Chateau Branaire 2001

Efter att ha inhandlat tre flaskor Chateau Branaire 2001 så var två av dem korkskadade vilket gjorde mig väldigt besviken och förväntnignarna på den tredje flaskan var inte speciellt hög. Tack och lov visade sig att denna flaska var helt korrekt och vinet tappades upp på karaff. Vinet fick stå o luftas i en och en halv timma för att sedan hällas upp på glas för att provas av. De man först möttes av var en mogen mörk frukt tillsammans med en typiska för S:t Julien karaktären av blyerts och en viss jordighet. Som sagt kommer detta vin från S:t Julien i Västra Bordeaux och klassades som en 4:e Cru 1855. 2001 anses vara en underskattad årgång då den kom efter den klassiska årgången 2000. Decanter skrev i ett nummer nyligen att 2001orna överraskar och slår idag stundtals vinerna från årgång 2000.




I Doften var vinet karaktäristiskt med S:t Julien med sina eleganta blyertstoner tillsammans med en mörka frukten samt sammetslena franska ekfat. I smaken var vinet oerhört elegant och nästan åt Pauillac hållet. Tanninerna var runda och fina och syran var i sin peak dvs den började falna och gjorde de under timmarna den stod på karaff. Jag skulle ge detta vin max 5 år till men helst bör det drickas nu då syran är på väg bort men idag är vinet helt fantastiskt gott. Eftersmaken satt i fint och lent med betoning på blyerts och en mogen mörk frukt på gränsen till att börja torka något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback