Veuve Clicquot: vin och Champagneprovning

Idag var vinmakaren Pierre Casenave från Veuve Clicquot och besökte Grythyttan och höll i en vin och Champagneprovning. Han berättade om vad Veuve Clicquot stod för och höll i en provning med sex stycken clair viner och tre Champagner.
De så kallade clair-vinerna är stilla vita viner från de olika druvorna som man sedan gör en blend på som man sedan jäser på flaska till Champagne.

Veuve Clicquot Ponsardin grundades 1772 av änkan (Veuve = änka) Madame Clicquot som sägs vara den första affärskvinnan.
Champagnerna består huvudsakligen av druvan Pinot Noir och de lagras minst tre år på flaska på sin jästfällning för att hålla en utmärkt kvalité och man har aldrig fatlagrade viner utan de reservé vinerna man använder är lagrade på flaska under ett antal år. Veuve Cliquots prestigechampagne heter La Grande Dame och tillverkas endast vid ytterst bra årgångar och är en blandning från åtta Grand Cru vingårdar.

Vi började med att prova de stilla vinerna och först fick vi prova Pinot Meunier från St Thierry av årgång 2008. Vinet visade upp en blek gulgrön färg och smakerna var aromatiska och väldigt syrliga och gröna och man kände att detta var väldigt ungt. Mineralerna fanns där som kommer av den väldigt kalkrika jordmånen i Champagne. Vinet visade inte upp någon stor komplexitet utan kändes väldigt lätt och syrligt.

Det andra vinet vi provade var en Pinot Noir från Bouzy och årgången var 2008. Bouzy sägs vara den bästa platsen för att odla Pinot Noir i norra Champagne.
Vinet var blekt och visar upp smaker som jordgubbar, äpplen, hallon, mineraler och hade härliga taniner som bet sig tag. Vinet kändes väldigt ungt men visade redan nu upp en viss komplexitet. Mår bra av ålder och har fantastisk utvecklingspotential.

Det tredje vinet vi provade var en Chardonnay från Oger Grand Cru av årgång 2008. Vinet var blekt och smakade syrligt med inslag av nätmelon, tropisk frukt, mineraler och lime. Den kändes väldigt rakt i munnen och hade en trevlig eftersmak.

Det fjärde vinet vi fick smaka var den blend som senare kommer bli "Yellow Label" om tre år. Vinet bestod av Pinot Noir (55%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (15%)- och hade lite mer färg än de tidigare men fortfarande blekt. Smakerna var plommon, mineraler, röda syrliga bär som jag tolka som lingon men även härliga komplexa smaker och en medellång eftersmak. Denna blend var riktigt utsökt och jag ser fram emot att prova den om tre år för att se om man kan känna igen den färdiga produkten från att ha provat den föra andra jäsningen.

Det femte vinet vi provade var en Pinot Noir från Verzy av årgång 2002. Här var färgen mer guldig och vinet hade en intensiv kryddig doft som drog åt basilika och röda bär. Smaken var syltig med jordgubbar, hallon och jag tyckte mig känna en viss svampighet som jag drog åt färskosthållet. Visade även upp sina trevliga mineraler och en härlig citruston fann jag. Vinet hade en medellång härlig eftersmak och detta vin uppskattade jag väldigt mycket smakmässigt.

Det sjätte och sista stilla vinet vi provade var en Pinot Noir från Verzenay av årgång 1995. Vinet visade upp en mer intensiv guldig färg än de tidigare och här gick doften åt björnbär, dadlar och russin. Smaken var frisk och krämig, det fanns björnbär och en hel del komplexa smaker samt den ädelost som jag tyckte mig känna. Syrliga inslag av mineraler och lime och citrus förekom med och den hade även toner av svamp och en lång god eftersmak.

Den första champagnen vi provade var deras standard champagne Veuve Clicquot Brut Yellow Label NV.Champagnen visade upp härliga dofter som bröd, mandel, kokos och citrus. Smakerna var njutbara och bestod av mineraler, mandel, en viss brödighet, svartvinbärsblad och en härlig syra. Visade även upp en trevlig komplexitet som gjorde den till det hela väldigt god.

Den andra champagnen vi provade var Veuve Clicquot Vintage 2002 som visade upp härliga brödiga toner i doften och friska toner an mineral och citrus samt svampiga aromer som jag och min klasskamrat Sebastian drog åt champinjon hållet. Smaken var balanserad med brödiga inslag och syrliga toner av citrus och mineraler. Jag fann även aprikossmaker och torkad frukt och en härlig medellång eftersnak.

Den tredje och sista champagnen vi provade var Veuve Clicquot Vintage rich 1999. Champagnen var guldig och visade upp komplexa aromer som aprikoser, russin, sötmandel, mineraler, lime, bröd och svamp. I smaken var det mycket gula äpplen, torkad frukt, sötmandel, brödig och härliga komplexa toner. Den visade upp en härlig balans och struktur med en härlig syra och en lång väldigt trevlig eftersmak.

Denna provning gav mig väldigt mycket i form av att vi smakade de viner som låg bakom champagnen innan vi provade den vilket gav mig en djupare förståelse för smakerna i slutprodukten och hur det går till när man blandar ihop vinerna till en champagne och hur mycket basvinerna spelar in samt vilket jobb det måste vara att hitta den perfekta blandningen om den ens finns. Clair-vinerna går självklart inte att köpa på systembolaget men två av Champagnerna finns.


Veuve Clicquot (Yellow Label) Brut
Pris: 369kr
Nr: 7424

Veuve Clicquot Vintage Rich 1999
Pris: 489kr
Nr: 82519


Tyvärr finns inte Veuve Clicquot Vintage 2002 kvar på systembolaget.

Deras hemsida finns här.

Julmust, hur smakar det egentligen?



Vin analyserar man alltid utan och innan men hur skulle man kunna beskriva julmust med samma synsätt som vin. Var idag och inhandlade Nygårda Julmust och tänkte sätta pennan i den och se vad som döljer sig i den. Jag kommer följa en enkel metodik som helt enkelt går ut på utseende, doft, smak, eftermak samt övrigt.



Musten har en djup kastanjebrun färg som ljusnar av mot kanterna och blir mer rostgul färgad. Bubblorna håller sig länge kvar och man ser att musten innehåller mycket socker då den kletar fast på glasets väggar.

På doften känner man en tydlig maltkaraktär med små inslag av humle och en väldigt utbredd karamellton, även lite kardemumma, kanel, spår av nejlikor och en smörig ton förekommer med. Finns mer än jag trodde jag skulle hitta i den.

I munnen känns den väldigt söt tack vare det stora sockerinnehållet. Under den söta smaken känner jag malt, humle, kanel, kardemumma, nejlikor, mandel och en syrlig ton av apelsin. Eftersmaken är medellång för de sätter sig kvar kryddsmaker som kanel och nejlikor i munnen efter att man har svalt.


Det var väldigt intressant att prova julmust ur en mer seriös synvinkel för att det finns en hel del bakom den goda smaken. De kryddor man finner i julmusten är just de kryddor vi förknippar med julen som nejlikor som man kan pynta en apelsin med, kanel och kardemumma som vi finner i pepparkakorna och sötmandel som vi har i glöggen.

Till musten äter jag självklart Cloettas skumtomtar, saknas bara släkten och en tomte så är det rena rama julafton.

Som kuriosa så görs nästan all essens till julmust av Roberts AB i Örebro.
Mer om julmust kan man läsa på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Julmust

Biskopens finger

http://users.jyu.fi/~mweber/blog/images/Bishops_Finger.jpg

Efter en riktigt intressant föreläsning om VFU i London så blev det att inhandla mat nu innan man åker hem samt en middagsöl i form av Bishops finger. Min gamla kollega och vän Mattias var den som först introducerade denna öl för mig och jag var väldigt skeptisk för den bittra smaken som finns i ölen tilltalade mig inte alls då. Men i och med att man utvecklat sina smaklökar och förstått vad bra Ale är så har den fallit mig väldigt mkt i smaken.

Smaken är rostad och fruktig med en tydlig bitterhet vilket gör att denna öl passar till röda kötträtter som bör vara väl kryddade då ölens bitterhet rundas av. Vill man ha en njutbar öl passar den lika bra på egen hand om man uppskattar denna typ av ale. Den kostar cirka 20kr och finns i standardsortimentet på Systembolaget.

Ljuva Västervik



En bild tagen i Västerviks skärgård sommaren 2008. Det är inte förens man kommer iväg från sin egen hemstad som man förstår hur vacker och trevlig den egentligen är. Man blir hemmablind och vill bara där ifrån men när man får lite distans till det hela inser man att man egentligen bodde i den bästa staden i det här landet. När man bor här i inlandet saknar man närheten till havet och skärgården, att bara kunna gå ner till vattnet och ta sig ett dopp en sommarmorgon går inte här, man känner inte heller den ljuvliga doften av sjögräs som sköljts upp och alla dofter som frigörs när vågorna slår emot land. Den vackra utsikten över alla kobbar och skär går inte att se ens om man åket ett par mil. Börjar bli nostalgisk känner jag men det är inte konstigt när man hör hemma i den vackraste staden på jorden. Ostkustens Pärla.

Ekonomin svider

Nästa fredag är det prov i Ekonomi och jag känner mig absolut inte taggad men det kommer bli en hektisk vecka nu även om jag åker hem lär böckerna vara välanvända när jag kommer upp igen. Idag har jag inte gjort många knop, har öppnat ekonomiboken men var mkt roligare med att läsa vinlitteraturen istället, men borde dock hitta motivation i att plugga ekonomi i och med att jag hade räkningar på 5 000 idag, hyra, böcker och hemresa. Det svider till men det är bara dra ner på det allra käraste... vinet denna månad. Men vi kommer ju att ha en massa vinprovningar i skolan under nästa kurs så kommer att bli många inlägg framöver med provningsresultat och matnyttig fakta.

Igår var det då storfest i hyttan och det började hemma hos Ronja där vi satt ett glatt gäng och tog några öl. Sedan begav vi oss till A-salen där Benno och Rachid hade 50årsfest så blev ett par öl till och någon på krogen sedan innan vi åkte med nattbussen hem runt klockan ett.  Då var kvällen slut för min del och klockan ringde vid 11 i morse enligt den gamla tiden och jag blev ännu mer förvirrad när jag satte på tvn och de visade olika tider men det slog mig sedan att de var ju idag man skulle dra tillbaka klockan en timma. 

Som sagt vad hemfärd på torsdag vilket ska bli riktigt kul men ser inte fram emot de dryga sex timmarna man ska spendera i en buss. Men man ska inte klaga, nya Livets Goda kommer ju ut i dagarna så man lär inte sitta sysslolös och nu har jag bra låtar på mobilen och hörlurar så det ska nog gå att fördriva den tiden också.

Bortskämd man är



Helgen har nått sin mitt nu och ikväll vankas det fest inne i hyttan men de blir nog en förhållandevis lugn tillställning för mig denna kväll. Hade en mkt trevlig gårkväll med massa film och ännu mera prat med Madde som gästade mig och lagade även frukost åt mig i form av pannkakor, man är la bortskämd och det var supergott! Tack så mkt :)

Vi provade av två viner igår, ett halvtorrt i form av en gammal bekant FM Riesling och en Petit Chablis Domaine Sainte Claire för att ha ett torrare vin. FM Riesling är alltid lätt att dricka och väldigt gott och friskt medens Petit Chablis som Erik tipsade mig om visade upp sin karakteristiska Chablisstil men med ett ganska svagt intryck men endå helt okej. Vi drack vinerna endast som sällskapsviner med lite chips och tilltugg till och en vitlöksdominerad Tzatziki.

På torsdag (29:e oktober) är det dags för hemresa och ladda upp batterierna. Det kommer kännas skönt att komma hem när man inte varit hemma sedan i augusti och träffa min lilla gulliga ettåriga brorson Elias och se hur han utvecklats ska bli otroligt kul och spännande. Saknar familjen och de närmsta vännerna som jag kommer försöka att träffa nu och umgås lite men tror jag drar ner på festerna för det känns som man kan dra ner på den delen, både för ekonomins skull och att jag kan få ut minst lika mkt av en grabbkväll med öl och chips och fotboll. 

Idag blir det baconlindad kyckling som jag kommer ha marinerat i balsamico vinäger och peppar och möjligen något mer, beror lite på hur exprimentell jag känner mig när jag väl känner mig och lagar mat. Blir antingen ris eller stekt potatis till detta och någon typ av sås på skyn sen som jag bara gräddar upp. Så blir det att dricka det sista av Chablin.

Jag är rädd att min Pommeau ör oxiderad, skall smaka av den mer i dagarna för vore väldigt synd om så var fallet. Har även inhandlat en till Blossa 09 glögg, godaste glöggen på marknaden enligt mig. De har verkligen lyckats! och den finns nu på systembolaget i Hällefors utan att man behöver beställa hem den.

Vinmyter o lite småfakta som kan vara intressant



Tänkte skriva lite om några frågor som jag har fått under sommaren och hösten om vin och besvara dem på någorlunda bra sätt.


Finns det bra viner under 100kr?
Självklart finns det bra viner under 100kr, men man bör akta sig för att gå ner under 80kr brukar vara mitt personliga tips. Men man bör inte förvänta sig allt för mycket av viner som ligger under 100kr, de har ofta en rätt enkel karaktär och inte särskilt komplexa men det finns självklart undantag även här. Några personliga favoriter under 100lappen är till exempel  några ripassoviner från Valpolicella, enklare viner från Chile, Argentina och Frankrike. Man kan tänka som när man köper bil för ett billigt vin så är det som att köpa en billig bil, ja den rullar men har väldigt få finesser. Köper man en Porsche är det som att köpa en toppbordeaux som Chateau Haut Brion 1982, du får mer än bara en bil du får ett hantverk enda in i själen och en väldigt massa finesser som du inte finner i biligare bilar.

Källa: Grundat på personliga reflektioner och provningar

Varför ska man dekantera viner?
Det finns en bra anledning till varför man bör dekantera vinet och det är att när man utsätter vinet för syre så frigörs smakerna i vinet och helt enkelt smakar mer. Alla viner som inte lagrats 20 år och mer mår bra av luft och utvecklas därmed väldigt fort så du får ut det mesta av ditt vin. När vinet lagras 20 år och mer bör man vara mer försiktig med dekanteringen, då går dekanteringen mer på att frigöra vinet från bottensatsen som bildas när vinet lagras under en längre period. För under lagringen har vinet fått allt syre det behöver och är man oförsiktig med dekanteringen kan vinet bli väldigt lätt oxiderat En enkel regel är att man bör använda stora vida karaffer till unga viner och smalare och elegantare karaffer till äldre viner.
Alla bag in box (som jag förövrigt avrekomenderar starkt) bör dekanteras för att dels bli av med en hel del svavel och få det att smaka så bra det nu kan.

Källa: Föreläsningar av Sommelierer samt egna erfarenhet och värderingar

Varför ogillar jag Bag in Box konceptet?
Det finns ett flertal anledningar till just detta och det första är att jag anser att det är en väldigt dålig produkt man köper. Man får ett uselt vin i en usel förpackning och man skulle lika gärna kunna spetsa ett glas fun light. De flesta Bag in box jag smakat på är oxiderade, de har tappat all finess, de är knappt vin i mina ögon och smaklökar. Bag in box har nu rönt stora framgångar och mkt tack vare priset och att det är en enkel förpackning att ta med sig. Jag anser också med grund på forskningsrapporter som presenterats i TV att alkoholproblemen har ökat i och med Bag in box införandet på grund av att det är så lätt att man dricker och dricker utan att egentligen ha någon större koll på hur mkt man druckit. Detta ökar de redan katastrofala antal som faller dit för alkoholens farliga beroendeframkallande effekter. Som en modern term antyder "bag in box ladies" man tar ett par glas varje dag vilket i längden blir farligt både för hälsan och hur man mår psykiskt.
Men är det enda målet supa sig redlös och må skit dagen efter så drick bag in box, varsågod....

Källa: Egna upplevelser, intervjuer, föreläsning med Mischa Billing, egna studier samt forskningsrapporter presenterade i olika faktaprogram.

Kommer att komma fler inlägg med lite olika roliga frågeställningar och undrar ni något eller vill att jag skall skriva om något som intresserar er så kommentera gärna, för det är bara kul!

Mera vin



Ett nytillskott i min lilla vingarderob blev det idag i form av Chateau d'Ampuis 2002. Av en slump upptäckte jag denna dyrgrip då den var nersatt i pris. Vinet brevid är min La Mouline 2002, båda är från vinmakaren Marcel Guigal i Norra Rhonedalen. Test av Chateau d'Ampuis blir någon gång före jul så jag återkommer om det.

En nära vän till mig ringde och bad om tips på vad för vin han kunde inhandla till sin far som fyllde år. Det var tvunget att vara ett vin som fanns på systembolaget i Västervik så det fann sig naturligt att säga Masi Amarone Costasera som är en personlig favorit i röda viner för 200-400kr. Den kostar 259kr och är mycket fyllig och passar utmärkt till rött kött så varför inte en härlig oxfilé eller älgstek med svampsås och rostad potatis.


Helgen i Hyttan



I torsdags och fredags hade jag och min granne och nära vän Malin Rockymaraton då jag inte hade sett någon av dem och Malin hade inte sett sexan. Så vi satte oss i torsdagskväll och började med ettan och tvåan som jag blev väldigt imponerade av så redan på fredagförmiddagen som var regnig så såg vi trean, fyran och femman innan vi började laga en trerättersmiddag som bestod av en simpel förrätt i form av mozzarella och tomater på en ruccolabädd med balsamicovinäger. Till huvudrätt hade vi ädelostfylld kyckling med sötpotatis. Efterrätten vart lite glass o gott. Jag var väldigt imponerad av hur god sötpotatisen var då jag inte kan minnas att jag ätit det tidigare så var en trevlig upplevelse. Vi s¨g även Rocky sex på kvällen och efter att ha sett allihop inom raden av två dagar så tycker jag att de bästa är fyran och femman men Rocky ett är självklart ruskigt bra den med.

På lördagen var det planer för fest i Grythyttan och så blev det. Ronja ringde mig på förmiddan och undra om jag ville äta med dem innan vi drog igång festandet och det kunde jag ju inte missa så tackade ja direkt. De kom och hämtade mig runt fem och vi började hemma hos Ronja och Anna med att dricka lite mousserande som blev såhär i slutet av månaden en Jacobs Creek. Smakade helt okej men inge av hög kvalité men sällskapet höjde den rejält.
Sedan begav vi oss av till Lina och Fredrik där vi skulle äta, det blev Lax med kokostäcke och kokossås samt jasminris, efterrätten blev en krämig kladdkaka. Jag drack öl i form av Heineken till laxen och fick med stor beundran se Linas och Fredriks fina Heineken flaskor, bara den är värd ett besök hos dem, en kul syn. Till efterrätten blev det sött vin i form av Nederburg Noble Late Harvest som var mkt gott och en trevlig kombination. Sedan drog det igång med fest och puben samt en efterfest och somnade runt halv fyra hemma hos Lina och Fredrik på en madrass de varit snälla o låtit mig sova på.

På söndagen fick jag inte mkt gjort, rättare sagt ingenting i princip, vaknade runt 12 tiden och Lina fixade frukost även om jag endast var kapabel till att dricka apelsinjuice. Blev hemskjussad av Emelie runt ett halv två sådär.

Så vill tacka er som gjorde min kväll lyckad och för den goda maten och för att jag fick sova över i hyttan! :)

Lite smått och gott

Ja då har det gått en helg helt utan inlägg på bloggen. Har inte direkt haft något intressant att skriva och har lagt mycket tid på att sätta ihop en vinlista som jag kommer publicera delar av här nedan. Jag är klar ned de mousserande vinerna samt de vita och jag har valit mig att ha viner från 200kr till värstingvarianter på 40-50 000 kronor men tyngden ligger på viner mellan 200 och 800kr. Har valt att inrikta mig på de klassiska vinländerna till att börja med men kommer sedan att utveckla den efter att min kunskap ökar om vinerna från nya världen. Nästa kurs vi läser heter just "Världens viner" och vi kommer få finbesök av föreläsare som Andreas Larsson som är världens bästa Sommelier 2006.

Har än så länge cirka 50 viner på listan och några av essen är.
Kungen av Champagne Krug i form av:
Krug Clos du Mesnil 1998.

En äkta Grand Cru från Chablis i form av:
Domaine Verget Chabli Grand Cru Valmur 1995.



Irländsk ångad fläskfilé


Irish Stoutångad fläskfilé med whiskeysmaksatt grönpepparsås och potatiskompott

Efter en dag som mest gått ut på att plugga vin och mat i kombination blev jag sugen på att prova något helt nytt.
Det slog mig att man borde kunna ånga en fläskfilé och därmed att den skulle suga åt sig av någon smak. Tänkte ett tag på rödvin men sedan kom jag på att jag hade dåligt med rödvin hemma så jag tänkte att fasen vi kör irländskt rakt igenom så de blev därmed en Irish stout som jag kokade upp och sedan satte jag en sil över som jag la fläskfilén i för att sedan lägga en tallrik över för att undvika att ångorna skulle gå ut. Jag lät den stå i 45 minuter och efter de såg köttbiten ganska dassig och grå ut, Jag stekte då på den så den skulle få en fin yta innan jag la in den i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Samtidigt gjorde jag en enkel potatiskompott i form av potatis, gul lök och rödlök. Jag valde att göra det enkelt för mig med en blåband grönpepparsås som jag smaksatte med 3cl whiskey för att få en annan karaktär på såsen.

Hur smaka det då?
Det blev ingen direkt smak i köttet utan den Guinness som jag valde att dricka till höjde smaken i köttet av brödighet för även att man ätit potatis o löäk emellan och sedan tog sig en köttbit fick man en brödig smak i munnen. Jag tror man bör ånga den ännu längre för att få mer smak i köttet och inte vara så rädd att köttet blir dassigt för de försvinner sedan under tillagningen.

Nu skall jag ta en härlig Irish coffey och njuta av en 70% mörk Lindt chockladkaka.

Julstämning med Blossa 09



Idag var jag och hämtade ut Blossa 09 starkvinsglögg. Smaken är Clementin och flaskan har fått en härlig orange färg med snirkliga siffror som ger ett väldigt inbjudande intryck.Glöggen är ljus och doften domineras av nejlikor, clementinskal och kardemumma.  Smaken är frisk som domineras av nejlikor, kardemumma och clementiner. Den blomstrar i munnen och man känner verkligen att det är jul och när man blundar ser man familjen sitta runt granen och man väntar på att tomten skall knacka på dörren. Även att det bara är oktober så längtar man otroligt mkt till julafton med släkt och vänner och känna den värme som man får en hint av i denna glögg. När man värmer upp glöggen så går smakerna mer och mer mot clementin och man får en härlig värmande känsla av julefrid. Det är så man vill plocka fram adventljusstaken ur garderoben och hänga upp julstjärnan i fönstret redan idag.

Härlig god glögg som passar utmärkt i höstmörkret och får en att vilja ha den 24 december redan idag.
FEM ljusstakar blir betyget


Tankar från hyttan

Idag hade vi en information för vår VFU (verksamhetsförlagda studier) internationellt. Blev riktigt taggad samtidigt som det redan nu börjar köännas lite orligt hur man ska klara detta. Min vision är att vara på en vingård i Frankrike och jag drömmer ju självklart om att få vara i norra Rhonedalen hos Guigal. Detta kändes först ganska troligt men man får nog vara realist lite med så ska nog inte riktigt sikta så högt men kan vara värt ett försök för just under den perioden som praktiken ligger så buteljerar Guigal sina toppviner La Mouline, La Landonne och La Turque. Ska skicka iväg ett mail till importören för Guigal i Sverige för att se om man kan få några kontaktuppgifter, skulle jag få ett positivt besked så blir det att råplugga franska som ett svin för att kan inte räkna med att deras engelska är på topp och att kunna språket betyder massor.

Känner mig helt off idag, kan vara gårdagens träningspass som sitter i kroppen med stor sannolikhet- Samtidigt börjar en viss hemlängtan innefatta sig vilket gör att man kanske blir lite mer låg än vanligt. Men jag funderar på att åka hem och hälsa på om ett par veckor så jag får stå ut så länge. Komma hem och ta det lugnt o festa med de närmaste polarna ser man fram emot, de vet vilka de är så nämner inga namn här. Mammas o pappas mat saknar jag med för det är något speciellt med deras mat som inte går att ta på som man själv aldrig kan få lika bra.

Vi har haft en ekonomikurs som börjat på allvar idag, jag har inga svårigheter att förstå vad läraren menar men det uppkommer ett problem när jag ska skriva ner det. Jag har tappat lite motivation, tror de mest beror på hemlängtan men jag vet inte riktigt, kanske mörkret gör att man blir lägre, I dunno men de löser sig säkert som allting annat i denna värld. Får ta tag i vinpluggandet igen så man får tillbaka motivationen och förstår varför man är här uppe egentligen.

Bordeaux 2006 släpps nu den 15 oktober men ska inta handla någe men var intressant att se prisbilden för de är inte i klass med 2005orna men de är vad jag har hört från oberoende källor att 2006 ska va lika bra som 2005 fast mindre upphåsat- Men funderar på att ta hem en Chateau D'Ampuis från Guigal, skulle vara häftigt o ha provat den men får se om jag anser att den är värd pengarna...

Får se vart kvällen ska ta vägen, utgång går ju bort men något händer det väl alltid i denna hålan som kallas hällefors, ge mig energi!..

Det löser sig

Som kemisten sa. Likadant är det när man blandar sin lilla egna cuvvé av röda o vita viner för o få sitt egna rosé. Man kan få fram väldigt häftiga smaker som när jag blandade en skvätt Petit Verdot med en halvtorr Riesling, vart riktigt fylligt samtidigt som en liten elektrisk känsla infann sig samt en väldigt bekväm och avrundad syra. Man kan ju även göra sin egna snaps som Linus hade gjort genom att lösa upp turkisk peppar i Renat, vart sött o gott o i princip ingen alkoholsmak vilket kan till viss del ha berott på de tillstånd jag var i när jag provade den. Prova er fram gott folk för de gör jag så lär dyka opp lite rolgia recept framöver nu nr vintermörkret i och kylan har lagt sig över Hällefors. Det är bara snön som saknas.

Jajustja i söndags var det kanelbullens dag och vad passar då bättre än att baka ihop ett gäng? :)

Dag 2

Sitter och tar igen mig efter ännu ett pass. Idag blev det upp till hurtigtorpet och springa uppvärmning plus 5km, är rätt nöjd med tiden på knappa 20 minuter till skillnad mot igår då det blev 2,5km på 11minuter. En klar förbättring tycker jag själv och känner att jag har mer att ge. Efter springpassen har det blivit mer allmän fysträning i form av armhävningar, situps, hopprep och rygglyft. Känns bra att komma igång även att man känner sig trött innan men nu efteråt känns det skönt att sitta med ett glas blåbärssoppa i handen och känna att man har gjort nytta.

Idag kommer det bli att städa lägenheten då den är bra dammig och moppa av allt så de blir rent o doftar gott här hemma. Det blir även att ta sig en titt på ekonomiböckerna så man får ett bra hum om vad de handlar om. Maten idag blir en mustig köttfärssås och ris. Ikväll ska jag försöka somna i bra tid så man har en bra dygnsrytm så man inte sover till elva om dagarna i snitt.

Nu ska jag duscha o fräscha upp mig och ta en bulle för att få tillbaka de jag har förbrännt då jag gör detta för att bättra på konditionen och inte gå ner i vikt, snarare tvärt om.

Till Lelle:
Recept på Amaronerisotto

Ny vecka

Helgen var riktigt trevlig, i fredags blev det filmmys hos malin. På lördagen gifte sig Johan och Therese och självklart var jag på plats i kyrkan i Grythyttan, var riktigt vackert trotts det ihållande regnet. Efter bröllopet blev det middag hos Ronja och på det servera jag lite champagne, Hade först inte tänkt att fortsätta festa därifrån men så blev det iaf med lite övertalning. Jag kom igång rätt så bra och sedan kom vi till Jörgen och Linus där det serverades Calvados och Armagnac, var väldigt gott och jag kom igång änn mer. Kvällen slutade emd att jag tog en vandring runt 11 och begav mig till puben och drack ett glas vatten och ringde ellen som körde hem mig. Dagen efter fick jag höra massa roliga saker jag lyckats med och jag hade haft väldigt roligt vilket är huvudsaken.

Denna vecka ska Mange lägga upp mat och motionsschema för mig då jag ska köra Vasaloppet 2011 och måste komma i form så jag inte blir tvungen att ta bil sista sträckan. Jag ser fram emot detta även om jag innan kommer va tvär o sur men kommer ju göra gott så man får anstränga sig lite. Lär avrapportera hur det har gått på bloggen framöver.

Avnjöt precis en måltid i form av kyckling och bacon som jag koka i vin och tillsatte mjölk o tomatpuré osv o somn jag blanda i spaghetti i. Drack mjölk självklart och tog mig en knäclemacka efteråt för att få upp fibrerna. Var även på marknad idag och har köpt mig fyra påläggskorvar i form av, vitlök, älg, vildsvin och brännvinskorv.

Nu skall jag lugna ner magen lite och sedan bege mig ut i skogarna, förhoppningsvis hittar man ut oxo men de ska nog gå bra.

Fredag än en gång

Så var det fredag igen och vecka har tagit slut börjar en av Noice's låtar. Den har egentligen inget med sammanhanget att göra men ger endå en bra beskrivning av denna vecka som varit rätt tuff i och med debutantmiddagen som vi höll i igår. Kom hem runt två halv tre sådär någonting men tänkte skriva ett utförligt inlägg om det imorgon lördag. Men denna vecka har tagit på krafterna och man känner sig bra trött, det är nästan så man skulle bara kunna lägga sig och somna på en gång. Men skall snart bege mig till Malin för lite film me gänget. Jag har hittat en mkt oväntad men trevlig och god kombination i form av Tzatsiki och Moscatel du setubal. De söta vinet rundar av den starka vitlöken, för när jag gör tzatsiki snålas det inte med vitlök vet ni som har smakat den.