Ch. Mouton Rothschild 1995 & Ch. Pensées de Lafleur 2001

Då var det dags för en av de stora att visa sig från sin bättre sida. Ch. Mouton Rothschild, en av de fem i Bordeaux som kan titulera sig för Premier Cru och där med höjs förväntningarna inför varje möte. Denna gång var det dags för 1995, en bra årgång utan tvivel och som borde börja visa mognad nu efter 15 år.

 

 

När man dricker stora viner icke blint så blir det alltid etikettsdrickande och man kan ge egenskaper till vinet som inte redan innan sitter där omedvetet och detta bör man ta hänsyn till. För när flaskan ställs fram med den vackra etiketten designad av den spanska konstnären Antoni Tapies...

 

Vinet Ch. Mouton Rothscild 1995 dekanterades runt sjutiden och kändes något sluten till en början men med ett otroligt djup som sig bör på denna nivån. Efter någon halvtimma och vinet hade tempererats någorlunda och började nu öppna upp sig med en översjö av cassis, blyerts och mörk frukt med en otrolig komplexitet. När tiden gick så gick cab sav dominansen ner något och merlotfrukten började att dominera med sina plommon och jordiga toner. Vinet hade under hela resan en oerhört bra struktur med till en början av mogna tanniner och bra syra med backande kropp full av frukt och inslag av fat och blyerts. Eftersmaken var helt otrolig och höll i sig länge men det finns ett stort men här... Efter två timmar på karaff hände något, vinet började tappa frukten och torka ut något, det förväntar man inte sig på denna nivån men vi diskuterade detta sedan hur man skulle arbeta med detta vin professionellt och det var att undvika att dekantera det då det får tillräckligt med syre i glaset.

 

Kvällen fortsatte och efter denna både positiva och negativa vinupplevelse så ville vi ha något som vi visste var bra och tillgängligt relativt snart. Valet föll på Pensées de Lafleur 2001, en mogen Pomerol och andravinet till Ch. Lafleur där vi hade en dominans just för tillfället av cab franc med kryddtoner och örtighet som man förknippar denna druva med. Blenden är 50/50 kom vi fram till och ju mer tiden gick ju mer kom merlotfrukten fram men cab franc kryddan fanns alltid i bakgrunden. Ett otroligt gott vin och ett vin av bra kvalité men om man jämför med Mouton 95 så saknar det djupet men vad kan man begära av ett vin som är ett andravin och kostar en tredjedel av vinet innan.

 

En väldigt trevlig måndagskväll och jag vill tacka Mattias, Fredrik och Robban för kvällen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback