Mer Grand vin

Det här med att njuta hör livet till och passioner ska ta till vara på då de får en att slappna av och koppla bort vardagen för en stund. Det är ingen skräll att min passion är vin och jag är rätt bortskämd på den fronten då jag har den äran att jobba med bland de bästa i branschen och få prova stora viner ett par gånger i veckan. I lördags var jag ledig och för att lugna mina sinnen så blev det en middag i Matsalen på PM & Vänner där Andreas jobbade för kvällen så stora viner var på gång innan jag anlände på kvällen. Mitt val för kvällen blev Tertre Roteboeuf 1998 som fick en central roll i måltiden.

Tidigare på dagen pratade jag med chef Simon om jag skulle dricka och att jag gärna ville ha anka och han lovade att laga till de till mig tillsammans med de andra duktiga kockarna. Efter lite amuser och annat gott så kom ankan in med tryffelsky, syltade rödbetor och en svartvinbärspuré och mandelpotatispuré vid sidan av. Det var så gott så jag grät, till ankan ställdes även Chateau Latour 1997 och Pontet Canet 2001 fram av mästaren... Där satt jag i soffan med en fantastisk måltid framför mig med fantastiska viner med trevliga vänner omkring mig. En riktigt toppenafton.

På torsdagskvällen så var det dags igen för lite stora viner och denna gång i form av Chateau Léoville Las Cases 1983, ett rikligt glas som hade ett sådant djup så man bara blir förförd tillsammans med den elegans som hör St Julien till...
Elegant, komplext och magnifikt, inga övriga kommentarer.
Wow, elegans med en djup jordig mineralitet och tät frukt från himlen, moget och gott

Grand Vin signerat Cathiard

Med sina drygt fem hektar i Vosne-Romanée, Nuits-St-Georges och Chambolle-Musigny skapar Sylvain Cathiard tillsammans med sin son Sébastien helt fantastiska röda viner med Aux Malconsorts som flaggskepp.Det var inte alls länge sedan som det serverades grand vin på Chateau Västergatan i Växjö. Efter en något besvärlig korkdragning så gav korken med sig och det härligt gyllenröda vinet gjorde sig tillgängligt. Då brist på anpassade glas var stor så serverades vinet i en Syrahkupa från serien Vinum extreme av Riedel. Till en början så kändes vinet knutet och var alldeles för svalt vilket gjorde att de bara var att vänta in rätt ögonblick. Vinet slogs på karaff vilket är ett helgerån mot just Pinot Noir men för att snabba på processen var detta nödvändigt. Efter en halvtimma så började vinet både tempereras och öppna upp sig fårn sin vackra feminina silkighet. Nu mynnade doften ut i ett hav av tryffel o kissemurra, multna jordar och skitiga daggiga röda frukter. Typisk Vosne-Romanée med andra ord. Efter att nyligen ha provat storasyster Aux Malconsort så framstod Les Suchots något klenare och inte alls lika uttrycksfull som den nyss nämnda, allt fanns där fast i mindre doser vilket gjorde detta vin något mer somrigt törstsläckande. Inte alls lika stramt som storasyster men ett fantastiskt gott, elegant och relativt stramt vin med en härlig bärig skitig eftersmak med sin djupa tryffelton.

Ett vin som kommer stå på bordet i sommar till eller utan mat, Grand Vin signerat Cathiard.