Prager Achleiten Riesling Smaragd 2008


Från Österrikes vackra sluttningar i Wachau finns producenten Weingut Prager som grundades av Franz Prager och drivs idag av hans barnbarn Toni Bodenstein som anses vara en av Österikes bästa vimakare. Prager har vingårdar i Wachau kring städerna Weißenkirchen och Dürnstein som sammanlagt sträcker sig över 13 hektar och man odlar mestadels Riesling men även en del Grüner Veltliner. Man tillverkar viner både  på Fiederpsel nivå (12% abv) och Smaragd nivå (13% abv). Vinerna känns igen på strukturen samt att de visar stort på sin terroir.


Vinet Prager Achleiten Riesling Smaragd 2008 kommer från området Achleiten som ligger vid staden Weißenkirchen. Jag hade den äran att prova vinet den 7:e Juni tillsammans med Fredrik Horn. Vinet serverades självklart blindt och jag slogs först  av den härliga mineraliteten och knivskarpa syran som vinet hade. När jag väl  smakade på vinet möttes jag av en oerhörd struktur och en balans som jag aldrig  upplevt i ett vitt vin. Min första gissning  gick åt Grüner Veltliner från Österrike då jag kände en del grapefrukt och pärontoner ibland mineraliteten. Min gissning föll därför på en Grüner Veltliner, Österrike 2006-2008 på en hög nivå (Smaragd) men ej områdesbestämt.  När jag fick reda på vad det var så väcktes mitt intresse än en gång för Österrikiska viner  då det var en producent som jag inte hade provat innan. Österrikes vita viner går från självklarhet till självklarhet. Eftersmaken på vinet satt länge kvar och var av fantastisk fräschör och balans.
Ett vin som jag kommer att dricka många gånger framöver.

För er som vill prova denna eleganta skönhet så finns det två flaskor kvar av årgång 2007 på Systembolaget (nr: 96501, 399kr).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback