Dagens

Skall snart dekantera dagens vin som blev en Valpolicella Classico från Zenato. Kommer passa utmärkt ihop med min helstekta fläskfilé med klyftpotatis och stekta champinioner. Till det blir de en härlig Bea som jag inte gjort själv utan förlitar mig på blå band.

På förmiddan inhandlade jag veckans mat som förhoppningsvis kommer att räcka för att jag ska hålla min budget. Men glömde förstås att köpa frimärken så får bli en extra vandring imorn till "stan" och fixa det så jag kan posta inbjudan : )


Zenato Valpolicella Classico
Sb:12385
Pris: 109:-

Instick,

Om ni kommer på viner som man bör prova så skriv de gärna i en kommentar :>

freda

då vare freda igen och de börjar få en allt mindre betydelse för att förr så vare fest så fort fredan stundade men idag så är det en dag som all andra, varken mer eller mindre. Dagen börja med att ta bussen runt 7 tiden in till hyttan och vänta på lektionen som började vid 8. Ganska segt var de för man var både trött och hungrig och ville bara åka hem...
Sen när klockan äntligen var 12 så sluta vi och det blev att åka hem o steka på rejält me raggmunk och trycka i sig till tonerna av Beatles - All you need is love. Sedan somna jag gott och vakna inte förens runt 7 tiden

Sdan dess har jag avnjutit en Irish coffe samt sett på ld och CJ som nu klar sig vidare, han börjar ju faktiskt röra på sig och i takt, mkt imponerande.

Så summan av detta blir att de inte blir någon speciell mat idag utan de får bli imorn liksom baket med, jag o mange är oxo i full gång med att planera för den 14 februari som kommer bli mkt kul. Har lite planer som vi ska sätta i verket och förhoppningsvis blir de nöjda o glada.

Imorn skall jag göra helstekt kotlettrad och till de blir det nog en god italienare i form av en ripasso alternativt en Vallpolicella classico av Zenato.

torsda

EN konstig dag från start, började med att jag trodde elen gick vid klockan 10 imorse och tog bussen till skolan i förhoppning att den kommit tillbaka när jag kom hem. De lyste i trapphuset och överallt annars så jag tänkte att det funkar väl hos mig med, men inte... Det var en propp som hade gått kom jag o mange på efter mkt skruvande i proppskåpet. Som tur vad större jag på malin i trapphuset och hon var snäll och lät mig låna en av hennes proppar som passade utmärkt.

Men annars idag har vi haft hantverk och lekt lite restaurang och dukat o haft oss. Men nu är jag så hungrig så jag gör enkel mat idag och imorn blir de lite mer avancerat :>


Krya på dig mormor :)

dag

Onsdag med sensorik hela dagen och provningar av olika deslag, känner fortfarande av rapsoljan som var bland de smörigaste jag smakat men fonden var ganska god, iaf den som innehöll gluttamat. Massagen blir uppskjuten till frdag vilket passar mig mk bättre, då träningsverk o sådant lagt sig. Men har dumt nog dragit på mig nageltrång ifall nån undrar om jag går lite konstigt så beror de på det men de går la över till man gifter sig...

Händer inte så mkt på någon front just nu då allt e ganska lungt, funderar fortf på om ja ska göra det eller inte men ska fundera nåra dar men får inte dra ut på de för lång tid heller.

Men har inhandlat lite gott vin idag, ett vin som jag tänkte dricka upp till helgen och ett vin som jag aldrig smakt än men vill prova. Det vinet jag har te helgen är Viña Maipo från Chile för 59kr vilket är ett mkt bra och gott vin för de pengarna och de ska drickas snart då de inte vinenr speciellt på lagring heller. Men de andra jag tänkt o prova under omgångar är Lindemans Cabernet Shiraz, vilket ska bli mkt spännande då jag provade deras Merlot häromdagen vilket gav mersmak.

Bilder från vinprovningen igår:
(Sofias bilder)

Pevillon Rouge du Chateau Margaux 2005


Petit cheval 2005


Petit Mouton Rotchild 2005


De jag gilla bäst för tillfället var den sistnämda. Men för lagring Petit Cheval som är lillebror till Chateau cheval Blanc som jag så gärna vill prova.
Nu ska jag sova, har sovmorgon till 1 men ska ta igen lite timmar...
gonatt

Tisdag

Yess, då var de tisdag och denna dag har varit ganska följsaam med sensorikföreläsningar på förmiddan med en lärare från Bollnäs vilket fick mange att bli väldigt stolt då han är därifrån.
Efter alla föreläsningar var de dags för vinprovning av lite olika godingar från Bordeaux från kanonåret 2005 och man kände verkligen av deras utvecklingspotential som de vinerna har. Ska bli spännande att följa upp dem om ett par år när de fått mogna till sig lite. Detta gav mig oxo ännu mer mod  att så sanrt jag ahr råd införskaffa en Chateau Cheval Blanc 2001 som kostar 2,5k vilket är ganska mkt pengar jag vet men tror det är värt de. För er som har bra franska kunskaper så vet ni att de betyder Slottet Vita Hästen, en petitess o lit kuriosa.

Känns som att de inte blir något mer av denna dag, hade tänkt att ge mig ut i skådspåren men känns nu som att jag skjuter på de till imorn eller på torsdag för idag ahr jag sån jävla träningsverk av badmintonen. Men ska bli riktigt skönt att få massage imorgon o veckla ut några knutna muskler.

Eftersom vi åt ost till vinerna så har man en lätt mättnadskänsla så de blir nog att göra det väldigt lätt för sig och steka upp lite falukorv o stuvade makaroner och låta pastasalladen stå tills imorgon som får bli en matåda då morgondagen blir väldigt lång.

Återkomemr me bilder sen från provningen : )

Komplicerat

Detta börjat bli komplicerat för jag kan inte få tankarna att gå ihop. Känns som de e rassel på tråden och de flyger tankar från här och var vilket gör de svårt att fatta ett beslut. Ett virrvarr helt enkelt som jag får ta veckan på mig att lista ut. Kan dra lite kort om gårdagen, var hos mange o käka god mat och såg på trollkarlens hemligheter som egentligen är så jäkla B men endå roas man och skrattar åt hur lätt de egentligen är. Som när han ska flyga så är de en stor lyftkran bakom, är ju så jäkla uppenbart, menar vem tror att han svävar... Där borde förrästen jämställdshetombudsmannen ta sig en titt för är  bara massa sexiga 19åringar med sillisar alternativt de tunna som får ligga o gömma sig i lådor... gillart int men endå kollar man.

Tacka vet jag hells kitchen och the f word, där har vi kvalitéts tv och bra matlagning mot den där dramatenskådisen som jag inte kommer på namnet på, skulle ju inte vilja ta en tugga av hans käk alls när man ser hur han slafsar med råvarorna.

Börjar bättra på min allmänbildning om te o kaffe nu för te har bara varit earl grey o  grönt te för mig men finns ju en jäkla massa sorter så de blir att försöka prova sig igenom den djungeln med. te är ju endå nyttigt så de bryter inte mot mitt nya nyttiga leverne som jag börjat på idag med att spela badminton och lit annat.

Men till helgen tänkte jag passa på att motvisa myten om at tde endast skall va vitt vi9n till fisk genom att köpa lax tror jag de blir, har inte riktigt bestämt mig men de får nog bli det som jag tillreder på något sätt och sen provar ett lr två lätta rödviner till.

Men nu ska jag fundera vidare och se om jag kan lösa ut någe av de trådar som svajar i huvet.

Tillbaka i skolbänken

Dagen började med att som vi redan bestämt igår att åka in till hyttan och pela lite badminton jag o mange. Jag fick storstryk som förväntat men var riktigt roligt och känner av värk i muskler jag inte visste att jag hade. Men iaf... Var och hämtade ut tentan i livsmedelshygien oxo och det gick åt skogen.. Missade G med 2,5 poäng, men var ganska väntat för visste att jag låg på gränsen och kunde ha gjort det mycket bättre. Så blir att sätta sig me kompendiet igen för att löäsa på de än en gång och man får ju se de positiva att man faktiskt lär sig mer om man får göra om de än om man gör de bara en gång, repetion är inlärningens moder ni vet som de vi lärt oss vi som gått BF.

För att dränka denna djupa sorg vi hade eftersom mange också missa me nån poäng så satte vi oss på kringlan och eftersom jag är så nyttig av mig så blev de kaffe och smörgås som jag tyckte jag gjort mig förtjänt utav. Resten av dan blir nog ganska lugn, ska ner och köpa kuvär sen om jag får tid lr vill ta mg tid och skicka ner en sak till hemorten, men får se om jag ska pilla lite mer på de : )

Imorgon börjar två veckors sensorik som ska bli ja, vi får se hure blir, kan bli hur som. På förhand känns det ganska trist men de kanske finns mkt intressant i det s om man inte har koll på...

Menmen, nu skall jag lägga mig och plugga på lite om kaffe och även ta mig en kopp till tror jag. Kommer fler inlägg till kvällen, bye so long.

Söndag

Bloody sunday heter de ju men denna söndag kan nog bli riktigt bra!
Vaknade runt 11 och åt lite frukost samtidigt som jag kollade på skidåkningen på svt. Sedan så har de blivit att gå ner till Billige Niklas med Mange för att försöka hitta en ny mjölkskummare men helt utan resultat. Blev även att gå förbi ICA men även där kammade jag noll. Men blev lite mat till veckan så man överlever den med.

Har bestämt mig nu att satsa på mig själv lite de närmsta veckorna genom träning och nyttig kost som jag ska försöka hålla så man tränar opp uthålligheten i armarna inför kommande servering och självklart ha någe att visa på stranden sommarn 2009 haha. Men vi får se hur det går med det, här är några av punkterna jag asatt opp:

Max en flaska vin i veckan < Vin innehåller mkt kalorier.
Äta mer sallad och nyttig mat.
Dra ner på grädden i maten.
Börja springa/åka skidor 3 gånger i veckan.
Köra hemmaträning varje dag. dvs armhävningar, rygglyft osv...
O lite annat.


Men ikväll blir det inte så värst nyttigt då jag ska laga mat me mange lr han ska laga mat och jag tittar mest på. Det blir hemmagjord pasta med fetaost och spenatfyllning med kyckling och tomatsås som jag hört nu men han kanske kommer opp med någon förändring senare vad vet jag... Men gott ska de bli i vilket fall!

Men nu ska jag göra mig en kycklingsaallad, ha de!

Amarone Costasera

Tänkte skriva lite om mitt favoritvin för tillfället. En Masi Amarone Costasera 2005. Ett kraftfullt vin som tillverkas på ett annat sätt än vanliga viner. Skillnaden är att druvorna torkas i 3-4 månader efter skörd för att druvorna skall koncentreras innan de pressas vilket ger en väldigt sockerrik druvmust vilket gör att vinerna blir både kraftfulla och väldigt höga i alkoholhalt. Denna amarone görs på druvorna corvina, molinara och rondinella som e de traditionella druvorna i Veneto som ligger i nordöstra Italien.  Dessa viner har ofta väldigt bra lagringspotential och bör ligga 10 år för att få den ultimata utvecklade smaken.

Masi Costasera kostar 259;- och det höga priset beror på tillverkningsmetoden då under torkningen det försvinner 70% av vattnet vilket gör att det helt enkelt blir mindre vin per kilo druvor. Men vill man ha ett kvalitétsvin så är det väl värt sina pengar och rekomenderas till stora rätter av oxfilé med en maffig potatisgratäng som inte är fegkryddad.


