30årsfest

Igår hände det som man länge fruktat... CJ åkte ur lets dance och kan inte alla bara låta lbi o rösta på elisabeth lr va hon heter, går mig på nerverna och skönt tat man slipper se på ld längre då cj var den enda anledningen. Men maten igår blev kanon och den gifte sig med vinet vilket jag hade oxo hoppats på. Blev o se Tenacious D Pick of destiny sedan innan de var dags att dra sig tillbaka.

Idag så är det 30årsfest på schemat för Johan K fyllde 30 i veckan som skall firas och har inhandlat en liten present idag som jag hoppas kommer smaka väl. Kommer att slagga i hyttan inatt med på en soffa hos johan för att lokaltrafiken lämnar övrigt att önska i dessa delar av landet. Skall försöka att inte föra om samma bedrift som senast jag var i hyttan då jag decka runt 9-10 i en poalres soffa där o mådde allt annat än bra när jag vakna upp. Men man var ju ung o dum sådär 2008...

Nu har jag precis tryckt i mig ett skrovmål som jag förhoppningsvis står mig på hela kvällen, får väl ta en macka innan jag drar så man har en bra botten o stå på. Men skall börja värma opp snart o tat i lugn i ro o inte allt på en gång som de annars så lätt kan bli när man har för bråttom.


Cj o mat

Ikväll är det dags för lets dance igen och Carl-Jan kommer än en gång dansa vidare, men inte uten vår hjälp!

Kom nyss hem från ett prov som gick allt annat än bra så får väl se det positiva och återse kockarna och hotellarna i augusti. Men man får tat för vad det är och kommer missa med en liten marginal denna gång med känns det som så de får vara så oxo.

Har suttit och kollat på viner under dagen och tvekar i om jag endå inte skall gå och köpa mig en härlig bourgogne som jag kan ha i skåpet o vänta på ett par år men de är ju de där pengarna som man får räkna in. Den Echézeaux Grand Cru 2006 jag funderar på kostar 800kr lite knappt och det skulle äta upp stora delar av studiebidraget. Fyller ju år i mars så kan ju alltid önska mig den :)

De som lockade med just Echézeaux Grand Cru är att den kommer från den världskända Romanee-conti i Bourgogne vilket jag tyvärr inte har smakat speciellt mkt av. Har läst mig blind på decanter om smakerna på den och de ser väldigt lovande ut och med lite lagring så tror jag den kan bli superb. Men jag återkommer i frågan.


One year ago...

Har legat efter me bloggandet en vecka nu men har inte tagit mig tid att skriva något, men ska bättra mig.

Vi har under veckan haft kaffe och tehantverk vilket har varit rätt intressant och barristan Daniel var hur grym som helst, super skön snubbe som verkligen inte hade tummen mitt i handen. Blir o inhandla lite riktigt kaffe snart samt en presskanna så man får en förståelse hur kaffe skall smaka och inge bryggskit. En sak man tog åt sig av var att kaffe när de stott framme i mer än 20 minuter är det hälsofarligt så se opp och att kaffepulvret håller sig max 2 veckor sen tappar de aromer. Vi fick äran att prova ett otroligt grymt kaffe som dock kosta 16k kilot men det var sjukt gott.
"Varför göra ett kaffe bra när folk köper endå" sagt om de svenska bryggkaffena.

Idag hade vi då te och fick reda på att lipton är inte mkt till te utan mest kvistar o konstlade aromämnen. De tog emot lite när vi provade 5-6 gröna och gula téer på rad under förmiddan för är inte mkt för sådant men när vi hade ätit och det var dags för röda téer så var de mer min hemmaarena. Ett te som var bland de dyrare och var tevärldens "Amarone" föll mig i smaken, typiskt att jag ska gillla de dyraste men dröjer nog innan man inhandlar det men i framtiden får de bli.

Idag fyller Johan Karlsson 30 år så Grattis, och på lördag blir det fest i grythyttan så de ser vi fram emot. Redan imorn så blir det go mat med mange och de kommer bli entrecote med något mange skulle fixa så får se vare blir. Drickat blir en shiraz jag redan nämnt tidigare men då med fel matkombination Tatachilla Mclarenvale.

Lägger opp en bild på Lippan som nu det var ett år sen hon såldes på dagen. Men vet att hon har det bra.


Där passerade en bil med släpet helt åt helsike ditsatt, folk kan inte de där... Men blickar ut över den smältande snön och fokuserar på imorn när jag har prov i livsmedelshygien... må de gå vägen, känns som de blir tungt framöver med plugget i vilket fall så vore skönt o vara av med den biten. Kan som kuriosa berätta att spisen vart full me köttfärsås idag när jag laga o jag hade bestämt mig innan att de inte ksulle bli så, så var väldigt varsam men sen var ja lit oförsiktig me att röra om under kokningen av den och floff sa det så var de över halva spisen, vara bara torka o se gla ut men de e borta nu.... Nu skall jag äta en tallrik müsli o sen sova.

Saxå

Grymt kul när man sätts under lätt press som i detta fellt då man kan prestera fast stora närvositetssvårigheter. Allting flöt på, maten var god och serveringen gick allt över förväntan. Var nästan 100 på att jag skulle tappa något av finporslinet som dukades med. Tänk antikrundan o kinesiska tallrikar så förstår ni vad vi dukade med.

Jag är nöjd och ser fram emot kommande servisövningar nu när man har testat de på fältet och de är långt kvar till jag kan kalla mig proffsig servitör men de är på väg. Massa träning men de får de vara värt... Matsalshanterk är ju ganska underskattat men så imponerande så är en skam o inte träna på.

Nu ska jag ta en öl o sen sova för är ledig imorn så man kan sove ut : )

Onsda

Känns som tisdag men det är det tydligen inte,  men vi var på knässbols linne igår och kollade på hur man gör linnedukar, fick lite feeling av filmen wanted när de skall fånga spolen, skulle aldrig sätta mina fingrar i en sådan maskin, får fort och ser totalt livsfarligt ut. Vi lärde oss om vad kvalitétslinne är och det blev att inhanda en linneservett a la Nobel och en lpare a la Nobel som kommer passa finfint på bordet. Smakar de så kostar de... Men tar inga summor här.

Dagen idag har mest gått åt till att städa hemma efter att ha varit på föreläsning på förmiddan, har fått ordning i köket nu på all disk som jag skjutit på nu allt för länge men är så jäkla trist o diska. Skall även läsa lite idag om kaffe tror jag de blir, får se vad jag är sugen på sen. O på tal om kaffe så köpte jag nytt kaffe idag, Reko hette de från Arvid Nordqvist. Smakrikt och gott och jag ser fram emot när vi skall brygga kaffe proffessionellt i nästa vecka med en riktig barista.

Imorn skall jag göra in debut att servera utanför skolan, lr utanför o utanför för att det är för lite skolfolk o nåra från SHR på Saxå, ska bli kul. Ska tydligen inte vara något avancerat så blir nog bra. Har planer på att inte alls lägga mina fältstudier i Västervik som jag pratat om tidigare utan att vara i Växjö på någon fin restaurang o då blire att bo hos brorsan vilket ska bli väldigt kul om de blir så. Ska kolla de senare i veckan...

Maten idag blir nog ganska simpel i form av att de blir köttfärsås, blir o göra en del så man har senare i veckan nu innan studiebidraget kommer. Till det blir det ett stort glas mjölk.

Alla hjärtans dag och annat italienskt

Lördagen vart hellyckad, maten och allt runtikring blev som planerat och mkt bättre!

Dagen började runt 11 då det blev ett varv på stan och inhandla lite mer alkohol till kvällen och passade på att veckohandla... Tungt o bära på allt... Sedan blev de att ta en snabb lunch och hjälpa mange att duka o fixa iordning för kvällen. Det vart ganska tight med tiden då vi pysslade med förrätten i princip fram till kvinnorna kom runt fem. Då var det dax för mingel med lite rosébubbel (Rotari rosé, 99kr) och lite hemgjorda snittar som var en sista sekundgrej och mer symbolisk än undergörande.

Minglet drog ut lite på tiden och vi begav oss sedan till Manges place och skulle inte förrätten som var minipizzor med hemmagjord tomatsås, mozzarella, parmaskinka och ruccola. Till det serverade vi ett italienskt vitt vin i form av Fontana Candida Frascati som hade en utmärkt syrlighet för att kombineras med mozzarellan och ruccolan.

Till huvudrätt blev ett kycklingrullader på röd och grön pesto. Otroligt gott och till det serverade vi en röd italienare i form av Masi Valpolicella bonacosta. Väldigt trevligt lättsamt vin som passr oerhört bra med pastarätter som jag nämt tidigare i min blogg.

Temat var ju Italien så det blev även en italiensk efterrätt i form av Pannacotta med hallon och vanilj. Otroligt gott även detta, till det blev de kaffe med whiskey i alternativt som jag o mange drack lite finwhisky i form av min studentwhisky en Macallan 19 year old sherry cask (single cask). Passade utmärkt då whiskyn är 60% typ så jämna de ut den söta smaken i munnen från pannacottan. Otroligt!

Nu hade jag och mange gjort vårt så nu tog damerna över och hade lite musiklekar med ordremsor och andra frågetävlingar och jag kamma hem rubbet, känner mig lite stolt där men var på G. Sedan blev de lite mer lekar av olika slag och till sist gav vi oss av till Malin och spelade Mario Cart som jag börjar få in snitsen på nu. Dvs jag kommer inte alltid sist.

Vi blev kvar där och Malin bjöd på lite drinkar o så och kvällen sluta runt halv fem då jag vandra hem. Och dagen idag söndag har ja vilat o diskat o städat o hunnit me o skriva klart PMet me jörgen oxo. Känns skönt, nu väntar nya uppgifter...

Dukningen


Pannacottan

 
Jag o Mange, Italian style

Förberedelser

Nu börjar de bli dags för imorn. Allting e fixat, mis en place osv, kommer bli riktigt gott och roligt imorn.
Ser vi fram emot!

 

Grattis!

Till Andreas som fyller år idag och Robin som fyllde år häromdagen. Bägge två 20 år fyllda, synd att man inte kan va hemma o fira er men de får vi ta igen sen.

Har pluggat hela dagen me jörgen o fått ihop iaf halva pm'et så de blir att skriva andra halvan på söndag men de ska nog gå ganska fort. Min datormus har länge levt sitt eget liv och jag har inte fattat varför men efter att ha vänt den upp och ner och kollat på lasersensorn så insåg jag varför. Den var full av damm så jag gjorde rent den så nu funkar den som smort igen.

Igår då så var marre, malin o mange här o vi såg hk och spelade spel. Jag vann, otroligt men sant och jag fick massor me sex, inte illa för en onsdakväll. Bjöd även ut mina kärleksmums så nu har jag bara två kvar och jag trodde inte innan jag baka att jag redan skulle va trött på dem men de är jag. Skall till o baka något annat i helgen om jag får något ryck, men vad de blir de får vi se.

Ikväll blir det en lugn kväll med antikrundan och annat bra på tvn, imorn blir det ld o se CJ dansa vidare. På lördag är det alla hjärtans dag och jag o mange är i slutfasen för planerandet och det kommer nog bli finnemang detta. Vad de blir o hur de blir lär jag återkomma med efteråt.

Nu ska ja lägga mig o sova i nån timma....

Carbonara o ripasso

Dagens middag blev en carbonara på recpt jag fått av min granne. Till den blev det en ripasso av Zenato som jag tycker är den fylligaste och godaste ripasson jag smakat. Den bringar oxo de högsta priset men det förtjänar den och en ack så snygg ettikett som jag uppskattar. Den är stilren samtidigt som den ser lyxig och modern ut. Idag blir det att se hk med damerna och mange trillar väl in frammåt kvällen med. Ska bju på mina kärleksmums som fortfarande de finns gott om.

Idag hade vi föreläsning om porslin vilket var mer intressant än jag först trodde och man lärde sig mer om vad som är kvalité och billigt slit o släng.

Sitter här o lyssnar på go musik från 90-talet vilket inte alls känns länge sen men de är endå 10 år sen, man börjar bli gammal...


Zenato Ripassa 2006
Sb nr: 12324
Pris: 174;-
Betyg 4,5 / 5
Kommentar:
Det enda som inte höjer detta vi ntill en femma är att de är ganska dyrt för studenter att lägga detta på ett matvin men till den speciella middagen är denna superb om du tänkt servera en pastarätt alternativt en rätt byggd på fläskfilé.

Coolt

Vakna runt 3 av att någon granne rykt ei dörrhantaget och lite besviken att jag inte fick sova till kvart över som jag tänkt gick jag upp och gjorde iordning mig för dagen i sthlm. Klockan blev sedan kvart i fem då johan hämta opp mig o sofia för att bege oss mot arboga där vi skulle byta till sthlm. Resan var lugn och behgalig och när vi väl kom fram så var jag helt lost, jag går inte riktigt ihop med storstäder då mitt lokalsinne är nån helt annan stans, Men vi hittade fram till regeringsgatan där vi skulle prova riedelglas med olika viner och här blev de wowfaktor ordenktligt. För vi provade 5-7 glas med olika viner och jag trodde absolut inte ett glas kunde påverka så mkt som det gjorde, för både smak och doftkaraktär förändrades helt. Doften kan jag förstå men smaken är för mig ganska olöst.

Senare begav de sig av till en fiskrestaurang där vi skulle inta måltiden. Är väl inge hejare på fisk men det var okej... Sedan blev de nationalmuséum för att lyssna på en guide som lät som arne waise på ett behagligt sätt vilket gjorde det trevligt och intressant att lyssna på.

Sen var de slut på resan och jag passa på att inhandla lite vin på systemet vid station innan vi tog tåget till arboga. Sedan var alla rätt så hungriga såre fick bli mcdonalds där vi blev kvar ett bra tag, men vi hade himla roligt och disskussioner som kunde tolkas om helt men eftersom vi var på mcdonalds så sa vi inga sånna ord...

Det är inte korven man blir tjock av, det är såsen


Imorn är man ledig och då blir de att soova ut och städa o annat kul. skall se om ja kan fixa nåra bilder ev tills imorn får se, natti natti

mat

La in fläskfilé i mörk öl igår för skulle steka upp den idag och bjuda mange på men det gick ju inte riktigt som planerat. Maten blev jättegod och sådär men det var mange som laga den för i förberedelserna skar ja mig i tummen så de blödde ju rejält så mange fick ta över matlagningen och färdigställa maten.

Imorgon är de dags för stockholm åker härifrån redan vid halv 5 så jag sitter nu uppe på övertid men de kommer bli att man sover hela bilresan och på tåget för att vara pigg tills vi skall va och kolla på glas i sthlm. Ska bli spännande och häftigt och se riktigt ra exklusiva glas och dess påverkan på drycken.

Men skrive rimornkväll hur de var och vad som inhandlades om något inhandades dvs. Gonatt gonatt

melodifestival osv

Kom nyss hem från malin o ha sett melodifestivalen o spelat lite roligt tvspel även om jag var totalt jäkla värdelös på det. Men är ju bra på mkt annat som jag säger. Men har haft en allmän konstig känsla under dagen och jag kan inte riktigt komma på vart den grundar sig ifrån men jag är väl inne i någon typ av period just nu antar jag där jag tänker allt för mkt.

De där me schlager har jag inte förstått mig på riktigt för att alla låtar var kassa förutom pride-fisco låten av alcazar som endå var okej. Petra mede som jag innan trode skulle förstöra programmet lyckades med yttersta skicklighet hålla ihop programmet och göra de halvkul samtidigt. Sen ogilalr jag att det är en nationell jury som ska med och tycka, jag menar litar vi inte på vårt svenska folk som skall rösta fram den låt de gillar? Det är ju endå musik det handlar om och ett subjektivt tyckande och inte vad en jury tycker skall vinna, skärp er!

Skulle inte tryckt i mig de där sista kakorna känner jag nu då jag har ont i magen och kakorna har nästan trängt opp i halsen och därflör var jag "redan" tvungen att gå hem för jag kände att jag måste ha vätskepåfyllning.

Men nu måste jag sova då klockan är tre på natten och jag måste ha hyfsad koll på dygnet me tanke på att vi måste åka till stockholm på måndag runt 4-5 sådär. Men de löser vällan sig....

Gonatt gonatt.

Kärleksmums och CJ

Gårkvällen blev mkt trevlig med goda kärleksmums och trevligt sällskap. Läget försämrades inte direkt av att Carl-Jan dansar vidare i Lets Dance. Ikväll blir de melodifestivalen men har inte riktig koll på vad eller vilka som skall vara med. Men hon petra mede som jag tycker är klart överskattad som ska ha pausunderhållningen och blir väl ett försök att efterapa björn gustafssons succé förra året.

Kom precis in från att varit ute o gått med mange och kollat läget vid skidspåret och de måste till o bli en runda där snart, tisdag blir det nog för då är man ledig. Skall prova att marinera fläskfilé i mörkt öl semnare och låta de ligga tills imorgon och se om de tagit åt sig någon smak. Men blir nog inte att sova hemma imorn för sover nog i hyttan så vi kan åka direkt till stockholm på måndamorgon.

Känns inte osm jag kommer på nå vettigt o skriva så får se om de kommer någe senare.

Ekologiskt

Idag gjorde jag något som förundrar mig lite men jag kan inte låta lbi att va lite stolt med. Jag handlat en massa ekologiskt, med mer eller mindre eftertanke så köpte jag kravmärkt sylt, krossade tomater och vin. Kostar kanske ett par kronor extra men man stödjer ju något som håller i utvecklingen .

Blev lite misslyckat igår då mitt mkt vackra bakade bröd var torrt som fnöske och smaka därefter och sprängningen blev ingen då jag antagligen inte vågade ta i med tanke på att de var glasflaska jag handskades med och ville undvika olyckor. Men det blev kock sm på kvällen med mange, malin o jessica vilket var mkt trevligt och sedan såg vi saw V vilket var bland de sämsta jag har sett för den var inte alls lika psykologisk som de tidigare och dåliga maskiner och alldeles för mkt drama.

Men idag blir de nya tag med annat bak då jag skall göra kärleksmums ;>
får se om jag lyckas bättre denna gång och får se vad som händer frammåt kvällen men vi blir nog här och ser Lets dance där CJ kommer dansa loss och ta sig vidare så glöm inte bort att rösta!

Dagens undran, Vad kom först till Sverige, vinet eller vindruvan? tål att tänkas på.

Torsda

Yes, då var tvätten klar och nästa projekt blir att baka vetebröd till kvällen. Än sålänge ser det väldigt tomt ut bland inbjudningarna men de tar sig nog. Finns ju möjlighet att de blir skumpa till men de beror på hur de går med själva "sprängningen". Stockholm på måndag vilket ska bli kul då de blir att inhandla lite viner. Funderar fortfarande på vilka de blir men de e sånt som löser sig med tiden. E ju alla hjärtansdag nästa vecka vilket ska bli kul :)

Min kvinnotyp;
Kropp som en Bordeaux eller Borgogneflaska
Lätt bruna på ytskiktet
Vara komplex
Ha stark karaktär

Som ett vällagrat vin helt enkelt.

Gött mos

Blev en väldigt kort dag i skolan idag. Tänkte va lite smart så tog 8a bussen så jag kom 10 minuter sent istället för att komma 50min för tidigt men de sluta med att vi kom 20 mins sent och man har ju lärt sig att "kom i tid eller kom inte alls" så väntade på att rasten skulle infinna sig. Efter en 30 minuter föreläsning så var de slut sen och tack vare att min polare i min pmgrupp hade förberett så mkt igår så hade vi inge mer att göra. Eller ska skriva någon sida om prästost senare idag alternativt i helgen.

Idag blire "flasksprängning", se om jag har några ögon kvar sedan. Blir även att tvätta, trodde vi hade bokat tvätttider imorn men de var tydligen idag vilket egentligen inte gör någe för vi är ju endå lediga. Ledig imorn oxo så ska bli gött :>

mmmm

Carbonaran vart kanongod, likaså vinet ihop med maten, är fortfarande proppmätt. O på tal om propp så tack malin för jag har el. Men nu måste jag sova, föreläsning imorn vid 8 men är ledig på fredag fast då siktar vi på att de blir femkamp
Gonatt!

