Röde Baronen är tillbaka

Den Röde Baronen var en tysk pilot under första världskriget som flög en röd Fokker Dr. 1 och blev världsberömd med sin division med endast röda plan som nådde stor framgång. Han blev dock nedskjuten 21 april 1918 men har nu återvänt.



Fox Creek Red Baron Shriaz McLaren Vale 2008

Jag brukar normalt sett inte falla för snygga etiketter men denna tog priset så jag tänkte att denna måste jag bara prova. På baksidan står det att läsa "The red baron has landed at Fox Creek to claim place in the vineyard. This suave character has taken control of some of our best shiraz vineyards in McLaren Vale as the original "Red Baron took control over the skies" Man kan inte bli annat än intresserad av att prova detta tack vare en väldigt bra reklamare på Fox Creek. Jag är såld.

Vinet har en väldigt djup och intensiv färg ända ut i spetsen och man kan se att denna är väldigt ung och redan här att det är en shiraz från ett varmt land och i detta fall Australien. (Viner från svalare länder får aldrig den intensiteten plus att Shiraz har ett tjockt skal som ger den en kraftfull färg).

I Doften hittar vi lite sötmogna mosade frukter som plommon och björnbär och en viss krydda som delvis kommer av faten. Den lilla vaniljkaraktär man finner tyder på att amerikanska ekfat har använts vid lagringen men ingen längre lagring har förekommit då fatkaraktären inte är jätte tydlig. Man får en varm mosig känsla i doften vilket beror på den höga mognadsgrad som druvorna får i varmare länder och man kan här med dra slutsatsen Australien än en gång.

I munnen är den förvånansvärt len och taninerna är bra med i matchen och känns runda och inte alls stickiga och obehagliga. Syran är medelhög och fräsch men jämt emot kroppen som är fyllig så faller den lite i skymundan vilket är väldigt vanligt i viner från varma länder. Vinerna får istället en väldigt hög sockerhalt tack vare det varma klimatet och kan där med ge en högre procent alkohol och i detta fall 14,5% som är väl integrerad och bränner inte på något sett. Smakerna man får i munnen är först mosiga frukter så som björnbär, plommon och vanelin. Vanelinet tyder på att även franska ekfat kan spela in i bilden vilket de också har använts i tillverkningen av detta vin. Vinet innehåller även en trevlig kryddighet som är förknippat med druvan i form av svart peppar fast i rund form och inte som om man får den rakt opp i ansiktet. I eftersmaken sitter frukten kvar i form av plommonen och den är väldigt behaglig. Eftersmaken är medellång till lång i en trevlig balans där inget sticker ut.   

Jag ger vinet 82 NP tack vare sin balans men får inget högre betyg på grund av enkelheten men ett väldigt lätt vin att tycka om så jag tycker verkligen att det är prisvärt! Känns inte som ett bombanfall i munnen som många viner av just Shiraz från nya världen kan göra. Shiraz och Syrah är samma druva fast från olika länder som övrig info.

Jag skulle rekommendera detta vin till en middag för två med tända ljus och lätt stekta lammkotletter med Richard Marx - Now and Forever på stereon.

Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
Pris: 109kr
Nummer: 2194

Kommentarer
Postat av: P

Hur många NP vill du ge den Röde Baronen? ;)

2009-11-25 @ 19:24:05
Postat av: Johan

Uppdaterat nu :)

2009-11-25 @ 19:37:56
URL: http://johansvin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback