatur omkring 10-12 grader som jag anser är lagom för dessa. Båda vinerna var såkallade torra roséviner som inte smakar sött i mer än smakkaraktärerna som uppträder. Därför rekomenderar jag om man skall dricka dessa för sig själva att man har gärna i jordgubbar eller så för det blir mycket godare för en ovan vindrickare.

När man tänker efter på de klimat som skiljer dessa åt så förstår man snart skillnaden, den mest påtagliga blir alkoholen för ju mer solljus ju mer druvsocker bildas som sedan blir alkohol. Genom att de blandar i flera druvsorter så får de mer komplexitet och mindre rena smaker som kan göra ett vin ganska tråkigt för Bonneten bjuder inte upp till dans som Boschendalen gör. Men dagens lärddom får bli att rosé+sommar=Sant.

Réserve de Bonnet Rosé
Årgång: 2008
Alkohol: 12,5%
Pris: 80kr
Nummer: 3181
Betyg: 3,5/5
Motiviering: Färgen drar ner betyget från en 4:a. Annars ett perfekt vin i sommarvärmen till picknicken.

Boschendal Rosé
Årgång: 2008
Alkohol: 13,5
Pris: 79kr
Nummer:6007
Betyg: 4/5
Motivering: Mer en matrosé men som visar upp komplexitet och finess.

Vin på tapp

De senaste dagarna har inte hänt mer eller mindre, har varit en massa aktiviteter hit och dit och trevliga möten osåvidare.
Igår börjades des med nån öl och slönt häng hos robin för att sedan gå över till kubbspel som micke hade med sig så vi drg igång, jag och robin dominerade totalt. För att försvåra allt så förlängde vi planen till 30-40m så de skulle bli lite svårare att träffa vilket det oxo var. Farligt svårt till och med och man skall aldrig gå fram mitt under en match för då kan de komma pinnar flygande o träffa en :P

Senare på kvällen blev det att gå mot stan, det blev en av de bästa krogarna i Västervik där inredningen är typisk engelsk och stämningen på topp. Gick fram och beställde en Guiness och till min stora förvåning och besvikelse ser jag två tappar där det står vitt och rött vin. Pratade med Fredrik om detta men trodde det skulle dröja några år men efter Bag in boxen var det en tidsfråga innan detta skulle komma. Det kan ju låta väldigt praktiskt med vin på tapp men var är känslan?
De du får är ett snabbproducerat vin som har noll karaktär och ingen kvalité alls. Man behöver som sagt vad inte gå o köpa svindyra viner men att ta ett glas på tapp känns för mig som att gå på ett vad för o trampa i en koblaja, du får någonting men du betalar med din heder och vett.

Idag tar alla 90isar studenten så stort Grattis till er och önskar er en rolig dag/kväll/natt trotts det tråkiga usla vädret ni fått. Förra året börja de likadant med regn men utmynnade i kalasväder med 25+ och många glada minnen och en himla huvudverk dagen efter pågrund av för mkt av det goda samt en trång mössa. Men det var det värt och jag hoppas på reunion av klassen i sommar o se vad folk håller på med.

Helgen

Känns som jag tappat bloggen lite för besökarna har sjunkit i rask takt de senaste dagarna. Får försöka vara mer frekvent i mitt skrivande framöver även om jag tycker det är svårt att skriva något av värde men här kommer ett inlägg om helgen iaf.

Åkte hem från hällefors i fredags och gurra hämta mig i linköping så jag var hemma runt 4 halv 5 sådär. Blev senare en vandring mot stan i regnetför att inhandla alkoholen tills lördagen och det blev arton56 öl som var förvånandsvärt billig vilket tilltalar en student. Fredagen blev väldigt lugn med middag hemma och inte mkt mer, var extremt trött samtidigt som jag hade en sockerkick men somnade ganska snart efter jag gått o lagt mig.

Lördagen började tidigt o jag kom till robin o frida runt 12-1 och vi var där en studn och gick och handlade råvarorna inför kvällens grillning. Sedan ringde fredrika o martin och det blev minigolf med micke, fredrika, martin, robin, frida o jag vilket var väldigt roligt och gick ganska bra dessutom. började med 2 spikar så kändes oväntat bra och som den tävlingsmänniska man är så blir man ju bra mallig men sedan gick det lite upp och ner och jag var tvungen att ha en 3a på sista hålet för att slå Robins rekord på 44 slag och jag spikade den så blev 41 slag för mig totalt och en seger vilket kändes riktigt bra när man inte spelat minigolf på åratal.  

Grillningen drog igång runt 7 och blev marinerad fläskytterfilé vilket smaka ljuvligt ihop med fridas greksallad och min tzatsiki som inte snålades med vitlök i. Sedan blev det öldrickande med trevliga männsker och kvällen sluta med att jag sov över hos robin...

Dagen idag blir det att äta hos mamma men lär inte dricka någon alkohol för e bra sleten i kroppen efter gårdagens partaj. O imorn skall man klippas klockan kvart över 7 på morgon för att senare bege sig till växjö och bo där en vecka och känns konstigt att lämna allt här när man precis kommit hem. Jag börjar nu mer o mer inse att de mesta i mitt liv inte har någon logik alls utan saker händer titt som tätt och utanför står man och tittar på och vet inte riktigt vad man skall göra. Man vill så mkt o samtidigt så kommer det ut en bråkdel...

Vinplugg

Nu är sista tentan skriven och imorgon ska vi redovisa vårat koncept för debutantmiddagen och det känns som vi har en stor chans att ta hem det. Känns som detta året har gått väldigt fort i 1an på Grythyttan, känns som man nyss börjat men om man tänker tillbaka på allt som man har lärt sig så blir man imponerad. Från att ha varit medelmåttigt vinintresserad som inte visste hur vin tillverkades till att själv börja gräva mig ner i alla vingårdar och påverkan på vinerna och har flera typer av viner i huvudet att ta till vid förfrågan.

Nu är det snart dags att börja jobba men först skall jag till Växjö och praktisera en vecka på Pm & Vänner vilket känns himla spännande och är väldigt motiverad. För att fylla på mitt vinförråd i huvudet har jag satt mig ikväll och skrivit mer på vinlistan som jag skall gå igenom med Fredrik och den har blivit bra mkt längre än planerat och innehåller många fler ess än vad jag hade tänkt från början för då kände jag inte till dem över huvudtaget. Exempel på viner som jag tagit med i listan är La Tâche 1990, Romanee Conti 1985 och Pingus 2004 som alla fått 100 poäng av Robert Parker och har fått nån hype av hans lista och har bestämt mig att lära mig den så snart jag kan, mest för att ha verkligen några av de bästa vinerna på lagret när det blir auktioner i framtiden.

På fredag åker man hem till Västervik och lär bli fullt drag hela helgen. Har brännt mig lite lagom efter ett par dagars stekning ute på gården´med mina underbara grannar och har ätit årets första färskpotatis vilket smakar så fantastiskt och burkskinka på det gör det till en fantastisk smakupplevelse. Enkelt och gott...