Ch. Haut-Bailly 1990

Till en början stort GRATTIS till SM titeln i sommelieri Robert Andersson, vän & kollega!

 

Det var en sen fredag i september, höstmörkret låg tungt över Växjö och när vädret knappt kunde bli sämre så var det dags att öppna något gott. Liggande i källaren fanns Ch. Haut-Bailly 1990 vilket kändes som ett självklart val efter att under tidigare sessioner provat detta slotts vin men då från 2006 som väckte stora förhoppningar.

 

Vinet upplevdes till en början lite lätt uttorkat och kort vilket först gjorde mig besviken men medens timmarna gick så tog sig vinet och började bli lika bra i smaken som det var i doften under hela kvällen. Sin peak nådde vinet efter två timmar då balansen i vinet var perfekt för att sedan gå tillbaka mot en mer uttorkad stil. Imorgon väntar årgång 1989, på återseende.

 


Laurent-Perrier - En framgångssaga sedan andra världskriget

 
Laurent-Perrier grundades 1812 av Alphonse Pierlot i Tours-sur-Marne som senare överlät champagnehuset till sin vinmakare Eugene Laurent som drev det vidare med sin fru Mathilde Emilie Perrier. Champagnehuset fick sitt nuvarande namn när Alphonse dog i slutet på 1800-talet och då med tillägget ”Veuve” (änkan) Laurent-Perrier. Mathilde drev champagnehuset själv och lyckades mycket bra på nationella marknaden fram till kriget bröt ut. Nästa drag blev att anställa Alexander Fletcher Keith Mackenzie för att marknadsföra champagnehuset i England vilket gav en ny epok för champagnehuset. När Mathilde dog 1925 så överlät hon champagnehuset till Eugenie Hortense Laurent men hade det svårt att få det att gå runt under krigen och blev tvungen att sälja champagnehuset 1939 till Mary-Louise Lanson de Nonancourt som investerade allt hon hade i chamapagnehuset. För att skydda champagnehuset under det fortsatta kriget så såg hon till att mura in 1000 lådor i väggen för att skydda det från tyskarnas invation. Hennes äldsta son dog tragiskt i ett av tyskarnas koncentrationsläger och champagnehuset övertogs 1949 av den yngre sonen Bernard de Nonancourt. Än idag äger familjen Nonancourt majoriteten i Laurent-Perrier vilket gör det till en av dem största familjeägda champagnehusen.

Årets fynd på Systembolaget

 Det finns väldigt många så kallade ”fynd” på Systembolaget under 100kr om man frågar de mest prostituerade vinskribenterna som säljer sig till höger och vänster men de har inte förstått det för att ett vin ska vara ett fynd skall det vara värt mer än det kostar, en ganska enkel ekvation kan man tycka. De flesta vinerna under denna magiska gräns är massproducerat skräp för att tillgodose en enkel smak som kvantiteten gillar som tyvärr inte bryr sig mer om det än att de ska vara lite sött och lite surt och gärna överdoseras med syltig frukt och ännu hellre stå Amarone eller Ripasso på etiketten. Jag har också varit där och suktat efter dessa syltiga viner men man lär sig att det finns så mycket skit som är lätt att tycka om men som aldrig blir mer än så. Det är som att jämföra böckerna Da Vinci koden av Dan Brown med Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij. Den förstnämnda med ett lätt språk, en ihopljugen historia och helt utan djup. Brott och Straff har så många fler skikt, en historia där läsaren själv får analysera sitt eget psyke och skapa sig en förståelse för de mer existentiella samt ett språk som tar tid att läsa för att få med alla detaljer. Men vill man inte ha något att tänka över utan bara enkel tillfredsställelse för stunden är det första alternativen att föredra givetvis, det är ju dumt att behöva anstränga sig och eventuellt lära sig något...

 

Åter till det här med fynd, Systembolaget är svindyra på vissa viner och väldigt billiga på andra, det bästa exemplen är på de viner som de vid extremt få tillfällen släpper av chefsproducenten Domaine de la Romanée-Conti som kostar ungefär hälften av vad dem gör på världsmarknaden.

 

I morgonrocken klockan 09:59 satt jag och uppdaterade febrilt systembolagets hemsida för att vara en av dem fyra som lyckades klicka hem en flaska från vingården Grands Échézeaux av årgång 2006 och mot min förmodan lyckades jag få tag på en av dessa fyra flaskor. Ett riktigt fynd enligt mig och för att redovisa siffror så kostade vinet mig på systembolaget 3495;- och efter en snabb sökning på Winesearcher.com så är snittpriset på marknaden cirka 7000;- vilket i mina ögon är ett fynd...

 

 

 

 

 

 


Som en smekning om natten

Sensuellt, sexigt, lätt yppigt uppenbarar det sig, avklätt efter närmare 30 år i ensamhet rör hon nu mina läppar. Njutningen i elegansen är magisk, djupet som finns där som hållts inne finner nu sin plats i rummet. Ett leende breder ut sig på läpparna efter närmre kontakt, en stund av njutning i det enkla, i det som väntat så länge på att bli ett med någon annan. Utan defekter och med tidens mogna toner skimrar det lätt solbränt på ytan och där under är det ett djupt kärleksfullt inre. Sällskapet är fantastiskt, likaså vinet, vinet intas med goda vänner, vackra leenden kring bordet sprider sig när vinet förför oss...
 
 
Vieux Chateau Certan 1981 har rört oss, så elegant och sensuellt att det blir larvigt, med en perfekt mognad så finner nu vinet sitt perfektion och behöver absolut inte mer tid på nacken för att njutas av.