Lördag,

Kände redan när jag vakna imorse att denna dagen kommer det inte att bli något av. Känner mig helt matt i hela kroppen och tung i huvudet och nej det är ingen bakfylla eftersom de inte vart någe igår. Halvligger nu i soffan och lyssnar på låtar från Queen-musikalen WWRY som jag var och såg i London förra året. Helt fantastisk var den fast det inte var orginaluppsättningen och jag då var ganska oorienterad på Queen överlag.

No one but you (Only the good die young), en helt fantastisk låt som är skriver efter Freddies död och framförs i musikalen av Kerry Ellis. Blir helt kär, är helt fantastiskt vilken röst hon har. Låten i sig är inte speciellt positiv eller på sätt o vis är den väl det med och jag tolkar det som att dom som verkligen har gett allt dör redan tidigt, medens de som går i släntrian och väntar på att saker ska hända får leva sina 70-80-90 år på denna jord. Det är en hyllningslåt till dem som dog unga som Freddie Mercury John Lennon mfl...

Hon e vacker som en dag och sjunger rakt in i märgen :)



Vad blir de då av denna dag...ja ni, planerat o festa idag men har ingen större lust till de så får bli en hemmakväll i lugn och ro där man skämmer bort mig själv och lyssnar på fin äldre musik a la Bob Dylan och Johnny Cash som är mina husgudar. Cat Stevens blir det en del med låten Father and Son som är helt fantastisk.

CJ

Carj-Jan gick då vidare, svenska folket har förstått att denna man har stora tallanger. Allt handlar inte om kvalité i själva utförandet utan själva innehållet och känslan i utförandet.

Slut för idag, återkommer imorn!

Fredag

Kom precis hem efter en lång promenad med en vän till mig. Passade då på att ränsa ur gamla vinflaskor som jag samlat på mig sen september förra året. De hade blivit en hel del men jag ser de som studiematerial så ju mer man provar ju mer lär man sig om vad man tycker om och hur det smakar. Jag hade planer på att steka till en härligt blodig biff idag men lutar nog mot att det blir att ränsa frysen trotts allt och se vad man kan slänga ihop tillsammans med en god Åbro Sigill.

Självklart är ölen på glasflaska då jag anser att det är en mkt större känsla än att köpa öl på burk, smakskillnaden är egentligen ingen men känslan gör väldigt mycket tycker jag endå. Det är något visst med att hälla ur en flaska istället för en burk. De må kosta några kronor extra men det är det värt. Sen att ölen är en KRAV-öl är bara en bonus, för 12kr 33cl flaskan så får man mkt öl för pengarna o sen att den är som sagt kravmärkt e en bonus.

Tänkte komma upp med ett dagens tips till er som tänker satsa på en ostbricka ikväll att skippa rödvinet och korka istället upp ett halvtorrt vitt vin och se att de faktiskt inte är en dum kombination utan oftast mkt bättre. Det fick vi lära oss på lektionen i tisdas då vi även provade rätter som anklever, ostron och pilgrimsmusslor. Vitt vin passar utmärkt till dem och det tar emot eftersom jag har en sådan förkärlek för rött vin.

Ha en trevlig kväll och glöm inte bort att ringa och rösta på CJ i Lets dance!


Ny design

Som ni ser har bloggen fått ett nytt fräscht utseende och det är inte tack vare mig utan Jennies (hennes blogg) förtjänst som har suttit halva natten och pillat så det skulle se inbjudande ut. Jag tycker att hon verkligen har lyckats fånga det jag ville ha och det bloggen skulle utspegla för läsaren och jag är nu skyldig henne en stoor tjänst som jag jobbar för fullt på :>

Nu är det fredag och ännu en ledig dag vilket gjorde att jag vakna klockan ett, alltså precis nyss. Kan ha berott på att jag somna runt 4-5 imorse kanske efter att jag väntat oppe när Jennie pilla o dum som jag är tog jag en kaffe allt försent så koffeinet var på topp så järnan var piggare än kroppen var.

Men vad händer idag då? Jo skall ner till affären och handla lite go mat, skriva några CV och skicka in till olika sommarjobb, senare blir det nog att se lets dance o heja på Carl-Jan RING! med någon granne eller så, alternativt åka in till hyttan och se det men de blir nog kvar i Hället så fåre bli hyttan imorn där jag hörde att de var fest. Måste bara fixa sovplats där men de får lösa sig, Men om nån nu läser detta som vill erbjuda mig en sovplats (är inte kräsen) så tackar ja o tar emot.


Allti lärde man sig nått...

Blen en ganska rejäl krock med Tatachilla mot chillimarinerade kyckling, det blev att vinet tog över allt för mkt och kyckling gick ner sig även om den var saftig och hade en härlig chilli smak av sig själv men när man tog vinet till så försvann den. Så vad har man lärt sig av detta, jo att kraftiga shiraz viner och kyckling är ingen bra kombo utan ska till mer lätta rödviner likt Masi Bonacosta lr kanske en JP på Cabernet Sauvignon om man vill vara riktigt ekonomisk.
Ska spara tatachillan till fredag o satsa på en rejäl blodig biff där jag tror den mer kommer till sin rätt.

Sitter nu här med en nygjord latte som skulle varit på skummad mjölk men så gick min mjölkskummare sönder, katastrof...
Har Tenoken framför mig och känner mig skapligt förvirrad för tevärlden är rena rama vinvärlden, de finns massor av sorter com ska bryggas vid olika temperaturer och har helt olika karaktärer, känner mig lite efter där eftersom jag mest druckit det klassiska Earl Grey men ser fram emot ev provningar.

Torsda

Dagen idag blev att ränsa opp bland alla papper man samlat på sig under förra terminen och en hel del vinflaskor som snart åker i glaskrossen. Senare idag blir det dags för att baka ihop något gott och se om man kan få över några grannar. Funderar annars på och sätta mig med kurslitteraturen till kursen Matsalshantverk och sommelierkunskap strax som jag fått hem, många roliga böcker om kaffe och ostar och te osv. Dagens middag får nog bli något lättare då kylskåpet börjar tvina så får bli kycklingfiléer som jag gör någe med och stekta grönsaker på det. Till det tänkte jag prova en Tatachilla som egentligen på förhand är ett för kraftigt vin för kycling men ska krydda opp den så vinet tas ned på en jämn nivå.

Tatachilla är på druvan Shiraz (Syrah) och är väldigt druvtypiskt fast med väldigt mkt smak mot andra bag in box shiraz som de tydligen går mode i att dricka. Är inge för Bag in box överlag för att du får vad du betalar för men med där med inte sagt att de inte finns billiga bra viner. Provade Viña Maipo Cabernet Sauvignon häromdagen som kostar runt 60kr och jag blev mäkta överraskad över den kraftfulla smaken och kvalitén i vinet som man annars ser hos viner med dubbla priset.

Pastavin

Åt en utsökt carbonara igår och drack en passande italienare till vid namn Masi Valpolicella Bonacosta från 2007. Ett medelltungt vin som passar utmärkt till pastarätter i allmänhet.   Smakar ungt och har en touch av körsbär och har en härlig eftersmak.



Sb: 6998
Pris: 83;-
Betyg: Prisvärt!

Ny

Så har man precis startat upp en blogg. Kommer att skriva om allt från vin och mat till mitt liv o filosoferingar.

Kort om mig själv:
Ålder: 20 år
Bor: Hällefors, annars Västervik.
Intressen: Vin, mat, drycker i allmänhet framförallt ihop med mat, golf, mm...
Gör om dagarna: Studerar
Skola: Restauranghögskolan i Grythyttan
Program: Sommelier och måltidskreatör. Första året..