Chateau Canon 2006Chateau Canon
ligger precis intill staden Saint EMilion i området med samma namn och namnet kommer från Jacques Kanon som köpte den 1760 den då 13 hektar stora vingården. Under Kanons ägande expanderade vingården till liknande den storlek den har idag på cirka 20 hektar. Sju år senare efter investeringen så sålde han vingården med ett halvfärdigt slott till Raymond Fontémoing som sedan tidigare ägde ett slott som hette Chateau Canon i Fronsac. Han döpte därför om slottet i Saint Emilion till Ch. Saint-Martin efter kyrkan som ligger invid vingården. Det skulle dröja till 1853 innan slottet fick tillbaka sitt namn som det har idag Chateau Canon och slottet har sålts ett per gånger innan det kom till André Fournier 1919. Fournierfamiljen drev utvecklingen på Chateau Canon och installerade 1980 trätankar för att jösa vinet i. 1996 köptes slottet upp ännu en gång av familjen Wertheimer som ingår i den stora Chanel familjen. Vinet klassades 1996 som Premier Grand Cru Classé B

Vingårdarna ligger väster om staden Saint Emilion och omfattar 21,5 hektar vinodling. Jordmånen består av mestadels kalksten och man odlar 60% Merlot och 40& Cabernet Franc. Man odlar 5500 vinstockar per hektar och efter man skördat för hand så jäser man vinet i Fourniers temperaturkontrollerade träkar. Vinet får lagras i upp till 18 månader på franska ekfat som man ersätter med 70% nya till varje årgång.

Provningsanteckningar

Chateau Canon 2006
Färgen är medelintensiv till djup och går från en lila mitt till rubinrött till en vattnig ung kant. Doften är något knuten med en härligt ung koncentrerad mörk frukt av plommon, dadlar, blåbär samt en härlig kryddig ton åt grönpeppar. Härlig komplexitet och viss eldighet i doften.

I smaken är vinet något knutet med en till en början lite obalanserad alkohol. Fantastisk tanninstruktur och en pigg syra. Alkoholen gör att viss del av frukten upplevs uttorkad. Annars bra koncentrerad frukt med cassis, plommon, dadlar russin,björnbär och kryddor. Härligt komplext och vinet börjar öppna upp sig efter 2h på karaff. Eftersmaken är härligt lång med betoning på plommon, kryddor och en härlig komplexitet. Fantastiskt vin!

Efter ännu en timma på karaff integrerades alkoholen och vinet höjdes till skyarna av oss som provade. Kan tänka mig att detta vin kommer vara helt fantastiskt om 10-15 år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback