Sveda i mitt frankofila hjärta

Sassicaia 2004

Jag har gått förbi den flera gånger nere i vinkällaren, inte brytt mig om den trotts sitt ädla rykte så har dessa viner gått förbi mig. Sassicaia, Ornellaia ja det är namnkunniga vinet det handlar om. I detta fall blev det Sassicaia som stod på tur. En riktig klassiker i vinsammanhang men även en bordeauxkopia från annat land med sin stora del cab sauvignon och mindre del cab franc.
I doften ung med kryddiga toner åt svartpeppar och viol, frukt åt cassis och även animaliska toner i bakgrunden av läder och ister. När jag först sippar på vinet så är det stramt och elegant, smakar som en ung bordeaux från västra stranden. Frukten ligger dold bakom den snygga fasaden...

 

Med lite tid på karaff så händer det grejer, cassisfrukten och den backande kryddan mesta dels åt cab franc krydda frontar sig, en wow känsla infinner sig och det här med att dra alla italienare över en kam känns genast förlegat. Just nu handlar det om Piemonte och supertuscans som levererar och sätter mitt tyckande på prov, jag kan inte annat än att abdikera från min frankofila tron och erkänna att jag gillar dessa stora italienare som ger med sig redan i sin ungdom och har många fantastiska år framför sig. Skål och God Jul!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback