Boxdrickarnas mecka

Det är sofistikerat att dricka vin sägs det ju och har så länge varit, det är också status att äta torr fläskytterfilé på fredagskväll en och kemiskt framställd "saft" utan socker. Att denna utveckling fortgår är inget som jag läst i några studier utan en egen analys av den samtid jag lever i. Har hela tiden fått lära mig att man ska äta och dricka nyttigt, dvs inte överkonsumera något vare sig det är socker eller alkohol och de båda är beroendeframkallande, det är bara skippa servera godis på en hel helg så märker man av det. Finns förövrigt en ny trend att se hur barn reagerar när föräldrarna säger att de ätit upp deras godis, riktigt skrämmande klipp och efter att man skrattat gott åt det bör man tänka efter vad man egentligen lär sina barn att äta.

Vin har ju genom historien varit den dryck som adeln och kungligheter drack och idag kan alla i myndig ålder och tyvärr ett flertal där under dricka detta utan att behöva jobbar särskilt många timmar. Vin håller på att ta samma utveckling som saften har tagit, från att vara något som gjordes på frukt till att bli kemiskt framställt skit som folk häller i sig för att det står "no sugar" på. Det är samma sak med vinet och ni som tror att ni köper ett traditionellt framställt vin när ni står där med er Umbala i näven eller liknande har gått på en rejäl nit, dessa "viner" är i princip framtagna i en storskalig industri och den bonden som syns på boxens framsida har inget med boxen att göra, det är precis samma sak som industrimatens reklam på tv, tro inte att de står någon kock där och lagar varenda liten rätt utan det är en ren industri och all passion och all yrkesstolthet som har med vintillverkningen att göra är som bortblåst... Kan sätta mitt ord på att inom fem år kommer vi ha vinboxar där det stor "no sugar på" om det inte redan finns för så går det om man släpper på reglerna och låter marknaden göra som den vill för folk ställer för lite krav. Jag ler varje gång någon kommer in och ber om det där fantastiska vinet med karaktär som finns på en svart box med silvrig text, det har lika mycket karaktär som fun light innehåller riktigt frukt. Sedan att de på Systembolaget som sägs ska utbilda folk i alkoholkonsumering står och säljer dessa viner på löpande band och låter boxarna ta fokus från de verkliga vinerna. Systembolaget göder ju sina konsumenter med kvantiteter av skit som gör folk än mer beroende vilket borde vara motsatsen mot vad dem borde syssla med.

När Systembolaget inser att det billiga boxvinet bidragit till fler alkoholister i det här landet så är det nog för sent, till dess fortsätter de att vara boxdrickarnas mecka... Vinets status försvann i samma veva som det hamnade på påse, sorgligt men sant.
Obligatorisk läsning för alla boxdrickare: Mats-Eric Nilssons debattinlägg om tillsatser i vin på Svenska Dagbladets hemsida.

Reserverar mig för eventuella stavfel då stavningskontrollen gått sönder...

Tvåtusenelva i vin

Då börjar även detta år lida mot sitt slut och det har varit ett år fullt av stora vinupplevelser och fantastiska möten. Det är dags att sammanfatta detta år och väljer att göra en kalender i bilder.

Januari
Året börjades med inlägg om Cos d'Estournel som hörde fjolåret till så därför nämns de kort här och istället riktas fokus mot 2007 P-Y C-M Chassagne Montrachet Les Caillerets Premier Cru.

Februari
Nu tog det sig rejält på rödvinssidan och in kommer två kompatanter med rekordeligt förflutet. 1983 Chateau Leoville Las Cases och 1998 Tertre Roteboeuf månaden fylldes också av 1997 Chateau Latour som fick vika undan i jämförelse med ovanstående två. Det som avgör denna månad blir att jag har en försmak för 10-15 åriga Bordeauxvinet och därmed tar 1998 Tertre Roteboeuf hem det denna månad.

Mars
Månaden började Chilenskt och avslutades med Pomerol, från 2004 Almaviva till 2006 Chateau La Conseillante och där emellan blev de både vit och röd bourgogne av varierande kaliber. Ett frankofilt tema börjar redan nu genomsyra denna års summering och kommer även denna månad toppas med ett vin från Bordeaux. 2006 Chateau La Conseillante tar hem det tack vare den grymma koncentrationen som detta vin visar och ska även tilläggas att Pastejmackan var pricken över i'et.

April
Värmen slog till mot Växjö och då föll valet rätt snart på en snygg Chablis. Det förhåller sig tyvärr så att denna månad fanns det ingen konkurrens så valet blir rätt lätt men med all rätt 2006 Domaine Raveneau Monté de Tonnerre.

Maj
Ännu en svag månad på inläggssidan och valet föll på Bordeaux än en gång. 2007 Chateau Leoville Poyferré.

Juni
Ja då var sommaren här och även så skatteåterbäringen så här tas det i på vinsidan och får även prova ett flertal fantastiska viner. Denna månad är kampen mellan 2001 Chateau Lafleur, 2007 DRC Echezeaux samt 2004 DRC Grands Echezeaux. Ska tilläggas att de två sistnämna enbart provades av och denna månad blir det en delad förstaplats för 2001 Chateau Lafleur och 2004 DRC Grands Echezeaux.

Juli
Nu blev det ett Chablismaraton och vinnande ur denna batalj gick i min mening 2006 Domaine Vincent Dauvissat "La Forest".

Augusti
En fullspäckad månad på vinsidan och det provades bland annat 1997 Ridge Montebello, 1996 Chateau Leoville Barton 1/2 flaska, 2006 Chateau Haut-Bailly, 2004 Domaine de la Grange de Pere blanc och 2003 Montevetrano. Denna månad så faller valet för första gången på ett icke franskt vin 1997 Ridge Montebello tack vare mognad och komplexitet.

Oktober
Denna höstmånad dracks det och provades Bordeaux och Bourgogne där 2008 Coche-Dury Meursault tar hem segern med stor marginal över Bordeauxvinerna tack vare sin larvigt bra komplexitet och elegans.

November - December
Två månader helt utan inlägg men var för de inte utan helt torra det provades och drack bland annat 2006 Domaine Fourrier Gevrey-Chambertin Aux Echezeaux ackompanjerad av en sagolik avsmakningsmeny på PM & Vänner med bland annat vildand. 

Årets vinupplevelse

Avslutningsvis ska jag försöka kora årets vinupplevelse och det blir svårt för har provat ruskigt bra viner detta år och valet står mellan Bordeaux och Bourgogne som så många gånger förr. Det som väger över är att jag druckit det ena och enbart provat det andra. Så valet faller på Chateau Lafleur 2001. Skål och God Jul och Gott nytt år!