Amarone o fläskfilé

Idag fick jag för mig att öppna min Amarone jag haft legande i skåpet en tid. Hade egentligen tänkt att spara den till när jag tar examen men varför vänta så länge? Den riskerar ju o bli gammal, skämt o sido så var det ett infall som föranledde detta.

Maten blev en ugnsstekt baconlindad fläskfilé som var fylld med pesto och soltorkade tomater och till det så blev det råstekt potatis samt lök och paprika. Såsen som jag inte hade tänkt så mkt på fick bli en påssås vilket jag bittert fick ångra och det var den som jag haft i skåpet sen jag flyttade upp men blir ingen repris. Sallad är självklart en viktig del i rätten oxo som inte får förglömmas.

Resultatet av kombinationen blev okej, den stekta löken tog ner vinets restsötma något vilket gjorde upplevelsen behaglig i munnen men det kändes att de ska nog till mer styrka i rätten för att mäta sig med vinet. För er som itne följt min blogg så intensivt så var vinet en Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2004. En utvärdering av vinet tänkte jag skriva imorgon och min granne Fredrik var här och gjorde ett utlåtande han med så det tänkte jag ta imorgon så håll ut.

Fick en flaska vin som tack för jag tagit in hans post som var från vingården i Sydafrika däre han haft sin praktik under ett antal veckor i mars och april. Vinet är en Stellenzicht Petit Verdot 100% 2007 som inte har kommit till Sverige ännu så skall bli spännande att prova den nu i hyttan eller om jag spar den till jag kommer till PM strax före sommarjobbet i viken.

Lite filosofiska tankar såhär på kvällskvisten har varit att om människor som drick vin var dag, kan man kalla dessa för alkoholister elelr livsnjutare?
För hela det jag går och utbildar mig till handlar om alkoholdrycket till största delen och det borde ju vara ett farligt tecken med tanke på all skrämselpropaganda som systembolaget utlyser. Men som de är med mycket annat så i lagom doser så är alkohol inget farligt eller kanske till och med hälsofrämjande som jag ser fram emot att läsa om i Fredriks B-uppsats framöver. Nu längtar jag faktiskt hem skall jag erkänna och jag längtar efter familjen först och främst och sen vissa personer jag sett för lite av. Men har ju sommarn på mig de dagarna jag är hemma men de är väl bara att inse att de är dags att skaffa körkort så man kan ta sig som man vill fram och tillbaka utan att de ska ta en heldag att bara ta sig hem.

För att detta inte skall bli lika långt inlägg som senast så tackar jag för mig och återkommer imorn. God natt, godnatt...

Ribera del duero

Har många gånger sagt att Tempranillo druvan smakar som vin som silats genom en svettig strumpa och har dragit alla de vinerna över en kam inklusive vinerna från Ribera del duero. Tempranillo har aldrig tilltalat mig något särskilt då jag haft svårt fär smaken efter att ha smakat dåliga Riojor som verkligen smakar våt strumpa vilket gör att man på förhand redan har bildat sig en uppfattning och får helt enkelt den förväntade smaken i munnen med. Under praktiken på PM hände det att Fredrik ställde fram ett vin på 100% Tempranillo som jag inte satte direkt utan tog det som en Syrah från Frankrike vilket kan tyckas konstigt men jag gillade den faktiskt så de kunde ju inte vara Tempranillo sa det mig. Men jag hade fel. Lika fel som när jag inte gillade Bordeaux för ett tag sedan innan jag smakar några ess ur leken. Men det är ju det som är de roliga med att få sina fördomar förstörda men fördomar skall man ha annars så tycker man ingenting men man ska våga omprova sina värderingar så når man bästa resultat.

Den fjärde maj på min lillebrors 18-årsdag så ordnades en vinprovning i Gastro av Mischa Billing om Ribera del Duero, det började med att vi fick lite basic fakta om vindistriktet och här följerk ort info om Ribera del duero.
- Ligger i nordvästra Spanien
- Genom flyter Duerofloden (Douro när den kommer in i Portugal)
- Producerar nästan bara röda viner
- Vinerna görs oftast på Tinto Fino (Tempranillo)
- Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Malber och Merlot är de tillåtna druvorna.
- Kalkrik jordmån
- Kändaste vinet Vega Sicilia, högt prissatt och ett av Spaniens bästa viner.

Vi fick prova fem viner för att bilda oss en uppfattning om hur viner från Ribera del Duero smakar och Duero och de var som följer:

Mogar, 2005
Kommentar: Kryddigt druvtypiskt (blöt strumpa), ganska stramt och inslag av brännt socker samt en kort eftersmak som gjorde detta vin ganska intetsägande men endå bra. Betyg: 2/5

Los Capellanos, 2004
Kommentar: Mineralrikt vin med inslag av mossa och svamp. Känns som att slicka på en ekplanka då eken inte riktigt är integrerad i vinet och med en medellång eftersmak där vinet tog sig lite. Betyg: 3/5

Don Maguel "Comienge", 2004
Kommentar: Ett fylligt, stramt vin med mkt krydda och väldigt trevlig lång eftersmak. Vinet känns mer balanserat än de tidigare testade och står ännu som vinnare på mitt bord. Betyg 3,5/5

Aalto, 2005
Kommentar: Var för tidigt att ta ut en favorit för att här kommer den verkliga vinner ibland de provade. Jag fick ingen smak av den blöta strumpan som jag sökte med ljus och lykta efter. Vinet har smaker av saltlakrits, dill och mjuka härliga taniner. Detta är ett vin jag själv skulle vilja köpa när jag hittar det. Betyg 4/5  

Felix, 2005
Kommentar: Provningens dyraste vin och också det vin som kändes för ungt för att drickas, var väldigt mycket taniner vilket drog rejält i kinderna och kändes direkt att ajaj detta skall ligga iaf 3-4 år till så de blir mer balanserat. Blev därför provningens lägsta betyg på smak men högsta på kvalité. Betyg: 5/5 om ett par år.

Efter att ha smakat igenom vinerna blev det diskussion om det typiska med viner från Ribera del Duero och för min del så var det den mineraliska kalk smaken som var mest påtaglig och det är framförallt det jag kommer att bara med mig och några komplexa smaker jag inte satt namn på ännu. Jag är glad att det inte var så mkt blöt strumpa över dessa viner för jag uppskattar inte den smaken alls.


I fredags firade vi Malin som fyllde hela 21 år med tipsrunda o tävlingar mellan oss andra som ingick i rundan där Malin fick svara på frågor som "Vem är uthålligast?" då tävlingen gick ut på att sitta 90 grader mot en vägg och jag slog Mange trotts att jag hade oddsen emot mig. På frågan "Vem är mest hålvan?" skulle vi sätta lime i en kartong 3-4m längre bort vilket jag oxo vann med 3 av 3 i hål, kände mig rätt nöjd där.  När det var dags för "Vem kan få den hårdast?" så skulle vi vispa äggvita till en fast smet som man skulle kunna hålla över huvudet utan att de rann ner i skallen och Jessica och Mange var väldigt jämna men Jessiva drog de längsta strået och jag hade inte en chans o chicka ur utan att duscha mig själv i ägg. Spriten flödade och bjöd efter mkt väntan från mitt barskåp, de blev Sex on the beach på persikovodka vilket blev fantastiskt gott. Några mindre lyckade strawbery daiquiri blev de med men de gav minneslckor som tur var haha.
Blev en hel del lekar sen i form av doobidoo göteborgsspecial och uppstod diskussion om att jag favoriserat Malin men de var ju hon som fyllde år men eftersom vi är sådana tävlingsmänniskor så vill vi alltid vinna och därför så spelar det ingen roll om nån fyller år eller ej för man vill ju själv vara bäst hehe. Sedan sluta de runt halv 3-3 sådär och dagen efter gick åt att diska sjuttielva glas. Men det var de värt helt klart.

Nu har mina äpplen börjat bli klara med och vi fick göra om första bilduppgiften vilket gick ut på att vi skulle måla om samma "rum" som vi gjorde första dagen på kursen och jag var ju inte i hyttan vid tillfället så jag satte mig helt enkelt och blunda så jag fick mitt eget rum, riktigt djupt tyckte jag och novellen till blev rena kärleksförklaringen för olycklig kärlek men väldigt djup så hoppas nu inte de tar ut den och jag skall stå framför alla och läsa opp den...

Nästa helg skall vi fira Jessica och kanske trycka in finmiddan med La Moulinevinet o avsmakningsmeny men vi får se hur de blir men hoppas påt iaf för vore nice och kunna utvärdera den med Sveriges bästa Sommelier.

Bye so long.

Långpromenad

Idag hade Malin och jag bestämt oss för att gå hem från hyttan vilket oxo blev fallet. Vi började att gå på vägen men sen så tyckte vi att det var ju tråkigt så vi gav oss in i skogen istället och såg vart vi hamnade och vi hade vårt äventyr för vägen blev något längre än vi hade tänkt och istället för en mil så blev de två mils promenad men det var väldigt roligt och man fick ju se andra delar av begslagen man aldrig sett förut.

Efter denna promenad som tog oss tre timmar så har de inte blivit så mkt gjort för jag somnade ganska snart när jag kom hem efter att ha ätit enklare mat. Så nu sitter man här och kollar gamla nostaligska youtubeklipp från sommarn 2008 och börjar få in somamrkänslorna riktigt.

Hittade härom dagen en skiva från när man gick i 9an ned ganla bilder och annat roligt, även en hel del roliga dokument man kunde läsa igenom om olika tankegångar och tjejer man skrev om på den tiden, men inget som jag komemr dela med mig av haha.

På vinsidan står de för tillfället ganska stilla, då jag spar pengar och där med inte lägger några stora ören där men skall de närmsta dagarna fixa iordning min vinlista som jag tyvärr glömt av då irritationen på kursen tagit för mkt tid men nu så jäklar skall jag få till den där listan och presentera några av vinerna här på bloggen för er som vill läsa om dem.

Trevligt att se att de finns de som läser min blogg trotts att jag inte varit så frekvent i mitt uppdaterande men jag skall skriva en hel del de närmsta veckorna både för er och för min skull...

Konstigt

Blev ett litet uppehåll i skrivandet nu. Men har inte hänt så mkt mer än att man gjort sig hemmastadd här i Hällefors igen och städat upp ordenktligt så nu är de beboligt igen. Vi har även startat med kursen Edtetisk gestaltning och kursen får mig verkligen att känna att jag inte är någon större talang när det gäller måleri och känns bara fjantigt att måla ett äpple om dagen i 20 dagar. Ser inte vad de ger mig men har väl inte det konstnärliga tankesättet antar jag, får väl ta hjälp av Frida som kan de där.

Malin och jag har bestämt oss för att bli nyttiga så vi springer tre gånger i veckan och äter mer nyttigt än vanligt och det känns bra att röra på sig någorlunda även att man känner att tån tar lite stryk men de får man väl räkna med. Pollensäsongen är ju i fullgång nu med och det finns verkligen miljoner björkar här uppe, känns som de planterats av nån anledning som jag inte kan komma på. Men jag står emot och endå går ut o springer som man får sota för sen när man sitter o nyser o frustar men de e bara att vänja sig för e ju "bara" maj de är som värst.

Jag har inte upptäckt några nya viner på sistone och jag väntar på att vi ska käka avsmakning och dricka min La Mouline som ligger i skåpet och väntar på mig. Förövrigt passar Chablis väldigt bra ihop med kanelbullar, framförallt hembakta och Chablin bör vara lite av de smörigare slaget för att de ska funka.

På fredag skall vi fira Malin som fyller hela 21 år så vi får se vad vi hittar på då. Någe spännande blir de.