Beaujolais Village Noveau 2009

Igår var det dags för lanseringen av Beaujolais Village Noveau 2009. Ett av världens största vinjippon som får wannabe vinkännare att springa till systembolaget och köpa på sig ett par flaskor för att vara den första som provar. Vinet lanseras alltid den tredje torsdagen i november och görs genom maceration carbonique dvs man lägger druvorna i en sluten ståltank, trycker in koldioxid, det börjar jäsa i druvorna och man pressar dem och jäser än en gång och buteljerar. Vinet brukar få toner av konstlade smakämnen så som skumbanan, hallonbåtar etc... Beaujolais ligger i södra Bourgogne och man gör viner på 100% Gamay som är en blå druva.



Vinet har en lilarosa medelintensiv färg och en vattnig kant som de alltid är på unga viner om de inte oxiderat sönder. Doften är väldigt syltig med toner av, hallonbåtar, blåbärssylt och en syntetisk känsla av skumbanan.Vinet är väldigt enformigt i doften, de vill säga man hittar inte särskilt mkt men de man hittar är de mkt utav. I munnen är den väldigt lätt med ganska medel till låga taniner vilket man känner att de blir lite strävt i munnen. De taniner som finns är väldigt stjälkiga som om man bet i kärnan på en vindruva. Syran är relativt hög men känns inte integrerat i vinet utan uppdelat vilket gör vinet obalanserat. Lite surt eller ungdomligt som bolaget väljer att uttrycka sig. Annars är det syltiga frukter i smaken som blåbär, hallon och syntetiska smaker i form av skumbanan.Vinet ger inte mer än vad de brukar göra men jag vill minnas att förra årets Beaujolais Noveau som kom från Pasquier Disvignes var mjukare än årets som kommer från Maison Coquard. Det är ett kul vin att dricka för sig själv för de sticker ut men ska man ha det till mat är de väldigt lätta rätter, men varför inte en sallad med mkt syra i som rundar av syran i vinet skulle fungera. Ett plus för den snygga etiketten men jag ger det ändå bara 55 NP. Dvs ett okej men kul vin men inte mer.Kostar 75kr och har nummer 95801 på systembolaget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback