Ch. Latour 1991



Även denna gång så provades en av de stora av den sämre årgången 1991.

Ch. Latour har anor sedan 1400-talet och har fått sitt namn av vakttornet som syns på deras etiketter. Latour är en av de stora i Medoc i västra Bordeaux och är en av de fem 1:a Cruerna tillsammans med Ch. Margaux, Ch. Haut-Brion, Ch. Lafite-Rotschild och Ch. Mouton-Rotschild. Slottet ägs idag av François Pinault som även äger företag som Gucci samt auktionshuset Christies. Pinault har ett nära sammarbeta med vinmakaren Frederic Engerer som lägger ner hela sin själv i slottet för att de ska behålla sin själ och sin kvalité.

Vingårdarna sträcker sig över 78 hektar där 47 hektar ligger precis intill vakttornet och marken kallas för L'Enclos som är källan till Latours första vin. Jordmånen är Gunzian grus med ett ytskikt av bara 60 - 100 cm djupt. Ursprungligen som bars ner från Pyrenéerna och Centralmassivet av Gironde när glaciärerna smälte. Under detta är det ett underlag av lera och märgel som har ett djup på upp till 5m, djupare ner finner man i kalksten berggrunden i Bordeaux. Cabernet Sauvignon står för 80% av vinodlingen, Merlot (18%), som planterats där lera är mer framträdande och Cabernet Franc och Petit Verdot (tillsammans 2%). Efter en noga utvalda druvor så pressas dem och jäses till vin och lagras slutligen 18 månader på nya franska ekfat. Andravinet Les Fort de Latour lagras till hälften på gamla ekfat.

 

Åter till vinet. Efter att ha provat Margaux så hade förväntningarna sjunkit något om denna årgång men när vinet korkades upp efter en något torkad kork så möttes man av en härlig torkad frukt tillsammans med en otroligt levande och balanserad syra som man saknade i Ch. Margaux 1991. Vinet visade upp härliga toner av cederträ och en bra komplexitet. Vinet kändes oerhört välgjort och moget och bör därför drickas inom de närmsta 5 åren innan syran dör av allt för mycket. Vinet hade en bra längd samt den typiska bordeauxhumidoren i både smak och doft. Ett stort och fantastiskt vin av en sämre årgång som visar på att man kan lyckas en sämre årgång om man har rätt hantverk och anpassar sig efter naturens förutsättningar.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback