Julmust, hur smakar det egentligen?



Vin analyserar man alltid utan och innan men hur skulle man kunna beskriva julmust med samma synsätt som vin. Var idag och inhandlade Nygårda Julmust och tänkte sätta pennan i den och se vad som döljer sig i den. Jag kommer följa en enkel metodik som helt enkelt går ut på utseende, doft, smak, eftermak samt övrigt.



Musten har en djup kastanjebrun färg som ljusnar av mot kanterna och blir mer rostgul färgad. Bubblorna håller sig länge kvar och man ser att musten innehåller mycket socker då den kletar fast på glasets väggar.

På doften känner man en tydlig maltkaraktär med små inslag av humle och en väldigt utbredd karamellton, även lite kardemumma, kanel, spår av nejlikor och en smörig ton förekommer med. Finns mer än jag trodde jag skulle hitta i den.

I munnen känns den väldigt söt tack vare det stora sockerinnehållet. Under den söta smaken känner jag malt, humle, kanel, kardemumma, nejlikor, mandel och en syrlig ton av apelsin. Eftersmaken är medellång för de sätter sig kvar kryddsmaker som kanel och nejlikor i munnen efter att man har svalt.


Det var väldigt intressant att prova julmust ur en mer seriös synvinkel för att det finns en hel del bakom den goda smaken. De kryddor man finner i julmusten är just de kryddor vi förknippar med julen som nejlikor som man kan pynta en apelsin med, kanel och kardemumma som vi finner i pepparkakorna och sötmandel som vi har i glöggen.

Till musten äter jag självklart Cloettas skumtomtar, saknas bara släkten och en tomte så är det rena rama julafton.

Som kuriosa så görs nästan all essens till julmust av Roberts AB i Örebro.
Mer om julmust kan man läsa på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Julmust

Kommentarer
Postat av: Lelle

Kul att du provar julmust. Vore kul att ställa olika tillverkares julmust mot varandra på samma sätt som vid en vinprovning. Har aldrig gjort det själv eller hört att någon annan gjort det ett så seriöst sätt.

:)

2009-10-28 @ 21:08:57
Postat av: Johan

Tänkte ta det närmare jul för har endast fått tag på Nygårda men ska göra ett större test närmare jul :)

2009-10-28 @ 22:20:35
URL: http://johansvin.blogg.se/
Postat av: Ronja

Vad roligt att du prova julmust!! tänk att det finns det så mycket smaker i julmust!!!

2009-10-30 @ 12:11:06
Postat av: JENNIE L!

kul att du lägger in lite bilder på dig själv för en gångs skull;D

2009-11-08 @ 18:52:51
URL: http://jennielundberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback