Chateau Montrose 1990

Château Montrose 1990 100 NP


Utseende
:
Brun mitt som går över i kastanjebrunt och tegelfärgad kant.

Doft:
Mossa, läder, stall, torkad mörk frukt och är otroligt komplext.

Smak:
Otroligt elegant, fin taninstruktur och otrolig balans mellan syra och de kraftfulla men runda taninerna. torkad mörk frukt, stall, cederträ, fat och otroligt komplext med en lång eftersmak i fantastisk balans.

Fakta:
Chateau Montrose ligger i norra Bordeaux i området Saint-Estephe. Vinet klassades tillsammans med 15 andra som en andra cru och är ett av de viner som kallas för de "super seconds". Vingårdar består av 68 hektar och jordmånen består av grus, svart sand med ett underlag av lera och märgel. Man har planteringar av 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 10% Cabernet Franc. Man tillverkar sitt Grand vin Chateau Montrose och ett andra vin som heter Le Dame de Montrose. Vinet lagras 22 månader på fat av fransk ek innan det buteljeras.

Chateau Montrose kom trea i The Paris Wine Tasting of 1976 där de franska toppvinerna ställdes mot de bästa vinerna från Californien. Årgången 1990 fick Chateau Montrose 100 poäng av vinkritikern Robert Parker och var en av de bästa årgångarna i slottets historia och ledde till att priserna steg i och med framgången.  Vinerna brukar vara väldigt taninrika men med stor finess och de riktigt bra årgångarna kan mogna på 20 år eller mer.


Bildkälla:
Privat

Fakta:
Wikipedia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback