2x Bordeaux

Recension av Mat & Vin i kombination dröjer något för att bilderna ej har kommit på plats riktigt än men det kommer att komma inom kort. Istället hittade jag två stycken Bordeauxviner på halvflaska som jag tänkte prova av. Chateau La Tour de By 2004 är ett vin som jag köpte för länge sedan men då var vrålkorkad så det stank inne på hela Systembolaget i Växjö men valde att köpa ett annat vom där istället men vinet köptes på rekommendation av Fredrik Horn, Chefsommellier på PM & Vänner. Det andra vinet blev en Chateau Moulin de Cassy 2006 som jag varken sett eller hört något om men ska därför bli extra intressant att prova.






Chateau La Tour de By 2004.

Utseende
Vinet är rubinrött och tonar ut till rosa med vissa tegeltoner i kanten vilket tyder på en viss mognad.

Doft:
Doften är väldigt fruktig med inslag av rostade fat och cederträ, man finner även toner av tobak och läder.
En trevlig doft med komplexa toner som tyder på kvalité.

Smak:
Torrt kryddigt med rika fatinslag och torkade fruktiga toner av röda och mörka bär med drag åt plommon och körsbär. Toner av Cassis, cederträ, tobak och läder. Vinet känns stramt och är i en utvecklingsfas och visar upp bra med tanniner som står upp med syran och visar på att vinet har lagringspotential 4-5 år till då den kommer vara på sin peak. Eftersmaken domineras av cassis, plommon och cederträ vilket talar om att detta är en Bordeaux med dess elegans. Avslutet är långt och innehar en viss komplexitet.

Serveringsförslag:
Jag skulle servera detta vin i en Bordeaux/Syrah kupa till kalventrcote med råstekt potatis och en kryddig bearnaissås.

Poäng:
82 NP
PRISVÄRT!

Pris:
145kr för helflaska.
79kr för halvflaska.




Chateau Moulin de Cassy 2006

Uteseende
Elegant vin som har en blålila ton som tyder på ungdom och tonar ut till en rosa kant.

Doft
Doften är väldigt trevlig med toner av plommon, rostade fat, rosmarin, cassis och tobak. Man finner en viss komplexitet i doften. Vinet känns väldigt ung på frukten och bör mogna ett par åt för att verkligen vara på topp men imponerande av ett förhållandevis billigt vin.

Smak
Vinet är väldigt fruktigt med dominans av plommon och casss. Undertill finns rostade rostade fat, tobak och vanilin som är väl integrerade i vinet. Vinets taniner är unga och kraftfulla men visar en rund trevlig ton som gör att detta vin går att dricka idag men bör sparas 3-4 år. Syran är bra och tål även den lagringen som jag tror kommer göra detta vin otroligt gott. Eftersmaken är medellång där viner visar upp vissa komplexa toner men domineras av rostade fat och cassis samt unga plommon.

Serveringsförslag
Jag skulle servera detta vin med Lammfilé med ett tryffelsmör på som smälter ner. Jag skulle servera det med fransk potatisgratäng och en trevlig rödvinssås smaksatt med tobak.

Poäng
85 NP
OTROLIGT PRISVÄRT!

Pris
119kr för helflaska
69kr för halvflaska

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback