Chateau Magdelaine 2003 vs Chateau Belair 2003

Ch. Magdelaine och Ch. Belair ligger på kalkstensplatån söder om staden S:t Emilion i östra Bordeaux, Frankrike. Båda slotten har rankats som Premier Grand Cru Classe B som är den näst högsta klassen i S:t Emilion. ägs idag av Christian Moueix som även äger La Fleur-Petrus, Petrus och Chateau Belair mfl, men man spar inte på kvalitén för det.

Årgång 2003 var en väldigt varm årgång som gjorde att man fick en väldigt kraftig frukt i vinerna av Merlotdruvan men syran är ovanligt låg och rund vilket gör det till viner som bör drickas relativt unga.  Detta visade sig i provningen av dessa viner vilket var en stor lärdom.




Magdelaine omfattar idag 10,5 hektar vingårdar. Vinstockarna är av majoritet satta 1976 vilket beror på att man drabbades hårt av frosten 1956 och det tog tid innan man kom igång med full kraft. Man odlar mest Merlot (90%) och resten med Cabernet Franc. Man odlar 6000 vinstockar per hektar vilket är rätt standard och man skördar allt för hand för att kunna selektera druvorna redan i vingården och man får ut cirka 40 liter vin per hektar. Efter pressningen får vinet jäsa i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar i 4 veckor. Sedan får vinet genomgå malolaktisk jäsning för att sedan lagras upp till 20 månader på franska ekfat där hälften ersatts med nya till varje ny årgång.




Belair omfattar 12,5 hektar vingårdar som domineras av Merlot (80%) och resten Cabernet Franc. Man odlar 6 600 vinrankor per hektar som binds upp enligt dubbel Guyot. Man skördar för hand och jäser vinet i rostfria ståltankar som ersatte träkaren 1980. Vinet får sedan gå igenom malolaktisk jäsning för att sedan lagras i upp till 26 månader på franska ekfat varav hälften är nya. (Belair märker sina etiketter från och med årgång 2009 med Chateau Belair-Monange istället för Chateau Belair).



Provresultat

Chateau Magdelaine 2003
Härligt mogen frukt av Plommon, mörk frukt, kryddig, komplex och balanserade fat på doften. I smaken finner man härligt mjuk mörk frukt med dominans av plommon och kryddvighet från Cab. Franc. Tanninerna är runda och vinet upplevs elegant men syran når inte riktigt igenom vinet och vinet upplevs därför lite obalanserat.  I övrigt är vinet strukturerat och välgjort med en härligt mjuk och lång komplex eftersmak.

Jag provade vinet med Fredrik Horn (Chefsommelier på PM & Vänner) och han ansåg det vara en "typisk" 2003 som är fruktdrivet, obalanserat och saknar syra. För egen del gillade jag vinet som väldigt elegant och trevlig, inte det bösta jag druckit kvalitativt men uppskattade smaken idag och den bör drickas inom de närmsta åren.

Chateau Belair 2003
I doften finner vi härlig mörk mogen frukt, kryddigare än Magdelaine och är väldigt fruktdriven. I smaken så finner vi otrolig fruktdominans av mörka plommon, körsbär, viss sötlakrits som man kan finna i Pomerol  och en mjukhet likt i Magdelaine. Tanninerna är runda men inte lika integrerade och strukturerade likt i Magdelaine. Likt ovannämt vin är syran för låg vilket får vinet att kännas platt. Inte samma komplexitet som hos Magdelaine men ett vin som jag tror en bra årgång kan göra riktigt bra ifrån sig. Eftersmaken var något dov men dominerad av den mörka frukten och hade en viss komplexitet.

Vinet provades med Christoffer Spångberg (Servitör på PM & Vänner) och vi kom snart fram till att detta har haft sitt bäst-före-datum för 2-3 år sedan då syran saknades.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback