Bordeauxprovning 2008

Sitter och läser gamla provningsnoteringar som jag hittade från en "värstingprovning" på Gästgivargården hösten 2008 i Grythyttan där viner som Chateau Leoville las Casses 1981, Chateau Haut-Brion 1981, Chateau Latour 1989, Chateau Mouton Rotchild 1998 och Chateau Margaux 1985 provades bland andra.

Jag var ganska oerfaren provare men kände att detta var en bra investering för framtiden för att kunna veta vad riktigt bra kvalité i vinerna är. Provning anordnades av Henrik Scander (Chefsommelier) och leddes av världsmästaren Andreas Larsson som än en gång omnämns i denna blogg.

Bilder på vinerna.

Ovanstående bilder hämtade från Annas blogg.



Jag tänkte här dela med mig av mina anteckningar som jag skrev under provningen och de må vara kortfattande men då var mitt vinspråk inte så utvecklat som det är idag.

Chateau Leoville las Casses 1981
Till utseendet klar med medelintensiv färg av tawnyfärg. Vinet har en ren doft med mycket läder, löv, gräs, valnöt, mörk choklad och är oerhört komplex. I munnen är den torr med medel intensitet, medel syra, härlig tanninstruktur och smaker av läder, gräs, valnöt, mörk choklad och har en trevlig medellång komplex eftersmak. Vinet håller en oerhört bra kvalité och är nästintill fullt utvecklad.

Chateau Haut-Brion 1983
Utseendet är klart med medelintensitet och även här en tawnyfärg. Doften är ren och domineras av läder, löv, fatkrydda och tobak och finns en fin komplexitet. I munnen är vinet torrt med medelsyra, härlig tanninstruktur som börja sjunka ner, smaker av löv, tobak, läder, nässlor, mörk choklad och en otroligt trevlig komplex eftersmak som är lång.

Chateau Latour 1989
Utseendet är klart med hög intensitet och färgen är tawny till vinröd. Doften är ren med medel till hög intensitet, aromer av mineraler, läder, björnbär och stall är framträdande. I munnen är vinet torrt med medel till hög syra och har ganska unga tanniner men i en fantastisk struktur. Smaker av björnbär, stall, valnöt och en oerhört komplex eftersmak som håller i länge. Detta är ett vin från ett varmt år som kommer att utvecklas med bravur.

Chateau Mouton Rotchild 1998
Utseendet är klart med hög intensitet och en blålila färg. Doften är ren och av hög intensitet där det finns mycket läder och mörka bär samt en bra komplexitet. I munnen är vinet torrt med hög syra, rätt mycket taniner men strukturerade och bekväma. Smaker av mörka bär är dominerade och under finns tobak, bark, rostade fat som är i en oerhörd koncentration. Vinet känns väldigt ungt och klarar minst 10 år till innan det är fullt moget.

Chateau Margaux 1985
Till utseendet är vinet klart med medel till hög intensitet och färgen är tawny till röd. Doften är ren och har hög intensitet av läder, löv örter och en oerhörd komplexitet. I munnen är vinet torrt med medel itnensitet och otroligt läckra runda tanniner som ger vinet ryggrad. Smaker av läder, tobak och stall är dominerande tillsammans med den mörka frukten, finner även inslag av honung. Eftersmaken är i en fantastisk komplexitet och är lång. Har skrivit att det fortfarande kändes lite ungt och klarar ett par år till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback