Svampvin från ordinarie sortimentet
Vin och svamp är en tacksam kombination då de är svårt att få det att skära sig om man bara vet om grundsmakerna som man har att göra med. De man först ska tänka på är att vinet gärna får ha en viss smörighet och ekfatslagrade vita viner på chardonnaydruvan är att föredra då den rostade och något smöriga tonen som framstår passar sig alldeles ypperligt till den smörstekta kantarellsmörgåsen. Ursprunget handlar här mer om en smakfråga om vad just du gillar, jag själv föredrar ett lite mer elegant vitt vin från Bourgogne i Frankrike där Louis Jadot's vita vin Couvent de Jacobins gör sig alldeles utmärkt. Vill man ha ett ännu smörigare vin så är Chardonnayviner från ”Nya Världen” att föredra, där finns bland annat ett amerikanskt vitt vin Bonterra Chardonnay som också gör sig alldeles utmärkt till kantarellsmörgåsen men från en annan vinkel.
Till grytan öppnar sig en hel värld av viner på den röda sidan. Vi kan här experimentera mer och hitta viner som attackerar på olika sätt, den klassiska kombinationen är här ett vällagrat temperamentsfullt spanskt vin från Rioja och varför inte då ta en av Systembolagets långkörare Faustino I Gran Reserva. Är man en frankofil som jag är så hamnar man nästan alltid i Bordeaux när det gäller kötträtter och det är alltid en smakfråga men inget slår en bra flaska röd Bordeaux enligt mig.
Jag blev väldigt imponerad av Chateau Belgrave 2007 som jag provade för en tid sedan. Här finner vi klassiska bordeauxtoner som plommon, örter och ceder med en modern fruktidriven ton med uppbackande fattoner.
När middagen går mot sitt slut och de nymalda bryggkaffet är bryggt så varför inte avrunda som de gör i Normandie med en Calvados för matsmältningens skull. Boulard Grand Solage är en långkörare på Systemet och en välförtjänt sådan som är väldigt trevlig. Vill man sätta guldkant på sin afton bör man prova topproducenten Pierre Huet och hans Vieilles Réserve Calvados som lagras åtta år på franska ekfat och håller verkligen toppklass!
Sexig Meursault från Coche-Dury
Domaine Coche-Dury Meursault 2008
(Kommer inom kort en resumé på "Winemakers dinner at PM & Vänner with Jackson Family Wines").
Varierat rödtjut från Bordeaux
Grand vin de Reignac kom till min kännedom genom att en vän visade en vinprovning på Youtube av ett flertal stora slott i Bordeaux av årgång 2001 med bland annat sommelierer som Olivier Poussier. Då det var brist på 2001or i vinkällaren så fick 2005:an visa vad den går för och den enklaste beskrivningen är modern Bordeaux av högsta kvalité med en början till mognad på frukten men likt andra "enklare" bordeauxviner som jag provat saknar vinet lite av de mellanregister som gör vinet helt komplett.
Chateau Beausejour 2000
God ungmogen bordeaux från millennieskiftet är aldrig fel och med en kalventrecote perfekt tillagad av PM & Vänners kockar.
Chateau Clinet 1999
Pomerol är aldrig fel och numer min favoritappellation.