Sauternes o Madeira

Några av de vin som jag håller på att läser som för tillfället. Fantastiska söta viner av alla olika slag, tänkte göra en kort sammanfattning om varje vintyp i detta inlägg som skall vara mig till hjälp när jag läser på och för er andra som är intresserade av dessa säregna viner.

Sauternes
Sauternes är en appelation i södra Bordeaux som ligger strax söder om staden Bordeaux. Regionen är kända för sina fantastiska söta viner som kommer av druvorna Semillon och Sauvignon Blanc men framförallt Semillon. Man låter vindruvorna mogna och låter dem sedan angripas av ädelröta som tränger sig in och punkterar druvan så den skrumpnar och ser oaptitlig ut. Sedan plockar man dessa skrumpna druvor och pressar dem för att sedan göra ett vin på dem. Sockerhalten är så pass hög i druvorna att jäsningen avstannar innan sockret är förbrukat för det är sockret som blir alkohol. Druvorna plockas inte in alla på en gång då ädelröta inte sprider sig till hela klasen på en gång utan väljer ut druvor lite pö om pö så därför plockar man druvorna i omgångar, såkallade triés och man låter alltid några druvor med ädelröta sitta kvar för att de ska kunn smitta de andra druvorna. Kändaste Sauternesvinet är Chateau d'Yqem som är det enda vinet i Frankrike som fått betäckningen Premier Cru Supèriore.

Madeira
Madeiravin tillverkas på ön Madeira som ligger söder om Portugal. Vinet smakar karameliserat socker och passar utsökt till söta desserter men även ostar som Roquefort och andra blåmögelostar. Madeiravin görs på olika druvor beroende på den karaktär man vill ha på vinet. Man använder endast gröna druvor och de är som följer:
Sercial - Ger lätta, torra och friska viner
Verdelho - Ger torrt till halvtorrt medelfylligt vin.
Malvasia (Malsey) - Ger sött och fylligt vin.

Tillverkningen går till så att man gör en druvmust på druvorna för att sedan avbryta jäsningen genom att tillsätta 90% druvsprit till vinet får en alkoholstyrka på cirka 20%. Sedan tappar man vinet i fat som man låter ligga ute i solen för att värmas upp och där med snabbas mognaden av vinet på. Vinet får lagras på fat allt från 10-200 år och tappas sedan på flaska och kan lagras fler år därtill. Madeiravinet uppfanns genom att man under sjöresorna tillsatte druvsprit för att vinet skulle hålla sig under båtfärderna och i dessa förvaringsutrymmen på båtarna blev det väldigt varmt vilket medgav att vinet mognade oerhört fort och fick sin speciella smak och karaktär.

Madeiravin indelas i förljande klasificeringar efter ålder:
Reserve som måste vara lagrat i mer än fem år.
Special Reserve som skall vara lagrat i mer än tio år.
Extra Reserve Lagrat som måste vara lagrat i mer än 15 år.
Vintage (med årgångsbeteckning) skall lagras minst 20 år på fat och två år på flaska.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback