Gott Nytt år!

Så var 2009 över och 2010 stundar och det har gått ett helt decenium sen milleniumskiftet vilket känns konstigt då de gått rätt fort och man minns mycket väl vad man gjorde då. Man gick i 5e klass och hade inga direkta tankar på vad man skulle göra i framtiden, det ända yrket jag egentligen hade i tanken var arkeolog vilket är väldigt långt ifrån det jag sysslar med nu med historieintresset sitter i och det finns mycket historia i vinvärlden vilket passar mig utsökt.

Detta decenium har kantats av både dalar och uppgångar och ja har fått en ny kusin och en brorson och tack o lov int förlorat några släktingar men det har varit tyvärr allt för många äldre från mitt äldreboende som gått vidare men har varit en ära att ha lärt känna dem.

Detta decenium har jag klarat av högstadiet och gymnasiet och börjat på universitet så man kan kalla detta decenium för fyllt av kunskap som har varit åt alla olika håll, allt från basämnen på högstadiet tll utvecklingslära på Barn och fritidsprogrammet till mat och vin i kombination nu på universitetet.

Har även varit utomlands för första gången flugit till Kanarieöarna som var just 2000 i mars och sedan har det senare blivit Prag, London och Valencia samt ett par Sälenresor däremellan.

Jag har träffart oerhört mycket folk dessa år och många av dem har jag kvar och hoppas ha kvar även efter nästa decenium har slutat.

Gott Nytt år från mig och hoppas ni får ett underbart nästa decenium och att inte jorden går under 2012 som de sägs.

Nyårsdricka?

Nu närmar sig ett nytt decenium och vad passar då bättre än att korka upp ett gott mousserande vin. Men måste det vara Champagne?

Nej, det finns inget som säger att det är en regel men det finns en anledning till att Champagne har det goda rykte som det har genom historien då vet verkligen är något extra även om det finns bra varianter på andra håll i världen.

Jag tänkte ge en liten lista på förslag på mousserande vin till nyår i olika prisklasser och jag ser inte någon anledning att lägga ut 400kr på ett vin som kommer att sprutas ut, då funkar det lika bra med Chappel Hill om de ändå inte ska drickas. Vinerna står i fallande odning efter personligt tyckande.

Under 100kr
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut NV 99kr
Fruktigt med vissa brödiga toner.

Rotari Brut Riserva NV 99kr
Friskt fruktigt med inslag av nötighet.

Asti Cinzano NV 75kr
Sött, friskt och fruktigt.

Codorníu NV 69kr
Fruktig Cava.

100 - 300kr
André Clouet Grande Réserve NV 259kr
Frisk fruktig Champagne med inslag av rostat bröd.

Bonnaire Brut Tradition NV 249kr
Frisk Champagne med viss brödighet.

300 - 600kr
Henriot Brut Millésimé 1996
Komplex Champagne med mogna frukter och härlig friskhet.

Veuve Clicquot "Gula Änkan" NV 369kr
Fruktig och balanserad Champagne med trevlig brödighet.

Taittinger Brut Réserve NV 349kr
Mogen nötig Champagne med härlig friskhet

600+
Clos des Goisses 1998 1295kr
Komplext utvecklad Champagne med hög friskhet och härlig nötighet.

Not: NV= Non Vintage = Ingen bestämd årgång.


Den jag själv inhandlat i år är Henriot 1996 vilket jag kommer korka till maten på nyårsafton som ännu ej är satt. 
När det gäller att välja sin egna prisklass handlar det mest åt att hur mkt man värderar upplevelsen av att dricka vinet, vill man få ut det maximala rekomenderar jag en Champagne runt 300+ för att få en hög kvalité. Om man dricker vinet mer av tradition och inte tar någon stor hänsyn åt den komplexitet som Champagne ofta ger så är min starka rekomendation Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut NV för det billiga pris av 99kr och är den jag anser som mest prisvärd av vinerna på listan under 100kr och den finns på de flesta Systembolag då den ligger i Standardsortimentet.

I nästa inlägg kommer en beskrivning av skillnaderna mellan enkla mousserande viner till Cava och Champagne.

God Jul

Önskar

Johan



Ha en underbar julhelg och ät och drick gott.

I Västervik

Idag kom jag hem tll den snöklädda staden Västervik. Till min förvåning var det mer snö här än i Hällefors konstigt nog men de är väl klimatöfrändringarna haha. Idag har jag inhandlat Champagne till nyår i form av Henriot millésimé brut 1996 som jag har planer på att avnjuta tidigt på kvällen så man kan smaka av den då man fortfarande har smaklökarna i behåll.

Att komma hem innebär vila men i dagarna före jul ska jag hinna med att besöka äldreboendet Korallen och hälsa på de äldre och se hur de har det. Sedan ska det inhandlas julklappar, skrivas på PM i form Vin & Sprit import. Blir även att träffa släkt och vänner och planera upp både juldagen och nyårsafton.

Återkommer med inlägg närmare jul och på självaste julafton kasnke en sillinläggning. Lite av min egen humor men vi får se.

Två dagar



Två dagar kvar till man åker hem till vackra snöklädda Västervik. Om man ska sammanfatta denna terminen så är det väldigt mycket dryck och festande runt ikring själva skolan. Det har hänt en hel del sen jag och Magnus var faddrar till våra härliga fadderbarn. Det var himla kul och intensivt under nollningsveckorna och vi hade otroligt roligt då. Sedan dog festandet ut lite grann innan jag var på Johans bröllop som var fantastiskt och efteråt firade vi med champagne med Ronja med fler. Sedan blev det ett hembesök i november under helloween vilket var väldigt givande, jag hann verkligen inte göra allt de jag ville men det kommer tid för de nu under juldagarna då jag är hemma till den 4-5 januari. Vinterfesten som ettorna så bra ordnade så var jag mindre rutinerad då jag inte ätit under dagen vilket resulterade i en tidig kväll för min del vilket jag har fått höra om i efterhand men man borde lära sig och ta de lite lugnare i fortsättningen. Under denna termin har jag även kommit närmre vissa vänner och en djupare förståelse för vilka de människorna är vilket jag värderar oerhört högt.

Nu är det snart jul och man ska äntligen få träffa familj, släkt och vänner och bara njuta av julen. Julen är helt klart min favorithögtid för det är sådan stämning igenom hela julhelgen där alla är glada och man kan lätt finna ro. Jag gillar känslan "att finna ro" för den är svår att beskriva för det är när man bara kan slå siig ner i soffan och bara känna lugnet och stämningen infinna sig och man bara mår bra. Man känner sig trygg och helt kravlöst där man sitter och njuter och ser att de runt ikring än mår lika bra som en själv gör. Det är en stor del av julen för mig just att finna den ro på julafton och dagarna ikring med familj, släkt och vänner där de inte behöver hända så mycket utan att man bara småpratar och mår bra av varandras sällskap.

Sitter nu i soffan och bara tar det lugnt efter att ha städat stora delar av lägenheten. Skönt att vara klar med det för man har inte mycket som stör ens sinnen. Men man får samtidigt den känslan av längtan till jul för de flesta har åkt hem så man bara är där man är och längtar någon annanstans...

Kommer med fler inlägg närmare jul om olika spännande kombinationer på julbordet som man kan finna. Det r aldrig fel att prova något man inte tror ska fungera när man kombinerar mat och dryck för man lär sig otroligt mycket av att göra fel med för då förstår man vilka delar som krockar och vilka delar som verkligen fungerar för att ibland hittar man saker som man inte trodde gick att kombinera och det är en del av tjusningen med detta.

Snart juluppehåll

Nu är det inte allt långt kvar innan man kan hem och besöka de vackra Västervik än en gång. På söndag kommer pappa upp och sover över så åker vi efter min föreläsning i mat o dryck i kombination på måndag. Men det blir inge rent slappande över jul utan det ska skrivas PM och det kommer att pluggas vin för man blir aldrig fullärd vilket både känns spännande men samtidigt lite meningslöst där man aldrig kan bli fullärd. Men målet är ju att bli bäst på det man håller på med och dit är det väldigt långt kvar men det är bara att kämpa på. Idag har vi provningar i mat och vin i kombination vilket ska bli väldigt intressant och se om man gör några nya roliga upptäckter för ibland hittar man saker som man inte trodde gick att komponera. Den roligaste upptäckten och mest oväntade var när jag hade Tzatziki i kylen som jag var tvungen o bli av med innan den blev för gammal och en påse chips så använde Tzatzikin som dipp och hade lite sött vin i form av Moscatel de Setubal kvar sen efterrätten och provade dessa ihop. Det gifte sig i munnen vilket förvånade mig, sötman i drycken rundade av den starka vitlökssmaken och fick de att samspela i en läcker balans.

Det blir inget långt juluppehåll utan redan den 7e januari börjar vi igen och har presentation av PM om vin och spritimport där vi fått sätta ihop en egen vinlista och skrivit ner de lagar som krävs och tillstånd man måste ha för att få starta en importverksamhet. En tråkig sak är att min kära vän och granne Malin skall flytta in till hyttan, det är kul för henne men Hällefors blir allt mer ensamt och en flytt för egen del till hyttan blir allt mer påträngande. Men det kommer en tid för det med, om det sker så blir det efter sommaren då man till fullo utnyttjat sina gratis sommarmånader som den smålänning man är. 

Nu har det blivit vinter på riktigt för när jag kollade på termometern under morgonen så stod det -11 grader men det är inte mer än någon decimeter snö vilket gör att skidåkningen inte kommit igång ännu vilket jag hade hoppats på då tiden går allt fortare och börjar närma sig Vasaloppet 2011. Får kanske bli att ta med skidorna hem så man kommer igång med stakningen och konditionshöjandet ordentligt... Men nu har tiden gått så det är dags att bege sig från datasalen till Stensöta för en spännande dag med bland annat hummersoppa och goda ostar.

Tisdag

Denna dag började inte bra. Började med att jag försov mig och missade bussen som gick vid 8a och vaknade runt halv 10 och då var det bara att ta nästa buss som gick vid halv 12. Kom in till hyttan runt lunch och satte mig i datasalen och kollade lite vinauktioner och annat intressant för att sedan ha föreläsning om vinimport av Johan Lidby från Johan Lidby Vinhandel. Var väldigt intressant att se hur vägen från exempelvis Australien till hyllan på Systembolaget skedde. Det var väldigt många steg på vägen som alla ska ha sin del av kakan och därför slog det mig att hur mycket kostade det egentligen att göra ett vin som kostar 59kr i handeln. Man kan bara tänka sig alla fraktkostnader och sedan ska ju odlarna ha betalt, vinmakarna, försäljarna, importörerna etc och sedan bolagets pålägg. Det kan inte vara många ören ett sådant vin kostar att tillverka per flaska.

Johan nämnde en rolig grej om alkoholreklam, eller rolig för det var så absurt att de blev kul. Att ha reklam för alkohol är väldigt kontroversiellt och omstritt och man får exempelvis inte ha med människor i bilden tillsammans med flaskan exempelvis, inte heller med mat låta flaskan ha en framträdande roll. Men för att undkomma detta kom Vin & Sprit på den förnämliga idén att vi sätter bilden på Bag in Boxen och förstorar upp den i reklamen för på så sätt har vi endast en bild på produkten och inga bilder. Rätt smart, lika smart som att göra reklam för Gato Negro i TV när alkoholreklam i svensk tv är förbjudet men då åker man utomlands istället och gör reklamen och sänder den i 3an och 5an och allt detta för ett antal år sedan då Vin & Sprit fortfarande var statligt ägda och finansierades av både dig och mig. Nu mer är Vin & Sprit som de flesta känner till ägda av Pernod Ricard.

Sitter nu och filar på lite viner till vår uppgift i skolan där vi ska lista 45 viner från 15 olika producenter och sälja in vårat vinimportföretag senare i januari.

Julgodis



Igår var det julstök hemma hos Nilsson när Malin och jag fick för oss att göra årets julgodis. Vi gjorde klassisk knäck, tryfflar av mörk choklad smaksatt med rom och vit choklad smaksatt med Cointreau, polkagrisischoklad och Marshmallowsnittar. Allt godis smakade toppen och vi delade upp det mellan oss och jag får se vad jag gör av allt mitt, kanske en trevlig julklapp till någon, det har jag inte bestämt mig för ännu men vi får se vad det blir av det. På kvällen blev det sedan Robinson och lite annat innan Malin gick hem till sig, vi bestämde oss även för att se lucia nu på morgon men så blev inte fallet för jag somnade om...

Likt Sunes pappa tog jag knäcken i år, resultatet blev inte att renovera om köket men den vart något mjuk men det kan man ta för den vart riktigt god. Receptet var enkelt för de var endast 2dl vispgrädde, 2dl ljus sirap och 2dl socker så var bara att koka det i cirka 30 minuter och göra det berömda kulprovet så man ser att den var klar. Dvs jag tog knäcken och Malin gjorde resten, eller jag hjälpte till med de mörka tryfflarna med och smaksatte dem med mörk rom av modell Bacardi Black. 




Idag är det då Lucia och den tredje advent och julstämningen börjar infinna sig på vallonvägen med snö utanför dörren och det tredje ljuset tänt i min hemmagjorda ljusstake som består av fyra vinflaskor av modell E.Guigal La Laondonne 2002. E.Guigal Chateau d'Ampuis 2002, Chateau Rauzan-Segla 2003 och Chateau Margaux 1985. Idag kommer det mest bli att läsa lite om mat och vin i kombination inför kommande kurs och att plocka i ordning alla saker så man får en översikt till man ska åka hem. Om jag hinner med och det finns en tvättid ledig kommer det bli ett varv i tvättstugan med. Kommer säkerligen några inlägg under eftermiddagen och kvällen om diverse viner.

Njut nu av Lucia och ha en trevlig söndag och tredje advent. 





Topp 10

De senaste tre inläggen har jag skrivit om de tre vinerna som toppade min lista under vinprovningarna under kursen MOS III. För er som söker efter vilka viner som vi provat under kursen finns de här.

Det ska nämnas att min topplista ej inkluderar tidigare provade viner utan från och med den 19 November 2009 under provningen med Michel Jamais då vi provade viner från Californien. Därför är vinerna från provningarna från Rhônedalen, Spanien, Tyskland, Bulgarien, Rumänien, Grekland, Ungern och Österrike ej inräknade i denna lista. Här kommer min topp 10 av vinerna från kursen med poäng.

1. Château Montrose 1990 100 NP
2. Château Rauzan-Segla 2003 100 NP
3. Château Roc de Cambes  2001 100 NP
4. Château Haut-Brion 2002 99 NP
5. Château Leoville Barton 1995 98 NP
6. Château Pichon Longueville Baron 1997 97 NP
7. Comtes Lafon, Meurseault-Charmes 1995 96 NP
8. Robert Mondavi Winery, Cabernet Sauvignon Reserve 2001 96 NP
9. Château Beau-Séjour Bécot 1997 94 NP
10 Château Lafleur Gazin 1995 94 NP

Nio av de topp tio är från Frankrike och åtta av dessa är från Bordeaux vilket kan förklaras av den förväntning och uppmuntran man möts av när man får vara med på en provning av världsmästaren Andreas Larsson. Jag har inte tidigare provat särskillt mycket Bordeaux men föll som en fura för dessa strukturerade viner.

Det är endast ett vitt vin med och det är Comtes Lafon, Meurseault-Charmes 1995 som är från Bourgogne och tillverkad på Chardonnaydruvan. Anledningen till att det endast är ett vitt vin kan ha med att göra att jag är mer för röda viner rent smakmässigt och har inte lärt mig uppskatta den höga syra som många vita viner sitter inne med. Men även en bidragande faktor är att då vi provade de länderna som producerar bland de bästa vita vinerna i världen som Tyskland och Österrike hade ej jag börjat med min poängsättning.

Det enda vinet som inte är från Frankrike och lyckats ta sig in på listan är Robert Mondavi Winery, Cabernet Sauvignon Reserve 2001 vilket jag mötte en oerhörd komplexitet i.

Om man ser det till druvor är det sex av nio röda viner som är dominerade eller 100% Cabernet Sauvignon och tre som är dominerade av Merlot. Att inte ett enda vin dominerat av Syrah beror först och främst på att provningen med viner från Rhônedalen inte finns med i listan då vi fick prova en hel del bra Syrahviner bland annat E Guigal La Landonne 2002.

Château Roc de Cambes 2001

Château Roc de Cambes  2001 100NP


Utseende:
Brunmörkröd till rött till tegelfärgad kant.

Doft:
Kryddig mogen mörk frukt, plommon, kaffe, violer, rosenblad och är härligt komplext.

Smak:
Fylligt, moget, oerhört strukturerat, plommon, kryddor, mörk mogen frukt, läder, kaffe, rosenblad, kärlek, fantastisk textur och oerhört komplext i lång eftersmak.

Fakta:
Château Roc de Cambes ligger i östra Bordeaux i Côtes de Bourg och är en av de bästa producenterna i appelationen. Vingården består av 10 hektar vinodlingar som ligger nära Girondefloden i söderläge i sluttningar likt en naturlig amfiteater. Vinrankorna är i snitt 35 år gamla och man odlar 65% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc. Vinet lagras sedan på 50% nya ekfat i 15-18 månader innan det buteljeras.

Vinerna beskrivs som fylliga och smakrika och trotts sin storlek vara oerhört harmoniska och välbalanserade som kan lagras i minst 10 år.


Bildkälla:
http://www.acheter-vins.eu/contents/media/cotes_de_bourg_chateau_roc_de_cambes_2001.jpg

Fakta:
http://www.bbr.com/producer-3528-chateau-roc-de-cambes


Château Rauzan-Segla 2003

Château Rauzan-Segla 2003 100NP


Utseende:
Brunröd medelintensiv färg som går åt rött till tegel och en rosa kant.

Doft:
Koncentrerad, mörka bär, kryddigt, tobak, ceder, kaffe, choklad, nässlor, rostade fattoner
och oerhört komplext.

Smak:
Elegant, välstrukturerade taniner i härlig balans med syran, koncentrerad, börjar öppna sig mot mörka mogna bär, svartvinbär, tobak, cederträ, fatkryddor, kaffe, choklad, tobak, ungt och komplext med en balanserad lång eftersmak.

Fakta:
Château Rauzan-Segla ligger i Margaux i Bordeaux och är klassat som en andra cru i klassificeringen 1855 och är en av de som kallas för de "super seconds". Vingårdarna sträcker sig över 52 hektar och man odlar 54% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Vinrankorna är i snitt 30 år gamla och jordmånen består av lera och grus. Vinet lagras 18 mpnader på franska ekfat innan det buteljeras.

Rauzan-segla var en gång en del av det stora Rausan egendom som ägs av Pierre de mesures de Rauzan i mitten-1600-talet. Med tiden delades denna egendom upp och när den 1855 klassades hade den skilts åt i flera delar Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Segla, Château Desmirail och Château Marquis de Terme.

Vinerna brukar vara väldigt stora när de är unga och rustika men rundas av och blir snällare med lagring. Vinet mognar bäst i 10 till 25 år men de riktigt bra årgångarna kan odlar i flera decennier.


Bildkälla:
Privat

Fakta:
http://www.cellarnotes.net/chateaurauzansegla.htm

Chateau Montrose 1990

Château Montrose 1990 100 NP


Utseende
:
Brun mitt som går över i kastanjebrunt och tegelfärgad kant.

Doft:
Mossa, läder, stall, torkad mörk frukt och är otroligt komplext.

Smak:
Otroligt elegant, fin taninstruktur och otrolig balans mellan syra och de kraftfulla men runda taninerna. torkad mörk frukt, stall, cederträ, fat och otroligt komplext med en lång eftersmak i fantastisk balans.

Fakta:
Chateau Montrose ligger i norra Bordeaux i området Saint-Estephe. Vinet klassades tillsammans med 15 andra som en andra cru och är ett av de viner som kallas för de "super seconds". Vingårdar består av 68 hektar och jordmånen består av grus, svart sand med ett underlag av lera och märgel. Man har planteringar av 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 10% Cabernet Franc. Man tillverkar sitt Grand vin Chateau Montrose och ett andra vin som heter Le Dame de Montrose. Vinet lagras 22 månader på fat av fransk ek innan det buteljeras.

Chateau Montrose kom trea i The Paris Wine Tasting of 1976 där de franska toppvinerna ställdes mot de bästa vinerna från Californien. Årgången 1990 fick Chateau Montrose 100 poäng av vinkritikern Robert Parker och var en av de bästa årgångarna i slottets historia och ledde till att priserna steg i och med framgången.  Vinerna brukar vara väldigt taninrika men med stor finess och de riktigt bra årgångarna kan mogna på 20 år eller mer.


Bildkälla:
Privat

Fakta:
Wikipedia

Avslutning på kursen

Imorse var den skriven, tentan jag bävat inför ett par dagar. Jag tycker det gick helt okej förutom att jag möjligen möblerat om några områden i södra spanien och i medoc i bordeaux men de må vara hänt men tror på minst godkännt iaf.

Jag tänkte göra en sammanställning av de viner som vi provat under kursens gång för att visa på de breda spannet och för att jag eller mina klasskamrater kan gå tillbaka och kolla vad vinet hette ifall man inte antecknat fullständiga namnet.

Argentina
Coloni Torrontes 2007
Zuccardi seria A Bonarda 2006
Las Moras Gran Shiraz 2004
Kaiken Malbec 2007
Kaiken Cabernet Sauvignon 2007
Yacochuya 2004

Brasilien
Familia Piagentini Cabernet Sauvignon

Bulgarien
Bassara TrakiaEs 2006

Chile
Vita
Max Reserva Chardonnay 2007
Montes Sauvignon Blanc 2008
Casa Lapostolle Semillon 2007

Röda
Montes Alpha Pinot Noir 2007
Echeverria Cabernet Sauvignon 2001
De Martino Carmeneere 2007

Frakrike

Alsace
Biecher Riesling 2007
Kuentz-Bas Riesling 2006
Josmeyer Riesling 2004
Cuvée Ste Catherine Riesling Schlossberg Grand Cru 2005
Paul Blanck Pinot Blanc 2007
Hugel Gentil 2007
Kuentz-Bas Tokay Pinot Gris Tradition 2005
Kuentz-Bas Gewurztraminer Tradition 2007
Gewurztraminer Tradition 2007
Tokay Pinot Gris Altenbourg Vendanges Tardives 2005

Bordeaux
Vita
Chateau de Feuzal 2006
Chateau de Cruzeau 1996
Chateau d'Arche 2004
Château Suduiraut 1996

Röda
Chateau Pichon Baron 1997
Chateau Leoville Barton 1995
Chateau Montrose 1990
Chateau Haut-Brion 2002
Chateau Rauzan-Segla 2003
Chateau Beau-Sejour becot 1997
Chateau Lafleur Gazine 1995
Roc de Cambes 2001


Bourgogne
Vita
Francois Mikulski Bourgogne Aligoté 2005
Verget Macon Village 1999
Brocard Mont de Milieu Premier cru 2007
Brocard Saint Claire 2001
Regnard & Fils Chablis Grand Cru 1989
Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru 2002
Domain Vincent Girardin Chassagne-Montrachet Premier cru 2004
Comtes Lafon Merseault-Charmes 1995

Röda
Couvent de Jacobins Bourgogne rouge 1996
Mercurey la Framboisiere Faively 1995
Leroy Beaune-Perieres 1986
Vincent Girardin Chambolle-Musigny 2002
Morey St Denis 1999
Bonnes Marres Grand Cru 1998

Languedoc-Roussillon
Les Verrieres Côtes du Languedoc 2005
Clos Diére 2000
Chateau Vannieres 1993
Banyals Ancher couvent des dominicains xille 1998
Chateau Bouscassé 2006
Montus 1998
Un Jour 2006

Loire
Vita
Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc 2007
Pouilly Fumé Le Troncsec 2007
Clos de la Coulée de Serrant 2006
Le mont Moellaux 1996
Bonnezeaux de fesles 1999

Röda
Clos de L'echo 2001
Domain de Bel-air 1996

Rhônedalen

Norra
Vita
Chaves Les Oliviers Blanc 2006
Cave de Tain l'Hermitage 2003
E Guigal Condrieu 2005

Röda
Cave de Sarras Saint Joseph 1998
Les Launes Crozes Hermitage 2006
Les Launes Crozes-Hermitage 2007
J.L. Chave Farconnet 2001
E Guigal Côte Rotie 1996
E Guigal La Landonne 2002
A Clape Cornas 2003
A Clape Cornas Les Nobles River 1992

Södra
Vita
Jean Luc Colombo Côtes du Rhône Les Figuières 2004
Domaine du Vieux Télégraphe Blanc 2007

Rosé
E Guigal Tavel 2006
La Vielle Ferme Rosé Cotes du Rhône 2008

Röda
E Guigal Cotes du Rhône 2004
J. Vidal Fleurry Cotes du Rhone Villages 2006
J. Vidal Fleurry Côtes du Ventoux 2007
Paul Jaboulet Aine Vaqueyras 2000
Domaine Santa Duc Gigondas 2005
Chateau la Nerthe Châteauneuf du Pape 2002
Chateau la Nerthe Châteauneuf du Pape 1996

Grekland
Zacharias Nemea 2006


Italien
Vita
Michele Chiarlo Gavi 2007
Altkirch Chardonnay Alto Adige 2007
J. Hofstätter Gewurztraminer Alto Adige 2006
Pieropan Soave Classico 2007
Bigi Amabile Orvieto Classico 2007
Chardonnay Sicilia IGT (Planeta) 2006

Röda
Roagna Dolcetto d'Alba 2006
La Spinetta Bionzo Barbera d'Asti Superiore 2004
Pio Cesare Nebbiolo Langhe 2005
Pio Cesare Barbaresco 1999
La Spinetta Valeirano Barbaresco 2003
Fontanafredda La Rosa Barolo 1998
Pasqua Bardolino DOC 2007
Masi Bonacosta Valpolicella 2007
Allegrini La Poja Valpoliciella IGT 1996
L. Guiseppe Valpolicella 1992
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2006
Ca'Montini Amarone Classico DOC 2002
Zenato Amarone Amarone Classico DOC 2004
Sfursat 2004
Fonterutoli Chianti Classico 2006
Castell'in Villa Chianti Classico 1988
Lisini, Ugolaia Brunello di Montalcino DOC 1993
Col d'Orcia Brunello di Montalcino DOC 2003
Pulziano Vino Nobile de Montepulciano 2005
Le Serre Nuove Ornelaia Bolgheri 2006
Tignanello IGT Toscana (Chianti Classico) 1999
Valle Reale Montepulciano D'Abruzzo 2005
Radici Taurasi 1997
Feudi di San Gregorio Taurasi 1994
Allegro Primitivo
Sagana Sicilia IGT Nero d Avola 2005

Nya Zeeland
Stoneleigh Sauvignon Blanc 2008

Portugal
Vita
Vinha Real 2008
Fiuza Oceanus 2006
Soalheiro Alvarinho 2008
Esporâo Reserva white 2006
Morquaido du Calcada Branca 2006

Rosé
Matteus Rosé

Röda
Ramos Reserva 2008
Periquita 2006
Domingos Private Collection Reserva Touriga Nacional 2007
Quinta do Alqueve Touriga Nacional 2005
Quinta de Saes Reserva Estágio Prolongado 2006
Pape 2006
Niepoort Batuta
Nierpoort Redoma
Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa 2006

Rumänien
La Revedere Regala
Chateau Sarati 2006

Spanien
Vita
Torres Gran Viña Sol Chardonnay 2002
Torres Gran Viña Sol Chardonnay 2007
Maskuribai 2008
Orballo Albariño 2008
Marqués de Riscal Riserva 2008
Muga White 2005

Röda
Faustino I Gran Reserva 1996
La Rioja Alta Gran Reserva 1997
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1970
Marqués de Riscal Reserva 2002
Don Miguel Comenge 2004
Aalto 2005
Cuatro Pasos 2004
Miserere 1994
Usatges 1997

Tyskland
Dreissigacker Estate Riesling 2008
Dreissigacker  Village Riesling 2008
Dreissigacker  Single sites 2008
Dreissigacker Single sites Auslese 2008

Ungern
Mandolas Furmint Dry 2006
Tokaji Aszú 4 Puttonyos Oremus 1999
Chateau Derezla Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000

Uruguay
Pisano Vina Barrancal Reserva Tannat 2004

USA
Vita
Gallo, Dancing Bull Sauvignon Blanc 2007
Delicato Family Wines Clay, Station Viognier 2008
Bonterra vineyards, Bonterra Chardonnay 2007
Sonoma-Cutrer, Les Pierries Chardonnay 2004
Saintsbury, Carneros Chardonnay 2006

Röda
Baileyana, Grand Firepeak Pinot Noir 2006
Fort Ross Vineyards, Pinot Noir Reserve 2005
Qupé, Alisos Vineyard Syrah 2005
Landmark Vineyards, Steel Plow Syrah 2006
Seghesio, Old Vine Zinefandel 2006
Ravenswood, Lodi Zinfandel 2005
Beringer, Bancroft Ranch Merlot 2004
Stonestreet Winery, Cabernet Sauvignon 2002
Mayacamas Vineyards, Cabernet Sauvignon 2002
Robert Mondavi Winery, Cabernet Sauvignon Reserve 2001
Columbia Crest Two Vines Shiraz 2005

Österrike
Gobelsburger Grüner Veltliner 2008
Domäne Wachau Riesling Smaragd Kellerberg 2007
Gobelsburger Riesling AlteReben 2006
Rudi Pichler Grüner Veltliner Federspiel 2007
Settlerhof Morillion 2007
Hafner Beerenauslese 2004
Elfenhof Ausbruch 1998
Hafner Eiswein 2003



Två veckor till jul.

Imorn stundar tenta med en massa vin,
med allt från Margaux, Échezeaux till Merseault,
man undrar ju hur detta ska gå.
Men man får lugna ner sig med att det jul snart är,
med allt vad det innebär.
Nu väntar julen så njut och kanske ta ett rödtjut!



Imorgon är det på dagen två veckor kvar till julafton vilket känns skönt men samtidigt lite konstigt för det finns ingen snö alls och det är 5 grader varmt ute trotts att det är kväll. Ska bli så härligt att träffa släkten på julafton och verkligen njuta av att vara hemma och ta det lugna o bara vara. Inte för att jag inte njuter av att vara här uppe men det är något speciellt med julafton när släkten samlas kring granen och man äter julmat i flera timmar och dricker glögg och bäljer i sig julmust och väntar på tomten och gläds åt att alla är så glada och lyckliga. Som jag sagt många gånger att man förstår inte den riktiga tjusningen med julafton om man inte varit hemma på ett tag för förr när man träffa släkten minst en gång i månaden så kändes jul som en högtid som alla andra men när man får distans och får längta till det så blir det något alldeles speciellt. Som förra året som jag måste säga var den bästa julaftonen på länge då man verkligen längtat efter det och jag minns det som igår när jag kom hem och jag och pappa såg sista avsnittet av Svensson Svensson och jag hade verkligen ro i själen och sedan kom julafton och alla släktingar och man kände sig i lugn o ro. Jullovet avslutades sedan med en fantastisk sälenresa med mamma och christer o co.


Men nu sitter man med tentaångest och undrar hur det skall gå, känns som det kan gå precis hur som helst då jag har en helt hyfsad överblick på det men det är detaljer som saknas, sedan får man veta imorgon hur viktiga detaljerna var för att klara tentan men de jag inte kan idag ska jag kunna till praktiken då mitt mål är att ha bra koll på kartor och områden mer i detalj än idag men tills imorgon känns det väldigt, väldigt osäkert...

Provningstentan gick okej, de vita druvorna var jag inte överens med men de röda syrahraddan plocka jag direkt på första som var och jag pricka på Crozes-Hermitage 2004 om jag inte minns helt fel. Kändes bra men nu skall teorin provas och där är det mkt mer än bara känn som avgörs utan kunskaperna i teorin...

Lite struktur idag

Tisdag morgon spenderas i skolan inför tentan. Som vanligt så måste man ta 8a bussen när man börjar kvart över tio men det är väl bara att acceptera även hur trött man än är. Tentan idag består av provningsmetodik som vilket jag känner mig ganska lugn inför då vi haft denna metodik i snart två månader så den sitter i princip i ryggmärgen. Det är mer att pricka vinerna som ställer krav på än idag vilket oftast är rena lotteriet för har man inte vart uppmärksam på just de vinerna tidigare i kursen så är de ju nästan omöjligt att tala om vart de kan komma ifrån om man inte har de i doft o smakminnet. Provningsmetodiken lär hålla på i 1h o 30 minuter vilket ger oss 15 minuter per vin a sex viner. Det är gott om tid då jag räknar med att max behöva 10 minuter per vin men är man osäker är det bra att ha den där marginalen att utnyttja. Sedan går bussen hem vid 20 i 12 om jag hinner med den vill säga, annars får man snällt sitta och vänta till klockan två men då hinner man ju plugga istället om inte hungern tar överhanden där...

I eftermiddag efter lunch blir det att plugga ännu mera kartor och teori de bör sitta någorlunda idag då imorgon blir mer av repetition då jag har som en fast princip att inte ta en en massa nytt sista dan före tenta utan bearbeta de jag redan läst in så de faller på plats. Kommer även ringa och höra om praktiken i eftermiddag då jag med spänning och stort intresse siktar på att vara i Chile. Kvällen lär bli att slöläsa vinböcker så de faller på plats av sig självt och ska försöka vara mer strukturerad än igår då jag läste lite här och lite där utan att egentligen veta vad det var exakt jag läste på. Vid halv elva igår fick jag ett sms av min granne Malin som undra om jag o Mange ville komma över och spela lite NHL på PS2 och eftersom jag inte tänkte på vad klockan var så var jag inte sen att tacka ja och vi drack te o tog en lussebulle och jag krossa dem på NHL trots de är år sen jag spela det men kul var det och ens ego steg i skyn. Somna runt klockan halv två till ljudet av Svensson Svensson säsong två gående i bakgrunden och vakna någong gång runt halv sju och kände mig tröttare än nånsin...

Får se om det kommer upp något inlägg idag eller imorgon, beror lite på tid. Önska mig lycka till...
Tills nästa gång, drick gott men med måtta.

Plugg all day long

Tenta på torsdag och vinområdena far runt i huvudet tillsammans med Grand Cru lägen och druvsorter.Det svåra är att fokusera på vad man ska ta in då man inte riktigt vet vad man ska ta in. Har ett okej helhetsperspektiv på områdena men sen gäller det att kunna placera ut dem och binda ihop rätt producenter med rätt områden och jordmåner. Har nu skrivit ut de flesta kartorna på bolagets hemsida för att råplugga in dem så de sitter någorlunda men känns som de är bara ett virrvarr i huvudet just nu.

Har ett dokument med Alsace 51 Grand Cru lägen framför mig, ett annat med alla områden i Bourgogne, ett annat om Bordeaux områden o jordmåner, ett annat om Kalifornien, ett annat med grundläggande fakta om Chiles vintillverkning, det är lite svårt att fokusera när man vill ta in allt men läser man de bara rakt igenom som en bok är de svårt att placera vad som ska vara vart så lite bra studieteknik skulle behövas. Man önskar att man skulle hängt med bättre på geografilektionerna på högstadiet för det hade underlättat massor för nu kommer alla stora floder upp som man redan då borde ha kunnat men då prioriterade man annat vilken märks nu.

Nu är det bara att gräva sig ner i böckernas värld igen och se vart man är när man kommer ur dem igen.


I lördags var det Vinterfesten 2009 i Hyttan och självklart närvara men och bubblet flödade och kvällen var väldigt trevlig så tack alla ettor för en väl genomförd Vinterfest.

Andreas Larsson, min nya idol och Bordeaux.

Idag hade vi då den efterlängtade Bordeauxprovningen och nerverna var på helspänn inför dagens provning. Jag kom till lektionen strax innan och pratade lite med Andreas om Bordeaux och vad man bör inrikta sig på inom vinvärlden i framtiden och det han sa var att man bör ha en helhetskoll men att fokusera på de äldre vinländerna som nu än en gång är på uppgång.

Vi gick igenom hela Bordeaux i vinväg under provningen från vänstra stranden till högra och en hel del historia som var väldigt intressant att få känna till. Som exempelvis att man började buteljera 1924 på slotten istället för att sälja vinet på bulk som man gjorde även till Vin och Sprit som sedan tappade de på flaskor men man upptäckte att vissa fuskade och blandade i billigare vin vilket ledde till denna förändring. Även att årgång 1982 ansåg många gamla vinexperter var inget bra år men en ung Robert Parker höjde den till skyarna och vips så blev det en klassisk årgång alla pratar om.

Vi hade först en prestigeflight med viner från vänstra stranden som är Cabernet Sauvignon dominerade där några av de bästa i Bordeaux presenterades för oss. Bland annat en 100poängare av ovannämnd Robert Parker. Jag blev frälst och därför kommer mina första 100p viner.


Château Montrose 1990.
Elegant, fantastisk textur, fenomenal balans, torkad mörk frukt, läder, stall och otroligt komplext i långt avslut
100 NP
Värderad till ca 2 500kr.


Château Pichon Longueville Baron 1997
Elegant, moget, komplext, cigarrlådor och fin balans. 97 NP
Värderad till ca 800-900kr.


Château Leoville Barton 1995
Elegant, läder, mörk choklad, komplext och valstrukturerat 98 NP
Värderad till ca 1 000kr


Château Haut-Brion 2002
Koncentrerat, knutet oerhört komplext, valstrukturerat, balanserat, och stor utvecklingspotential. 99 NP
Värderad till ca 2 500kr.


Château Rauzan-Segla 2003
Koncentrerade mörka bär, tobak, ceder, kaffe, chockad, valstrukturerat, komplext och välbalanserat 100 NP
Värderat till ca 600kr.

Efter att ha gått igenom den häftiga vänstra stranden gick vi över till den mer mjuka högra stranden som är Merlotdominerade viner. Beskrivs ofta som femenima men kan bli oerhört komplexa. De mest kända vinerna på denna front är Château Cheval Blanc och Château Petrus som vi tyvärr inte provade.

Château Beau-Séjour Bécot 1997
Plommon, kaffesump, cederträ, blyerts, kryddigt, fylligt, komplext och välstrukturerat. 94 NP
Värderat till cirka 500kr

Château Lafleur Gazin 1995
Elegant, fylligt, mörk mogen frukt, stall, kaffe, choklad, komplext, välbalanserat och strukturerat. 94 NP
Värderat till ca 1 000kr

Château Roc de Cambes 2001
Kryddigt, mogen frukt, läder, komplext, rosenblad, kärlek, fantastisk textur och balans. 100 NP
Värderat till ca 650kr

Efter dessa fantastiska viner är det svårt att inte bli metafysisk, man blir tagen av dess elegans och komplexitet så man känner sig oerhört bortskämd.  Nu provade vi två vita viner från Bordeaux Pessac-Leognan av bra kvalité.

Château de Feuizal 2006
Elegant, syrligt, gula stenfrukter, apelsinskal, balanserat o viss komplexitet 85 NP

Château de Cruzeau 1996
Elegant, friskt, stenfrukter, honung, bivax, viss komplexitet och balanserat avslut. 87 NP

Efter två torra vita viner var det dags att bege sig in på de söta vita vinerna från Sauternes som förs huvudsakligen på Semillon men blandas även i en del Sauvignon Blanc för att friska upp det. Igår gjorde jag ju bort mig och sa att jag skulle servera en Créme Brüle till ett sött vin och fick på tassen direkt men lyckades idag försvara min heder men får bjuda på de hjärnsläppet.

(Återkommer om söta viner pga bristande anteckningar)


Som ni kanske märkt är vinerna som jag gett 100p sådär jätte dyra alltid vilket glädjer mig och ska ju tilläggas att alla dessa provades blindt så jag visste inte vad som var vad innan jag satte poängen.Det är en ära att få ha föreläsare som Andreas Larsson som är världsmästare 2007 och fortfarande rankad som en av de bästa i världen. Hoppas och tror på fler provningar med honom framöver för de är oerhört givande att prata med en sådan expert på viner. Min nya idol i vinvärlden tillsammans med Robert Parker och Fredrik Horn.

Nu ska jag råplugga innan sängen kallar och till nästa gång ås drick gott men med måtta!

God morgon

Klockan är nu halv åtta och det är 45 minuter kvar tills föreläsningen om Bordeaux med Andreas Larsson börjar. Hela dagen ska ägnas åt detta klassiska område som är både hatat o älskat av vinjournalister. Men det går inte att komma undan vinernas storhet från detta område, när man jämför viner från andra länder är det Bordeaux man tar till. Men likt andra områden i vinvärlden finns det sämre viner härifrån men man kan inte ta ifrån områdets historia och storhet som nu är på väg tillbaka. Jag diskuterade om moderna viner med Andreas igår om hur dessa påverkat vinvärlden och vad nu det är för trend som går, för likt alla andra saker finns de trender i vin med. De som länge varit populärt är dessa burdusa shirazviner från nya världen dvs, USA, Australien, Sydafrika etc som rönt stora framgångar likt amarone från nordöstra Italien. Men i och med att den trenden hållt i sig ett par år och är nu på väg att dala tack o lov och man börjar nu dricka mer av de klassiska europeiska vinerna från Frankrike, Österrike, Tyskland och Spanien. Portugal är även det ett land man bör hålla ögonen på för där händer det mkt på vinfronten.

Nu har frosten slagit till i Hyttan men än så länge ser man inte skymten av någon snö tyvärr, hörde senast på nyheterna att de ska komma några få snökorn idag och imorgon men sedan ser det tyvärr ut att gå mot varmare väder igen. Förra året vid den här tiden var det en hel del snö som nu har lyst med sin frånvaro, det var någon dag i november de kom lite grann men smälte bort lika fort. Som sagt vad, Bordeaux hela dagen idag och sedan blir det att skriva på PM om provningsmetodikerna när jag kommer hem så man blir klar med det och kan lägga all fokus på teorin till tentan. Idag ska vi få prova 1:cruer och för er som inte är lika insatta så är de följande viner.

Château Latour
Château Lafite Rotschild
Château Margaux
Château Haut-Brion
Château Mouton Rotschild

Guigal Château d'Ampuis 2002



Château d'Ampuis är ett slott beläget i området Côte-Rotie som betyder "den rostade sluttningen" och ligger i norra Rhônedalen. Slottet köptes 1995 av familjen Guigal. Slottet var väldigt slitet men efter att man fick igenom slottet som historiskt värdefullt kan man enligt fransk lag använda de skattepengar man skulle betalat för fastigheten istället användas till att restaurera slottet. Nu borPhilippe Guigal i slottet tillsamas med sin fru Eve men det finns också ett tunnbinderi i slottet Från samma år har man börjat tillverka ett vin med samma namn.

Vinet tillverkas av 95% Syrah och 5% Viognier från gårdarna Le Clos, la Garde, la Grande Plantée på området Cote Blonde och La Pommière, le pavillon Rouge, le Moulin & La Viria på området Cote Brune som båda ligger i kommunen Ampuis. Vinet lagras på nya franska ekfat i 38 månader och vinstockarna är i genomsnitt 50 år gamla.

Just år 2002 var ett katastrofår med regn och hagel under september som förstörde stora delar av skörden vilket ledde till ett lägre skördeuttag och en sämre kvalité men där med inte sagt att man inte kunde producera bra viner för det är under sämre år en skicklig vinmakare testas.

Jag lät vinet luftas i karaff i en timma innan jag provade och två timmar innan jag serverade det till Ryggbiff och stekt potatis med hemmagjord bea som smakade ypperligt tillsammans.

Guigal Château d'Ampuis 2002
Elegant, mogen mörk frukt, integrerade komplexa fataromer och lång eftersmak. 94 NP

Vinet finns ej längre kvar på systembolaget men de har årgång 2004 och 2005 som var mkt bättre årgångar men där med har ett högre pris. Jag gav 619kr för min flaska Château d'Ampuis 2002.

04
Pris: 849kr
Nummer:
96889

05
Pris: 995kr
Nummer:
94046


Eftersom vår utbildning grundar sig på WSET så gör jag här en utförlig bedömning med den metodiken vi använder i skolan just på engelska för att öva mig inför tentor och kommande certifikatsprov.

It's a clear red wine with a medium plus intensity ruby colour fading to a tawny rim. On the nose it's clean with medium plus intensity of developing aromas of black cherries, pepper, rose leaves and complex oak aromas. On the palate it's dry with a medium acidity, medium level of tannins that are fine grained into the wine. The alcohol level is at medium level and very nice integrated to the wine, it has a medium+ body and a medium plus flavour intensity of black cherries, blackcurrant, cassis and complex oak flavours. The wine have a really fine texture and a long finish in a fine balance and complexity dominated by oak and black fruit. The wine has very good quality due to balance and complexity in a long finish and you should drink this wine now or save for a couple of years.