Veuve Clicquot: vin och Champagneprovning

Idag var vinmakaren Pierre Casenave från Veuve Clicquot och besökte Grythyttan och höll i en vin och Champagneprovning. Han berättade om vad Veuve Clicquot stod för och höll i en provning med sex stycken clair viner och tre Champagner.
De så kallade clair-vinerna är stilla vita viner från de olika druvorna som man sedan gör en blend på som man sedan jäser på flaska till Champagne.

Veuve Clicquot Ponsardin grundades 1772 av änkan (Veuve = änka) Madame Clicquot som sägs vara den första affärskvinnan.
Champagnerna består huvudsakligen av druvan Pinot Noir och de lagras minst tre år på flaska på sin jästfällning för att hålla en utmärkt kvalité och man har aldrig fatlagrade viner utan de reservé vinerna man använder är lagrade på flaska under ett antal år. Veuve Cliquots prestigechampagne heter La Grande Dame och tillverkas endast vid ytterst bra årgångar och är en blandning från åtta Grand Cru vingårdar.

Vi började med att prova de stilla vinerna och först fick vi prova Pinot Meunier från St Thierry av årgång 2008. Vinet visade upp en blek gulgrön färg och smakerna var aromatiska och väldigt syrliga och gröna och man kände att detta var väldigt ungt. Mineralerna fanns där som kommer av den väldigt kalkrika jordmånen i Champagne. Vinet visade inte upp någon stor komplexitet utan kändes väldigt lätt och syrligt.

Det andra vinet vi provade var en Pinot Noir från Bouzy och årgången var 2008. Bouzy sägs vara den bästa platsen för att odla Pinot Noir i norra Champagne.
Vinet var blekt och visar upp smaker som jordgubbar, äpplen, hallon, mineraler och hade härliga taniner som bet sig tag. Vinet kändes väldigt ungt men visade redan nu upp en viss komplexitet. Mår bra av ålder och har fantastisk utvecklingspotential.

Det tredje vinet vi provade var en Chardonnay från Oger Grand Cru av årgång 2008. Vinet var blekt och smakade syrligt med inslag av nätmelon, tropisk frukt, mineraler och lime. Den kändes väldigt rakt i munnen och hade en trevlig eftersmak.

Det fjärde vinet vi fick smaka var den blend som senare kommer bli "Yellow Label" om tre år. Vinet bestod av Pinot Noir (55%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (15%)- och hade lite mer färg än de tidigare men fortfarande blekt. Smakerna var plommon, mineraler, röda syrliga bär som jag tolka som lingon men även härliga komplexa smaker och en medellång eftersmak. Denna blend var riktigt utsökt och jag ser fram emot att prova den om tre år för att se om man kan känna igen den färdiga produkten från att ha provat den föra andra jäsningen.

Det femte vinet vi provade var en Pinot Noir från Verzy av årgång 2002. Här var färgen mer guldig och vinet hade en intensiv kryddig doft som drog åt basilika och röda bär. Smaken var syltig med jordgubbar, hallon och jag tyckte mig känna en viss svampighet som jag drog åt färskosthållet. Visade även upp sina trevliga mineraler och en härlig citruston fann jag. Vinet hade en medellång härlig eftersmak och detta vin uppskattade jag väldigt mycket smakmässigt.

Det sjätte och sista stilla vinet vi provade var en Pinot Noir från Verzenay av årgång 1995. Vinet visade upp en mer intensiv guldig färg än de tidigare och här gick doften åt björnbär, dadlar och russin. Smaken var frisk och krämig, det fanns björnbär och en hel del komplexa smaker samt den ädelost som jag tyckte mig känna. Syrliga inslag av mineraler och lime och citrus förekom med och den hade även toner av svamp och en lång god eftersmak.

Den första champagnen vi provade var deras standard champagne Veuve Clicquot Brut Yellow Label NV.Champagnen visade upp härliga dofter som bröd, mandel, kokos och citrus. Smakerna var njutbara och bestod av mineraler, mandel, en viss brödighet, svartvinbärsblad och en härlig syra. Visade även upp en trevlig komplexitet som gjorde den till det hela väldigt god.

Den andra champagnen vi provade var Veuve Clicquot Vintage 2002 som visade upp härliga brödiga toner i doften och friska toner an mineral och citrus samt svampiga aromer som jag och min klasskamrat Sebastian drog åt champinjon hållet. Smaken var balanserad med brödiga inslag och syrliga toner av citrus och mineraler. Jag fann även aprikossmaker och torkad frukt och en härlig medellång eftersnak.

Den tredje och sista champagnen vi provade var Veuve Clicquot Vintage rich 1999. Champagnen var guldig och visade upp komplexa aromer som aprikoser, russin, sötmandel, mineraler, lime, bröd och svamp. I smaken var det mycket gula äpplen, torkad frukt, sötmandel, brödig och härliga komplexa toner. Den visade upp en härlig balans och struktur med en härlig syra och en lång väldigt trevlig eftersmak.

Denna provning gav mig väldigt mycket i form av att vi smakade de viner som låg bakom champagnen innan vi provade den vilket gav mig en djupare förståelse för smakerna i slutprodukten och hur det går till när man blandar ihop vinerna till en champagne och hur mycket basvinerna spelar in samt vilket jobb det måste vara att hitta den perfekta blandningen om den ens finns. Clair-vinerna går självklart inte att köpa på systembolaget men två av Champagnerna finns.


Veuve Clicquot (Yellow Label) Brut
Pris: 369kr
Nr: 7424

Veuve Clicquot Vintage Rich 1999
Pris: 489kr
Nr: 82519


Tyvärr finns inte Veuve Clicquot Vintage 2002 kvar på systembolaget.

Deras hemsida finns här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback