Lite vardag

Kom precis hem från äldreboendet korallen där jag jobbat ett par somrar, det är alltid lika intressant att lyssna och diskutera med de äldre om vad de gjort i sina liv och hur de löste olika saker och ting med tiden. Diskussionerna glider självklart in på de här med vin och sprit och åsikterna är väldigt delade, det är få som riktigt gillar denna dryck vilket kan bero på att man inte druckit så bra viner tidigare men som vi kom fram till att det man lärt sig att tycka om det gillar man och de andra ogillar man. De gillade inte vin och jag gillar inte ansjovis men de gör dem och det finns många fler exempel.

Mischa skrev ett kul inlägg senast om de här med att när man kommer hem till folk så får man ofta blindprova och man försöker gärna tänka mer logiskt än kunskapsbaserat genom o försöka se flaskan och funkar inte det så tänker man ut vad personen brukar köpa och fungerar inte de får man ta till kunskapen.

Det är flera som sagt att de inte förstår hur man kan känna skillnad på viner men det är likadant med Coca Cola för de flesta känner skillnad på Coca Cola och Pepsi vilka är båda gjorde på kolabönan och man har ofta någon favorit av dessa. Likadant är med viner för alla viner smakar olika beroende på vad det är för druvor och var druvorna har växt osv. När man gör liknelser tycker iaf jag att det blir mer förståligt det här med att man kan pricka olika viner. Men som med allt annat, man lyckas inte varje gång.

"Att prova vin är som att prova Cola, man har bara lite fler producenter att välja bland"

Vin till helgen med matförslag

Ett flertal har frågat mig om vad för viner jag vill rekommendera och motfrågan blir nästan alltid "vad blir det för mat?" så nu tänkte jag skriva ett par vin och matförslag som kan vara roliga att prova. Jag börjar med tre vita och tre röda samt ett sött vin. Jag ska försöka hålla uppe detta och skriva en rekommendation varje onsdag framöver. Vinerna kommer att ligga i en prisklass mellan 80-400kr och det kommer alltid finnas minst ett vin under 100lappen.

Kommentera gärna med vad för viner ni dricker till helgen och vad ni äter till för meningen är också att få igång en diskussion om mat och vin i kombination.

Här är veckans viner

Vita

Under 100kr
Stoneleigh Sauvignon Blanc 99kr
Från Nya Zeeland. Årets vin 2008 av tidningen Gourmet och vinet visar upp en härlig druvtypisk friskhet i form av hög syra med svartvinbärsblad, krusbär och nässlor. Vill du känna hur Sauvignon blanc smakar i dess renaste form är detta det mest ekonomiska valet. Passar utmärkt till friska sallader som en första rätt alternativt som mina vänner och jag provade att ha en Sauvignon blanc till tropisk frukt och getost.

100 - 200kr
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2008 115kr
Från Bougogne Frankrike. Här visar Louis Jadot upp sitt enklare vita Bourgognevin som har mycket att erbjuda i smak och kvalité. Vinet görs på Chardonnay fråb olika delar av vinområdet Bourgogne men genom Jadots kvalitétsarbete hpller detta vin en riktigt bra kvalité för sitt pris. Vinet bjuder på en härlig balans mellan frukt och fat med inslag av smör och nötter. En billig version av deras toppvin Corton-Charlemagne Grand Cru som ligger runt 1000lappen men är väl värd pengarna för den som vill prova något ruskigt bra. Serveras lämpligen med en stekt kotlettfisk med smörsås och risotto.

200-400kr
Gobelsburger Riesling Alte Reben 2006 228kr
Från Kamptal i Österrike. Här visar Riesling upp sin härliga utvecklingspotential och goda smak. Ett otroligt aromatiskt vin som har toner av den druvtypiska petroleumet samt gröna marmeladkulor och en trevlig pepprig ton och härlig friskhet som går emot grapefrukt. Till detta aromatiska vin skulle jag servera en trevlig ugnsstekt torsk på en fruktbädd av tropiska frukter och på fisken skulle jag lägga en klick hemmagjord melonmarmelad.


Röda

Under 100kr
Allegrini Valpolicella Superiore 2006 99kr
Från Valpolocella Italien.
Denna vinregion som främst är känd för sina amaroneviner som svenskarna älskar levererar även på lägre nivåer i form av just detta fantastiska vin på dominerande Corvinadruvan. Ett kryddigt och fruktigt vin fyllt med mörk frukt och svartpeppar med fatinslag. Ett vin som passar utmärkt till den röda kötträtten som till exempel en rikligt kryddad entrecote serverad med potatisgratäng och en kryddig rödvinssås, svårare än så behöver det inte vara.

100 - 200kr
Crozes-Hermitage Les Launes 2007 139kr
Från norra Rhonedalen Frankrike. Från producenten Delas kommer i mitt tyckte Systembolagets mest prisvärda vin. Här får vi urtypen av Syrah vilket är underbart i dagsläget när Syrah/Shirazdruvan torteras i varmare länder och blir syltig och dan. Här får vi ett härligt kryddigt och fruktigt vin med underbara lakritstoner. Vinet är underbart redan idag och kommer utvecklas med välbehag de närmsta 10 åren. Till detta vin skulle jag servera en trevlig lammstek med mycket rosmarin och hasselbackspotatis med en god svampsås.

200 - 400kr
Quinta do Alqueve Touriga Nacional 2005 214kr
Från Ribatejo Portugal. Här visar Portugal att de är på framfart med sina röda viner och druvan Touriga Nacional som även används i produktionen av portvin. Vinet är kryddigt och har en trevlig integrerad fatkaraktär som samspelar med den mörka frukten. Man finner även härliga toner av rostat kaffe och lakritstoner i detta vin som har potential att åldras med välbehag säkerligen 10 år till. Till denna godhet skulle jag servera Guinnessmarinerad oxfilé med rotfruktskompott samt en kryddig bearnaisesås. Här ska de va kraftigt och stort och jag rekommenderar en syrlig efterrätt efter denna rätt som är tung likt vinet. 

Sött vin
Castelnau de Suduiraut 2005 ½flaska 165kr
Från Sauternes Frankrike. Andra vinet till Chateau Suduiraut som visar upp en oerhört bra, komplext och prisvärt vin. Vinet har en fatlagring på 18-24 månader vilket gör fatkryddan synlig i smaken. Annars finner man härliga aprikostoner, saffran, ananas och kokos. Jag skulle servera en god mastig hummersoppa med syrad fänkål samt riven vit tryffel ovanpå likt den rätten vi gjorde i mat och vin i kombination som var otroligt smakrikt och god tillsammans med vinet.


Smaklig måltid!

Helgen osv

Nu är det redan tisdag igen och jag sitter och läser Mischas blogg som är otroligt intressant och kul att läsa. Senare i dagarna kommer det att komma upp ett inlägg om Chateau Suduiraut och vad för mat som kan tänkas passa till denna ädla dryck, har ett första utkast klart men skall bearbetas innan det kommer upp här.

I helgen inklusive måndagen har de hänt följande:
- Klippt mig kort.
- Provat Chateau Suduiraut 2006 ihop med olika mattyper
- Provat Lokas nya mineralvatten
- Sett Sound of music för första gången.

De där med att kombinera sött vin med mat är rätt svårt, inte bara smakmässigt utan rent psykiskt så är söta viner lite av efterrättsviner även att man blir slagen på fingrarna när man kallar det just detta eller dessertvin. Håller mig till att kalla det söta viner för det är vad det är. Sött vin går alltid att kombinera med söta desserter dp det blir den klassiska sött mot sött effekten där de tar ner varandra. En annan kul kombination man kan göra är sött mot hett, som till exempel en het wok med exempelvis en Sauternes funkar utmärkt. Hettan rundas av med sötman och vinets andra delar kommer fram på ett oerhört behagligt sett.

Loka har ju nu i dagarna släppt sitt nya smaksatta mineralvatten som är smaksatt med krusbär och päron och innehåller självklart inget socker eller sötningsmedel. Jag tycker smaken är väldigt behaglig och lagom avvägd och jag får förnimmelser om piggelinglass vilket bara är till de positiva och nu när det är på rea så köper jag ett flertal liter för att ha hemma.

1 år med bloggen och de firar vi med Chateau Suduiraut 2006

En mörk natt för ett år sen fick jag för mig att börja skriva en blogg om det här med vin. Jag tog hjälp av en vän i Västervik som fixade designen och sen var det bara att köra igång. Till en början varvades enkla viner med inlägg om hur livet leker i Hyttan men mer om livsfilosofi och beprövad kunskap än om vin. Nu under året har bloggen utvecklat sig och blivit mer professionell i egen mening för nu har jag byggt på mig en hel del kunskaper som jag inte hade för ett år sedan och jag har framförallt provat oerhört mkt fantastiskt vin där Bordeauxprovningen med Andreas Larsson får ses som en av höjdpunkterna.



För att på något sett fira denna "högtidsdag" så valde jag att inhandla en Sauternes som jag så sällan dricker och till min glädje hade de just två stycken flaskor Chateau Suduiraut 2006 på bolaget i Hällefors vilket gjorde att jag direkt sprang ner och köpte en flaska för ynka 580kr vilket får anses billigt om man ser till den kvalité man får för pengarna jämfört med om man går och köper ett rött vin i samma prisklass. Sauternviner är som många vet viner gjorda på druvor som är angripna av Botrytis även kallad ädelröta som drabbar druvorna och lever på kolhydraterna, dvs sockret men i och med att så mkt vätska dunstar så blir druvorna mer koncentrerade och får därmed procentuellt mer socker i sig. Detta tyckte jag lät konstigt första gången att ädelrötan lever på socker men gör druvorna sötare men tänker man efter lite så blir allt rätt logiskt.

När det var dags att korka vinet fick jag först lite ångest för detta vin borde egentligen lagras minst 5-10 år för att visa sin yttersta potential men hade ju bestämt mig för att prova de vid detta tillfälle så kör i vind tänkte jag och korkade upp vinet. Jag möttes direkt av den fantastiska härliga sötsyrliga doften som steg ur flaskan och när jag hällde upp vinet i glaset frigjordes ännu mer fantastiska aromer av saffran och rostade fat i en komplex form. Färgen är underbar, som nyputsat guld och man ser redan här att man har med kvalité att göra. Nu var det dags att prova av denna kunglighet och såhär löd anteckningarna:

Vinets kulör visar på en ung ljus guldighet med vissa gröna somriga toner som visar på den fatlagring vinet gått igenom på 18-24 månader. I doften är vinet oerhört koncentrerat och man känner direkt de fantastiska smörblommorna, saffran, smörkols, citrus, persikor och de rostade faten. Man finner även anis och kokostoner samt kanderat socker. När jag väl dricker vinet så är det som att komma ut på en sommaräng där fåglarna kvittrar och man har precis ätit en fruktkaka som är kryddad med saffran. Det är väldigt mkt i smaken som persikor, gräddkola, saffran, rostade fat, kokos samt en frisk ton av citrus. Vinet visar på sin ungdom i den friska syran som spelar underbar violin tillsammans med sötman som inte alls blir lika framträdande tack vare den uppfriskande syran."Vinet är som ett barn som springer runt på ängen, busigt, glatt och fyllt av liv". I avslutet så är vinet trevligt komplext med härliga unga persikor och rostade fat i en symbios.

Vinet får av mig 98 NP och jag funderar på att redan imorgon gå ner och köpa den andra flaskan och lägga på lagring i 10 år. ren fakta om slottet och mat och vinkombination kommer upp under helgen då jag imorgon skall prova mat ihop med detta fantastiska vin. Ikväll ska jag in till hyttan och se På spåret med min vän Malin och Magnus vilket börjar bli lite av en tradition. Skål och ha en underbar helg!

Ja du Ceasar

Gårdagens mat var då en klassisk Ceasarsallad med kyckling och ursprunget för denna rätt kan man tro borde vara i Italien men så är inta fallet. Rätten skapades i Tijuana i Mexiko på 20-talet av kocken Caesar Cardini som fick ett flertal beställningar och blev tvungen att slänga ihop det han hade kvar. Så lyder en teori som är hämtad från Wikipedia.



Jag brukar hämta mitt recept på Ceasarsallad från Tasteline men brukar dubbla mängden parmesan för att jag älskar denna ost, sältan blir visserligen hög men den går lätt att ta ner med ett halvtorrt vin av exempelvis en Riesling Spätlese från Tyskland.

Mat och dryck i kombination



Efter att ha fått en uppgift att kombinera mat och dryck så valde Erik, Anna och jag att tillreda all mat för att på så sätt få en förståelse för hur väl maten och vinet samspelar och hur man kan leka med kombinationerna. Till vår hjälp hade vi kocken David som ställde upp och lagade all mat åt oss så stort tack till David för all hjälp.

Vi satt några dagar innan och satte ihop en åttarättersmeny med ett vintertema och vi kom väl överens och vi funderade ut vilka viner som skulle passa till och kom fram till fem stycken olika viner som vi ansåg passa in i vår meny. P lördagen så handlade vi allting på förmiddagen då Jenny körde in oss till Marieberg så stort tack för det.

När vi lagade upp menyn insåg vi att det vore kul med något tema på vår fiktiva restaurang och efter att vår kock David som är göteborgare kläckte ur sig citatet "Vi har kaniner" och sedan garva till över ordvitsen "Vi har tanniner" som fick bli restaurangens namn. För att knyta ann till Bröderna Lejonhjärta så fick menyn namnet "Jag ser ljuset".

Detta inlägg omfattas av Copyrightlagen så ingen kopiering får ske för kommersiellt bruk utan tillstånd av upphovsrättsinnehavarna.



Jag Ser Ljuset

Amis bouche – SOS. Granskottssill, majonnäs med brynt smör och västerbottensost på hemgjort kumminknäckebröd.

Granskotts- och kumminbrännvin – Husets egen kryddning


Brödkorg: Levain på manitoba cream kryddat med purjolöksaska, rågsurdegsbröd med äpple, skrädmjölsknäcke med havssalt.

Hemvispat smör och en gotländskt kallpressad rapsolja

 

Hummersoppa med syrad fänkål samt kanderad fänkålsdill. Serveras med hyvlad vit albatryffel.

Castelnau de Suduiraut, 2005. Sauternes - Frankrike


Ananascarpaccio med roquefort från Androuet, blancherad chili och finstrimlad koriander.

Fleur du Cap – Sauvignon Blanc, 2009. Stellenbosch - Sydafrika


Gåsleverterrin från Bresse smaksatt med Glenmorangie Nectar D´or. Serveras med ingefärsconfit, ostron från Grebbestad, friterade strimlor av oxbringa samt crème på gröna ärtor och ostronspad.

Castelnau de Suduiraut, 2005. Sauternes - Frankrike


Granité: Frozen mojito smaksatt med gurka.


Krokfångad svärdfiskfilé med pomme anna på svartrot samt rödvinsreduktion smaksatt med brunt farin och cohibatobak. Serveras med ragu på kapris och äppelrökt bacon från Skebo gård.

Irony – Pinot Noir, 2007. Russian River valley - USA


Lågtempererad kalventrecote från Skebo gård med brässerad spetskål kryddad med äpple. Serveras med morotspuré och pommeausås.

Saintsbury – Chardonnay, 2006. Carneros - USA


Saint Maure från Androuet med havretunnbröd, lindhonung kryddad med vitpeppar samt krusbärsmarmelad smaksatt med krasse och vanilj.

Fleur du Cap – Sauvignon Blanc, 2009. Stellenbosch - Sydafrika


Chokladfondant med körsbär i tre olika texturer, kaffeskum samt krokant på rostade hasselnötter.

Slottskällans Imperial Stout, 2005. Sverige


Gul snö. Serveras med citrussyrat äpple, fläderinfusion och hallonkaviar.

Cascinetta Vietta, 2008. Asti - Italien

Kaffe: Amaro gayo




Beskrivning av hur kombinationen fungerar

Hummersoppa och Sauternes

Rättens balans kommer från hummerns sötma, fondens sälta och umami, gräddens fetma och den syrade fänkålens syra och crunch, medan tryffeln gav det lilla extra som gjorde rätten komplett.

Man skulle kunna finna det underligt att välja ett sött vin till en soppa, men vinets sötma dämpas av soppans fetma och skapar en ny helhet.


Ananascarpaccio och Sauvignon Blanc

En nytänkande och spännande rätt och ett välkommet avbrott efter den fylliga soppan.

Rätten innehåller hetta och textur från chilin, krämighet och sälta från osten, fruktig fräschör från ananasen och gräsighet från koriandern som tillsammans exploderar i en smaksensation utöver det vanliga.

Sauvignon Blanc-vinet gav en rik upplevelse och framför allt en uppiggande känsla där de olika smakkomponenterna i allmänhet och koriandern i synnerhet lyfte från tallriken och togs till nya höjder.

 

Gåsleverterrin och Sauternes

Denna rätt innehåller fetma från gåslevern, sälta från ostronen och oxbringan, fräschör från ärtcrèmen, textur från den friterade oxbringan och hetta från ingefärsconfiten.

I terinnen finns ett visst sting från alkohol och toner av sauternes från whiskyn (som har sauternes woodfinnish) vilket ger en smakbrytning redan i terrinens egen textur. Vinets sötma trivs bra ihop med styrkan och restsötman från confiten och smaknyanserna passar perfekt mot sauternestonerna i terrinen. Även fetman i terrinen och den friterade oxbringan harmoniserar i ett samspel med vinet och ger en sensuell smakupplevelse. Sältan från ostronen och ärtpurén balanserar upp rätten tillsammans med vinet.

 

Svärdfiskfilé och Pinot Noir

Den köttiga kotlettfisken tillsammans med den tobakskryddade rödvinssåsen skapar en illusion av en klassisk kötträtt. Detta i kombination med den salta kompotten på kapris och bacon och fetman från pomme anna gör att det fruktiga och strukturerade rödvinet möts upp på ett vackert och balanserat sätt. Då många inte tänker på att rött vin kan vara ett utmärkt val till fisk leder detta till en förhöjd sinnesupplevelse av rätten. Pinot Noir och kotlettfisk är en klassisk kombination som tål att lyftas upp!

 

Kalventrecote och Chardonnay

I komponerandet av denna rätt var grundtanken att maillard-effekten på det brynta köttet skulle skapa en vacker harmoni med de lite knäckiga ektonerna i den ekfatslagrade vinet. Utöver detta skapade den karamelliserade silverlöken ett fantastiskt samspel ihop med smörigheten i vinet samtidigt som den friska syran i kombination med den fräscha cidersåsen lyfter kombinationen ytterligare. Beskan och crunchen i den brässerade spetskålen tillsammans med restsötman från morötterna i purén höjer rätten ytterligare ett steg.

Sammantaget är alla smaker i rätten en s.k. good match (Harrington, 2008), där aromerna smälter ihop och ger en fin gemenskap utan att sticka iväg i en extrem smakexplosion. Detta gör att rätten passar in på sin plats i avsmakningsmenyn där den ger ett välkommet sansat avbrott mot alla nya smakintryck – dock skapas en upplevelse för intellektet när man får ett vitt vin serverat till en kalventrecote.

 

Saint Maure och Sauvignon Blanc (På bilden syns en vanlig getost)

Sauvignon Blanc i klassisk stil innehåller toner av gräs, vitpeppar och krusbär har rättens ingredienser utvalts därefter. Utgångspunkten är den vedertagna kombinationen av getost och Sauvignon Blanc för att därefter demontera vinet och ta dess smakkomponenter och lägga dem på tallriken i form av tillbehör. För att få ett inslag av textur adderades ett knäckebröd.

I enlighet med planerna så fungerade detta otroligt väl och resulterade i en klassisk rätt på ett nytt sätt!

 

Chokladfondantoch Stout

Liksom i den förra rätten bygger denna anrättning på dryckens – i detta fall en stouts – olika smakkomponenter. Därför återfinns alla smaker som ligger på tallriken även i drycken med tillägget av körsbär för att ge ytterligare fräschör. Denna rätt är till för att tillfredsställa söt- och chokladsuget som uppstår efter en måltid bestående av många rätter. Den har även en rejäl tyngd som accentueras av ölen, och ger en längtan efter finaldessertens friska syra.

 

"Gul snö" gjort på Asti

Denna rätt följer grundsmaksprincipen (Systembolaget, 2010) genom sin strävan efter att harmonisera dryckens och matens smaker. Den är nytänkande med sina enkla smaker som betonas av fläder och citrus och definieras av sin otroliga fräschör och kyla. Att servera samma dryck som återfinns i snön är lika enkelt som genialt då man avslutar middagen på ett balanserat och fräscht sätt. Man går från bordet med en lätt känsla i gom och kropp.


En torsdag

Igår genomförde vi vår redovisning om mat o dryck i kombination vilket gick väldigt bra om jag får säga det själv. Lärarna verkade imponerade över våra krationer och vi tror att det lutar åt ett Vg men man ska inte ta ut något i förskott. Idag fortsätter redovisningarna och det ska bli oerhört spännande vad de andra har hittat på så man kan få stor inspiration framöver. Det är verkligen intressant att se de olika typerna av kombinationer man kan göra med maten och drycken, drycken kan lyfta maten eller vice versa, maten och drycken kan mötas eller att maten och vinet fräschar upp. Vilken av kombinationerna man väljer är helt beroende på när i måltiden de används för att tidigt i en måltid vill du inte bli mätt på smaker utan söker fräscha smaker som får dig att vilja äta mer och inte lägga dig på sofflocket. Här kan man då leka med temperaturer för ju svalare ett vin är ju mer kommer syran fram och andra smaker så som sötma dämpas vilket ibland kan ha sina fördelar.

Jag ska nu i eftermiddag omformulera vårat arbete till bloggen med bilder på alla rätter och vilka viner vi valt och hur de fungerade ihop. Jag tycker det är väldigt roligt att läsarna ökar i antal på bloggen och jag hoppas ni får ut något av det jag skriver och ni får gärna kommentera om vad ni tycker och om vad som jag kan skriva om framöver. Den 22:e januari så firar bloggen 1 år så då kommer jag slå på stort, har inte bestämt mig om vad som skall provas men det lär dyka upp något spännande. har ni förslag är ni givetvis välkomna, det kan vara alla sorters drycker som ni anser intressanta.

2x Bordeaux

Recension av Mat & Vin i kombination dröjer något för att bilderna ej har kommit på plats riktigt än men det kommer att komma inom kort. Istället hittade jag två stycken Bordeauxviner på halvflaska som jag tänkte prova av. Chateau La Tour de By 2004 är ett vin som jag köpte för länge sedan men då var vrålkorkad så det stank inne på hela Systembolaget i Växjö men valde att köpa ett annat vom där istället men vinet köptes på rekommendation av Fredrik Horn, Chefsommellier på PM & Vänner. Det andra vinet blev en Chateau Moulin de Cassy 2006 som jag varken sett eller hört något om men ska därför bli extra intressant att prova.






Chateau La Tour de By 2004.

Utseende
Vinet är rubinrött och tonar ut till rosa med vissa tegeltoner i kanten vilket tyder på en viss mognad.

Doft:
Doften är väldigt fruktig med inslag av rostade fat och cederträ, man finner även toner av tobak och läder.
En trevlig doft med komplexa toner som tyder på kvalité.

Smak:
Torrt kryddigt med rika fatinslag och torkade fruktiga toner av röda och mörka bär med drag åt plommon och körsbär. Toner av Cassis, cederträ, tobak och läder. Vinet känns stramt och är i en utvecklingsfas och visar upp bra med tanniner som står upp med syran och visar på att vinet har lagringspotential 4-5 år till då den kommer vara på sin peak. Eftersmaken domineras av cassis, plommon och cederträ vilket talar om att detta är en Bordeaux med dess elegans. Avslutet är långt och innehar en viss komplexitet.

Serveringsförslag:
Jag skulle servera detta vin i en Bordeaux/Syrah kupa till kalventrcote med råstekt potatis och en kryddig bearnaissås.

Poäng:
82 NP
PRISVÄRT!

Pris:
145kr för helflaska.
79kr för halvflaska.




Chateau Moulin de Cassy 2006

Uteseende
Elegant vin som har en blålila ton som tyder på ungdom och tonar ut till en rosa kant.

Doft
Doften är väldigt trevlig med toner av plommon, rostade fat, rosmarin, cassis och tobak. Man finner en viss komplexitet i doften. Vinet känns väldigt ung på frukten och bör mogna ett par åt för att verkligen vara på topp men imponerande av ett förhållandevis billigt vin.

Smak
Vinet är väldigt fruktigt med dominans av plommon och casss. Undertill finns rostade rostade fat, tobak och vanilin som är väl integrerade i vinet. Vinets taniner är unga och kraftfulla men visar en rund trevlig ton som gör att detta vin går att dricka idag men bör sparas 3-4 år. Syran är bra och tål även den lagringen som jag tror kommer göra detta vin otroligt gott. Eftersmaken är medellång där viner visar upp vissa komplexa toner men domineras av rostade fat och cassis samt unga plommon.

Serveringsförslag
Jag skulle servera detta vin med Lammfilé med ett tryffelsmör på som smälter ner. Jag skulle servera det med fransk potatisgratäng och en trevlig rödvinssås smaksatt med tobak.

Poäng
85 NP
OTROLIGT PRISVÄRT!

Pris
119kr för helflaska
69kr för halvflaska

God Morgon

Börjar lektion om 10 minuter om Sommelierföreningen och senare i eftermiddag kommer Andreas Larsson och ska föreläsa om tävling i Sommelieri vilket ska bli oerhört intressant, fick en del kunskap om tävlingar när jag var på PM i våras och gick brevid den senaste SM vinnaren Fredrik Horn vilket var oerhört lärorikt och inspirerande.

Hela denna helg är fullspäckad, imorgon bär det av till Örebro och handla inför upplagning av mat till Mat och vin o kombination och sedan på eftermiddagen laga upp det. Ska bli skitkul och kommer upp inlägg om detta när vi är klara och hela söndagen kommer att gå åt till att skriva om upplevelsen. Så söndagkväll eller liknande kommer säkerligen ett inlägg om angående detta så får ni se hur vi har tänkt och vad resultatet blev.

Tjipp o hej.

Tillbaka till kylan

Kollade nyss på termometern här i Hällefors och den är en bit över 20 minus. Var ute och åkte en tur på spåret men var så halt så blev att staka en bit men sen var de inte värt det. Mamma o bröderna var med upp när vi kom i söndags och åkte imorse och var väldigt trevligt o ha dem här o kändes så bra o tryggt. Vi åt god mat, åkte skidor och spelade kort.

Eftersom jag glömde sladden när jag åkte till Västervik så kommer här nu en bild på Champagnen jag drack på nyår Henriot 1996.

Snart bär de hem igen



Imorn bär det av upp till skogarna och Hällefors än en gång. Tiden går förbannat fort när man är hemma och man hinner knappt hälften av vad man velat göra innan det är dags att bege sig opp igen. Men, men det är som det är och ikväll blir det att ta ett par glas vin med gamla vänner och ta de lugna då man körde rätt hårt på nyårsafton som gav utslag igår.


Nyår

Nu var nyår över och vi är inne på 2010 vilket man lär vänja sig vid efter ett par veckor. Nu kommer året då man sa att man skulle ändra en massa grejer men det blir spännande och se hur väl de inbefinner sig eller ej. Nyåret slutade iaf med en middag hos min gamla vän Simon som de ordnat o slängde ihop rödvinsås och allt var verkligen jätte lyckat. 100 NP helt klart på hela middagen och festen!

Gick sedan vidare och fortsatte festen innan de var vidare ner på stadens gator och vidare till Åhmans att käka ett Mellanmålet med hälften av varje som är lite av en klassiker men som mina polare sa att de är något man kan äta någon gång i halvåret innan de blir tjatigt vilket är ungefär så ofta jag besöker denna vackra stad.

Champagnen i form av Henriot 1996 var helt fantastisk, till en början var jag rädd att den var korkad men när den väl fick lite luft visa den upp fantastiska komplexa mogdnadstoner och en härlig brödighet (autolys). Det var så man kände sig bortskämmd när man drack en hel flaska av denna härlighet. Fanns 8 kvar nu såg jag i Göteborg för den som fortfarande suktar efter dena ädla dryck.

God fortsättning :)