Ny blogg på VT.se

Nu bloggar jag även på VT.se och här kan ni besöka den LÄNK.


Börjar dra ihop sig

Nu är det exakt en vecka kvar till praktiken på PM & Vänner börjar och jag är väldigt förväntansfull inför att arbeta med Fredrik igen. Just för tillfället sitter jag  läppjar på en Fetzer Barrel Select Zinfandel 2006 (119kr) som jag senare ska ha till maten samt göra rödvinssås på till entrecote idag igen men idag så blir det potatismos till.

Kommer inom de närmsta dagarna att börja blogga på VT.se vilket ska bli oerhört kul och i den bloggen kommer jag att rikta in mig på viner mellan 70-500kr i huvudsak och kommer att presentera mina mat och vinförslag där till helgerna. Set detta som en kul utmaning att nå ut till en större grupp och hoppas på kul respons och frågor kring mat och dryck. Jag kommer att behålla denna bloggen med och skriva så ofta jag kan under praktiken.

Länk till nya bloggen kommer inom kort. 

Decanter skriver om vin och hälsa

Att dricka vin har visats i flera forskningsrapporter varit nyttigt och förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Senast i aftonbladet för några veckor sedan så antydde man att vin var bättre än motion för hjärtat och artikeln kändes missvisande och enkelriktad. Decanter har på sin sida en artikel av Stuart Peskett där det beskrivs risken med att gå ut att säga att vin är hälsonyttigt då det inte riktigt är hela sanningen. Peskett skriver att föröjd förbrukning av alkohol över huvudtaget kan leda till depression, demens och cancer. Där med inte sagt att det är livsfarligt att dricka när man håller det  på en låg nivå.

Väldigt intressant läsning om vin och hälsa samt hur det påverkar kroppens funktioner finns på decanters hemsida (in English).


Snart är det vår!

Räcker med att titta ut genom fönstret så inser man ganska snart att våren är långt borta. På måndag är det första mars vilket brukar ge en antydning iaf att våren är på väg men än så länge så lyser den med sin frånvaro. Idag snöar det som fint puder som faller och lägger sig väldigt lätt på marken. Balkongen till min lägenhet röjde jag igår och i brist på snöskyfflar så kom en plåt till användning. Tog sin lilla tid och trött i ryggen var man men var skönt när man var klar.

Sitter för tillfället i skolan och väntar på en föreläsning i obervationsteknik inför praktiken med Richard Tellström (känd från Landet Brunsås). Kommer bli intressant att höra vad han har att säga om ämnet då man annars är van att lyssna på han om kulturhistoria, allt ifrån kolloner till hur maträtterna var uppdukade.

När jag väl kommer hem blir det att äta något lätt och gott för att sedan ge sig ut i skidspåret och ta igen för gårdagens tröga runda. Har dock tränignsvärk i axlarna men det ska inte sätta stopp. Tinade upp en stor bit Entrecote imorse så den ska bli någon typ av middag ikväll, vad jag har till eller vad jag gör med den har jag ännu inte bestämt mig. För tillfället lyder idén att göra något enkelt, skära tunna skivor, steka hårt och fort, servera med potatiskompott och gräddsås av något slag, kanske ingen måndagsmat direkt men man behöver inte göra det så svårt för sig. Eftersom det är måndag så kommer det att drickas mjölk, inte för att man inte kan dricka vin på måndagar men jag håller mig av studentens enkla ekonomiska skäl till onsdagar och helger.

Fler inlägg lär trilla in under kvällen. Må gott!

Tungt i spåretBlev en tur på spåret idag och jag kom inte lika långt som jag hade hoppats. Efter att ha suttit under hela förmiddagen och kollat på reprisen från igår när Hellner, Olsson och Södergren gjorde en fenomenal insats som resulterade i guld, brons och en tiondeplats var jag otroligt inspirerad att ge mig ut i spåret. Ganska snart insåg jag att jag varken är en Hellner, Olsson eller Södergren då det var väldigt motigt, hade otroligt trögt i spåret då jag efter varje kilometer fick skrapa av skidorna då de fastna en massa snö. Var helt slut efter 7,5km och grymt besviken men man har ju inget vallateam haha men var nog inte där felet hängde dock. Bara att ta nya tag imorgon alternativt tisdag då det snart endast är ett år kvar till min vasaloppsdebut 2011.

Idag blir det att slutplugga inför tentan imorgon i Organisation och ledarskap en hoppas på att det går bra då jag hamnat i någon slags lugn. Passar även på och läser lite bra vinbloggar som exempelvis:

Fredrik Horns blogg
Chefsommelier på PM & Vänner och SM vinnare 2009.

Mischa Billings blogg
2009 års vinprofil i Sverige och den mest inspirerande av våra föreläsare.

Miguels blogg
Otroligt vinkunnig förstaårs sommelierstudent  i Grythyttan.

Nu ska jag ta mig en kopp varm blåbärssoppa och en skön dusch.
Tills nästa gång, drick gott men med måtta.

VinauktionerSitter och läser om vinauktionerna på Christies i London och man önskar ju att man var ekonomiskt oberoende då de säljer bland annat fyra flaskor Romanee-Conti 1990 för 40 000 - 60 000$ helt galet. Varför inte fem flaskor Petrus 1982 för 12 000 Euro, kan ingen bara skriva till mig och låta mig prova dessa tack, man kan ju drömma. Fortsätter med en magnumflaska Richebourg från 1985 för 14 000$. Viner som man hoppas man kommer att ha smakat inom de närmsta 20 åren om man får möjlighet.

Länk till auktionen

Nu på Facebook

Som säkert många av er känner till så skapade jag en grupp till bloggen där vi kan diskutera mat och vin i kombination och annat smått o gott :)Här är en direktlänk till gruppen.

Maten o resultaten

Gårdagskvällen var väldigt trevlig och stort tack till kocken Magnus som lagade väldigt god mat som passade till de viner som jag valt ut som ni kan läsa i förra inlägget. Här kommer maten och resultaten.
Förrätt
Creme Ninon á la Hällbo serverades med Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2008
Soppan var en ärtsoppa gjord på gröna ärtor och normalt sätt ska den innehålla Champagne men eftersom vi är studenter gick det bort och blev en lightvariant av originalet. Som var väldigt mustig och för att få en connection mellan vinets fatkaraktär och soppan så serverades soppan med grädde och krutonger som var smörstekta och blev en bro. Vinets fräscha syra skar igenom soppan som en smörkniv och gjorde rätten väldigt trevlig och inte för mättande utan efter att ha ätit upp så kände man att man fortfarande var sugen på mer. En väldigt bra kombination som imponerade.

Huvudrätt

Coq au vin serverades med Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2007.
Rätten bestod av en kycklingklubba kokad i vin och morötter och steklök tillsammans med en krispig kycklingrulle och potatispuré. Rätten var oerhört saftig och mjuk i smakerna och var som gjord för vinet som med sin mjukhet mötte upp perfekt. Den krispiga kycklingen blev en bra kombination med de fattoner som finns i vinet.  En perfekt mellanrätt som varken får en att bli stinn eller hungrig utan man hamnar i en bra balans inför efterrätten.

Dessert
Desserten bestod av Creme Caramel och serverades med Château du Levant 2007.
Desserten var oerhört bra i konsistensen och smaken var klockren som en Creme caramel ska smaka med en dominant smak av ägg men en gräddighet och en söthet som möter upp. Vinet på sin kant var väldigt imponerande öfr en sådan enkel Sauternes med sin botrytiskaraktär och fattoner med mandel och aprikossmaker och inslag av saffran. Vinet och desserten funkade bra ihop och den pigga syran i vinet skar igenom Creme Caramelen och gjorde att man kunde äta mer och inte blev mätt utan var pigg i mun. En trevlig och god avslutning på kvällen då hockeyn tog sin fart.

Helhetsupplevelse
Både under middagen och efter fanns ett lugn utan stress vilket berodde på att vi kände oss rätt trygga i våra val av mat och viner som slog väl ut. Kvällen fortsatte sedan med OS-hockey mellan Sverige och Vitryssland där Sverige var till en besvikelse fast de gjorde vad som krävdes och vann men inte mer. Känns osäkert inför fortsättningen men jag tror ändå på medalj då vi har en såpass stark trupp som borde kunna ta hem hela skiten men den som lever får se.

Meny Fredag 19 Februari

Låt vinet bestämma maten och inte tvärtom.

Aftonens viner är enkla standardviner från Louis Jadot Bourgogne av bra kvalité.

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2008 115kr
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2007 115kr

Vinet till efterrätten är en Sauternes i form av
Château du Levant 2007 105kr

Meny

Creme ninon á la Hällbo
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2008

Coq au vin á la Vallonvägen
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2007

Classic Crème Caramel
Château du Levant 2007

Snart bär det av hem

Igår var det opponering för vår uppsats om Konflikthantering och vi fick en hel del beröm vilket kändes otroligt bra då man gått o hamnat i någon slags dvala där det blev ett gott uppvaknande. Eftersom jag tyvärr inte lyckats få ihop praktik och boende i något land så valde jag att kontakta min förra praktikplats PM & Vänner i Växjö om jag var välkommen tillbaka vilket jag var. Tackar oerhört mkt för etta och kommer satsa stenhårt och känns som man har mer att tillföra efter att ha pluggat på vin i nu ett år.

Får bo hos min bror vid Universitetet så kommer bli riktigt najs och skönt med ett avbrott från studierna och komma ut i arbetslivet lite grann. Kommer bli ett flertal inlägg under praktiktiden om nya spännande matupplevelser och filosofi kring mat och vin i kombination.

Natten till idag var det hockeydags i OS för herrarna och Sverige tog lätt Tyskland men inte så lätt som jag hade trott men känns som laget har en oerhörd potential och ska spännande på fredag då de möter Vitryssland som vi alla minns matchen mot när Salo oturligt nog släppte in ett mål över nacken som satt sig i hjärnan hos många svenskar.

Detta inlägg var en slags lägesrapport och i morgon siktar jag på att ge mat och vintups till helgen i något sent format men kommer lägga upp en enkel snabb trerättersmeny med vin till som jag hoppas ska smaka. Ikväll blir det att se Ferry ta ännu ett guld och hoppas på att Anja har repat sig efter den läskiga vurpan igår då flög 60m o landa inte allt för skönt men verkar va krut i henne så hon lär ta hem de ikväll!

Helgen

Denna helg inleddes först av fest i Hyttan under fredagen och fortsatte med en hemmakväll under lördagen med tvtittande för att avslutas med en dag på BodaBorg.

Boda borg var något helt nytt för mig, det ända jag hört att det skulle vara någon form av "Fångarna på fortet" med olika utmaningar sin var väldigt kluriga. Ronja styrde upp detta och ordnade så vi åkte ett gäng om 10 pers som var uppdelade i tre lag. Vårat lag bestod av två envisa smålänningar i form av Lina Sjöberg och mig själv samt en seg norrlänning som inte räds av lite blodspill Magnus Wallin. Alla tre var nybörjare på detta och vi kände oss lagom förvirrade är vi gled in i de första rummen men efter ett tag kom vi in i det för att under ett par timmar ha klarat av tre quester varav två var medelsvåra. Vi gav oss aldrig utan gjorde om till det blev rätt och vissa questen körde vi 10 gånger innan vi klara dem. Vi hade stor användning av vår klurighet och intellektuella förmåga att lösa saker och var inställda på o ha kul men att kämpa till sista droppen. Lagkänslan och moralen var på topp och efter väl genomfört arbete åt vi på "Gyllene gåsen" i Karlskoga.

Kvällen fortsatte sedan hemma med att se Mythbusters när de visade varför man inte ska hälla vatten i en kastrul med olja i som brinner då de provade ha 1l olja ( kan ha varit mer) och hällde i 3l vatten vilket resulterade i ett nio meter högt eldmoln där man bokstavligt skulle vara rökt o inte ha någon lägenhet/villa kvar. Intressant och läskigt på samma gång. Sedan avr det dags för ett av våra OS-hopp Björnlund att köra puckelpist och han kvala sig vidare för att sedan köra i finalen vid halv tre på natten som jag självklart låg oppe o tittade på. Det slutade med en åttondeplats. Han var inte nöjd med all rätt och vinnaren blev en föredetta kanadensare som blivit Australiensare vilket jag kan tänka inte var så populärt men vilken jäkla åkning, grymt spännande o titta på!

Riktigt trevlig helg där missförstånd reddes ut och gjorde en redo för en ny vecka.

Bordeauxprovning 2008

Sitter och läser gamla provningsnoteringar som jag hittade från en "värstingprovning" på Gästgivargården hösten 2008 i Grythyttan där viner som Chateau Leoville las Casses 1981, Chateau Haut-Brion 1981, Chateau Latour 1989, Chateau Mouton Rotchild 1998 och Chateau Margaux 1985 provades bland andra.

Jag var ganska oerfaren provare men kände att detta var en bra investering för framtiden för att kunna veta vad riktigt bra kvalité i vinerna är. Provning anordnades av Henrik Scander (Chefsommelier) och leddes av världsmästaren Andreas Larsson som än en gång omnämns i denna blogg.

Bilder på vinerna.

Ovanstående bilder hämtade från Annas blogg.Jag tänkte här dela med mig av mina anteckningar som jag skrev under provningen och de må vara kortfattande men då var mitt vinspråk inte så utvecklat som det är idag.

Chateau Leoville las Casses 1981
Till utseendet klar med medelintensiv färg av tawnyfärg. Vinet har en ren doft med mycket läder, löv, gräs, valnöt, mörk choklad och är oerhört komplex. I munnen är den torr med medel intensitet, medel syra, härlig tanninstruktur och smaker av läder, gräs, valnöt, mörk choklad och har en trevlig medellång komplex eftersmak. Vinet håller en oerhört bra kvalité och är nästintill fullt utvecklad.

Chateau Haut-Brion 1983
Utseendet är klart med medelintensitet och även här en tawnyfärg. Doften är ren och domineras av läder, löv, fatkrydda och tobak och finns en fin komplexitet. I munnen är vinet torrt med medelsyra, härlig tanninstruktur som börja sjunka ner, smaker av löv, tobak, läder, nässlor, mörk choklad och en otroligt trevlig komplex eftersmak som är lång.

Chateau Latour 1989
Utseendet är klart med hög intensitet och färgen är tawny till vinröd. Doften är ren med medel till hög intensitet, aromer av mineraler, läder, björnbär och stall är framträdande. I munnen är vinet torrt med medel till hög syra och har ganska unga tanniner men i en fantastisk struktur. Smaker av björnbär, stall, valnöt och en oerhört komplex eftersmak som håller i länge. Detta är ett vin från ett varmt år som kommer att utvecklas med bravur.

Chateau Mouton Rotchild 1998
Utseendet är klart med hög intensitet och en blålila färg. Doften är ren och av hög intensitet där det finns mycket läder och mörka bär samt en bra komplexitet. I munnen är vinet torrt med hög syra, rätt mycket taniner men strukturerade och bekväma. Smaker av mörka bär är dominerade och under finns tobak, bark, rostade fat som är i en oerhörd koncentration. Vinet känns väldigt ungt och klarar minst 10 år till innan det är fullt moget.

Chateau Margaux 1985
Till utseendet är vinet klart med medel till hög intensitet och färgen är tawny till röd. Doften är ren och har hög intensitet av läder, löv örter och en oerhörd komplexitet. I munnen är vinet torrt med medel itnensitet och otroligt läckra runda tanniner som ger vinet ryggrad. Smaker av läder, tobak och stall är dominerande tillsammans med den mörka frukten, finner även inslag av honung. Eftersmaken är i en fantastisk komplexitet och är lång. Har skrivit att det fortfarande kändes lite ungt och klarar ett par år till.

Oflyt PostenKan man verkligen säga.

För en tid sedan beställde jag detta vin i form av Lucien le Moine Gevrey-Chambertine 1:er Cru "Les Cazetiers" 2007 och måndagen efter ringde de mig och meddelade att vinet tyvärr hade fryst under helgen då posten tydligen var så klipska och ställt det utomhus... Det visade sig när jag fick reda på detta att dessa tagit slut på Systembolaget och gick därför inte att beställa igen vilket gjorde mig lite bitter.

Var nere idag och inhandlade Champagne till helgen och frågade om jag kunde få tomflaskan som en "tröst" och det fick jag i och med att de inte kunnat ta hem en ny flaska. Liten föga tröst är de ju som nu står o glänser i mitt fönster.

Funderar på att åka till Stockholm eller Göteborg för att inhandla deras mer exklusiva viner för att lägga på lagring ett par år. Får se när tillfälle ges och om det finns några flaskor kvar när jag kommer dit.

Avatar (I see you)

Det pratas en hel del om denna film och alla som jag pratat med är så himla imponerade av effekterna så mina förväntningar innan jag såg den i förrgår var höga. och jag blev inte besviken. Fantastiska effekter och man inser nu vad HD kan göra, sån grym skillnad i effekter och det känns som man tittar rakt in i dem istället för på en platt skärm. Men det är inte bara effekterna som gör denna film bra, handlingen är iofs väldigt enkel att följa och budskapet är att vi ska ta hand om vår jord och inte skövla den samt att respektera varandra.

Jag går ifrån filmen med ett stort välmående och jag nynnar på slutlåten I see you av Leona Lewis. Redan i denna videon kan man se vilken otrolig kvalité det är tack vare att youtube streamar i HD numera. Fantastiskt!Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2006Pio Cesare, Lange Nebbiolo 2006 är ett av mina senaste mest prisvärda köp. Jag köpte den på då jag läst att ett flertal vinbloggare tagit upp detta och överöst det med lovord så jag var helt enkelt tvungen att prova detta vin. Vinet görs på druvan Nebbiolo som är känd för sin höga syra och ljusa färg som till utseendet kan blandas ihop med Pinot Noir men där försvinner också likheterna. Vinet är ifrån ALba i Piemonto i nordvästra Italien som är mest känd för sina vita tryfflar.

Italienskt vin, italienska smaker tänkte jag och jag hade nötfärs hemma så jag gick ner till Ica i Hällefors och inhandlade Basilika och soltorkade tomater som jag finhackade och blandade ihop med färsen och tillsatte lite salt, peppar och olivolja och dega ihop det. Jag gjorde sedan platta biffar av dem och stekte på dem på hög värme så de fick en fin yta för att sedan låta dem stå klart i ugnen på cirka 125 grader i 10 minuter. Jag valde att servera fullkornsspaghetti till som jag rörde ner grädde och tomatpuré i. Om någon vill prova detta hemma så är mitt tips att gå på känn med måtten men det ska inte flyta grädde i pastan utan bara så de kladdar ihop sig lite gott.

Hur blev då kombinationen?
Jo den satt som en smäck då basilikan och syran i vinet möttes upp på ett mycket bra sätt och vinets sekundära smaker som körsbär och rosenblad dök upp mitt ibland basilika och tomat. En väldigt spännande och trevlig kombination som jag verkligen rekomenderar.

Vinet får 86NP och jag anser det som otroligt prisvärt för sina ynka 119kr.

Sancerre med fläskfilé

Inläggen har blivit lte försenade på grund av tidsbrist med att skriva men skall skärpa mig på den punkten och åter försöka lägga in 4-5 inlägg i veckan.

Dagens inlägg handlar om Sancerre, detta vindistrikt som jag hört glåpord om lika mycket som jag har hört folk berömma dessa viner. Detta vindistrikt ligger i Loire-dalen i västra Frankrike och man gör vinerna huvudsakligen på Sauvignon Blanc. I mitt tycke de bästa Sauvignon Blanc som inte blir sådär jätte bulliga och svartvinbärsbladiga så det är som att trycka en näve blad i munnen utan mer eleganta o vackra i stilen.Vinet som inhandlades idag var en Sancerre Domaine de la Villaudière 2008 för 129kr och är väldigt aromatisk och härliga toner av krusbär, stenfrukter och passionsfrukt. Underbart friskt, enkelt, elegant som gjort för en fredag kväll med tjejen i soffan bredvid. Systembolaget rekommenderar en soppa på gröna ärter och länken till receptet finns här . Själv skall jag prova att friska upp en fläskfilé med lime som jag sedan skall låta stå i cirka 30 minuter, sedan kommer jag att köra den i ugnen på 200 grader i cirka 20minuter med lite salt ovanpå, inte en massa peppar utan jag vill hålla den frisk. Till det kommer jag ha potatispuré med massa smör. Jag kommer även ha en ärt puré som består av ärtor och olivolja som jag mixar ihop till en emulsion. 

Underbar film
Det är sällan jag blir helt tagen av en film, de händer då och då av diverse storfilmer som Pirates eller Sagan om ringen. Detta hände mig igår när jag såg Australia med familjen, en amerikansk film som visar på de rasmotsättningar som fanns i Australien så sent som på slutet av 1900-talet. Det var första gången jag såg filmen och jag mindes tillbaka att 2008 bad Australiens högste minister om ursäkt till auborginerna men jag trodde inte att de verkligen var som det var innan. Människan är bra ond varelse och det visar filmen upp men den visar på de mod och den kärlek som mäniskor kan uppvisa i tuffa situationer. Helt fantastisk film!!!

Åker upp till Hällefors på onsdag och resan är bokad och snöovädret likaå, så det blir spännande om man kommer i tid hem på eftermiddan eller om det dröjer till sent, vi får se, ett äventyr blir de om inte annat.