Boxdrickarnas mecka

Det är sofistikerat att dricka vin sägs det ju och har så länge varit, det är också status att äta torr fläskytterfilé på fredagskväll en och kemiskt framställd "saft" utan socker. Att denna utveckling fortgår är inget som jag läst i några studier utan en egen analys av den samtid jag lever i. Har hela tiden fått lära mig att man ska äta och dricka nyttigt, dvs inte överkonsumera något vare sig det är socker eller alkohol och de båda är beroendeframkallande, det är bara skippa servera godis på en hel helg så märker man av det. Finns förövrigt en ny trend att se hur barn reagerar när föräldrarna säger att de ätit upp deras godis, riktigt skrämmande klipp och efter att man skrattat gott åt det bör man tänka efter vad man egentligen lär sina barn att äta.

Vin har ju genom historien varit den dryck som adeln och kungligheter drack och idag kan alla i myndig ålder och tyvärr ett flertal där under dricka detta utan att behöva jobbar särskilt många timmar. Vin håller på att ta samma utveckling som saften har tagit, från att vara något som gjordes på frukt till att bli kemiskt framställt skit som folk häller i sig för att det står "no sugar" på. Det är samma sak med vinet och ni som tror att ni köper ett traditionellt framställt vin när ni står där med er Umbala i näven eller liknande har gått på en rejäl nit, dessa "viner" är i princip framtagna i en storskalig industri och den bonden som syns på boxens framsida har inget med boxen att göra, det är precis samma sak som industrimatens reklam på tv, tro inte att de står någon kock där och lagar varenda liten rätt utan det är en ren industri och all passion och all yrkesstolthet som har med vintillverkningen att göra är som bortblåst... Kan sätta mitt ord på att inom fem år kommer vi ha vinboxar där det stor "no sugar på" om det inte redan finns för så går det om man släpper på reglerna och låter marknaden göra som den vill för folk ställer för lite krav. Jag ler varje gång någon kommer in och ber om det där fantastiska vinet med karaktär som finns på en svart box med silvrig text, det har lika mycket karaktär som fun light innehåller riktigt frukt. Sedan att de på Systembolaget som sägs ska utbilda folk i alkoholkonsumering står och säljer dessa viner på löpande band och låter boxarna ta fokus från de verkliga vinerna. Systembolaget göder ju sina konsumenter med kvantiteter av skit som gör folk än mer beroende vilket borde vara motsatsen mot vad dem borde syssla med.

När Systembolaget inser att det billiga boxvinet bidragit till fler alkoholister i det här landet så är det nog för sent, till dess fortsätter de att vara boxdrickarnas mecka... Vinets status försvann i samma veva som det hamnade på påse, sorgligt men sant.
Obligatorisk läsning för alla boxdrickare: Mats-Eric Nilssons debattinlägg om tillsatser i vin på Svenska Dagbladets hemsida.

Reserverar mig för eventuella stavfel då stavningskontrollen gått sönder...

Kommentarer
Postat av: Johanna

Kommer det inga fler inlägg snart? Tycker det är en bra blogg och jag gillar goda viner. J

Svar: Hej Johanna, har haft fullt upp med jobb under sommaren/hösten men skall se till att bli aktivare på bloggen. Tack för att du gillar bloggen
Johan Nilsson

2012-09-15 @ 10:38:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback