Västervik

Ja då var helgen i vvik förbrukad. på fredagen blev det släkt kalas för mig med farmor och farfar som var här och vi drack och åt väldigt gott. Vi hade otroligt trevligt och det är så kul att se att de mår bra och att de är friska o krya. Idag så var det middag hos mamma med amarone vin och mormor och morfar på besök, det var väldigt trevligt det oxo och fotbollen mellan sverige och portugal gick endå över förväntan. Hade förväntat mig att de skulle få storpisk men se där bedrog man sig.

Efter middagen och fotbollen närmade sig klockan 12 och jag hörde av simon och han var på g mot stan likt jessica så jag begav mig ner i dimman, ja den riktiga dimman. Så blev det att dra runt lite på stan och jag träffade på många gamla vänner och bekanta som jag fick ångest att jag inte hört av mig till innan jag kom hem. Men de jag spendera mest tid med under kvällen blev mina sanna vänner martin och mikael samt min kusin Robin. Vi hade väldigt roligt och det är förvånande att så mkt folk går ut en så pass väderdålig kväll men de är ju lönehelg så de är väl därför o studiebidragen flyger iväg. Och jag vill då tacka micke för de han bjöd mig på och jag kommer att bjuda igen när jag hoppas att ni kan komma där i maj månad då grillsäsongen är i full gång!

Klockan halv 3 idag så åker jag till Växjö tillsammans med erik, lisa och lilla elias. Det ska bli kul att bo där nu en månad och se hur dem har det och lilla elias som har hur mkt energi som helst. Kommer dock sakna vvik nu när man har de så färskt i minnet så de gör ont...

jag vill tacka för de fina presenter jag fått och de jag fått bidrag till att köpa för jag har investerat i en ny vit skjorta jag skall ha att servera i samt en ny svart jacka som jag kommer att ha under våren och kalla sommarkvällar.

Nu har jag inte så mkt mer att komma mer än att jag har träffat de jag vill men de finns nåra som jag gärna skulle velat träffa men som inte mjlighet funnits och vi får helt enkelt höras på msn tills näta gång då jag är i stan vilket är om minst en månad eller så, om inte så lär ni kunna läsa de här för jag lär inte vara sen med att påpeka det.

over and out vviksbor :)

Hemfärd

Igår var en underbar dag, kanske inte de bästa vädret men endå kändes bra från start. Var något närvös inför mitt hantverksprov och dekanteringsprov så jag bestämde mig för att tro att jag kommer att misslyckas mer eller mindre.

Men så vart inte fallet för jag fick VG på dekanteringen och G på hantverket så jag är supernöjd och gav mig själv en Chateau Laguiole öppnare för 1500kr. Den är så jäkla fin!

Sedan blev det middag hos marre med malin och mange oxo och det var mkt otroligt trevligt. Tyvärr fick mange dra hem då han har hantverksprov idag men vi gled över till malins hus o fortsatte de trevliga. Det blev en kväll med mkt skratt och det är något man kommer att sakna nu när man är borta i en månad så känns lite trist men får man ta igen när man kommer tillbaka då det blir fullt drag igen.

Idag så åker jag hem klockan halv tre o är i vvik runt 8-9 sådär och känns lite konstigt för är inte så att jag längtar hem men ska bli förbannat kul endå så vill ni hitta på någe freda eller lörda så är jag på! På söndag så åker jag till brorsan i Växjö.

over and out

Hemmagjord pizza

Har precis ätit en hemmagjord pizza med egengjord tomatsås, bacon, rå lök, paprika, skinka och strödd parmesan över. Fantastiskt gott!
Till det blev det ett lätt vin i form av Masi Bonacosta från 2007. Jag provade detta vin i mina Syrahglas från Riedel och blev mäkta imponerad för vinets fyllighet höjdes nått enormt. Den blev nästan i klass med lightamaronerna som finns på bolaget och kostar mindre än hälften. Där ser man vad glasen faktiskt kan göra.

Det är Vinum Extreme Syrah jag har från Riedel och dessa är anpassade för viner på druvan Syrah/shiraz eller Amaroneviner och anledningen till att Bonacostan funka så bra beror på att det är samma druvblandning som i många amaroneviner.

Imorn är det då hantverksprov och jag kännet mig gansak trygg endå fast man börjar tveka lite men jag tror det kommer gå susen. Gjorde teoriprov igår och det kändes väldigt bra fast jag balanserar på en knivsägg om de blir godkännt eller ej men tror åt de positiva hållet väger över.

Igår med så blev de poker på kvällen, jag var väldigt hoppfull men de gick inte så bra, jag gick all in på 66 mot manges ena ess som han naturligtvis träffade, de sluta med att mange vann allt och malin kom 2a och jag 3a. Men man e en glad förlorare.

Nu skall jag se halv åtta hos mig. Önska mig lycka till!

Familjen :)

Nu har det gått ett par dagar sen min osnälla magsjuka bröt ut. Den höll tyvärr i sig även på onsdagskvällen vilket gjorde att torsdagen oxo blev att ligga hemma och ta hand om sig själv med blåbärssoppa och massa sånt. Men hann ju med att städa visserligen och även läsa en del inför måndagens tenta som känns endå ganska bra för känner mig trygg i det jag kan, sen kan det finnas massor jag inte kan men jag tror det kommer att gå bra.

Nu är praktiken klar på PM & Vänner i Växjö med så det ser jag väldigt mkt fram emot.

I fredags kom mamma o pappa o gustav hit på kvällen för att fira mig och jag fick en fin skjorta, picknickväska med massor av innehåll och en flaska rom som pappa köpt när han var iväg.  Sedan tidigare hade jag fått pengar till mina riedelglas som jag fick hem tacke vare mina snälla vänner. De är maffiga och passade på att prova dessa med en amarone när familjen kom hit och de kände oxo den skillnaden som jag menade på fast jag visste att pappa var skeptisk så lät han sig bli övertalad efter testet.

På lördagen så var vi dels på "stan" och så blev det middag på gästis på kvällen och jag måste säga att det var mitt bästa restaurangbesök på bra länge. Det var fantastisk mat och fantastiskt värdskap och man kände sig verkligen uppvaktad och som att de brydde sig om en. Sedan var ju min familj med så jag har aldrig trivts så bra, nånsin. Sen när denna fantastiska middag med god dricka och god mat var över så var det dags att åka hem och innan dess mötte vi mina trevliga vänner Lina och Erik, kändes jätte bra.

Vi har även smakat av ost vilket blev en Brillat Savarin och en Parmegiano Reggiano, 2 fantastiska ostar, mums!

Denna helg har verkligen varit fantastisk och jag är så otroligt glad att familjen kom opp för denna vecka har varit så tråkig undantag måndan och jag har mest haft hemlängtan och mått pyton så det bedydde massor att de kom hit och jag saknar dem redan men de dröjer ju mindre än en vecka innan man kommer hem över helgen innan det är dags att fara till Växjö.

over and out

21 år o sjuka

Då fyllde man år igen. 21 en ålder som endast innebär att man får hårdare straff vid brott men annars äre varken mer eller mindre. Förra födelsedagen så var jag på Korallen och mådde mkt bättre än jag gör nu, då jag hamnat i nån magsjuka som inte vill ge med sig alls. Blev hemma igår då jag var totalt utslagen och satsade på att åka till skolan idag men kände redan på bussen att det var fel beslut... Så blev att prata med Lööb och sedan ta nästa buss hem igen.

Jag vill tacka mina vänner Mange, Malin, Marre och Jessica för i måndas, tyvärr fick jag avbryta firandet klockan 11-12 då min magoro jag känns under hela dagen sattes i spel rejält om man säger så. Men jag är oerhört tacksam över det ni anordnade och som sagt det var första gången någon anordnade en fest endast åt mig så jag var och är mkt rörd. :)

Idag hade jag sett fram emot att genomföra restaurangen i skolan då jag läst in mig på menyer och ostar men får satsa på att jag fixar de imorn istället för de blir inte alltid som man tänkt sig.

Får se de positiva i att jag kanske för en gångs skull kan börja arbeta ner diskberget sen i söndas. All lycka itll mig... Over and out.

Whiskeyflamberad fläskfilé

Idag var det dekantering i skolan och vi lärde oss att presentera och dekantera ett vin som det skall göras ordenktligt vilket kändes bra för det är inte allt för svårt men det skall göras med stil och se ut att vara det lättaste i världen. Men det gick bra och det var en trevlig eftermiddag som sluta runt 4-5 då jenny och erik skjussa mig tiöll hällefors för de skulle till bolaget och jag passade då på att beställa en ny amarone, en Amarone della Valpoliciella Classica Campo del Titari från år 2000, återkommer med info när jag hämtat ut vinet vilket får bli runt den 25 mars.

Men när jag var på bolaget slog de mig att shirazen jag köpte kanske inte var den bästa till min fläskfilé så jag gjorde en snabb fundering i huvudet och riktade mig in på ett annat vin istället som var Villa Puccini (sb nr: 32417, 83kr) som är ett härligt ekfatslagrat vin från Toscana, som är medelfylligt och inslag av lite rökighet passade utmärkt till den Whiskeyflamberade fläskfilén. Man kan säga att dem gifte sig.

Till fläskfilén gjorde jag en kompott på potatis, paprika och gullök, kryddat med mkt rosmarin, pepapr, persilja mm... som jag ungsstekte i cirka 30 minuter, potatisen var förkokad för att gå en mjukare konsistens. Till de servera jag en rödvinssky som blev så jäkla god för jag gick utanför de receptet som var gott som jag provat förut men att mixa med att rosmarinkrydda upp den och ha i lite goa kryddor så blev den så jäkla god och en extradel rödvin i med som gjorde susen.

Klippet finns nu på Youtube!
När Robert a la TVkocken flamberar Crepes Suzette


Matsalshantverk

Idag har varit en mkt trevlig dag från början tills nu o förhoppningsvis ikväll med. Idag började vi med att tillreda mat i matsalen så vi provade på att:

Göra Råbiff
Öppna Ostron
Tillaga och servera Bergtunga
Tranchera Lammsadel
Bränna på Crème Brulée

Råbiffen var inte riktigt min starka sida och den blev god men fick ett allt för slagsigt utséende men okej. När det var dags för ostronen så glider Carl-Jan in med människor från näringslivet och pratar med oss och undrar vad vi gjorde och CJ cool som han är visade upp det alla män bör ha i fickan, en ostrongaffel. Kan inte citera med hans historia gick något såhär:

Det varje man bör ha är en ostrongaffel för ett ostron har smak av kvinnans sköte och varje dam bör ha med sig en tryffelhyvel då tryffel har en smak av mannlig avkomma.

Men dagen blev ganska lång och vi hann med fem bussen hem efter lite joggande. Nu skall jag göra mig väldigt lätt mat i form av pannbiff. Har varken tid lr ork nu att göra nå mer avancerat men de kommer till helgen. Provade ett vin i veckan som gåt under viner som jag inte dricker så ofta igen dvs föredrar dem inte.

Vinet var Notios från Grekland på en inhemsk druva som jag tyckte påminde väldigt mkt om Beaujoulais Royal med sina nästintill tropiska smaker och den lätthet som gör att man fortfarande är törstig efter ett glas.

Till helgen blir det en härlig Shiraz som jag återkommer med, den kommer att passa till min whiskyflamberade fläskfilé skulle jag tro då det inte blev en sådan tung shirax som Tatachilla utan en lite mer elegant hoppas jag den är för på de jag läst så skall ven vara det så vi får se hur kombinationen blir imorn eller på lördag.

 

Flambera

"Flambera, det blir trevliga ministekar för de lilla hushållet" citerat Roland i Torsk på Tallin. Kultfilm som inte får förglömmas. Idag så hade vi flambering på schemat och man var ju något nerväs för de är ju endå eld man handlar med men man kände sig rätt stolt efter att elden falnat ut och Crepsen var lklar. Rätten var Creps Suset (stavning?). Andra gången så vågade man chansa lite och gjorde ltie special och passade då även på att flambera apelsinbiten med so mman hade som garnityr.

Till helgen blir de ju då att flambera fläskfilén i Whiskey men de får nog bli i kastrull då min teflompanna är något hårt åtgången av att jag använd metallverktyg i den vilket mina vänner som går kock rasar emot och är strängt förbjudet.

Imorn har vi filéa och tranchera vilket kommer kräva att man är på helspänn då det gäller att göra rätt direkt även om de är övning så vill man visa att man kan prestera. HAr öven fått någorlundak lart med praktiken och det är en ära att få göra den på PM och Vänner i Växjö där numera Sveriges bästa sommelier Fredrik Horn jobbar, han vann SM i Sommelieri. Rätt coolt.
Kommer då bo hos min bror vilket jag ser fram emot, kommer bli sena nätter på restaurangen och sena nätter på helgerna.

Jag fyller ju då år om en vecka och skall till o boka bord nu så vi kan gå ut och äta med hela familjen, är så jätte glad att alla kommer upp till mig på en o samma gång, kan inte beskriva de : )

Andra planer för imorn är att ringa mormor o att plugga, så blir en trevlig dag imorn med. Mange, Malin och Jessica var precis här och såg på film vilket alltid är så trevligt o planerar helgen för mer film vilket passar min skrala ekonomi efter inhandlingen efter Shirazglasen och Amaronen.

Jag provade en fantastisk öl idag jag aldrig provat, det var en fatlagrad skotsk öl i form av Innis & Gunn oaked aged för. 20kr cirka, mkt trevlig rund ale med smaker av honung och vanilj, mkt trevlig öl som man kan zippa i sig långsamt utan att stressa.

Sb nummer: 11447

Ännu mera ost

Idag har vi haft osthantverk som gått ut på att duka, presentera, skära upp och servera ost med utvalda viner. Vi hade 11a ostar och jag återkommer om exakt vilka sorrter men min favorit Parmegiano Reggiano var med vilket jag uppskatta oerhört, synd bara att det inte fanns en amarone att tillgå till denna oerhört goda ost. Andra ostar i urval var Brillat savarin som är en otroligt god färskost som jag kan rekomendera alla att smaka, mild och god för den som inte gillar Roqfort som även fanns med vid dagens servering.

Men iaf jag fick den äran att börja att skära upp av dessa delikata ostar vilket gjorde att jag var märkbart närvös vid tillfället men det gick väldigt bra endå och namnen satt på alla 11 utom nån som jag i nuläget inte kommer ihåg heller. Men gott var det i vilket fall och Roqfort var passande till portvin även att jag skulle föredragit en söt Sauternes "såtärn" men portvinet funka bra, det var bara det att jag brukar känna alkoholen ganska tydligt vilket var mkt märkbart i portvinet som serverades över osten. Den rundade ju då Roqfortens sälta men alkoholen kom som en oväntad gäst i gomen.

Imorn är det dags för flambering vilket jag tycker skall bli riktigt roligt, det är ju alltid häftigt med eld. Får se om man har några ögonbryn kvar efter imorn och till helgen skall det bli att flambera hemma då en Whisketflamberad fläskfilé väntar!

 

Amarone

Vakna idag klockan 6 med spränghuvudverk som inte hade något ursprung. Tog en tablett och somna om för att hinna ta bussen vid 8, men det gick inte då heller för huvudverken höll sig... Så fick bli att tyvärr stanna hemma och missa chpckladföreläsningen som jag gärna gått på. Men som tur var så tog en polare med sig lite chocklad till mig.

Blev att handla på eftermiddan och fylla på det redan fyllda kylskåpet ännu mer, känns som jag kan klara mig ett bra tag nu. Blev en sväng på bolaget med för tänkte inhandla något gott vin till helgen att ha till mat. Jag passade då på att fråga om min efterbeställda Amarone hade kommit och det hade den och jag glömde allt vad matvin hette så det blev bara den. Kan iofs oxo bero på priset på 475kr som gjorde att jag inte hade satt över mer än de.

Men nu skall den få ligga till sig till jag tar min examen här uppe i hyttan och jag skall inhandla några till av andra producenter på vägen för att se vilken utvecklingspotential vinerna har. Hur Amaronevin tillverkas finns i ett av mina tidigare inlägg. Se under Januari 2009, Amarone Costasera

Var även inne och läste på Västervikstidningens hemsida som jag inte läst på ett tag för att se vad som händer där hemma och blev väldigt positivt överraskad när jag fick läsa om mitt gamla somamrjobb Korallen som fått en artikel om sig. Handla om att de blivit intraprenad och fördelarna med det. De hade även bilder på de glada tanterna som jag saknar så! Men de såg ut att ha det bra.

Ikväll så blir det rosmarinkryddad fläskfilé med stekt potatis och någon god sås som jag inte kommit på ännu. Blir sen att se Gordon's program om mardrömsrestauranger. Till den serverar jag en god lageröl i form av Heineken.


Sb nummer: 96871

Ännu mera ost

Idag var vi på mejeriet i Bredsjö som tilvlerkar Bredsjö Blå som är mycket uppskattad till Grythyttans hjortronvin. Jag hade föreställt mig att det skulle vara en modern och teknisk avancerad tillverkning av osten men ack så fel jag hade för vi kom ut till vad som såg ut att vara en bondgård och kändes som man togs tillbaka i tiden. Först var man lite förvånad men sedan inkom man i stämning och vilket ledde till en helhetsupplevelse. Vi fick även smaka på denna fantastiska ost innan vi for till Gryhyttan vin.

Passande nog efter osten så for vi till Grythyttan vin där vi lyssnade på hur Grythyttan vin kom till från första början och vi fick passande nog ovanpå osten smaka på Hjortronvin. En flaska från 1999 samt en från 2007 och det var väldigt intressant att se hur detta vin hade åldrats på knappt 10 år för jag har haft svårt ibland för den stickighet som är i de unga hjortronvinerna men när den hade fått lite ålder var den fantastisk även om vissa ansåg att den blivit för gammal så gilla jag den för jag blev överraskad över resultatet, så överraskad att jag satte i halsen.

Igår då hade vi föreläsning om massa ost och vi fick prova 7 stycken med fransmannen Vincent Lefevre som var väldigt underhållande och han drev en ostbutik i Stockholm vid namn Androuet som är ofta anlitad av de kändare restaurangerna.

De franska ostarna vi smaka var:
Brillat Savarin (Färskost på komjölk)
Sainte Maure (Sotad getost)
Rouelle du tarn (getost)
Comté AOC (pressad ost på komjölk)
Reblochon AOC (Pressad ost på komjölk)
Camembert de Normandie (Vitmögelost på komjölk)
Maroilles AOC (Tvättad ost på komjölk)
Roquefort AOC (Blåmögelost på fårmjölk)

Kommentar: AOC är kvalitétsstämpel som ställer hårda krav på att ostarna komemr från ursprungsområdet, att djuren växt upp på rätt bete mm. All mjölk i dessa ostar var opastoriserad, dvs inte upphettad. Jag gilalde bäst Comté då jag är mkt för hårdostar men den slår ännu inte min absoluta favorit Parmegiano-Reggiano eller som den på svenska kallas Parmesan. Den och lite Amaronevin och jag är lycklig.


Jag tycker inte om dig för den du är utan för den jag är när jag är med dig

Tycker Carl-Jan formulerade det bra när han chattade på Expressen.se.

Men har investerat i en Amarone nu från tillverkaren Allegrini årsmodell 2001. Kommer bli den första jag lägger i källarn, sen kommer jag göra en investering varje månad så jag bygger upp mitt "lager" inför framtiden. Har oxo börjat läsa på om viner mer seriöst nu så jag är redo inför kommande hantverksprov och praktik som jag ännu inte är klar med var jag kan vara men jag hoppas på Växjö. Vi får se vart de blir men men....

Idag har vi haft ostföreläsningar under hela dagen med en rolig fransman som var väldigt underhållande. Vi fick smaka ett 6-7 ostar vilket blev väldigt maffigt när man inte hade något gott vin att skölja ner det med. Har lite svårt för getost men antar att jag kommer uppskatta smaken mer och mer när vi kommer att prova franöver.

Har nu börjat se fram emot när jag fyller år och mamma och pappa o bror min kommer upp, ser jag fram väldigt mkt emot då det var nästan tre månader kvar sen jag träffa dem. Kommer att komma hem i slutet på denna månad med en stund innan praktiken eller under praktiken beroende på var jag hamnar någonstans.

Har nu oxo satt upp schema för mina studier så jag ska göra det jag ska och lagt in en del kondition i det för att röra på mig med och passa på och åka skidor nu när vi på gott och ont har fått en massa mer snö.

Städdag

Som ett måndagsex känner jag mig idag, får inte allt för mkt gjort o de jag gjort blir halvdant i form av städning och diskning. Men får lbi en uppryckning mot kvällen då de skall va undanstökat o någorlunda rent här hemma. Får bli och ta kvällen till att ta tag i läsningen av alla de böcker vi har som vi skall kunna till tentan i slutet på mars.

Har börjat räkna ner nu mot min födelsedag men känns inte så speciellt att bli 21, visst foppa o allt de där men man blir bara äldre och var ju på 30 årsfest i helgen o man e ju snart där. Men man ska int klaga man e ju ung.

Såg till min förvåning när jag sökte lite på systembolagets hemsida att försäljningen av Amarone della Valpolicella Classico 2004 startar idag så de blir att gå ner och beställa en sådan och lägga i skåpet tills sommarn iaf, sen får vi se, kan ju bli så att den går åt vid ett annat tillfälle det är sånt som märks.

Skall hinna me o baka kokoskakor eller bollar lr va de kan heta senare idag med så de e en del på schemat men de får ta den tid de tar, vi har en ganska soft vecka nu med nåra få föreläsningar o studiebesök på Bredsjö och lite så och sen är vi lediga på fredag så man har inge o skylla på om man inte ksulla hinna med läsningen, ja de skulle väl vara snön för den är mest i vägen nu när de går mot varmare tider.

idiotidéer o övernattning i hyttan

Var en mkt trevlig 30 årsfest igår, tack Johan. Tyvärr drog jag på mig en dryg huvudverk som förstörde halva källen från 11 o frammåt men de var som de va... Men iaf sen så börja de hända saker när de andra drog mot puben fick jag idén att försöka ta mig hem på ett eller annat sätt. O dumsnål som man är ibland så tänkte jag att jag skippar taxi o går hem i 10 minusgrader. Kom inte så långt som tyur var, eller nån kilometer eller två så insåg jag att detta kommer inte att gå så jag vände om igen och styrde min kosa mot hyttan igen. Gick till puben o värmde mig lite och mötte upp lite folk jag varit på festen med. Som tur var så ordna de sig med sovplats oxo så tack tjejer, tur att man har er : ) och de är inte kul att väcka en vvikare klockan 4 heller...

Men jag sov underbart och var hyfsat nykter o gla när jag vakna runt 10-11 och gick o hörde hur de var me tjejerna som var bakis o såg på film. Tackade för mig o begav mig mot bussen som tog mig hem runt 12 halv 1. Så idag har jag tvättat o stekt på kycklinglår och kokat mig lite ris, enkel mat på en enkel söndag fick de bli.

Har kommit underfund med min favoritlager just för tillfället är Heineken vilken är mkt trevligt och prisvärd. Skall prova o köpa en 75cl öl för 180kr bara för o testa denna månad, den är ju italiensk med vilket vi gillar väldigt väldigt mkt!

Är ledig imorn så har ingen brådska o sova alls. mange kommer över sen så vi ska se scarred på mtv, titta på egen risk...

O Grattis till Micke som fyller 20 idag!!!