Tre rätter i goda vänners lag (Comtes de Champagne 99, Chateau Figeac 06 m.m.)

.
.
Efter att ha gjort mig hemmastadd i Grythyttan så kom några vänner på besök för att äta lite. Eller de laga mat och jag drack vin som de brukar vara. Vi inledde med lite ostron som sig bör och till dem drack vi lite god champagne i form av Comtes de Champagne 1999 som jag tidigare berört. Den rena frukten och skarpa syran från champagnen spelade i bra harmoni ihop med sältan från ostronen och man kunde någonstans finna en koppling mellan mineraliteten i ostronen och länka samman den med mineraliteten i Champagnen. Syran var något busig och ung vilket gjorde att den inte kändes helt hundra i balansen men en väldigt trevlig och god start på denna middag.
.
Varmrätten kom snart in och det serverades ugnstekt lamm med rotfruktskompott och hemslungad bearnaissås. fantastisk god mat och vinerna som hade korkats ett par timmar innan var Mas Comtal Petrea 2005 som är en Merlot från Penedes i Spanien. Ungt vin med tryck i frukten och relativt modern i stilen. Dock framstod detta vin något anonymt ihop med kvällens höjdare Chateau Figeac 2006 där vi hade en oerhört kompakt frukt med cassis, katrinplommon, franska fat, komplext med bra tryck i. Hade öppnat sig något efter fyra timmar på karaffen vilket gjorde detta vin myket väl. Älskar ung Bordeaux av bra kvalité, bra tryck, bra struktur och härlig balans, kan inte bli mycket bättre!
.
Som sig bör så la vi in lite ost innan vi skulle hugga in på efterrätten, ostarna var först en brieost smaksatt med tryffel och en kittost smaksatt med calvados. Jag är dock för ung i den gourmandiska världen för att uppskatta brieost men det var en spännande upplevelse. Vi valde att dricka en österrikisk eiswein till dessa ädla ostar i form av Hafner Eiswein Gruner Veltliner 2003 med en härlig karamelliserad frukt och en bra syra som balanserade upp det hela.
.
Efterrätt blev de i form av äppelpaj, svårare än så behövde de inte vara och en irish coffe fick avsluta denna mycket trevliga middag innan john blund gjorde sitt intåg kring klockan tre.
.
Vill tacka mina vänner Jörgen vars blogg ni kan läsa här och hans syn på måltiden, Magnus (kocken) och Ronja.
.
.
Den 27:e Augusti dog ägaren av Chateau Figeac Thierry Manoncourt i en ålder av 92 år. Vila i frid...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback