Tokajer

Tokajer
Sött vin från Ungern.
De druvor som angripits av ädelröta skördas först och utgör den s.k. aszún. Aszún krossas lätt till en söt massa. Under tiden skördas de vanliga druvorna. Aszúmassan tillsätts sedan till den vanliga musten och söthetsgraden kan varieras beroende på hur mycket aszúmassa man tillsätter. Söthetsgraden i tokaji aszú anges traditionellt med puttonyos. En puttony är en korg som innehåller 20 till 25 kg druvor. Ju fler sådana korgar med den söta aszún man tillsatte till ett fat, desto sötare blev vinet. Numera anger antalet puttonyos hur mycket restsocker det finns i det färdiga vinet.

Indelning:
nligt den ungerska vinlagstiftningen görs följande indelning:
3 puttonyos (6–9 % restsocker)
4 puttonyos (9–12 % restsocker)
5 puttonyos (12–15 % restsocker)
6 puttonyos (15–18 % restsocker)

Därtill finns ytterligare två klasser:
Tokaji Aszú Eszencia ( > 18 % restsocker)
Tokaji Eszencia (40–70 % restsocker)

Den sistnämnda är så söt att det tar flera år för den att jäsa och det färdiga vinet har ibland bara 2–5 % alkohol. Detta är normalt en för låg alkoholhalt för att få kalla något för vin, men just Tokaji Eszencia har fått en speciell dispens i EU:s gemensamma regler för vinmarknaden.

Som jämförelse kan nämnas att sauternesviner motsvarar ungefär 4 puttonyos och de tyska och österrikiska Beerenauslese oftast 4–5 puttonyos och Trockenbeerenauslese oftast 6 puttonyos eller Aszú Eszencia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback