Vinmyter o lite småfakta som kan vara intressant



Tänkte skriva lite om några frågor som jag har fått under sommaren och hösten om vin och besvara dem på någorlunda bra sätt.


Finns det bra viner under 100kr?
Självklart finns det bra viner under 100kr, men man bör akta sig för att gå ner under 80kr brukar vara mitt personliga tips. Men man bör inte förvänta sig allt för mycket av viner som ligger under 100kr, de har ofta en rätt enkel karaktär och inte särskilt komplexa men det finns självklart undantag även här. Några personliga favoriter under 100lappen är till exempel  några ripassoviner från Valpolicella, enklare viner från Chile, Argentina och Frankrike. Man kan tänka som när man köper bil för ett billigt vin så är det som att köpa en billig bil, ja den rullar men har väldigt få finesser. Köper man en Porsche är det som att köpa en toppbordeaux som Chateau Haut Brion 1982, du får mer än bara en bil du får ett hantverk enda in i själen och en väldigt massa finesser som du inte finner i biligare bilar.

Källa: Grundat på personliga reflektioner och provningar

Varför ska man dekantera viner?
Det finns en bra anledning till varför man bör dekantera vinet och det är att när man utsätter vinet för syre så frigörs smakerna i vinet och helt enkelt smakar mer. Alla viner som inte lagrats 20 år och mer mår bra av luft och utvecklas därmed väldigt fort så du får ut det mesta av ditt vin. När vinet lagras 20 år och mer bör man vara mer försiktig med dekanteringen, då går dekanteringen mer på att frigöra vinet från bottensatsen som bildas när vinet lagras under en längre period. För under lagringen har vinet fått allt syre det behöver och är man oförsiktig med dekanteringen kan vinet bli väldigt lätt oxiderat En enkel regel är att man bör använda stora vida karaffer till unga viner och smalare och elegantare karaffer till äldre viner.
Alla bag in box (som jag förövrigt avrekomenderar starkt) bör dekanteras för att dels bli av med en hel del svavel och få det att smaka så bra det nu kan.

Källa: Föreläsningar av Sommelierer samt egna erfarenhet och värderingar

Varför ogillar jag Bag in Box konceptet?
Det finns ett flertal anledningar till just detta och det första är att jag anser att det är en väldigt dålig produkt man köper. Man får ett uselt vin i en usel förpackning och man skulle lika gärna kunna spetsa ett glas fun light. De flesta Bag in box jag smakat på är oxiderade, de har tappat all finess, de är knappt vin i mina ögon och smaklökar. Bag in box har nu rönt stora framgångar och mkt tack vare priset och att det är en enkel förpackning att ta med sig. Jag anser också med grund på forskningsrapporter som presenterats i TV att alkoholproblemen har ökat i och med Bag in box införandet på grund av att det är så lätt att man dricker och dricker utan att egentligen ha någon större koll på hur mkt man druckit. Detta ökar de redan katastrofala antal som faller dit för alkoholens farliga beroendeframkallande effekter. Som en modern term antyder "bag in box ladies" man tar ett par glas varje dag vilket i längden blir farligt både för hälsan och hur man mår psykiskt.
Men är det enda målet supa sig redlös och må skit dagen efter så drick bag in box, varsågod....

Källa: Egna upplevelser, intervjuer, föreläsning med Mischa Billing, egna studier samt forskningsrapporter presenterade i olika faktaprogram.

Kommer att komma fler inlägg med lite olika roliga frågeställningar och undrar ni något eller vill att jag skall skriva om något som intresserar er så kommentera gärna, för det är bara kul!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback