Ch. Canon-La-Gaffelière 2006Chateau Canon-La-Gaffelière S:t Emilion Grand Cru 2006 har sitt säte i S:t Emilion i östra Bordeaux och ligger på sluttningarna på den kalkstensplatå som kallas för Côtes som omger staden S:t Emilion. Mer exakt på den kalkstensbrandt som kallas för Pieds de Côtes som har en mer sandig jordmån som sträcker sig söderut ner mot floden Dordogne. Ch. Canon-La-Gaffelière 2006 var förr en del av den stora vingården Chateau La Gaffelière och fungerade under 1800-talet så att gården var uppdelade i kolonier där hyresgästerna brukade marken och gav en del av skörden som hyra. Senare delades gården upp och en herre vid namn Boltard tog över den del som fick namnet Canon-La-Gaffelière.

1971 så köptes gården upp av den tyska greven Joseph-Hubert von Neipperg och lämnades över till hans son Stephan von Neipperg 1985 som drivit på för att öka kvalitén på vingårdarna. Han arbetar tillsammans med oenologen Stephane Derenoncourt och har rönt stora framgångar.

Vingården Canon-La-Gaffelière sträcker sig över 19,5 hektar där det odlas Merlot (55%), Cabernet Franc (40%) och Cabernet Sauvignon (5%). Vingården har 5500 vinstockar/hektar med en genomsnittsålder av 45 år. Vinet pressas och jäses på ektankar och lagras sedan på nya franska ekfat i upp till 19 månader.

Vinupplevelsen var till en början en stor dos av alkohol där det doldes en framträdande fatkaraktär samt en oerhört kompakt mörk frukt av plommon, dadlar, russin samt en härlig komplexitet. Man fann även en kryddighet av den stora delen Cab. Franc som finns i vinet. Efter 2 timmar i karaff började vinet öppna sig något men kändes fortfarande obalanserat vilket kändes något oroväckande men efter ännu en timma i luften så balanserade sig vinet och visade sig från sin bästa sida samt med en bra lång eftersmak. Vinet kändes verkligen stort och att det har en grym utvecklingspotential och kan drickas nu men min rekommendation är att man väntar 5, 10 år eller ända upp till 15 år för det klarar detta vin med mycket nöje.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback