E nummer o annat

Nu är det kanonväder ute och det känns extra bra när man börjar få ordning på tån igen. Har den fortfarande i lindor men jag kan snart ha skor på mig så man kan ut o röra sig som vanligt folk. Under denna vecka som gått sen sist jag skrev så operera jag tån i onsdags och sen dess har de varit många sömnlösa nätter pga värken i nagelbanden som de varit nere o skurit i. Men nu har jag inte större problem förutom när det gäller att ha skor på sig.

De där med E nummer är det så himla mkt snack om nu för tiden, om att allt skall vara äkta varor och det ska det väl vara. Men det finns en del E-nummer som inte syntetiskt utan helt vanligt socker. Som E150 som står på NewCastle ölen är inget annat än sockerkulör för att få den brunröda färgen. Tycker det vore bättre o skriva sockerkulör istället för E150 för de kan skrämma bort alla som blivit uppskrämmda av E-nummer skräckpropagandan.

Sitter just och jobbar på min vinlista och jag sitter inne på ett par olika sidor med vinauktioner för att hitta viner från äldre årgångar i min priskategori och viner som jag själv skulle vilja investera i. Såg exempel vis Cristal från 2002 för 200$ vilket får kallas för fynd i detta avseende. Man tror att man skall hinna med så mkt när man inte har något annat att göra om dagarna men man saknar samtidigt den motivationen man får genom att jobba men gäller att hitta den. Denna vecka blir mkt plugg så man har allting klart när man kommer upp till Hällefors igen.

Sitter även och letar efter lite matinspiration och imorn kommer det att bli hemamgjord pizza med soltorkade tomater, parmaskinka, mozzarella och ruccolasallad. Är s himla gott men kanske byter mozzarellan mot parmesan som man aldrig kan få för mkt av.

Jobbar påt

Nu har man varit hemma ett par dagar och känns bara segt, man har haft fullt opp om dagarna inne i växjö och nu händer ingenting... Bara går o väntar på att jag ska få tid för operationen som jag hoppas blir denna vecka för ananrs kommer jag få dras med tån i lindor långt in i maj vilket jag helst skulle vilja undvika för då vill man ju vara ute och roa sig på annat håll o inte behöva tänka på en tåjävel, men man kan int göra mkt åt de heller så de får väl bli som de blir.

Jag har tid nu att läsa om vin och det är väl ungefär det jag gör om dagarna, jag läser Decanter och Livets Goda om vartannat och slår upp lite grejer i min vinbok. Det är ganska svårt att hitta motivation när de inte ställs några krav på en.

Jag har roat mig annars med att leta upp dyraste vinerna som sålts och har hittat ett vin med hjälp av Forbes magazine, en Château Lafite för 160 000$ flaskan var från slutet på 1700-talet, sjukt mkt pengar, men de är ju mer antikvärde än drickvärde i en sådan flaska.

Michael Jamais skrev en väldigt intressant artikel i den aktuella Livets Goda om alkoholen bra och dåliga sidor och hans syn på saken och jag håller med honom i stort när det gäller att Systembolagets dubbelmoral när det gäller vin, man satsar på viner på bag in box och under 70kr dvs mer alkohol än kvalité, inte konstigt att folk super i vardagarna när de har en bag in box stående hemma, menar de är ju bara att gå o ta. Ta annat exempel som Castello de Credos lr "Husets vin" för den delen, varför köper man sådant? Är det för att det är gott, tveksamt... Är de för att de är kvalité? Absolut inte. Är det för att bli full? Ja, jag menar det är inte kosntigt att folk blir alkoholberoende när bolagen satsar på billiga alkoholfrämjande produkter. Mer kvalitétsvin åt folket tack, snåla inte till helgen nä ni köper mat för ett antal 100 och sen går o köper ett vin för 50-60kr eller än värre, en bag in box. Köp istället ett vin som är av kvalité för det kommer höja hela matupplevelsen och våga lägg runt 100kr på en flaska vin för det är inte speciellt dyrt för man behöver inte som oss nerdar gå och köpa en flaska vin för 1400kr det kan va slöseri men man får vad man betalar för som i många andra sammanhang. Här nedan har jag listat bra vin som ligger mellan 80-120kr vilket jag tycker man bör lägga på en flaska vin sen kan man alltid lyxa till det och köpa ett dyrare vin men då är de bättre att fråga personalen så man inte köper något vin som är helt opassande till maten.

Alla viner finns och är baserade på utbudet i Västervik. Alla har jag själv provat vilket jag tycker är en självklarhet när man ska rekomenderar viner.

Röda:
Brolio (Chianti, Italien) Passar till större rätter av vilt, nöt eller lamm 99kr.
Masi Campofiorin (Veneto, Italien) En av mina favoriter som passar till härliga rätter på fläskfilé. 105kr.
Monti Garbi (Veneto, Italien) Prisvärt så in i knäcken, passar till nöt eller lamm som inte behöver va allt för stort men varför inte en Biff Bearnaise? 99kr.
Tatachilla Shiraz (McLaren vale, Australien) En kraftfull shiraz som passar till kryddiga rätter på nötkött. 119kr.
Zenato Valpolicella Classico (Veneto, Italien) Passar till de mesta, om du inte vet vad du skall laga så kan du alltid ha denna hemma. 119kr.
Brown Brothers Shiraz (Victoria, Australien) Standard rekomendation i Grythyttan till nöt o vilt. 105kr.
Côtes-du-Rhône (Côtes-du-Rhône, Frankrike) Från E. Guigal, ett bra matvin som passar till de mesta i köttväg, undvik dock fisk o fågel. 99kr.

Vita:
Dr. L Riesling (Mosel, Tyskland) Funkar till allt från sällskapsvin till thaimat. Otroligt gott! 79kr.
Leth Grüner Veltliner (Wagram, Österrike) Druvtypiskt lagomvin som passar till skaldjur. 72kr.
Chablis Saint Martin (Bourgogne, Frankrike) Härlig Chardonnay, väldigt prisvärd till helgen med fisk o skaldjur. 145kr.

Kommentar: Eftersom bolagen skenerellt har mkt rödvin i sortimentet blir listan därefter. Ska jag endå komma med ett trevligt rödvin som ni kan dricka med vännerna med mindre tilltugg till så är det Villa Maipo Cabernet Sauvignon för 59kr. Är ett gott billigt vin, men undvik Bag in Box för det blir inte alls samma smak!

En annan grej om Bag in Box så innehåller dessa mkt mer svavel än vanligt vin på flaska för att det skall hålla sig vilket ger en annan ton på vinet och förstör aromerna som döljs och svavel är aldrig bra att få i sig. Större risk för illamående osv, ja ni vet hur de kan sluta. Om ni tvunget skall ha bag in box så se till att dekantera det innan ni dricker för då försvinner en del av svavlet.

Dekantera = Hälla över på karaff.

Har ni några frågor om vin eller någe dryckesrelaterat så ställ dem gärna så svarar jag om jag kan eller kollar upp :)

Sjukskriven

Detta var ju inte planerat. Har dragit runt på mitt nageltrång i drygt en månad utan att plågats nämnvärt men så i måndags märkte jag att tån hade börjat svullna och under tisdagen så svullnade även nagelbandet upp vilket gjorde svårt att gå... Men skam den som ger sig så körde hela onsdagen också och hade en helt klart dålig dag där inte mkt gick rätt och på det så efter service så snubblar jag till och trycker till och känner hur de smärtar till ordenktligt i tån... Sedan på torsdagen kunde jag inte gå på foten så blev o åka till vårdcentralen o göra en behandling och dagen efter fick jag sjukintyg på det och de rekomendera mig att operera den och ta de lugnt... Kändes som ett bakslag när man behövde ringa in och säga att man inte kunde fortsätta praktiken pågrund av en tåjävel, stapplade in under eftermiddan o prata med dem o förklara läget vilket kändes så jäkla dumt men vad ska man göra... Får ta igen de i början på sommarn så ser fram emot att komma tillbaka!!!

Nu blir det att åka hem till Vvik på söndag o få tån opererad i veckan sen o dras me paketet runt tån i några veckor...

Men de positiva är att jag fått mitt fina vin E Guigal Côte-Rotie La Mouline 2002, hade tänkt att prova av vinet med en middag med kollegorna på PM men nu får de bli med vännerna i Grythyttan istället. Varför det blev just detta vin beror på att jag börjat läsa om Robert Parkers 100p lista, alla som kan någe om vin bör ha kunskap om denna lista. Men iaf så har E. Guigal eller som nuvarande ägaren heter Marcel Guigal kammat hem hela åtta 100p med just detta vin. Han är förövrigt den som kammat hem flest 100p under 90-talet, mer än hela Bordeaux tillsammans faktiskt, ingen dålig merit de...
Men det var inte med årgången 2002 utan 2003 senast, 2002 fick "bara" 94p och ska sägas att det var en dålig årgång med väldigt litet skördeuttag men det är ett stort vin i vilket fall och kostar en bit över 1000lappen, nerderi, javisst!



Nu har man om något tid att studera vin och plugga massor på uppgifterna Fredrik gett mig, som vinlistan jag håller på med kommer jag att sätta ihop och argumentera för vinerna vilken maträtt man kan ha till och prissättning och årgånsbesked. Kommer publicera listan på något sätt och känns skönt att man håller kontakten me gänget på PM.

Italien Vs Frankrike

Efter en fantastiskt trevlig personalfest igår som började hemma hos Johan där det blev laxmousse och råbiff och goda viner som Chateau Figeac och champagne i form av Bollinger 1999. Sedan bar det av till Palladium och vidare mot MatOdryck där det fortsatte med härlig och god middag som kockpraktikanterna lagat. Vart vin och öl och fantastisk god efterrätt och Calvados, otroligt gott. Men det var underbart på alla sett och vis och när jag kom hem alldeles för tidigt med sista bussen vid 10 i 10 så slog mig tanken, varför gillar jag Italien? Vad har jag för grunder och vilka kunskaper har jag om andra viner?

Jag har under flertal gånger fått försvara mitt amaroneintresse för fredrik som tycker endast att dessa viner är konstlade och har ingen själ. Jag har nog inte förns nu insett att han haft rätt hela tiden, man måste ut ur hålan och se världen i stort, italien och då framförallt veneto som legat mig varmt om hjärtat är inga stora viner, det är dåliga viner i en stor kropp. Frankrike är bäst utav en anledning och den lär man sig att förstå efter mkt provningar, likaså att tyskarnas riesling är bra med slår inte österrikarna i kraft och finess.

Jag har idag beställt ett vin som är det dyraste vin jag någonsin köpt (E Guigal är producent och den som fått flest 100 poängare av Robert Parker under 90-talet, fler än hela Bordeaux), skall inte tala om vad det kosta förens jag har smakat och druckit det med mina fantastiskt trevliga arbetskamrater till god mat. Jag kommer sakna detta stället och i sommar kommer man lätt och hälsa på och senare under åren försöka få jobba där när man skaffat sig mer serveringsrutin.

Men dagens insikt, Italien är konstlade viner utan själ, Frankrike är hantverk och tradition och det krävs mognad för att förstå det fantastiska med Bordeaux's viner.

lång dag men lärosam

Man började 8a imorse så det blev att ta kvart över 7 bussen in till Växjö för klockan 8a var det ölutbildning med Johan Spendrup själv. Det var oerhört lärorikt och det jag tar med mig från hans föreläsning är hur man mäter ölets beskhet och färg men även vilka olika malterextrakt det finns att tillgå. han är otroligt bra på att lära ut och vi fick lära oss att hälla pilsner och stout. Snacke med han igår och skall hålla kontakten så han eventuellt kan komma opp till oss i hyttan o färeläsa men jag skall snacka med dem där oppe o se vad de tycker för han var riktigt bra mot vår ölfäreläsning i skolan som var allt annat än tillräcklig.

Så idag blev det att jobba från 8-23.00 så man e ganska sliten och det var rätt mkt att göra stundtals som gör de extra jobbigt för man har inget jämnt tempo utan det är intervaller som gästerna kommi så man vet aldrig närm an får vilka och ibland så blir man uttråkad. Men jag trivs och har inte så mkt annat o göra om dagarna så jag kan lika gärna jobba även om man kände att kroppen började ta emot där runt 9-10 på kvällen och med en tappad  smörkniv som följd i matsalen men det var bara plocka opp o fortsätta. Fick springa en del i bistron med men det gör jag så gärna, men vissa tallrikar är ju så man bränner sig men det är bara o härda sig.

Fick uppgift idag av Fredrik för han vill att jag skall brädda mitt vintänkande så jag skall under praktikperioden sätta ihop en vinlista med 10 röda, 10 vita, 10 mousserande och 10 söta viner som skall kosta runt 200-1000 i inköp och jag fick han ågra DRC-viner med, dvs från Romanee-Conti och de bruakr ligga på i utpris exempelvis för 2005an 38000. så några ess får jag ha men jag skall motivera varför jag vill ha de vinerna och vilken mat jag skall ha till dem. För att jag inte skall bara ha italienskt så har jag ett minimum på max 5 viner från Italien vilken jag är nöjd med.

Var även på övning när Fredrik tränade inför NM i maj, fantastiskt att se ett riktigt proffs köra oh bedömma vin och presentera menyer så imorn skall jag fråga ut han om vinförsäljningsknep för skall öva i bistron och se nu när jag har vinlistan i huvudet (den lilla iaf). Och jag ser fram emot den 20 april då vi skall ha ett DRC vin med på Pinot Noir-provningen och de blir nog troligen en rsv men jag är stolt att få vara med att prova ett sådant vin och har fått lovat att behålla flaskan efteråt.

Imorn är det långfredag och alla vet vi vad som hände då, jo den killen som alla kristna dyrkar gick o dog på ett kors vilket borde göra att kors är negativt för kristna men istället så bär de flesta de runt halsen, världen är konstig...

Men nu skall jag se om jag kan käka någe o ta ett stort glas Seghesio Zinfandel!

PS; är ni i Växjö så prova PM's Ceasarsallad, så jäkla god och massa parmesan på, har ätit den 4 gånger nu på 2 veckor även att jag kan få annan mat gratis men den är så jäkla god!

Tokajer

Tokajer
Sött vin från Ungern.
De druvor som angripits av ädelröta skördas först och utgör den s.k. aszún. Aszún krossas lätt till en söt massa. Under tiden skördas de vanliga druvorna. Aszúmassan tillsätts sedan till den vanliga musten och söthetsgraden kan varieras beroende på hur mycket aszúmassa man tillsätter. Söthetsgraden i tokaji aszú anges traditionellt med puttonyos. En puttony är en korg som innehåller 20 till 25 kg druvor. Ju fler sådana korgar med den söta aszún man tillsatte till ett fat, desto sötare blev vinet. Numera anger antalet puttonyos hur mycket restsocker det finns i det färdiga vinet.

Indelning:
nligt den ungerska vinlagstiftningen görs följande indelning:
3 puttonyos (6–9 % restsocker)
4 puttonyos (9–12 % restsocker)
5 puttonyos (12–15 % restsocker)
6 puttonyos (15–18 % restsocker)

Därtill finns ytterligare två klasser:
Tokaji Aszú Eszencia ( > 18 % restsocker)
Tokaji Eszencia (40–70 % restsocker)

Den sistnämnda är så söt att det tar flera år för den att jäsa och det färdiga vinet har ibland bara 2–5 % alkohol. Detta är normalt en för låg alkoholhalt för att få kalla något för vin, men just Tokaji Eszencia har fått en speciell dispens i EU:s gemensamma regler för vinmarknaden.

Som jämförelse kan nämnas att sauternesviner motsvarar ungefär 4 puttonyos och de tyska och österrikiska Beerenauslese oftast 4–5 puttonyos och Trockenbeerenauslese oftast 6 puttonyos eller Aszú Eszencia.

Portvin och Eiswein

Portvin
Portvin kommer från staden Porto i Portugal. Vinet har en söt smak som ofta tenderar åt russin och har en röd djup färg.
För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt.
Portvin skall odlas på skifferjordar, framförallt för att uppnå den fina fruktsötman som är karaktäristisk för bra portviner. Skifferjordar är flitigt förekommande i Portugal, framförallt i Duorodalen där druvorna till allt portvin odlas. Sedan 1756 får inte portvin odlas på annat än skifferjordar.

Typer av portvin:
Vintage Port är den förnämsta sorten port. Den görs endast de år då vinet bedöms nå exceptionell kvalitet, och innehåller endast druvor från en årgång. Vintage port lagras ett fåtal år på stora träfat varefter det buteljeras och utvecklas sedan på flaska i mellan tio och fyrtio år, eller i vissa fall ännu längre. Vintage dricks med fördel till lagrade ostar.

Late Bottled Vintage, eller LBV är en port som lagras på ekfat under ett antal år för att utvecklas tillräckligt för att bli drickfärdigt.

Tawny har lagrats på små ekfat och har genom detta fått en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet måste lagras minst sju år för att få säljas som Tawny. Tawny säljs också med angiven ålder – tio, tjugo, trettio eller fyrtio år – vilket innebär att vinet är en blandning av viner med en genomsnittlig ålder av angivet antal år.

Colheita är ett portvin av Tawnykaraktär men som kommer från en angiven årgång. Colheita mognar på ekfat och är efter buteljering färdig att konsumeras. Colheita lagras ibland mycket länge.

Ruby är en enklare form av port som lagrats på ekfat ett par år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.

Druvsorterna man använder är:
Tinta Barroca,
Tinta Cão,
Tinta Roriz (som är ett annat namn på Tempranillo),
Touriga Francesa och
Touriga Nacional.

Eiswein
Isvin är ett vin som tillverkats av vindruvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket normalt innebär vid -8°C eller kallare. När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur druvorna. Således är druvorna inte helt genomfrysta, och ju lägre skördetemperatur desto sötare och mer koncentrerad druvmust, och desto mindre mängd must som kan pressas ur druvorna. Isviner är söta dessertviner som oftast utmärker sig genom mer eller mindre utpräglade honungsaromer och en hög syrahalt, vilket ger dem en fräsch smakprofil trots den höga sockerhalten (200-250 g/l är inte ovanligt). Isviner brukar också ha en tydligare druvkaraktär än ädelsöta viner. Eftersom isvinskörden är mycket arbetskrävande, de skördade mängderna små och risken för att inte få någon skörd alls är stor, är isviner i allmänhet dyra.

I Tyskland och Österrike används beteckningen Eiswein för isviner, och utgör ett s.k. Prädikat i respektive lands vinlagstiftning. I båda länderna gäller att druvmusten måste nå upp till samma mustvikt (sockerhalt) som gäller för ädelsöta viner med beteckningen Beerenauslese, vilket innebär 25 °KMW/127 °Oe i Österrike och i Tyskland är beroende av druvsort och region; för Riesling gäller 110-125 °Oe. Gränsen tillämpas således efter att druvorna har fryst. Ett Riesling Eiswein som nätt och jämnt når upp till den gräns som gäller i bl.a. Mosel-Saar-Ruwer, 110 °Oe, kan ha en sockerhalt på c:a 100 g/l och upplevs då snarare som halvsött än sött. Till skillnad från ädelsöta viner finns ingen separat beteckning för isviner som når upp till en koncentration och sötma som motsvarar Trockenbeerenauslese, vilket är den koncentration som man brukar hitta hos riktigt namnkunniga tillverkare. Dock brukar skillnaden mellan de enklaste och de bästa vinerna märkas tydligt i prissättningen. Fram till mitten av 1900-talet var Eiswein mycket ovanligt i Tyskland, eftersom druvorna sällan blev kvar på vinrankorna länge nog för att hinna frysa. Om druvorna lämnades kvar blev de ofta uppätna av fåglar. Numera är det vanligt att man efter den vanliga skörden packar in vinrankorna med återstående druvklasar i plastfolie för att möjliggöra produktion av Eiswein.
Ett tyskt isvin som måste betraktas som historiskt är årgång 2001 av Oberhäuser Brücke Riesling Eiswein producerat av Weingut Hermann Dönnhoff i Nahe, eftersom det var det första tyska vin någonsin som nådde upp till den "magiska" gränsen 100 poäng i den inflytelserika Robert Parker's Wine Advocate. I Kanada används beteckningen Icewine (skrivet som ett ord) om isviner. Eftersom de flesta betydande tillverkare är medlemmar av Vintners Quality Alliance (VQA) är det i praktiken den organisationens regler som styr Icewine-produktionen. Bl.a. föreskrivs en temperaturgräns om -8 °C (en grad kallare än Tysklad och Österrike), vilket innebär att den lägsta sockerhalten som förekommer ligger högre än i Tyskland. Kanada har sedan starten på 1970-talet kommit att bli världens största tillverkare av isviner, tack vare sina pålitligt kalla vintrar. I Kanada är det mycket vanligare än i Tyskland att isvinproduktionen är en betydande inkomstkälla för producenterna, och att stora delar av vingårdar (åtminstone sådana där Vidal odlas) sätts av för Icewine-produktion.

Generellt bibehåller isviner betydligt mer av druvsortens karaktär än vad ädelsöta viner gör, men presenterar dem i en påtagligt koncentrerad form. Det brukar allmänt anses att Riesling ger de bästa och mest karaktäristiska isvinerna. Isvinkaraktären, med honungsaromer och hög syra, förstärker ytterligare de drag som redan finns hos druvsorten, och gör vinerna distinkt annorlunda än ädelsöta viner (särskilt ädelsöta viner med hög alkoholhalt och fatkaraktär, som Sauternesviner). Tysk Riesling Eiswein brukar ha högre syra än kanadesisk Riesling Icewine. Genom kombinationen av hög sockerhalt och hög syra är isviner på Riesling lagringsdugliga, och utvecklar i likhet med andra rieslingviner petroleumaromer efter en längre tids lagring. Dock är det inte lika vanligt att lagra Riesling Eiswein riktigt lika länge som ädelsöta rieslingviner, troligen beroende på att mognadstoner gör att isvinerna i viss utsträckning förlorar sin särart relativt ädelsöta viner.

I Kanada görs den största mängden isvin på Vidal, och de utmärker sig genom utpräglade aprikosaromer i kombination med honung, en viss kryddighet i smaken och lägre syra än Riesling. Vidal Icewine brukar vara något billigare än Riesling Icewine. Vidal Icewine brukar inte anses vinna något på lagring, men klarar sig i alla fall i några år utan att försämras.

Gewürztraminer kan ge mycket spännande isviner, med koncentrerade aromer av rosor och litchifrukt i kombination med honung, men är klart mer ovanliga än Riesling och Vidal. Mer neutrala gröna druvor som Welschriesling (vanlig i Österrike) eller Sylvaner ger mindre särpräglade isviner, man kan ändå ha en bra honungskaraktär och en syra som balanserar sötman. Det förekommer även att isvin görs på blå druvor. I Tyskland förekommer ibland Spätburgunder Eiswein, normalt i form av rosévin (Weissherbst). I Kanada görs även röd Icewine med blek- eller klarröd färg, bl.a. på Cabernet Franc.

Sauternes o Madeira

Några av de vin som jag håller på att läser som för tillfället. Fantastiska söta viner av alla olika slag, tänkte göra en kort sammanfattning om varje vintyp i detta inlägg som skall vara mig till hjälp när jag läser på och för er andra som är intresserade av dessa säregna viner.

Sauternes
Sauternes är en appelation i södra Bordeaux som ligger strax söder om staden Bordeaux. Regionen är kända för sina fantastiska söta viner som kommer av druvorna Semillon och Sauvignon Blanc men framförallt Semillon. Man låter vindruvorna mogna och låter dem sedan angripas av ädelröta som tränger sig in och punkterar druvan så den skrumpnar och ser oaptitlig ut. Sedan plockar man dessa skrumpna druvor och pressar dem för att sedan göra ett vin på dem. Sockerhalten är så pass hög i druvorna att jäsningen avstannar innan sockret är förbrukat för det är sockret som blir alkohol. Druvorna plockas inte in alla på en gång då ädelröta inte sprider sig till hela klasen på en gång utan väljer ut druvor lite pö om pö så därför plockar man druvorna i omgångar, såkallade triés och man låter alltid några druvor med ädelröta sitta kvar för att de ska kunn smitta de andra druvorna. Kändaste Sauternesvinet är Chateau d'Yqem som är det enda vinet i Frankrike som fått betäckningen Premier Cru Supèriore.

Madeira
Madeiravin tillverkas på ön Madeira som ligger söder om Portugal. Vinet smakar karameliserat socker och passar utsökt till söta desserter men även ostar som Roquefort och andra blåmögelostar. Madeiravin görs på olika druvor beroende på den karaktär man vill ha på vinet. Man använder endast gröna druvor och de är som följer:
Sercial - Ger lätta, torra och friska viner
Verdelho - Ger torrt till halvtorrt medelfylligt vin.
Malvasia (Malsey) - Ger sött och fylligt vin.

Tillverkningen går till så att man gör en druvmust på druvorna för att sedan avbryta jäsningen genom att tillsätta 90% druvsprit till vinet får en alkoholstyrka på cirka 20%. Sedan tappar man vinet i fat som man låter ligga ute i solen för att värmas upp och där med snabbas mognaden av vinet på. Vinet får lagras på fat allt från 10-200 år och tappas sedan på flaska och kan lagras fler år därtill. Madeiravinet uppfanns genom att man under sjöresorna tillsatte druvsprit för att vinet skulle hålla sig under båtfärderna och i dessa förvaringsutrymmen på båtarna blev det väldigt varmt vilket medgav att vinet mognade oerhört fort och fick sin speciella smak och karaktär.

Madeiravin indelas i förljande klasificeringar efter ålder:
Reserve som måste vara lagrat i mer än fem år.
Special Reserve som skall vara lagrat i mer än tio år.
Extra Reserve Lagrat som måste vara lagrat i mer än 15 år.
Vintage (med årgångsbeteckning) skall lagras minst 20 år på fat och två år på flaska.

En vecka på PM

Nu var första veckan avklarad med den mest ansträngande dagen utav dem alla. Lördagen, det blev mkt att göra i matsalen som var fullbokad men jag har upptäckt hur mkt jag gillar det när jag väl kommer in i verksamheten och lär mig dess grunder.

Har en riktigt schysst handledare i form av fredrik som förövrigt är svensk mästare i sommeliere som ger mig blindprovningar på vita och röda viner där jag skall sätta druvor och ursprung. Tyvärr har det gått väldigt upp och ner med prestationerna och bästa dagen var första dagen men sen har de varierat väldigt beroende på hur mkt energi man haft att analysera vinet men jag skall bättra mig för nu på onsdag skall fredrik fixa ett prov till mig om söta viner, allt från bra årgångar till antalet gram restsocker olika glassificeringar innebär. Har investerat i litteratur och skall även låna lite så jag kan bygga på mina kunskaper för detta är världens chans nu.

Har smakat fantastiska Pinot noir som jag satt alla gångar, sen ett par underbara Chablis som jag tyvärr haft svårt för men det som grämer mig mest var rieslingen jag satte som nått annat idag...

Men annars flyter allt på och jag skall kolla opp vad det söta vinet från Österrike hette för det var fantastiskt, Österrike är ett fantastiskt vinland som tyvärr grythyttans lektorer har glömt bort....

Nattbussarna är ett kapitel för sig. Jag har träffat på allt från alkoholister till knarkare. I veckan så hade jag varit på bolaget och köpt vitt vin som jag skulle hem och träna på och passande nog så på nattbussen vid 20 över 11 så är jag själv på bussen och in kommer en alkis och mina påsar klirrar ju såklart så han sätter sig mitt emot mig o börjar undra vad jag har i påsen men han gav med sig och började prata om familj och livet. det var ganska tragiskt hur missbruket tagit överhanden och han varnade ju för allt som man skall undvika som han tyvärr provat. Men han var mer trevlig och uppmuntrande än knarkaren på anfetamin var igår som skulle kaxa och ha sig med de flesta på bussen och hade en rejäl snedtändning och man får hoppas på att han inte återkommer. Idag var turen hem lugn vid kvart över två med fulla damer som satt o sjöng barnvisor, var väldigt trevligt.

Nu är de slut på denna vecka och imorgon så skall vi grilla och dricka Allegrinhis Valpolicella Superiore, ser jag fram emot!

Gonatt nu är klockan fyra nu skall jag sova.

Första dagen.

Då var första praktiken dagen slut och man har gått ifrån att känna sig helt vilsen till att få någorlunda koll på grejerna iaf och med en fantastiskt bra läromästare i form av Fredrik som är SM mästare i somelieri, bara en sån sak. Har provat ett flertal viner idag för att komma in i vinlistan. Har varit något kaotiskt i början men så är det alltid för allt är precis nytt och man skall inte tro att man kan veta allt första dagen för det är ju helt omöjligt, är ju där för att lära mig något.

Men PM o Vänner är den finaste restaurangen jag varit på och de brinner hårt för de närproducerade, skog, äng och sjö är deras måtto och jag tror detta kommer bli himla lärorikt framöver.

Kan skryta med att jag fick blindprov under dagen där jag ksulle sätta druva och var vinet kom ifrån och jag satte ungefär hälften i närheten vilket jag ser som mer än godkänt. Jag har lärt mig att Syrah/shiraz inte alls behöver vara sådär fruktdriven och fullblod som de från Australien utan kan även ha en elegantare ton från Frankrike.

Imorgon skall jag praktisera i matsalen vilket är den finare delen av PM, idag var jag i bistron som är mer vanlig restaurang och Matsalen är riktigt nice, allt är på topp verkligen. Är något närvös för imorgon och till o med lördag gäller det att man skärper till sig för de kostar att ligga på topp och här är ingra restaurangserien glas utan topp Orrefors.

Men nu är det dags att sova och detta blev en rapport hur det står till för tilfället och återkommer när jag har tid och ork för imorn o framöver blir det mer slit.

Gonatt från ett vårbetonat Växjö.