Quintessa 2000 och Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru



Idag så var jag ute vid Samarkand i Växjö för att handla något stort var målsättningen och jag hittade Quintessa som håller till i Rutherford i Napa Valley, USA. Årgången var 2000 och eftersom jag ansåg mig rätt så obevandrad i detta område så föll valet på detta vin trotts prislappen på drygt 900kr. När jag korkade upp det efter service dofta det först som en härlig ung Bordeaux fast med en kryddig ton som Fredrik berättade för mig var typisk för Amerikanska Bordeauxblender. När vinet sedan fick luftas i en timma så kom det fram fantastiska cassistoner som man finner i top notch bordeauxer. Jag hade läst mig till att vissa ansåg att vinet redan haft sina bästa år men jag tycker den var på sin topp nu. Syran fanns kvar om ändå i bakgrunden bra med så inga 5 år till hade den inte klarat. Tanninerna var väldigt strukturerade och mogna samt frukten var härligt mogen och på gränsen till torkad. Eftersmaken var där man kände att vinet kanske inte nådde upp till den absoluta toppen utan stannade av på om man ska dra enligt WSET-metodiken runt medel+ långt.

Vinet är gjort på dominans av Cabernet Sauvignon och sedan Merlot och Cabernet Franc, en bordeauxblend fårn västra Bordeaux kan man jämföra med. Quintessas vingårdar består av 170 hektar som är planterade med klassiska Bordeauxdruvor som Cabernet Sauvignon (129 hektar), Merlot (26 hektar), Cabernet Franc (7 hektar), Petit Verdot (4 hektar) och Carmenere (4 tunnland). Vinet på druvorna jäses för sig och lagras sedan 2 år på Franska Barriquefat för att sedan blandas till den slutgiltiga blenden. Jag gilalde vinet men inget jag kommer köpa för att lagra utan mer för att dricka direkt. Ett plus är den snygga etiketten.



För att avsluta denna fredag så drack vi Champagne i form av
Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru, en helt biodynamisk blanc de blancs Champagne som enligt Sommelieren Fredrik var som all annan biodynamisk Champagne på bra nivå. För min del så ansåg jag den oerhört frisk och torrare än de Champagner som jag själv brukar föredra då denna hade ingen dosage att tala om.  Stilrent och bra men inget som jag kommer simma över några sjöar för att komma åt.

Chateau Margaux 1991, Domaine Ostertag V. Muenchberg Riesling 2004 med fler



Stort slott i all ära men denna årgång var inte bra. Chateau Margaux som ligger i västra Bordeaux i appelationen Margaux är en av de fem Premier Cruerna i Medoc. Jag har provat årgångarna 1985 och 1991 idag och utifrån detta kan jag dra slutsatsen att årgångar gör stor skillnad. 1985 som jag provade härom året var komplex, mogen, strukturerad och hade lång eftersmak. 1991 som jag provade idag hade tanninstrukturen men det fanns ingen direkt syra som backade upp den näst intill torkade frukten och avslutet var kort i förhållande till vad som man förväntade sig av vinet. Vi diskuterade detta fram och tillbaka jag och Fredrik Horn (chefsommelier på PM & Vänner och Svensk mästare i sommelieri 2009) och jag kände att detta var en stor referens för mig då jag har fått sagt till mig under föreläsningar i hyttan att Bordeauxslotten inte har haft en dålig årgång under 90-talet men så verkar vara fallet och jag kommer ställa mig in i ledet där årgångar faktiskt spelar en stor roll då vin är en jordbruksprodukt som påverkas av yttre förhållanden.



Under service serverades även Domaine Ostertag V. Muenchberg Riesling 2004 som är från Alsace och är en av de 51 Grand Cruerna i Alsace och denna är placerad i centrala Alsace. Här har vi elegant Riesling i dess fulla prakt som bara Alsace kan ge. Det finns gott om mineraler, petroleum som återspeglar både druvan och dess ursprung. De granitrika jordarna ger denna mineralitet som kan knytas hit.



Andra viner som har provats var Beaux Freres Pinot Noir 2006 från Willamette Valley, Oregon i USA. Vinet serverades blindt och Fredrik var snart inne och nosade sig till USA och Oregon då man inte hittar denna typ av mer stram frukt i Napa Valley. Årgångarna vägde fram och tillbaka men att den var ung var det inget tvivel om och i och med den nästan pärlande känslan vinet först visade upp så var årgångsspannet max fem år. Årgången var 2006 och efter att vinet fått stå i karaff i en halvtimma så visade det upp sig från sin vackraste sida och vinet doftade bara mer och mer för varje varv man snurrade glaset och snart var vi inne på härliga rödabärstoner samt fläderblomstaromer som vi annars finner i Volnay i Bourgogne i Frankrike. Tummen upp för detta vin som fick avsluta en annars ganska lugn kväll. Imorgon blir det mer gäster i Matsalen på PM & Vänner samt fler vinupplevelser som jag kommer dela med mig av.

J. Nilsson

Chateau Léoville Poyferré 2001

I torsdags efter service så firade vi att jag blev ett år äldre med ett Bordeauxvin av rang. Chateau Leoville Poyferré som ligger i Saint Julien i Bordeaux.



Vinet har en fantastisk strukturerad stil med sina valintegrerade tanniner och
en otroligt komplex cassisfrukt. Vinet är livfullt och busigt i munnen och har en lång eftersmak som är väldigt behaglig. År 2001 var en sämre årgång men vinet visar på en härlig mognad men har sin ungdomliga syra kvar som gör att vinet lever ett par år till. Jag gillar denna stil då jag vill ha en fräsch syra som finns där och tanniner som är med i spelet utan att vara i vägen. Ett fantastiskt vin som jag kommer köpa fler utav och jag kan inte sluta imponeras av de pris på denna årgång som är cirka 650kr på Systembolaget, ett riktigt fynd enligt mig.

Chateau Leoville Poyferré är en av de tre arvtagarna till Leoville när Alexandre de Gascq dog 1769 tillsammans med Barton och Las-Cases. Slottet har tidigare odlat mestadels Merlot men man har sedan återplanterat gårdarna med Cabernet Sauvignon under ledning av vinmakaren Didier Cuvelier. Man odlar totalt 80ha och dem är fördelade med 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 8% Petit Verdot och 2% Cabernet franc.

Vinet jäser i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, man lagrar sedan vinet på 75% nya ekfat. Léoville-Poyferré  tilltalar de flesta, och det är ett vin som har visat en dramatisk förbättring under de senaste två decennierna. De har en distinkt stil, i tidigare årgångar rikare och mer öppen, kanske, men ändå ganska klassiskt St Julien, ganska klassiskt Bordeaux, men i nyare årgångarna också mycket strukturerade, yppiga och ändå livliga.


Vilka linjer

Brukar användas för att beskriva bilar men funkar alldeles utmärkt på vin med för igår smaka de jag av Domaine Bouchard Père & Fils Le Corton Grand Cru 1998, sjukt bra o vilka linjer. Ska förklara mig lite, men jag tänker mest på vilken jäkla struktur och silkeslena taniner i denna mogna Pinot Noir. Det går inte annat än att bli såld på detta och sällskapet som drack detta var överförtjusta.

Igår servera vi då inovationsrådet från Grythyttan och har inte varit så nervös sen hantverksprovet förra året. Men det gick bra och de verkar ha haft grymt trevligt, Johan Wester, vilken kille, hur rolig som helst vad han än säger på skånska och fick beröm av han med vilket var skoj då han är en person man bara sett på tv. Slutade sedan runt halv 3 då jag tog taxi hem efter en lång avslappnad diskussion med Fredrik och Per, riktigt grym kväll!

Inför tredje veckan

Senare idag så börjar min tredje vecka på praktiken på PM & Vänner i Växjö och det vankas storfrämmande av Inovationsrådet i Grythyttan vilket gör än något nervös då mina lärare kommer ner och ska äta. Jag ser fram emot att träffa dem igen men nervositeten att inte nå upp till deras krav gäckar i bakgrunden.

På torsdag har jag den äran att fylla år, blir 22 och känns inte särskilt speciellt. Det speciella med denna dag är att om jag är kvar på PM & Vänner efter den dagen så har jag varit en dag längre än för ett år sen då jag tyvärr fick avbryta min praktik på grund av ett inflammerat nageltrång som gjorde mig besviken. Ser därför fram emot denna dag och jag har inga känningar i någon tå som skulle få mig att gå samma öde till mötes denna gång. Har kommit in i arbetsrutinerna någorlunda och känner att jag brinner för detta, trevliga medarbetare och trevliga gäster där jag får prata om skolan dagligen. Frågan på allas läppar är "Hur ofta träffar du Carl-Jan?", frågan börjar jag tröttna på men det är bara att le och säga att han tittar in lite då o då och är lika roligt varje gång. Sedan har några gäster prickat min dialekt till Västervik vilket gör mig lite stolt, någon sa Motala men de kan jag inte hålla med om haha.

Jag har träffat på gäster som är lärare på diverse restaurangskolor till Niklas Strömstedt vilket är en rolig blandning, Niklas kände jag först inte igen men var något bekant med han vilket jag fick bekräftat sedan och tankarna slog mig om jag skulle säga något som man kunde koppla samman med hans texter men de hade nog känts lika pinsamt för oss bägge.

Avnjöt i söndags en trevlig eftermiddagslunch med Fredrik och Robert på Paladium och käka en Pizza och drack andravinet till Chateau Figeac som heter La Grange Neuve de Figeac 1998, otroligt komplext och trevligt vin för endast 379kr. Otroligt givande att vara med på deras sommelieriträning inför SM då man själv kanske kommer att ställa upp för att lära sig strukturen på tävlingen. Måste bara avsluta med att citera Fredriks sköna kommentar "andraviner är som förspel, totalt onödigt" haha.

OBS: På VTbloggen kan ni nominera ert bidrag till "Världens snyggaste vinetikett!"
http://www.vt.se/bloggar

Figeac och Bourgogne

Nu har två veckor passerat av tiden på PM. Denna helg har avnjutits en hel del goda viner var av två var La Grange Neuve de Figeac 1998 och Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St Georges Premier Cru Clos de la Maréchale 2006 (nr 95907). Helt fantastiska viner.


En vecka på PM

Nu har jag varit på PM & Vänner i en hel vecka. Veckan har varit grym med en något trevande inledning men att sedan efter tat fått köra bistro i ett par kvällar kommit in i ett grymt flow där man bara dansar fram. Sitter för tillfället och är något lsiten efter en grym personalfest igår som slutade runt 1 för min del. Grymt sköna människor som var där och tyvärr torskade vårat lag i tipsrundan men vi hade grymt kul.

Läser lite i PM's stora vinlista som jag bara kan imponeras över, en jäkla massa vin av grym kvalité. Har vid ett flertal tillfällen varit nere i vinkällaren och sett mig om och kollat på flaskorna, där finns allt från Petrus 1999 till Romanée-Conti 2005 varav den sistnämda kostar runt 42 000kr. Väntar med spänning till man får prova något riktigt grymt för har fått provsmaka ett flertal bra viner och jag ska bli bättre på att skriva om dem här med vad jag gilla dem.

Vin beställt

Har nu kört tre dagar på Pm & Vänner i Växjö och jag kan inte annat än trivas. Sköna människor att arbeta med som peppar än och kör. Det kommer under helgen att komma upp bilder på mat från deras läckra menyer. Jag väntar tills vi får servera Grand Vin menyn då det ska plockas från källaren.

Har även beställt två viner idag som jag ska dricka här i Växjö. Det första är från Bourgogne från Cote-Nuits Jacques-Frédéric Mugniers Nuits St Georges Premier Cru Clos de la Maréchale 2006 på rekommendation av Fredrik Horn i mina ögon den i Sverige som kan mest om vin näst efter Andreas Larsson och ska bli grymt att köra sommelieriträning med honom och Robert och kanske själv ställa upp i SM.

Det andra vinet var andravinet från Chateau Figeac i S:t Emilion
La Grange Neuve de Figeac 1998 som kommer bli väldigt spännande då den borde vara perfekt drickmogen idag. Ser fram emot detta och kommer att skriva alla provningsresultat på bloggen med bilder och synpunkter.

Återkommer om söndag om jag hinner före personalfesten.
Drick gott o må väl.
/ J.Nilsson

I Växjö

Igår kväll anlände jag med buss till denna studentstad. Efter att ha blivit hämtad av min bror vid station körde han mig hem till campuset som var bland de värsta jag sett. Min första tanke var "hur fan ska jag hitta här?" bland alla husen. Var sedan och såg hockey och Kanada tog hem det välförtjänt efter otroligt bra match som man kommer att komma ihåg länge.

Idag var jag nere till stan och hälsade på PM och snackade med Fredrik o Christoffer osv. Ska bli riktigt kul att komma tillbaka och köra järnet. När jag kom tillbaka till brorsans lägenhet o han skulle på föreläsning så gav jag mig ut på vandring för att hitta till mataffären där bussen kommer gå till på kvällarna. Tog sin tid då jag först var helt ute i ödemarken och fick vända efter nån kilometer men efter att ha frågat en go gubbe på gatan så visa han mig och det visade sig att jag nästan hade gått förbi det. Blev lite ogtt käk och nu får vi se vad kvällen bär av om det blir in till stan.