En salig blandning

Känner mig som en stammis på bolaget i Växjö redan för är där 2 gånger i veckan och beställer hem lite gott vin. Senaste veckan var inget undantag utan skickade iväg en beställning på följande viner.

Emilio Moro Malleolus de Valderamiro 2006 (Ribera del Duero, Spanien)
Etienne Sauzet Chassagne-Montrachet 2008 (Bourgogne, Frankrike)
Knoll Riesling Vinotheksfüllung Smaragd 2007 (Wachau, Österrike)
Knoll Loibenberg Riesling Smaragd 2008 (Wachau, Österrike)
Château Pontet-Canet 2004 (Bordeaux, Frankrike)
Château La Mission Haut-Brion 2002 (Bordeaux, Frankrike)

Ska ner idag och hämta ovanstående skönheter och lägga en beställning på följande champagner.
Louis Roederer Cristal Brut 2002
Veuve Clicquot La Grande Dame 1998
Perrier-Jouët Belle Epoque Brut

Kom gärna med en kommentar om ni provat dessa viner eller andra viner som ni anser att man bör prova. Intressanta är att de tre champagner kostar ganska exakt lika mycket som samtliga ovanstående men i och att man har ett grymt bra sommarjobb så finns de ingen idé att spara på pengarna och vin är till för att drickas så ingen lång lagring lär de bli i min garderob iaf. Kanske att Cristalen kommer få ligga till sig några år medan resten går åt.

Krug Grand Cuvée och Deutz 1998

Under veckan var det klart att jag kommer att jobba på PM & Vänner i höst och detta ville jag självklart fira och det blev att slå på stora trumman i form av Krug Grand Cuvée. Min vän Christoffer som också är ett stort fan av vin ville också bidra till en lyckad kväll och tog med sig Deutz 1998. En stor kväll blev det med stora viner.Krug Grande Cuvée

Krug's non vintage eller multi vintage som man väljer att uttrycka det då man blandar upp till 50 viner från 20-30 olika lägen och 6-10 "reserve" årgångar av de tre klassiska druvorna (Pinot  Noir, Pinot Meunier och Chardonnay). När jag fick vinet i glaset såg jag en härlig intensiv mousse stiga upp med glaset med fina jämna bubblor i det. När jag sedan doftade på vinet fick jag väldigt mycket brioche karaktär och torkade daddlar. En lätt fatkaraktär kände jag även och doften var vädligt fyllig och majestätisk, redan här visade sig att det var en stor champagne. I smaken sedan möttes jag av en oerhört fantastisk balans mellan syran och kroppen, utan att vinet blev för syrligt så skar den som en kniv genom varmt smör som i detta fall var vinets kropp. Eftersmaken satt i länge och detta mina vänner är en av de största champagnerna jag druckit och kommer bli nästa nyårs champagne om jag inte fått smak för någon annan. En champagne som passar även utmärkt till mat som halstrad gös med en grönsaksrisotto och man hade haft en fantastisk kombinaiton. Stort och majestätiskt får avsluta betyget om denna champagne.

Deutz 1998
Andra champagnen för kvällen fick hedras av Deutz 1998 och även här var det en bra champagne från ett klassiskt år. Vinet visade upp en oerhört fräsch doft och väldigt mycket stenfrukter och citrusfrukter med små nyanser av fat men inte nämnvärda. I smaken var den likaså väldigt syrlig och välbalanserad med en trevlig syra som fräschade upp och gav helhetsintrycket väldigt behagligt. En champagne som passar utmärkt att dricka på egen hand eller till en fräsch sallad. Hade den inte kommit efter Krugen på kvällen hade jag lovordat denna champagne med men för kvällen var Krug kung.

Lite nya inköp

Då var det dags igen att besöka det statliga monopolet och fylla på med lite nya viner. Denna gång blev det tre stycken Branaire Duluc-Ducru 2001 som ska korkas efterhand för att se om den underskattade årgången 01 kan vara över förväntnignarna.

Nu är det även klart att jag kommer att jobba på PM & Vänner till hösten och läsa distanskurs i vin på distans i Grythyttan. Detta firade jag med att köpa stor Champagne i form av Krug Grand Cuvée som ska korkas upp ikväll, har ej provat denna förut så ska bli spännande.

Jag sålde även en del stora viner till gäster under veckan som Domaine Meo-Camuzet Clos de Vougeot 02, Raveneau Montee de Tonnerre 2006 och Far Niente Cabernet Sauvignon 02.Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2005

En av de femton 2:a cruerna fick stå upp för den fantastiska årgången 2005 i lördagskväll. Det var köpt för att visa den storhet som denna årgång borde visa upp redan i dess ungdom. När jag efter att ha betalat de modiga 1200kr för flaskan på bolaget så tog jag mig en sökrunda för att se vad som skrivits om detta slott och det var mestadels ris, vad de berodde på har jag svårt att förstå men de hade väl fel på flaskorna alternativt extrema krav på vinet.Ch. Pichon Longueville Comtesse de Lalande ligger i Pauillac strax intill de stora slotten Lafite och Mouton-Rothschild. Fram till 1850 tillhörde man den stora Pichon egendomen som sedan splittades i två delar (Baron och Comtesse). 1855 klassades båda Pichonvinerna som två av de femton 2:a cruerna. Även Mouton klassades som en 2:a cru vid denna tidpunkt så då fanns det tre 2:a cruer i Pauillac med Mouton höjdes som ni säkert känner till att bli en 1:er Cru 1973.

Jag korkade vinet kring 11 på kvällen och slängde det rätt våldsamt på karaffen för att få maximal luftexponering, jag lät Fredrik Horn provsmaka blindt för att se om han kunde sätta vinet och utan att smaka genom att enbart dofta i karaffen var han snart framme vid Ung Bordeaux, Pauillac tack vare blyertstonerna, en hög nivå beroende på struktur och finess, kanske en av de två 2:a cruerna 05. Blev riktigt imponerad av denna uppvisning. När jag någon timma senare provade vinet så hade det börjat öppna sig och visade upp en härlig ung cassisfrukt tillsammans med blyertstoner och väl integrerade fat. En oerhört elegans och finess fanns i vinet som jag inte upplevt på länge, det var absolut inger skrytvin utan visade blygt upp sig mer och mer men med förföriska tanniner och en trevlig syra som var väl sammansatt. Eftersmaken må ha varit något kort men den var ändå medel till lång men vinet hade en sådan elegans och finess att man förlåter detta vin som är hittills de bästa röda vinet jag druckit i år. Elegans och finess får vara ledorden för detta vin denna gång.

Sommar, sommar, sommar

Nu har vi kommit in i juli och solen skiner som bara den. Mitt inne i djupaste småland, Växjö så är folket ute och strålar och njuter av värmen. Jag själv sitter på uteplatsen och läser Decanter med en kopp presskaffe i handen och mår allmänt bra. Det var nu ett tag sedan jag drack något större vin men det kommer framöver, kanske redan imorgon men det är sådant som märks.

Växjö är väldigt vackert på sommaren men problemet är att det ligger mitt inne i landet vilket är en nackdel på somamren då folk vill ut till kusten. Folket flockas på PM & Vänner och Matsalen har öppet nästa vecka med innan den stänger och vill ni uppleva den ultimata restaurangupplevelsen och välja o vraka i en av Sveriges bästa vinlistor så kom förbi och ni kommer inte att bli besvikna.

Bordeaux 07 släpps lite smått på bolaget och det är ingen toppenårgång men en årgång att köpa om man inte vill lägga ut tusenlappar på vin. Jag själv kommer att inhandla ett par flaskor Ch. d'Armailhac och någon eller några flaskor Ducru-Beacaillou samt Branaire-Ducru.

Trevlig sommar!