Chablis


Regnard & Fils Chablis Grand Cru 1989 (Bougros)

Chablis är en av de mest kända vinområdena i världen och de flesta har någon gång smakat ett vin från Chablis. Chablis är en appelation i norra Bourgogne i Frankrike och är 6834ha stort område. Chablis brukar delas upp i fyra delar som är Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand cru som är den betäckningen på det bästa området.

Petit Chablis
Består utav 475ha och producerar cirka 297 49hl/år. Vinerna når sällan upp till sina storebröders kvalitéer på grund av jordmånen men det finns producenter som ändå gör bra ifrån sig som är exempelvis Rène & Vincent Dauvissat och Domaine Ecuelle.

Chablis
Består av 2678ha och producerar cirka 164 377hl/år Här har jordmånen mer inslag av kimmeridge (fosilrik jord) och breder ut sig på små kullar och fält.

Chablis Premier Cru
Består av 747ha och man producerar cirka 6 miljoner buteljer per år. Det finns 79 parceller som ger namn åt ett 40:tal Premier Cru men endast 20 av dem skrivs ut på etiketten. Det delas ofta in i två delar beroende på vilken sida om floden La Serein. På den högra sidan om floden är det större koncentration av kimmeridge jämfört med vänstra sidan. Några av de mest kända och bäst Premier Cru:erna är Montée de Tonnerre, Mont de Mileu och Fourchaume.

Chablis Grand Cru
Består av 98ha och producerar cirka 5 452hl/år. Områderna är placerade precis bakom byn Chablis och ligger på höger sida om floden La Serein. Lägena ligger på mellan 200 till 400 meter över havet och jordmånen är ren kimmeridge, märgel och kalkjord. Det finns sju Grand Cru vingårdar som inte har någon direkt enheltig stil då de skiljer sig i altituder, exponering, lutning, kultivering samt rent kunskapsmässigt hur man producerar vin. Ett typiskt Grand Cru vin är som Ben Hill skriver "Detta är arketypen för vin från Chablis med dess kraft och dignitet lyser som den klaraste stjärnan på himlen men även solen har sina fläckar". De sju Grand Crugårdarna är:

Blanchot
Består av 12,2ha och ligger på östra sidan mitt emot Montée de Tonnerre och ligger i ett långt sträck där de vinerna från norra delen skiljer sig en del från södra delen men generellt är de delikata och de mest aromatiska.

Les Clos
Består av 24,75ha och ligger i en rak sydlig riktning där höjdskillnaden är cirka 200m mellan den höfsta och lägsta delen. Jordmånen är delvis lerig vilket ger vinet dess typiska karaktärer av rikedom, djup, komplexitet och väldigt lagringsdugliga.

Valmur
Består av en liten dal på 11,9 ha. Vinerna beskrivs med en nästan rieslingliknande mineralitet samt en komplex bouquet.

Le Preuses
Består av 11,05ha och ligger ovanför Bougros och Vaudésír. Området ligger på en sluttning som nästan når ända upp till skogen och detta område har mest solexponering. Jordmånen består av porös och hård kalk vilket gör detta område till de mest kompletta vinerna. I provningar brukar vinet beskrivas som blommigt, exotiskt, fylligt, mineral och stor finess. Den stora kroppen tillsammans med en bra balanserad syra gör att detta vinet får en härlig pondus och komplexitet.

Vaudésir
Består av 14,45ha i sydvästlig riktning. Vinerna beskrivs ha stor finess och masiv, intensiv smak och kryddig komplexitet.

Grenouilles
Består av 9,1ha och ligger nere vid vägen vilket för att om morgnarna är det ofta dimma. Vinerna beskrivs vara doftrika, balans mellan kraft och elegans samt komplexa.

Bougrös
Består av 14,35ha och ligger nederst till vänster mot vägen och klassas som lägst av Grand Cru lägena och är ofta ganska robusta i stilen men lyckas man får man ett vin med härlig känsla och en viril frukt.  

Referens:
Kompendium av Ben Hill (Chefsommelier på Sjömagasinet i Göteborg) om Bourgogne inklusive smakreferenser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback