Ribera del duero

Har många gånger sagt att Tempranillo druvan smakar som vin som silats genom en svettig strumpa och har dragit alla de vinerna över en kam inklusive vinerna från Ribera del duero. Tempranillo har aldrig tilltalat mig något särskilt då jag haft svårt fär smaken efter att ha smakat dåliga Riojor som verkligen smakar våt strumpa vilket gör att man på förhand redan har bildat sig en uppfattning och får helt enkelt den förväntade smaken i munnen med. Under praktiken på PM hände det att Fredrik ställde fram ett vin på 100% Tempranillo som jag inte satte direkt utan tog det som en Syrah från Frankrike vilket kan tyckas konstigt men jag gillade den faktiskt så de kunde ju inte vara Tempranillo sa det mig. Men jag hade fel. Lika fel som när jag inte gillade Bordeaux för ett tag sedan innan jag smakar några ess ur leken. Men det är ju det som är de roliga med att få sina fördomar förstörda men fördomar skall man ha annars så tycker man ingenting men man ska våga omprova sina värderingar så når man bästa resultat.

Den fjärde maj på min lillebrors 18-årsdag så ordnades en vinprovning i Gastro av Mischa Billing om Ribera del Duero, det började med att vi fick lite basic fakta om vindistriktet och här följerk ort info om Ribera del duero.
- Ligger i nordvästra Spanien
- Genom flyter Duerofloden (Douro när den kommer in i Portugal)
- Producerar nästan bara röda viner
- Vinerna görs oftast på Tinto Fino (Tempranillo)
- Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Malber och Merlot är de tillåtna druvorna.
- Kalkrik jordmån
- Kändaste vinet Vega Sicilia, högt prissatt och ett av Spaniens bästa viner.

Vi fick prova fem viner för att bilda oss en uppfattning om hur viner från Ribera del Duero smakar och Duero och de var som följer:

Mogar, 2005
Kommentar: Kryddigt druvtypiskt (blöt strumpa), ganska stramt och inslag av brännt socker samt en kort eftersmak som gjorde detta vin ganska intetsägande men endå bra. Betyg: 2/5

Los Capellanos, 2004
Kommentar: Mineralrikt vin med inslag av mossa och svamp. Känns som att slicka på en ekplanka då eken inte riktigt är integrerad i vinet och med en medellång eftersmak där vinet tog sig lite. Betyg: 3/5

Don Maguel "Comienge", 2004
Kommentar: Ett fylligt, stramt vin med mkt krydda och väldigt trevlig lång eftersmak. Vinet känns mer balanserat än de tidigare testade och står ännu som vinnare på mitt bord. Betyg 3,5/5

Aalto, 2005
Kommentar: Var för tidigt att ta ut en favorit för att här kommer den verkliga vinner ibland de provade. Jag fick ingen smak av den blöta strumpan som jag sökte med ljus och lykta efter. Vinet har smaker av saltlakrits, dill och mjuka härliga taniner. Detta är ett vin jag själv skulle vilja köpa när jag hittar det. Betyg 4/5  

Felix, 2005
Kommentar: Provningens dyraste vin och också det vin som kändes för ungt för att drickas, var väldigt mycket taniner vilket drog rejält i kinderna och kändes direkt att ajaj detta skall ligga iaf 3-4 år till så de blir mer balanserat. Blev därför provningens lägsta betyg på smak men högsta på kvalité. Betyg: 5/5 om ett par år.

Efter att ha smakat igenom vinerna blev det diskussion om det typiska med viner från Ribera del Duero och för min del så var det den mineraliska kalk smaken som var mest påtaglig och det är framförallt det jag kommer att bara med mig och några komplexa smaker jag inte satt namn på ännu. Jag är glad att det inte var så mkt blöt strumpa över dessa viner för jag uppskattar inte den smaken alls.


I fredags firade vi Malin som fyllde hela 21 år med tipsrunda o tävlingar mellan oss andra som ingick i rundan där Malin fick svara på frågor som "Vem är uthålligast?" då tävlingen gick ut på att sitta 90 grader mot en vägg och jag slog Mange trotts att jag hade oddsen emot mig. På frågan "Vem är mest hålvan?" skulle vi sätta lime i en kartong 3-4m längre bort vilket jag oxo vann med 3 av 3 i hål, kände mig rätt nöjd där.  När det var dags för "Vem kan få den hårdast?" så skulle vi vispa äggvita till en fast smet som man skulle kunna hålla över huvudet utan att de rann ner i skallen och Jessica och Mange var väldigt jämna men Jessiva drog de längsta strået och jag hade inte en chans o chicka ur utan att duscha mig själv i ägg. Spriten flödade och bjöd efter mkt väntan från mitt barskåp, de blev Sex on the beach på persikovodka vilket blev fantastiskt gott. Några mindre lyckade strawbery daiquiri blev de med men de gav minneslckor som tur var haha.
Blev en hel del lekar sen i form av doobidoo göteborgsspecial och uppstod diskussion om att jag favoriserat Malin men de var ju hon som fyllde år men eftersom vi är sådana tävlingsmänniskor så vill vi alltid vinna och därför så spelar det ingen roll om nån fyller år eller ej för man vill ju själv vara bäst hehe. Sedan sluta de runt halv 3-3 sådär och dagen efter gick åt att diska sjuttielva glas. Men det var de värt helt klart.

Nu har mina äpplen börjat bli klara med och vi fick göra om första bilduppgiften vilket gick ut på att vi skulle måla om samma "rum" som vi gjorde första dagen på kursen och jag var ju inte i hyttan vid tillfället så jag satte mig helt enkelt och blunda så jag fick mitt eget rum, riktigt djupt tyckte jag och novellen till blev rena kärleksförklaringen för olycklig kärlek men väldigt djup så hoppas nu inte de tar ut den och jag skall stå framför alla och läsa opp den...

Nästa helg skall vi fira Jessica och kanske trycka in finmiddan med La Moulinevinet o avsmakningsmeny men vi får se hur de blir men hoppas påt iaf för vore nice och kunna utvärdera den med Sveriges bästa Sommelier.

Bye so long.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback