Söndag

Då har man vaknat upp dagen efter de första nollningsdagarna och man mår oförtjänt bra, de värsta har nog inte slagit till ännu. Idag blir det att ta det lugnt och gå på möte senare, får jag ordk så blir det att baka något gott och bjuda över grannarna på fika, vi får se vad det blir.

Imorgon börjar allvaret och vi börjar med att träna in vå metodik på vin så imorgon kan jag tala om vad för gosaker vi har provat på.

Dedikerat med stort D

Ja då vart de ännu en kväll på den berömda puben i Grythyttan. Fullt drag som vanligt för det är allt elelr inget. Kvällen började hemma hos mig där tanken var att bara ha en soft tv-kväll men när vinet kom fram så är man inte den som är den.

Detta inlägg är dedikerat till en snygg brunett vid namn Desirée.


Imorgon måndag börjar skolan igen och de känns som den redan borde ha gjort det med tanke på att man varit igång i nu snart en vecka. Skall bli riktigt skoj o komma igång igen för nu jäklar blir de fullt ös under nollningsveckorna med vå faddergrupp som kommer äga som faen, på tisdag är de middag och jag o mange är i full gång med planerandet. Kommer bli kanon!
Gonatt :>

Nollningsveckorna har börjat

Nu börjar nollningsveckorna i hyttan och jag o mange har tagit på oss att bli faddrar. Kommer blir riktigt jäkla skoj o alkoholen kommer att flöda men med "förnuft"... Denna helg har bestått av att umgås me de nya grannarna och festat och dansat loss på puben i hyttan, de har varit full fart och det börjar kännas i huvudet efter 3 dagars supande men de e bara o vänja sig för mer lär de bli.

Börjar få riktigt bra ordning i lägenheten och man känner sig riktigt hemma, visst de skulle vara skönt o ha någom som kudne ta hand om en o fixa käk när man är apbakfull dagen efter men men. Nu blir det popcorn och film så kommer något nytt inlägg när jag har gjort nå skoj. Läs gärna om spriten neden men skumläs bara för det är kanske inte så mkt som intresserar just dig.

Spritprovning och annat


Bestämde mig i tisdags för att träna in den nya metodiken vi ska använda oss av vid provning av sprit. Det blev 5 sorters sprit vilket kändes lite rungt att börja med men det gick hyfsat bra när man väl kommer igång och lär sig att hantera alkoholens starka smak i dryckerna som kan verka obekväm.

Jag började med att prova en vodka och den enda vokdan jag hade att tillgå var Heavy Water vilket jag tycker själv är en bra vodka och var därför väldigt spännande att gå in djupare på.

Utseende:
Spriten är helt vattenklar och alkoholen bildar ben i glasen när man rör runt spriten.
Doft:
Spriten har en ren medelintensiv doft och man känner iatt spriten inte har åldrats tack vare inga toner av vanilj eller tecken på fatlagring. Doftaromerna som framträder är vete, mineraler och alkohol. När man tillsätter vatten i vodkan så känns den mer rund i doften och bekväm.
Smak:
Spriten är torr och har en stickande alkohol men man kan endå känna en viss rondör i den lätta kroppen. Smaken ser jag som medelintensiv och jag får aromer av mineraler och viss ton av vete samt alkohol. Spriten har en kort till medellång eftersmak.
Omdöme:
Heavy Water är en typisk premiumvodka och det är itne svårt att länna igen sig och jag anser att denna vodka är av bra kvalité och en av de bättre jag smakat. Passar utmärkt till drinkar som White russian då denna är något rundare än Absolut Vodka vilket kan väcka obehag hos vissa. 

Den andra spriten som jag valde var en Tequila från Sauza, Hazienda är området den kommer ifrån och är av typen reposado och är gjord på 100% Agave som är en liljeväxt och ingen kaktus.

Utseende:
Spriten är klar och är har en färg av ljust guld och alkoholen framträder genast med att lämna fina vacka tårar efter sig.
Doft:
Jag känner en ren doft som är medelintensiv och man känner att den har en viss ålder tack vare att smaker som vanilj framträder. Andra aromer man känner är vete, och kaktur/lime. När man tillsätter vatten drar doften mer åt lime och vanilj.
Smak:
Spriten är torr och har en värmande alkohol. Kroppen tycker jag går från lätt till medel och smaken är medelintensiv. Jag tycker mig finna en viss komplexitet och smakerna som framträder är kaktus och vanilj framförallt. När man tillsätter vatten så glider den mer åt vanilj.
Omdöme:
Jag tycker denna Tequila håller en bra kvalité då den visar på viss ålder och har en viss komplexitet. Jag föredrar denna Tequila för sig själv då den har en tendens att ge en viss veteton i drinkarna som man inte alltid önskar. Detta är mer av en kvalitétstequila än exempelvis Sierra med hatten som många anser ha en väldigt stickande och obekväm smak.

Mitt nästa val föll på en irländsk whhiskey från Tullamore. Detta är deras billigare variant som man många gånger smakat i drinkar som irish coffey och sällan på egen hand.

Utséende:
Spriten har en klar lförg av ljust guld och den lämnar vackra tårar på glasets kanter när man rör runt den i glaset.
Doft:
I näsan är doften klar och jag ser den som lätt till medelintensiv. Man känner att drycken har en låg ålder på att de lätta vailjtonerna som framträder då man i äldre drycker brukar finna en mer påtagande doft av fatlagring. Andra dofter som framträder är gräs, mineraler och den får en härlig blomighet när man tillsätter en skvätt vatten.
Smak:
Smaken är ren och man känner en värmande alkohol. Kroppen tycker jag mig känna vara medel med drag mot lätt. Smakerna som framträder är de man redan kände i doften men ganska dominerad av vete och ek. Liksom i doften så blir spriten mer blommig med tillsatt vatten vilket är väldigt välkomnande.
Omdöme:
Jag tycker denna är en förhållandevis bra whiskey med låg ålder och den är bekvämt balanserad vilket gör att den passar så bra i kaffe för den sticker inte som andra whiskey's kan göra. Det är en typisk drinkingridens i irish coffey och kan fortsätta att vara men den funkar utmärkt på tu man hand med en skvätt vatten i.

Mitt nästa val blev en ljus rom och jag hade den mest sålda ljusa romen hemma vilket är Bacardi Superior som ingen kan ha missat dricka i exempelvis Cuba libre även kallad rom o cola. En klassisk ingridiens i andra drinkar som Daiquiri med.

Utséende:
Spriten är helt klar och färglös och bildar lätta tårar när man rör den runt i glaset.
Doft:
Jag får en ren doft i näsan av socker blomblad och en viss eldighet. Jag känner ingen ålder vilket redan har avslöjat sig på färgen.
Smak:
Spriten är torr och har en lätt kropp och en mjuk alkohol som är väldigt bekväm. Jag känner aromer som blommor, socker och hag tycker den har en kort eftersmak som ibland kan dra mot medel men anser den endå som kort.
Omdöme:
En klassisk ljus rom av bra kvalité som är balanserad, man kräver itne så mkt och får itne så mkt utan den funkar helt enkelt. Detta är en sprit jag anser att i nio fall av tio skall användas som drinkingrdiens om man inte är ett jätte fan av rom dvs.

Jag avslutar med en mörk rom av lite billigare slager ivilket är en Bacardi black. Denna är även en klassiker som drinkingridiens och kan i många fall ersätta den ljusa Bacardin i rom o cola.

Utséende:
Spriten har en klar mahognyfärg av medel-hog intensitet. Den får fina ben när man rör den runt i glaset.
Doft:
Spriten har en ren doft av medel intensitet. Man känner en möjlig ålder som kan vara konstlad då aromer som är dominerande är vanilj, karamek, grädde och farinsocker.
Smak:
Spriten anser jag som halvtorr och ahr en mjuk värmande alkohol. Jag tycker den har en medelstor kropp och de smaker jag känner är karameller, grädde, vanilj och när man tilllsätter vatten så går den mer åt chocklad. Jag känner en medellång eftersmak.
Omdöme:
Jag tycker den är söt och god vilket passar utmärkt som en apertife till en söt efterrätt. Denna funkar även bra som drinkingridiens självklart men jag skulle endå föredra den på egen hand även att den inte är av toppkvalité men för sitt pris anser jag den prisvärd.

Ni som tycker bolaget borde avskaffas för det är dyrt kan se till att läsa på då det är skatterna som är höga på spriten. Exempelvis är skatten på en flaska vodka cirka 160kr vilket innebär att flska koskenkorva kostar cirka 50kr plus skatter vilket ingen annan butik skulle kunna hålla för bolaget skall endast gå runt och inte göra vinst...

Summer of 2009

Nu är sommaren över och man är tillbaka uppe i Grythyttan. Jag har väldigt inaktiv med bloggen ett bra tag nu för att jag helt enkelt inte hunnit med att skriva eller haft saker att skriva om rättare sagt. Men jag har under de senaste veckorna gjort två restaurangbesök i Västervik som jag tänkte skriva lite om.

Det första var på saltmagasinet där vi satt ute och jag beställde in biff med potatiskaka och svampstuvning vilket i sig var gott men till de priset tyckte jag det kunde varit mer av allt egentligen men de var en trevlig kväll men lite för dyrt för min plånbok må jag säga. När jag blev erbjuden att följa med och äta på Två möjligheter som ligger nära statshotellet i Västervik så tacka jag direkt ja då jag hört väldigt gott om denna restaurang. Jag blev väldigt imponerad av maten och servicen på restaurangen, jag åt själv vildsvin som var fantastiskt tillagat och en potatispuré som var fantastiskt god. Senare blev de en marrängefterrätt met ett 10 årigt portvin, en trevlig avslutning på kvällen.

Det har inte blivit mycket vin i sommar av vissa anledningar men desto mera öl har de blivit och den som gått hem mest är Heineken men sommarens stora ölnyhet för mig är Weisbeer, mkt friskare än en vanlig pilsner och de kommer nog att bli min standardöl i fortsättningen. Får tacka Jocke J som presenterade denna godhet för mig.

För att komma igång med vinprovandet så köpte jag mig en Masi Campofiorin Ripasso från 2006 och den gjorde mig inte besviken men jag trodde endå den skulle vara bättre men nu när skolan drar igång nästa vecka så har vi först vinprovning första dagen för att sedan ha spritprovningar i nästan två veckor och ett besök i huvudstaden för att besöka Grand hotell och V&S.

För att träna in spritprovning så skall jag prova detta ikväll och spotta får bli en självklarhet för att man skall kunna ge första och sista samma likvärdiga analys utan att bli lullig. Återkommer om detta :)