Tar tid innan det kopplar

Som elektrikern sa.

Ibland är det rätt underhållande att tävtta bilen, framförallt när man är i kul sällskap. För folk utanför verkar vi säkert som idioter men vi har rätt roligt. Magnus är här och ska lära mig laga en äkta carbonara och till det blir det en riktigt god ripasso från tillverkaren Luigi Righetti. Kommer passsa utmärkt ihop med carbonaran skulle jag tro.

Igår var det hantverksträning och vi dukade och serverade och använde varma tallrikar vilket sket sig för min del då jag till slut fick kramp i armen och blåsor på handen men de e bara härda sig och försöka förlänga fingrarna.

Dagens lärdom är att avfettningsmedel är inge bra o andas in då man blir riktigt hes...

Kommer med utlåtande om maten frammåt kvällen.

10 dagar kvar till middan, de enda ni får veta är att de inte blir skaldjur, over and out.

blandat

Idag har varit väldigt lugnt, började föreläsning i sensorik runt 1 som slutade runt tre redan. Men de dök upp en ganska intressant fast egentligen inte så viktigt ämne på rasten när vi skulle bedömma äppllen, eller de andra för jag avstog pga min allergi. Men i alla fall man säger ju att äpplen är mjäliga, me ndå kan man ju fråga sig vilken typ av mjölighet man menar för stoppar du mjöl i munnen blir de ju degigt och det är ju inte alls det man menar. Så man kan ju fråga sig vad uttrycket kommer ifrån, tål att tänkas på.

Sitter och kollar lite på olika vinglas som jag skulle vilja ha, letar febrilt efter ett glas som är anpassat efter amaronevinets karaktär men kan inte hitta något. Kommer ju att få vinglas av min far när jag fyller år eller jag skulle få några i julas men blir en samlad på 4 glas sen i mars. Allti kul att ha lite finglas när man får besök :)

Funderar nu på att inhandla en lite dyrare amarone då jag just nu ligger bättre än min budget men haf står ändå i valet till vilken jag skall välja. Tillverkaren Speri har jag kommit äverens om mig själv med att de ska bli men sen är frågan om de ska bli deras "standard" amarone och deras ripasso eller om jag bara ska köpa amarone riservan. Blir ungefär samma slutpris och jag har aldrig smakat än amarone riserva så de lutar nog endå mot den. Men kommer de oväntade utgifter så får den stryka på foten i alla fall så väntar lite tills jag vet vilka utgifter man kommer h i stockholm nästa vecka. Skulle ju behöva köpa mig linnéservetter oc hträna på servettvikning tills hantverksprovet som är om nån dryg månad. Ska ju kunna tio stycken.

Imorn blir de hantverk på förmiddan för att sedan chansa på att de finns tvättid och sen måste jag putsa och damma av mitt glasskåp som jag inte putsat sen jag flytta in så har lite o göra då med och hinna med och läsa oxo i alla böcker vi har så man breäddar på sina kunskaper om framförallt ost, vin kaffe och te.

Söndag än en gång...

vakna runt 10, kände hur huvudverken gjorde sig påmind... Blev nog nått glas vinför mkt igår men de e sånt som händer. Inlägget inatt blev något av en utläggning men mkt känslor som kom i svall igår men de behövdes ränsas ut ibland för att de inte skall bubbla över och ligga kvar. Men jag skall inte flytta hem och det handla om en grej som hände i början på förra året, eller en serie grejer som hände men som kom opp av nån anledning, men nu vet ni det.

Idag blir det att skämam bort sig själv och lägga sig och läsa och få saker och ting gjorda. Ska väl inna med nån promenad där emellan oxo. Men nu skall jag äta lunch och dricka en jäkla massa vitaminer, men man hade ju velat ha service en sån här dag när man har egentligen inte mkt till ork att göra något utan bara vill ligga i sängen, se film o få allt serverat men de får man ju inte så de e bara ta tag i de...
 

^^



Sitter här o är nära på känslokollaps, så mkt som hänt under 2008 som man inte tagit tag i o grundat... Men nu är man här och det är inte dags att vända hem ännu även att de kan kännas så ibland. Mkt känslor i rörelse, men jag vet inget just nu...